27. januar 2014

"ÅPEN HAGE" - "BESØKSHAGE

Opplysninger for 2014:
Hagen er åpen:
lør. 14. og søn. 15. juni, kl. 13 - 17
lør.   9. og søn. 10 aug. kl. 13 - 17
Ellers etter avtale. Ta kontakt - helst på mail: eirin-lars@hotmail.com  eller på tlf. 41001714. Andre praktiske opplysninger lenger ned på denne siden.

Helt siden vi startet med hagen, har det stadig vært noen som har tittet innom for se hvordan det gikk. En gang (2009) overhørte vi en samtale der vi ble omtalt som "...jeg er hos de dærre folka i den botaniske hagen i Sponvika". Det var positivt ment, og morsomt å høre. Så hagen vår var tydelig blitt litt kjent utenfor hagegjerdet.  Sommeren 2011 var vi med på arrangement ! "1000 åpne hager" som hageselskapet arrangerte. Det lokale hagelaget i Halden stilte opp med stand og reklamemateriell for hagehobbyen, og det kom ikke mindre en ca. 110 mennesker for å se. Vi var overveldet, slitne, og veldig fornøyd når de siste gikk ut porten utpå kvelden. Halden Arbeiderblad spanderte dobbeltside på omtale av hage og arrangement. Slik så det ut:


Etter at vi vant prisen for "Årets hage" senere på sommeren ante det oss at flere kunne få lyst til å avlegge hagen et besøk neste sommer. På våren 2012 fikk vi spørsmål fra Berg bygdekvinnelag (vårt område), som kom og hadde sin sommerfest her 10. juni. Full pakke med omvisning, og mat, kaker og kaffe som de ordnet selv. Se her:(klikk på bildene for å se dem større.)
35 hyggelige damer koste seg på en deilig sommerkveld. Og de gamle hummertegnene fungerte utmerket som både levegg og serveringsbord.
Halden hagelag er landets eldste, og den 22. juni 2012 hadde foreningen sin 85-års jubileumsfest her i Hagen. Det startet med omvisning i hagen på ettermiddagen. Deretter langbord til ca. 35 personer på terrassen, med nydelige smørbrødkaker (som Marit og Tone hadde laget) godt drikke, og taler ved Kjell Haugseth, formann i Halden hagelag (bildet) og, den gang, nestleder i Østfolds fylkeslag/hageselskapet Ole-Johnny Nilsen (ytterst t.h.).


,

Tor hadde laget hage-quis, og deretter var det kaffe og kaker nede på uteplassen ved drivhuset. Sent på kvelden ble alle hagelysene tent i busk og kratt, og festen ble avsluttet med nydelig intimkonsert ved hagedammen. Vokalist var Lone Bjerke Falck (vår datter), og pianist Henrik Falck. 35 lyttende hagemedlemmer koste seg på plenen. 

Så i august var vi for andre året med på "1000 Åpne Hager". "På dagen før dagen" fikk vi henvendelse fra NRK-Østfold (radio) som kom og laget et fint intervju om både hagen og det kommende arrangementet. Og på selve dagen, dukket TV-Østfold opp, og filmet og intervjuet, både oss og besøkende gjester. Innslaget ble vist på distriktsnyhetene før dagsrevyen på NRK. Også denne gang dukket det opp ca.100 interesserte. Det var imidlertid ikke så mange fra Halden-distriktet, men mange som ikke hadde vært her før, fra Fredrikstad, Moss, Mysen, Ski og Oslo.

Etter alt dette kom det flere henvendelser med spørsmål om hagebesøk. Dame med besøk av hageinteresserte venner fra Tyskland, en ideell forening fra Oslo, noen venner på tur, et par hagelag... osv. Ut fra hyggelige og positive erfaringer, og tanke på hvor mye våre egne hagebesøk har betydd for oss selv, bestemte vi oss for å la vår hage bli en såkalt BESØKSHAGE, eller ÅPEN HAGE. Dette innebærer at vi har fastsatt noen datoer der hagen er åpen, eller at de som er interessert i å komme på hagebesøk på et annet tidspunkt kan ta kontakt med oss.
Entrè:
«Selvbestemt entrè» legges i «takk-for-meg-boksen» ved utgangen. (Grupper etter avtale.)

Praktisk:
Hagen er skrånende, og noe vanskelig for rullestolbrukere uten følge. Medbrakt kaffe og nistemat kan nytes på hagens hyggelige uteplasser. Hunder har ikke adgang i hagen. Vi setter også pris på at det ikke røykes i hagen.

Salg av planter:
«Overskuddsplanter» fra hagen (stiklinger o.l.) selges til hyggelige priser. 
NB! Kun kontant - ikke kort.

Slik har vi presentert hagen når vi har hatt åpen hage de to siste årene:
Hagen vår er en vestvendt villahage på ca. 1700 m2, med utsikt til sjø, båter og svaberg. Den ble påbegynt i 2003, og framstår i dag som en liten idyllisk oase, der det er lagt stor vekt på selve utformingen. Hagen inneholder etter hvert en stor samling planter fra både «fjern og nær». Den er likevel mer en hygge- og kosehage, enn en typisk plantesamlerhage. Gode opplevelser med familie, venner eller besøkende, er det vi «samler» aller mest på. I tillegg syns vi det er gøy at hagen kan fungere som besøks- og inspirasjonshage for andre hageinteresserte. Gangstier, trapper, hekker, bålplass, hagedammer, veksthus, lekestue, pergolaer, kjøkkenhage, uteplasser og ulike bed, er med på å skape mange spennende «hagerom». Hagen er fortsatt i utvikling, siden nye ideer og planter stadig dukker opp. Langs stier, og i «busk og kratt» finnes ca. 60 lamper og spotlys. Og sammen med lyden av rennende vann fra bekken mellom dammene, skaper de fin stemning i mørke kveldstimer.

Velkommen til inspirerende hageopplevelse i Korterødveien 62, 1794 Sponvika
Eirin og Lars Bjerke


2 kommentarer:

  1. Så flott hage dere har! Mye omtale hagen deres har fått :-)

    SvarSlett
  2. Mye kjekk lesning og jeg skjønner dere har grunn til å være svært stolte av hagen og glad i å vise den fram.
    Romslig med plass, åpent og vakkert beliggende. Lykke til videre.

    Mvh Eli

    SvarSlett