22. mars 2014

Det som ikke kunne skje.....

Hver dag i flere uker har vi gått og gledet oss til å oppleve en fargerik vår med hundrevis av blomstrende tulipaner og krokus over alt i hagen.


Men, det som ikke kunne skje, har altså skjedd. Vi var helt sikre på at vi hadde klart å stenge Bambi ute fra "godtebutikken" for godt, da vi satte opp 180 cm. høye gjerder av armeringsjern eller netting rundt hele eiendommen. Nå kunne våren trygt komme.


Inne i hekken hadde vi tilogmed trukket flere høyder med ståltråd, og ståltråder over hekken opp til 180 cm. De tre portene inn til hagen var laget av rammer med armeringsnett og var også 180 cm. høye. Vinteren gikk uten så mye som et rådyrspor i hagen - samtidig som det var massevis utenfor eiendommen. Vår hage var rådyr-innbruddssikker - trodde vi. Helt til natt til torsdag denne uken: Rådyrspor i hagen og ca. 200 ødelagte tulipaner og all krokus borte vekk!
(Klikk på bildene for større bilder.)

 Etter grundig leting fant vi et sted hvor vi ikke kunne utelukke at rådyr kunne presse seg inn gjennom sauegjerdet - ved en ståltråd som hadde røket (?) og et sted hvor du kanskje kunne klare å hoppe over. Gjerdet var høyt nok på vår side, men terrenget på den andre siden hadde en liten forhøyning. Det lille hullet ble grundig tettet, og høyden på gjerdet ble økt litt på det litt lave stedet. Diverse bed ble raket fritt for rådyrspor. Vi sov godt om natten, men fikk sjokk da vi kom ut i hagen tidlig fredag morgen. Nye rådyrspor i hagen, og resten av tulipanene var spist eller herpet. De hadde klart komme seg inn igjen! Akk og ve, og sukk og stønn!

Men hvordan? Jo helt utrolig: Den store hageporten var revet ned. Den rådyrbukken må ha vært helt på styr, med voldsomme krefter - og veldig sugen på tulipaner! Porten ble satt på plass og midlertidig skrudd fast, inntil vi finner en brukbar løsning.For sikkerhetsskyld satte vi også en ekstra høyde med tykk gjerdetrå i hjørnet på tomta litt bortenfor porten, der gjerdet viste seg å være kun 172 cm. høyt på utsiden. Alle rådyrspor er nå fjernet, og vi har igjen tenkt å sove godt i natt.... Vi skal vinne denne kampen! Vi kan ikke akseptere at vi har mindre hjerner, eller er mindre intelligente enn et par rådyr!

Midt i all elendigheten er det likevel en god nyhet: Ingen busker eller trær var ødelagt eller spist av, og ingen rododendron knopper manglet. Hipp hurra! Så hva kan man lære av dette? Jo: Sørg for å ha så mye tulipaner i hagen at rådyrene kan spise seg propp-mette på det de liker aller best (billige tulipanløker), og la alle de dyre buskene og trærne stå i fred. Vår erfaring er så langt at et et par hundre krokus, og ca. 400 tulipaner er nok for inntil tre Bambi i to døgn.....

Hilsen Eirin og Lars
(Du kan lese om rådyr-gjerdene på siden SLIK BLE DEN TIL)

8 kommentarer:

 1. Åhhh nei, det er jo helt utrolig! Min største medfølelse, etter alt dere har gjort for å legge hindringer i veien for herket! Håper nå at dere slipper flere innbrudd i hagen! Jeg har selv opplevd å få hagen rasert av hjort, men hadde ikke høye gjerder da. Satte ut oasisbiter på pinne dyppet i blodmel/salmiakkblanding, og har også prøvd å høvle såpespon over de plantene de er mest glade i! Blodmel var vel det som virket best! Nå har jeg flyttet til et sted uten hjort, og får nyte plantene uten innblanding! Krysser fingrene for at dere ikke får mer besøk av de firbente! God helg fra meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for medfølelse. Vi får håpe vi har stengt dem ute nå, men de er utrolig yre på denne tiden. Har ikke vurdert å flytte (ment som fleip), men det er kanskje greit å ta med i vurderingen dersom vi ønsker å flytte på oss....
   Ha en riktig god helg!!
   Eirin

   Slett
 2. Takk for koselig hilsen hos meg! Her var det mye fint å se, men ikke akkurat i dette innlegget - med de avspiste tulipanene. Huff, tenkt at rådyra er så ivrige på å trenge seg inn! Skulle tru et gjerde på 1,80 var nok!

  SvarSlett
 3. Det var litt av en historie! Men dere skal virkelig ha for innsatsen (og Bambi også, forresten:) ) Lykke til videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ingen rådyr inne de siste nettene.

   Slett
 4. Nei, no blei eg ordentlig lei meg på vegne av dykk. Fy flate for nokon frekke dyr, sånn heilt utan folkeskikk !! Håper de klarer å tetta så godt at de vinn denne kampen. Tusen takk for helsing på min blogg. Set utruleg stor pris på nye gjester !! Gler meg til å fylgja bloggen dykkar. I dag skin sola her, og no går eg ut i hagen !!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen. Ingen rådyr inne de siste nettene!!

   Slett
 5. Oj, dere har det jammen det fint, og står på og jobber for å få det enda finere. Takk for besøket i min blogg - jeg siktet til Konsgård Kolonihage i Kristiansand.

  SvarSlett