6. august 2015

HJEMME IGJEN....

Etter tre blogg-innlegg fra vår hage-, og jazz-tur til Jylland, er det på tide å fortelle og vise litt om hvordan det står til i vår egen hage for tiden. Så her kommer en guidet rundtur i hagen, med hele 58 bilder.

Like før vi reiste til Danmark var den Koreanske kornellen på sitt aller vakreste og mye annet hadde nettopp begynt å blomstre etter at andre planter hadde avsluttet blomstringen for i år. Det var derfor spennende å komme hjem til egen hage. Alle bildene nedenfor er tatt  i løpet av den siste uken.

Heldigvis var det ikke bare ugress og sneglebestand som hadde vokst mens vi var borte. På jordet nedenfor hagen (se bildet ovenfor) har sneglene dessverre gode forhold med høyt gress, hauger med kvist og gammelt hageavfall, stor fuktighet i bakken, skygge fra de store bjerketrærne, og ingen andre snegleplukkere enn oss. Så de siste fjorten dagene har vi plukket rundt ett hundre sneller hver kveld på jordet utenfor hekken. Inne i hagen har vi funnet 5-10 stykker hver kveld. Det er faktisk fire år siden sist vi fant snegler i hagen, da vi har klart å holde dem på utsiden ved hjelp av plukking og gifting. Sneglegift i fem kilos pakninger kjøper vi med oss hjem fra Danmark, da det er en helt annen pris en hva det er her hjemme. Rådyr har vi ikke,. De kommer hverken over eller gjennom det 180 cm. høye gjerdet. Men insekter, larver og annet utøy tar luftveien både over og gjennom gjerdet, og forsyner seg av godsakene - som denne engletrompeten:Ved inngangen til terrassen har sibirlønnen blitt så stor at den henger som et tak over terrassen, og gjør at vi nærmest går gjennom en liten tunnel.

Gullklokkebusken blomstrer også i år for andre gang. Og vi synes den er utrolig vakker der den står full av litt orkidelignende klokker.

Blomsterklokkene er ikke så ulike klokkene på revebjellen. Et par botaniske eksempel på at det er den indre skjønnheten som teller...?

Vi har tynnet og klippet bort mange av de hengende greinene på vrihasselen for å få fram de fine skulpturelle stammene. Vi synes også at sirkelen med bar jord rundt stammen nesten fungerer som en skulptur-sokkel som forsterker og fremhever treets skulpturelle særpreg.

Det hengende morbærtreet er fult av søte små bær.

Morelltreet har båret rikelig med frukt, og vi tror vi må ha høstet, spist og gitt bort minst 30-40 liter mørkerøde søte moreller. Om ikke kvikksølvet i gradestokken "smaker" av sommer, så gjør i hvert fall morellene det.

Den ett år gamle hortensiaen "Bluebird", som trives i litt sur jord - og i skyggen av større planter, er full av lys blå blomster. 

Riktig fin synes vi! 

Rødbladet Kanna (gule blomster) 

Bekkeblom, Trollius chinensis "Golden Queen",lyser opp foran alperipshekken.

Vi har etter hvert flere astillber rundt i hagen. Her er et par av dem, en rosa og en rød.Noen Allium har frøsådd seg og vokser innimellom noen Hostaplanter. Vi synes at de to gjør hverandre gode. Et vinn - vinn samarbeid! 

Alliumblomstene er dekorative også lenge etter at de er avblomstret.

Denne papaven vokser i fjellhagen og har både gule og orange blomster. I år er det mest orange. 

Mjødurt er en plante vi liker godt, der den presser seg fram mellom andre planter.

Coreopsis grandiflora "Early sunrise".

Her er  slektningen til den vanlige klatrehortensiaen. Også en klatreplante, men med rosa/røde blomster. Vi har hatt den i tre år, men det er først i sommer at den har begynt å strekke litt på seg. Vi har hengt opp et armeringsnett på murveggen for å gi den litt hjelp med klatringen, så håper vi at den tar ansvaret selv etter hvert.

Hvit hjerteblomst.

Ettersom lys og skygge stadig skifter med vær og vind, skifter hagen hele tiden karakter. Så en hage kan med fordel oppleves flere ganger....


Vi har tre Hibiskuser, eller syriske roser som de også kalles. Og den burgunderrøde, som er full av knopper, har nå åpnet sine første blomster. 

I solveggen på uthuset trives druene...

...og fikentreet, som også i år er fult av frukter. Forrige høst fikk vi ca. 90 modne fiken, og det ser ikke ut til å bli noe mindre i år. 

Det er frodig rundt hagedammene. Her er et bilde fra den øverste dammen, og vi kan slå fast at den gule søylenøkketungen nå skjuler filteret som vannet fra dammene pumpes gjennom. Filteret er en stor sort kasse på ca. 40x50x60 cm. Ved å skyve noen grener fra en klokkebusk til siden, er det tilgjengelig for rengjøring fra baksiden. 

Vi synes at siv og prydgress egner seg utmerket ved dammene og bekken. Men en skal være obs! Enkelte prydgress sprer (frør) seg verre enn løvetann, så vi har spadd opp og kvittet oss med noe, og andre ting har vi plantet i store nedgravde murebøtter, og vi passer på å klippe bort aksene med frø etter hvert!

Her er en Miscanthus sinensis "Zebrinus"

Tre ulike bambus vokser ved dammene, og tempeltreet har en mild plass like ved bekken. Mild, siden vannet pumpes opp og renner gjennom bekken hele vinteren, så det ikke fryser til i bekken. 

Mange liljer vokser langs det lille lokale "vassdraget" i hagen. Her er noen av dem:

Navneskiltet er blitt borte...

Hemerocallis "Summer Wine"  "Night Embers"

Hemerocallis "Artic Snow"

Og her som åpen blomst.

Hemerocallis (Daglilje) "Bettylen".

Hemerocallis "Marocco Red"

 Hemerocallis "Always afternoon"?

Hemerocallis "Pandoro`s Box"

Hemerocallis "Woodo Dancer". Og her er noen andre liljer som blomstrer - som ikke står langs dammene/bekken:

Skjærene har stukket av med navneskiltet....

Asiatisk lilje "Laudini"

Parykkbusken "Grace" blomstrer.

Bladliljer, hosta, blomstrer over alt i hagen hvor det er en plass i skyggen/halvskyggen. Mange ulike typer og størrelser.

Denne hostaen synes vi er skikkelig dekorativ under lønnen. Bladene er jo minst like dekorative som blomstene. Så når de er avblomstret, klipper vi bort blomsterstilken for at det skal se litt "ryddig" og fint ut.

Denne Azaleaen, "Millenium", blomstrer nå. Synes det er fint hvis en kan forsøke å legge opp til at Rododendroen og Azaleaer - planter en ofte har flere av, blomstrer til ulike tider, så ikke alle blomstrer samtidig.

Ormedrue, Actaea simplex. 'White Pearl'

Fortsatt er det flere klematis som blomstrer.

Denne, er sentblomstrende, og kan blomstre helt fram til frosten stopper den. Også på disse, har skjærene stukket av med navneskiltene, så vi ikke vet hva de heter.

Og vår Yucca-palme har vokst seg stor og kraftig, og blomstrer, i år igjen, med vakre store (ca. 5 cm. høye) klokker.

Den heter Yucca flaccida "Golden Sword"

Høstfloksen gjør seg godt der den står bak en storbladet mørk hosta.

Vi har ikke mange ettårige sommerblomster. Denne sommerastersen er egentlig toårig, men blomstrer nå på tredje året.

Noen nye prosjekter er også på gang. Vi har lenge hatt lyst til å plassere noen flere benker/sitteplasser i hagen, på steder der en kan slå seg ned og nyte utsikten for en liten stund når en rusler rundt i hagen. For et par år siden vurderte vi om vi skulle gjøre et "inngrep" i spireahekken, og lage en slags "busslomme" med plass til en benk. Etter at en venn som var på besøk sendte oss en mail, hvor han foreslo akkurat det samme, har vi bestemt oss for å gjøre noe med det. Men vi venter med å sette i gang til etter siste hagebesøk i sommer, den 25. august. Det blir en benk med en liten dam på den ene siden, og en liten bekk med vannfall ned i dammen, fra oversiden av spireahekken.  

Vi har lyst til å lage en benk med tak over - noe tilsvarende denne maritime versjonen (som vi så i England for et par år siden), men vet ikke helt om vi skal ha den ved spireahekken, eller et annet sted, med "ryggen" mot gjerdet ved tomtegrensen. (Det er jo kommet nye regler for hva/hvordan en har lov til å sette opp enkle konstruksjoner - levegger o.l. langs tomtegrensen uten å søke.) 

En ny gangsti er også påtenkt, og brostein til stien, og rundstein til "busslomme-plassen" er skaffet via Finn.no.

Tilhenger er like viktig som sekketralle og spett når en anlegger hage....

Det er første gang i år at vår storbladede pipeholurt, Aristolochia macrophylla, blomstrer. Og det må vel kunne slås fast at planten absolutt bærer sitt navn med rette, der den klatrer til topps på en av hageportalene, full av krok-pipe-lignende blomster. Det ser til og med nesten ut som pipene er fullstappet med tobakk!

Med hilsen fra Eirin og Lars som stadig vekk tar seg tid til pauser på en benk i hagen - dog uten en stappet pipe.18 kommentarer:

 1. Når jeg ser plantene dere har i hagen, får de meg til å tenke på danske forhold! Jeg vet det er mildt der dere bor, og klima dere har er noe jeg bare kan drømme om her ;) Men det er bare sånn det er i landet vårt med så mye forskjellig klimasoner. Blue Bird klarer seg faktisk her også og den er så vakker ja. Drømmer om å prøve en Cornus her også, men vet ikke om den klarer seg. Jeg plantet ut fiken i fjor, men de overlevde ikke vinteren her dessverre.

  SvarSlett
  Svar
  1. I den ene delen av hagen har vi kanskje litt "danske forhold", men vi har lite snø og får ikke den isolasjonen som du kanskje har. Men det er jo forskjellige klimasoner.
   Cornusen vår står veldig lunt, og den bornholmske fikenen stod vinterlagret inne de tre første årene, inntil den ble så stor at det ikke gikk lenger.
   Men du har jo så mye annet flott i hagen din, Marit :-):-)
   Eirin

   Slett
 2. Morsomt å se hagen deres! Dere har mange spennende planter

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Det har blitt endel spennende etterhvert, vi prøver oss fram.

   Slett
 3. Så mye flott dere har i hagen deres! Ordentlig spennende å se på bildene og lese om de enkelte plantene, ble nesten som en omvisning på virkelig. Tusen takk for titten :-)
  Ha en fin sommerhelg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du likte "runden" :-)
   Akkurat nå prøver vi å huske hva som blomstrer når, for at det skal være noe som blomstrer til enhver tid på sommeren.
   Ha en fin uke :-)

   Slett
 4. Så flott å komme tilbake til en så frodig hage! :-D Morbærtre og fiken har jeg lenge ønsket meg i hagen, men tror det må være for kladt her om vinteren til at de hadde overlevd (Sone H3/H4) Hvilken sone er det hos dere?
  Hemerocallis Woodoo dancervar også en herlig plante! :-D
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Stein
   Takk for hyggelig kommentar. Vi har vel ca. sone 3 her, men vi har til gjengjeld nesten ingen snø som isolerer om vinteren, og da kan telen gå ganske dypt. Så det er ikke alltid sonen som er avgjørende. Det er viktig å skape lune plasser, kroker og lommer hagen ved hjelp av lekestue, pergolaer/portaler, store steiner, hekker og annen litt hardfør og tett beplantning. En kan gjøre mye med microklimaet i en hage, og kanskje endre sonen med både en og to "trinn". Det er på slike steder at vi med hell har plantet ting som Hibiskus, Yucca, Koreakornell, Stewartia, Tulipantre, Morbærtre, blåregn, o.l. Fiken og druer har vi forøvrig plantet i solveggen på uthuset, så der er det kanskje sone 1-2 ? Vet ikke helt. Det er en Bornholm-fiken, som sikker er av de mest harføre. Woodoo Dancer mener jeg å huske at vi kjøpte av Zimtrade for et par år siden. Ønsker dere lykke til, og en god sensommer. Og er dere på våre kanter er det hyggelig om dere kommer innom. Mvh. Lars

   Slett
 5. Du verden så fint det er hos dere! Synes det höres veldig fint med en "busselomme" som sitteplass, skal bli spennende å se resultatet. Vi har også kjöpt en del stein i år via den svenske varianten av finn og jeg kan bare si meg enig i at uten tilhenger skulle vi fått problemer:-)
  En sånn "halv båt" har vi som sitteplass ved den lille badeplassen vi deler med naboene. Det er både en morsom og fin benk.
  Lykke til med åpen hage i helgen, håper dere får mange gjester!
  Hagehilsen fra Nora (min mailadresse er noralora71@hotmail.com)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen, og at du liker det du ser.
   Hadde vært morsomt å sett halvbåten på badeplassen deres på et innlegg,( hvis du da ikke allerede har gjort det), og... takk for mail adressen.
   Nyt sensommeren :-))

   Slett
 6. Kjekt å se at dere er tilbake igjen. Her var det fantastisk mange flotte bilder. Lykke til med jobben fremover. Ha ei fin helg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen. Har prøvd å legge oss til som følger på din blogg, men det funker ikke slik at jeg automatisk kan følge din blogg.
   Nyt sensommeren :-))

   Slett
 7. Så kjekt med en hagevandring på nett. Mange flotte planter som fristet. Gullbusk for eksempel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar, og at du likte hagevandringen.
   Nyt sommervarmen :-))

   Slett
 8. Tack för den fina rundturen i er trädgård med hjälp av många fina bilder. Massor av fina växter och rabatter ser jag. Det är inte så bra att åka bort under sommartiden. då har allt vuxit sig stort när man kommer hem och i synnerhet ogräset. Man kan också missa någon fin blomning som kan sker precis under den tiden när man är borta. Ni har många nya projekt på gång också, det är kul att det händer nya saker i ens trädgård, man vill ju alltid förändra och göra om . Ha nu en fin fortsättning på veckan och en härlig helg. Carita

  SvarSlett
 9. Wow ... for en vakker hage dokker har :) Bilde nr.2 ovenfra viser oss for en vakker plass dokker bor ved med sjøen nedenfor hagen, reine idyllen :)
  Nydelige bilder, takk for omvisningen og takk for besøk i min blogg ;:)

  Ha ei fortsatt fin uke.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
 10. Dere har en hage som er like spennende som bildene på bloggen viser. Ååååå, bare lekker! Bronsebladet er plantet og jeg venter spent på flere nyheter lm jazz- og hageturer til Danmark.

  SvarSlett
 11. Fantastisk!
  Takk for en herlig rundtur i hagen deres:)

  SvarSlett