9. oktober 2015

SOMMERENS (siste) PROSJEKT FERDIG!

"Sommerens prosjekt"? Vel det har vært så mange prosjekt i sommer, at det er nesten vanskelig å velge det viktigste, største eller morsomste. Vi velger derfor å skrive om avslutningen på  sommerens siste prosjekt, som ble fullført i går, torsdag. Kanskje sommerens vanskeligste og morsomste prosjekt. Til slutt har vi også valgt å kort nevne de  andre prosjektene vi har hatt i hagen i sommer.

I forrige blogginnlegg fortalte vi om de gamle gjerdestolpene i granitt som vi fikk tak i og hadde tenkt å bruke som skulpturer i hagen.Her ligger de på tilhengeren: Denne uken har vi altså fraktet dem ned, og satt dem opp på egnet plass. Dette gjorde vi:


 Ikke aku(rat) aku, aku, men i hvert fall litt inspirasjon fra det gamle Egypt, Stonehedge og Påskeøya?...
For de gamle egyptere (og andre) kunne jo det med å frakte store steinblokker lange veier. Vi skulle riktignok ikke bygge noen pyramide, og skulle kun frakte dem 60 meter ned bakken  i hagen, men det virket i utgangspunktet vanskelig nok. Vi, var meg selv, og innleid alt-mulig-handy-mann, som også hjalp oss litt tidligere i høst (se blogginnlegg)

De to meter lange granittstolpene som veide mellom 150 og to hundre kilo skulle fraktes ned i hagen. Og det var ikke mulig å bruke traktor, og ikke aktuelt å bruke helikopter. Så vi måtte gjøre det på gamlemåten. Den som egypterne brukte: Trille steinblokkene på runde stokker. 

Siden bakken ned er forholdsvis bratt, måtte vi ta våre forholdsregler. Vi rygget bilen bort til toppen av bakken, og brukte det gamle klatretauet til eldste sønnen, som lå i garasjen. det har vært benyttet på tur i Nepal, så det burde jo holde til dette. Tauet ble bundet rundt granittblokken, og lagt et par ganger rundt tilhengerfeste, og så kunne vi trille granittblokkene pent og forsiktig nedover den svingete bakken, etter hvert som vi hele tiden flyttet de runde stokkene med oss nedover. Det gikk forbausende bra..

Dytting, draing, og styring.  Nødvendig å være to om det, og brekkjern og spett var til uvurderlig hjelp.

Tenke, tenke......den viktigste delen av jobben.

Viktig å holde tauet stramt, og så "gi litt og litt tau" av gangen. Sakte og pent, og ta tiden til hjelp.Kjør, stopp, kjør, stopp...

 Litt jobb med å styre i svingene, men det gikk fint når vi jobbet på lag og fant teknikken og rytmen.

Vi hadde kommet fram til at den flate plassen på "knausen" ved siden av den nyeste roseportalen vil være et fint sted, hvor granittsøylene vil ta seg godt ut. Bunndekkeren gravmyrt var  spadd opp, og hull som var stort nok til alle tre søylene ble gravd ut.

Når hullet var stort nok, og passe dypt, slik at ca. en tredel av søylene ville bli stående nede i bakken, ble første (bakerste og høyeste) søyle rullet fram til hullet, og opp på kanten. Deretter  tok vi tak i enden, og vippet den opp, og ned i hullet, med riktig side fram.

Aku, aku! Det gikk jo faktisk ganske greit uten bruk av rå kraft. Kun litt varsomt muskelarbeid, men med grundig tankearbeid på forhånd.

Andre søyle er klar for hullet, men den er svært tung i enden som skal ned i bakken.

Den jekkes derfor opp, rulles og trekkes opp på kanten, og med et vipp i andre enden, så er den også nede i hullet på sin plass. Med spettet vrir vi den på plass, og får den i riktig retning.

Begge justeres deretter så de står i vater,og støttes opp med stokker. Så er det klart for den siste stolpen som skal stå i hullet, den som jeg fraktet ned på hengeren til min lille traktorgresklipper (se forrige innlegg). Den veide kun ca. 75 kg. og var faktisk "litt" løftbar for to karer den siste meteren.

Alle tre søylene på plass i hullet, som til slutt ble fylt igjen med sand og jord, og tilplantet med plantes gravmyrt-bunndekkeren og Mahoniaen som var tatt opp tidligere på dagen.

I utgangspunktet hadde vi tenkt at det skulle stå noen små sten-, eller metallskulpturer oppe på søylene. Men vi synes at granittsøylene er så fine i seg selv, at vi nå heller til at de skal få stå der uten noe på toppen, og være fine nok skulpturer i seg selv! Dette kan vel kalles skikkelig "mannfolk-hage-stæsj", eller hva tenker du? Fint med de små bore-, og kilehullmerkene på kantene av granittstolpene, som forteller om gammelt håndverk, og en yrkesgrupe som var stor i Halden/Iddefjord-distriktet: Steinhuggere. For ikke veldig mange år siden var Iddefjordgranitt en stor eksportartikkel.

Den fjerde og minste av granittsøylene, eller gjerdestolpene - som det jo opprinnelig har vært, har fått en plass for seg selv, noen meter unna de andre.

Sluttstatus etter ferdig prosjekt: En kveldstur for å hente granitt-gjerdestolpene på Hvaler. En kort formiddag på å frakte de to minste av dem ned i hagen. Fem timers jobb for meg og innleid hjelpemann, for å frakte de to største stolpene ned i hagen, grave hull, sette dem på plass og sette planter. Totalt ca. 16 timers jobb, eller to dagsverk og noen kroner til stein, frakt og lønn pluss moms til dyktig "hjelpemann". Når vi ser resultatet må vi bare si: Det var det virkelig verdt. Aku, aku!

Prosjektet var ferdig på fredag ettermiddag. Så ble det ryddet opp, før kvelden ble brukt til   Fårikål, og Stressless foran TV`en.

Etter sist vinter kriblet det i både ben og armer etter å komme i gang i hagen, så da temperaturen ble brukbar og telen forsvant i bakken var det full fart med nye prosjekter som stod for tur. Her er en kort oppsumering av sommerens andre prosjekt:

Aprilprosjekt: Omgjøring bak uthus: La belegningsstein langs veggen, fjernet de åpne snilevennlige kompostbingene og erstattet dem med tre lukkede kompostdunker av merket "Kompostbjørn". Et fire meter langt og 60 cm. bredt plantebord med selvvanningsbrett ble også laget langs veggen for skyggelikende planter. Og ikke minst: Fin lagerplass under bordet for kasser og sekker.

Aprilprosjekt: Vi var litt tidlig ute med bursdagpressanger i år: Eirin fikk stor, fin krukke, og Lars fokk en fontenestein. Så det ble laging av fontene i bedet foran drivhuset.

Aprilprosjekt: Salgsbord for overskuddsplanter ble laget der hvor grow-camp-drivhuset hadde stått. (Vi solgte det forrige høst)
Det fungerer utmerket, med store selv-vanningskar.

Aprilprosjekt: Male ferdig det av huset som vi ikke rakk forrige sommer.

Maiprosjekt: På grunn av skade på jordkabel ned til uthus, dam, drivhus og hage, ble strømmen borte, og det måtte legges ny kabel  som skulle graves ned i rør. (Det ville være veldig vanskelig, eller for dyrt å finne hvor/hva skaden var på den nesten 35 meter lange kabelen!)
En lite morsom og litt vanskelig prosjekt. Ikke så enkelt å legge en slik kabel gjennom en hage med beleggningsstein, steingjerder, damanlegg og masse beplantning.

Maiprosjekt: Nedenfor uteplassen ved uthuset, og ved siden av drivhus og bålplass, laget vi to store opphøyde kasser, hver på ca. en x to meter, for plass til mer/flere grønnsaker. Rullestein ble lagt som beleggningsstein rundt og mellom.

Mai/juniprosjekt: Gikk til anskaffelse av leke/klatre-tårn som ble montert på plenen utenfor lekestua. Det er fortsatt brukbar plass til både crockett og ballspill!

Juniprosjekt: Vi elsker portaler, og lagde enda en ny, for å få plass til en "Flammentanz" klatrerose.

Juniprosjekt: Dette har vi tenkt på i tre år: Forhøye fundamentet for stolpe under terrassen, og utvide bed for å få plass til klatreplante - Blåregn.

Slik ble det.

Juniprosjekt: Montert opp ny utstilling med ca. 35 bilder i det lille galleriet på uthuset, før besøk og åpen hage.

Septemberprosjekt: Dette var uten tvil sommerens mest omfattende prosjekt. Den over 20 meter lange og fire meter brede (tre rekker og 68 busker) spireahekken, samt en stor tuia ved lekestua ble fjernet for å gi plass til et par sitteplasser og nye planter vi ønsket å ha.

Busker fjernet, og steinmur i forkant ble forhøyet.

Uteplass gravd inn i terrenget, og plass til liten dam ved siden av.

Dam og bekk halvferdig.

Øverste dam på toppen av den lille bekken...

Og til slutt en vakker fontene.

Den andre uteplassen der hvor den store tuiaen stod. I bakkant av benken er det nå plantet en kopperblad-bjørk.

Midt i skråningen laget vi en ny steintrapp, et lite sommer-prosjekt i seg selv.

Mister nesten litt pusten når dette skrives. Det ble nærmest en prosjekt-årskavalkade. Har vi virkelig fått gjort alt dette? Vi føler oss "litt forsynt" etter en veldig innholdsrik og litt for aktiv sesong, hvor vi også har slitt med en del sykdom, og har derfor planer om kun ett eneste prosjekt for sommeren 2016: Kose oss,nyte, vedlikeholde og stelle hagen.

Sommerprosjekthilsen fra Eirin og Lars.28 kommentarer:

 1. Oj, oj, oj! Så otroligt många projekt ni haft i år. Fantastiskt att se hur ni slet med grindstolparna, men fint blev det. Hoppas ni får det lite lugnare nästa sommar.
  Trevlig helg!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok Lars som har drevet med prosjektene. Jeg har egentlig ikke gjort så mye i sommer, luking på forsommeren.. og ellers har jeg greid å ikke bli sliten av det jeg ikke får gjort.
   Sykdom har satt meg litt på sidelinja denne sommeren, men det virker som det går riktig vei nå.
   Og ..det blir sikkert roligere neste sommer :-)
   Ha en fortsatt fin helg.

   Slett
 2. Det er bare å gi seg over! Dere er så flinke! Granitt søylene ble virkelig et flott blikkfang, og alt det andre dere har fått gjort også :)
  Jeg er mektig imponert!

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Granittsøylene ble utrolig flotte der de står, det kom et skikkelig wow fra meg.
   Kjekt med en kreativ handyman :-) og han får ting unna !
   Fortsatt god helg.
   Eirin

   Slett
 3. Granittsøylene ble virkelig flotte! Og ellers har dere også fått gjort mye i løpet av sommeren, jeg er imponert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er blitt gjort mye, og enkelte ting ble et større prosjekt enn vi hadde trodd, spesielt spireahekken, hvor vi kun skulle fjerne noen få busker...
   Vi er veldig fornøyd med granittsøylene :-)

   Slett
 4. Imponerende jobb. Det blei veldig fint med granittsøylene. Dere er et godt team!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er blitt gjort mye her i sommer, men det er stort sett Lars som har tatt seg av det.
   Jeg har stort sett vært "sparringpartner". og vi blir enige om hva som skal gjøres, og utforming, så vi er et godt team, selv om sykdom har satt meg ut denne sommeren.Det er heldigvis i ferd med å snu.
   Ha en fortsatt fin helg :-)
   Eirin

   Slett
 5. Søylene ble kjempe flotte! Imponert over alt dere har fått gjort i sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er blitt gjort masse her i sommer, og granittsøylene ble en flott avslutning. :-)
   Ha en fortsatt fin helg.

   Slett
 6. Hei Eirin og Lars

  Flotte projekter, og imponerende med disse granitsøjler - jeg kan godt forstå at i lader dem stå alene uden yderligere - Godt med genbrug:)

  Ha en dejlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt du likte prosjektene, og vi er mektig fornøyd med granittsøylene, men så er vi da også ganske glad i stein.
   Ha en fin dag :-)

   Slett
 7. Ja man kan ikke si annet enn imponerende! Dere gjør det skikkelig og ordentlig når dere setter i gang, og da blir resultatene bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her gjøres det skikkelig når det gjøres:-) Og det som startes på blir ferdig, det er en god følelse.
   Selv om det da er Lars som gjør det praktiske..
   Ha en fin søndag
   Eirin

   Slett
 8. Hei!
  De kommer til å stå der til evig tid. Og bra er det. Det ble innmari flott. Morsom å se framgangsmåten.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er fornøyd med resultatet, og syntes framgangsmåten var artig. Det er mye å lære av de som har levd før oss. Og... de blir nok ikke flyttet med det første :-)
   Ha en fin søndag.

   Slett
 9. Ohj da, I har virkelig haft gang i de store tunge projekter i år. Godt at se at træruller fungere selv i vores digitale alder, gad vide om unge mennesker på 20 år idag, har fantasi til at løse den slags udfordringer, eller må ringe til en kran. Flotte stensætninger, dem måtte I gerne komme forbi og lave en 40-50 meter af hos os i Aarhus.
  God søndag.
  Henrik

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Henrik.
   Ja, vi kan ta det en formiddag vi er i Silkeborg til sommeren. Skal vi ta med sten, eller har dere? He.he! Det kommer jo til å bli utrolig fint hos dere. Vii har veldig lyst til å komme innom og se. Vi startet også med å bygge om-, og på, et gammelt hus, og endte opp med å måtte gjøre det meste selv, da håndverkene ikke holdt avtaler eller gjorde en bra jobb. Vi begynte imidlertid ikke med hagen før huset var ferdig. Dere er jo en del yngre enn oss, og vi skulle ofte ønsket at vi hadde den samme energien som da vi var 10-15 år yngre. Men en må jo bare innrette seg etter forholdene. Det er imponerende hva dere har satt i gang, og vi ønsker dere god helse og lykke til!

   Slett
  2. Hej Lars, jo jeg kommer næsten altid tilbage og læser svar, det et jo hele essensen...sådan da. Jeg skal huske I kommer til Silkeborg, der arbejder jeg rent faktisk. Sten har vi nok af i haven, altså efter danske forhold. Jeg tænker over måder at bruge dem, og her er den mediterrane have et fund.
   Venligst
   Henrik

   Slett
 10. Alltid mange prosjekter, ble veldig flott med de tre søylene.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar  1. Søylene ble flotte, og vi tror ikke det blir så mange prosjekter neste sommer...:-)


   Slett
 11. Oj, oj! Pelarna blev helt sanslöst snygga! Vilken bedrift! Här är det inga trötta gamlingar som bor. Hur stor är tomten allt som allt när ni får plats med lekplats och lekstuga och krocket???!!!.
  Vilken underbart vacker trädgård ni har!

  Tack för inspirerande bilder!
  /Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anja.
   Takk for hyggelig kommentar. Vi er begge 68 år, (men føler oss ikke så veldig trøtte!), tomten er 2000 kvadratmeter stor, og selve hagen ca. 1700 kvadrat . Takk for at du følger oss på blogg!

   Slett
 12. Wow! Så effektive dere er! De granittsøylene ble skikkelig lekre! Fantastisk at dere klarte å flytte dem på samme måte som de gamle egyptere ;-) Nå fikk jeg en ide il hvordan jeg skal få flyttet en gammel hestekrybbe i stein som har stått omtrent midt på plenen siden DHL plasserte den der for et par år siden...
  Rosebuene, salgsbordet, de oppbygde steinmurene, steintrappen og alt det andre er jo nok til å ta pusten fra de fleste. Jeg er skikkelig imponert over alt dere rekker over - og ikke minst hvor fin finish alt får!
  Ha en fortsatt flott dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Stein. Takk for hyggelig kommentar. Har nettopp skrevet en kommentar/svar på din blogg.
   Mvh. Lars

   Slett
  2. Hei Eirin og Lars
   Takk for hyggelig tilbakemelding på min blogg. Jeg svarte dere der, men kopierer svaret her også :-)
   Det hadde vært veldig hyggelig å komme innom deres hage en gang. Kanskje til sommeren?

   Dere er også hjertelig velkomne om dere planlegger en tur langs Klarälven og/eller Värmland. Hagen er jo på hytten/torpet, så vi er der ikke alltid, men vi kan jo kanskje avtale nærmere så vi er sikre på å være i Sverige da :-)
   Jeg har spøkt med tanken på å melde meg på "Tusen Trädgårdar" som kommer til å gå av stabelen 3 Juli 2016, men så er det dette med at jeg føler hagen stort sett består av halvferdige prosjekter... så jeg får se om jeg våger.
   Når det gjelder besøkshager i området, så synes jeg Rottneros i Sunne kan være verdt å få med seg. Der er "Trädgårdsmässa" i parken 23-24 Mai, "Sunne Hem och Trädgårdsmässa" den 4-5 Juni, samt "Parkfest" den 11-12 Juli.
   Ha en fortsatt riktig fin dag :-D
   Stein

   Slett
 13. Heisann!
  Morsomt med prosjekter, særlig når det blir så fint som dette i haven deres ....
  Og prosjektet Bjørnestien Fredrikstad kommune har tatt initiativ til, er kjempepopulært.
  Passe lang løype for små føtter...
  Dere kjører over bybroa, tar til høyre i rundkjøringa mot Oslo, første rundkjøring mot Sarpsborg, så første rundkjøring med avkjøring ved Glemmen vgs, opp forbi Røde Mølle, så til høyre og forbi Trara barneskole på h hånd, ta så av til høyre inn til Bjørndalen. Kjør helt fram til dammene og parker der. Første bjørn står lett synlig på sletta ved 2. dam. Lettere å ta fra et kart på mobilen.... Finnes andre veier dit også, feks Stjernehallen eller Skytterhuset.
  Kos dere med mat på åpen grill halvveis i løypa.
  Ha ei flott uke ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig svar med veibeskrivelse !
   Det blir nok en tur til Bjørnestien ganske så snart :-)

   Slett