28. juni 2016

INSPIRASJONSTUR TIL DANMARK SOMMEREN 2016 - Del 1.

Så har vi enda igjenreist til Danmark for å lade batteriene. Turen gikk - igjen - som vanlig - til Jylland og Silkeborg. Den hyggelige lille byen ligger strategisk plassert midt på Jylland og er et fint utgangspunkt for hageutflukter. Og når Riverboat jazzfestival i Silkeborg pågår samtidig, med over hundre - stort sett gratis - konserter i helgen, kan det knapt bli bedre.

Denne gang reiste vi sammen med to venne-par som også er interessert i -, og holder på å anlegge hage. Siden vi besøkte hele seks flotte hager velger vi å dele opp reportasjen i tre innlegg, da det ellers blir alt for mye å skrive om i ett innlegg. Vi ankom Fredrikshavn, med ferje fra Gøteborg, på onsdag ettermiddag. 

På veien ned til Silkeborg tok vi turen innom den vakre kirkegården i Dronninglund, som vi har skrevet om, og vist mange bilder fra i et blogginnlegg den 26. februar 2015. Dagen etter reiste vi til Videbæk, et tettsted ikke langt fra Ringkøbing på vestkysten, ca. 45 minutter fra Silkeborg. Der hadde vi avtalt på forhånd å besøke tre vakre og helt forskjellige villahager. Først ut var den Japan-inspirerte hagen til Britta Uldum.

 En veldig innholdsrik og godt planlagt hage hvor Britta virkelig har utfoldet sin kreativitet. Ikke minst i alle de fine steinarbeidene. Den største steinen i hagen er på hele 13,3 tonn, og stikker nærmest opp som et lite fjell mellom de mange spennende plantene i hagen. Ellers er steinarbeidene synlig i de mange stier, trapper og sitteplasser.Legg også merke til de klippede, fantasifulle buskene rundt sitteplassen.Det var en riktig eksotisk  og nærmest poetisk stemning i hagen.

Vi finner også flere støpte trau - som jeg skrev om i et innlegg for noen få uker siden - som vi selv også  hadde laget.

Det var flere vannløp/bekker og dammer i hagen, og i alt seks pumper, som var gjemt under gulvet i tehuset, fikk det hele til å fungere godt.I tillegg til sten og vann var selvfølgelig bambus også benyttet flere steder i den japaninspirerte hagen.

Denne benken var laget av to store stenblokker og var en naturlig sted å slå seg ned for en liten prat, hvis man ikke synes at den klippede busken med den lange snabelen er for skummel.

Dette bildet, og bildet under er tatt inne i Brittas store netting-fuglebur, der hagen fortsetter inn i buret bak nettingen. En liten sittegruppe er det også blitt plass til på innsiden.Hagen var veldig kupert og skrånende, noe som gjorde det nødvendig å lage små og store trapper rundt i hagen.

 Nedenfor  trappen på det forrige bildet hadde Britta anlagt en koselig bambuslund med sittegruppe og grillplass. Den største bambusen var ca. syv meter høy, men midt oppe i alt  det spennende som var å se, glemte jeg i farten å ta bilder av den.

Britta hadde brukt saksen mye, og formklippet mange av de vintergrønne buskene.

Det var alt fra kuleformede buskboomer...

...til de ganske så fantasifulle og abstrakte former.

Meget elegant gjort - syntes vi.

Og i flere store fat, krukker og trau var det laget slike minihager i hagen som jeg skrev om for kun få uker siden.Britta hadde en veldig innholdsrik og inspirerende hageguide, og var en erfaren og kunnskapsrik hageguide.  Så spørsmål og gode råd ble stadig utvekslet underveis.  Her er Eirin og Inger i prat med Britta.  

At Britta var en kreativ og allsidig person kom også til utrykk i hennes mange malerier.
I tillegg til at det var fult på veggene i huset, deltok hun også med bilder på tre ulike utstillinger. Ingen av oss klarte helt å forstå hvordan hun fikk tid til alt sammen, siden hun også stelte hagen alene, etter at hennes mann døde for 8 år siden - mener vi å huske. På fritiden var hun også leder av det lokale hagelaget!

Vi ser tilbake på et hyggelig og inspirerende hagebesøk, og takker for gjestfrihet, kaffe og kake. Vi kommer gjerne innom igjen ved en senere anledning om vi får lov. Hagen til Britta er for øvrig åpen etter avtale, og tlf.nr. og mailadresse er: 26814019, bkuldum@os.dk

Fortsettelse med mer fra Danmarksturen følger i neste innlegg om ca. en uke.

Eirin og Lars
12 kommentarer:

 1. For en fantastisk hage!!! Man blir bare så imponert over hva folk får til og ikke minst har ideer til. Dere er vel full av nye ideer igjen, tenker jeg :) Ikke at jeg tror det er plass for så mye mer hos dere som allerede har en fantastisk hage selv. Gleder med til neste innlegg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en fantastisk hage, og nye ideer får vi alltid, ikke bare de store, men også små ting :-)
   Men først er det mye nedklipping som må gjøres..

   Slett
 2. Unnar er gärna en inspirationsresa - men åk hem och se: er trädgård slår den där med hästlängder! Tror att det är något med känslan, följsamheten, det konstnärliga ögat. Saknas delvis här men finns i rikt mått hos er.
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid deilig å komme hjem, og hjemreisen er nesten den beste ved alle reiser :-)
   Det var en inspirerende hage, hvor jeg fikk nye tips til bunndekkere og samplantinger, og vi skjønte ikke helt hvordan hun rakk med alt alene.
   Her regner det jevnt nå, og ugresset gror ...
   Ha en fortsatt fin sommer.
   Eirin

   Slett
 3. Hei Eitin og Lars

  Tak for rundturen til denne spændende have. Godt at se hvordan man har ført sine ideer ud i livet!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid spennende å se andres hager, ideer og kreativitet, og hvor forskjellige hagene våre er.
   Liljene var et trist syn da vi kom hjem, og mye måtte bare klippes helt ned, men liljebillene har kost seg :-)
   Ha en fin dag.

   Slett
 4. Tusen takk for at dere deler! Så inspirerende å se mangfold og variasjoner. Fortsatt god sommer!
  Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er inspirerende å se mangfold og variasjon i hvordan man utformer hager:-)
   Fortsatt god sommer.

   Slett
 5. Danmark, inspirerende hager og jazz! Kan det bli bedre??!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke det:-) Gjestfrie danske hagevenner og jazzfestival er en flott opplevelse.

   Slett
 6. Så flott hage dere besøkte! Alt er gjennomført til miste detalj ser det ut som. Må være mye inspirasjon å hente der :)

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 7. Helt fantastiskt, vilken fin trädgård, och härliga formklippta träd.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett