21. juni 2016

MEN SÅ KOM REGNET....

Så er helgen med åpen hage og mange hyggelige og hagenysgjerrige besøkende tilbakelagt for denne gang. Noen kom gående fra hytter i nærheten, mens andre hadde kjørt hele 150 km. for å komme hit! Helt utrolig synes vi, og glemmer at vi selv faktisk har gjort det samme ved et par anledninger.Her rusler 25 hageinteresserte fra Lunner på Hadeland de ca. 400 metrene gjennom idylliske Sponvika, fra bussholdeplassen og bort til vår hage. Jeg hadde planer om å knipse mange bilder fra helgens åpne hage, men etter dette første bildet, av gjengen fra Lunner, takket batteriet for seg, og innen jeg hadde funnet batterilader og ladet batteriet, hadde alle gjestene - reist sin vei. 

I underkant av 200  besøkende var innom hagen i løpet av de to godværsdagene, og alle så ut til å kose seg, Spontane kommentarer og tilbakemeldingenr tydet på at gjestene hadde hadde opplevd hagen både  vakker og inspirerende. Da er også vi fornøyde! Det ble fotografert mye i hagen, og det er ikke usannsynlig at noen la ut ting på Facebook i ettertid, det vet vi imidlertid ikke noe om, siden vi ikke er på Facebook.

Men så, på mandag ettermiddag ved fire-tiden kom regnet. Og klokken seks skulle en gruppe soroptimister fra Østfold ha sin sommeravsluttning her i hagen. Da vi så værutsiktene søndagkveld ble vi imidlertid ikke veldig optimistiske. Det var lovet skikkelig møkkavær på hele mandag kveld med regn vind og temperaturfall. Vi ringte lederen for gruppen, og foreslo en plan B: At vi ordnet i stand et langbord i rommet som normalt fungerer både atelieet for Lars, og spisestue. Der kunne vi få plass til alle de 21 påmeldte rundt bordet. Forslaget ble umiddelbart godkjent, og klokken fem på seks ble lysestaker og blomster (peoner) plassert på den seks meter lange duken. Fem minutter senere rullet en bilkortesje med optimist-damer inn på gårdsplassen. Damene hadde medbragt spekemat, godt drikke, og engangsservise,  og var fornuftig-, men nok noe pessimistisk antrukket, i regntøy og gummistøvler - klare for en våt hagevandring. Etter en våt, men likevel inspirerende, rundtur i hagen inntok de husets nye "festsal" som hadde egen inngang fra terrassen.

 I spisestuen var gulvvarmen slått på, så kalde føtter fort kunne bli varme, og våte sokker tørke raskt opp. Damene virket til å ha en riktig hyggelig kveld sammen, mens Eirin og jeg, begge slappet av med fotball EM på TV. Da damene forsvant ved halv-ti-tiden etterlot de et stort fat med spekemat, salat og potetsalat til oss, så Eirin og jeg, som plutselig hadde kommet på at vi hadde 46-års brylluppsdag, avsluttningsvis kunne feire kvelden med et festmåltid.

Også denne gang tar vi med noen ferske inntrykk fra hagen:

Tre små, gamle jerngryter har blitt til fuglebad og ferskvannskilder for småfuglene.

Foran barlinden og blåregnen vokser pydsvinerot.

Slik så flere av peonene ut etter regnets herjinger de siste timene. Men for de aller fleste plantene var det bare positivt. Og ikke minst for hagens eiere som gjerne overlater vanningen til andre...

Før regnet...

Og for en størrelse! Rundt 15 cm. i diameter, ser nesen ut som kålhoder. 
Hver vår hiver vi en neve kalk på peonene, da vi har lært at dette gjør at stenglene ikke blir så lange og hengende, og at selve blomstene blir større....

Når rosene begynner å blomstre, glemmes irritasjonen over lus og stadig sprøyting med grønnsåpe...

I steinbedene vokser en del ulike takløk.Kastanjebronseblad synes vi er en flott plante, og vi har en stor "tue" av den to steder i hagen. Virkelig dekorativ. (trives best i skyggen og litt fuktig skogsjord).

 Paeonia lactiflora "Krinkled White" er i ferd med å åpne seg og titte ut etter regnet. Den står forholdsvis beskyttet under det store hasseltreet.

Tomatplantene i drivhuset er i ferd med å stange i taket, og enkelte av de grønne delikatessene er i ferd med å få litt rødfarge.

Etter 10 intense dager med mye besøk og hagestell har vi parkert redskapen, og skal lade  egne batterier.

Vi gjør som disse skilpaddene. Bremser ned tempo, slutter å ligge i bedene, på alle fire med ryggen mot himmelen, og finner oss en fin plass, hvor vi kan sitte i ro og fred, og bare nyte utsikten og resultatet av vårens innsats.

Eirin og Lars.

16 kommentarer:

 1. All grunn til heftig begeistring :-)) Og eia var vi der! kanskje kommer vi forbi på deres kanter i august en gang, men vi kommer uansett ikke uanmeldt, om så skulle være ;-D jeg har kost meg og sett på bilder fra sommerhagen. Så flott! Ønsker dere en fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å ta kontakt om der er på disse kanter :-)
   Nå er ferien over og vi skal kose oss videre i hagen, og nyte sommeren.

   Slett
 2. Hei Eirin og Lars

  Ja, det er festligt med havebesøg, men også krævende, så godt i får en pause efter "invasionen".
  Og mon ikke haven klarer sig selv lidt - det ser jo toptrimmet ud.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Haven har greid seg bra, og det har ugresset også. Utrolig hvor fort alt gror når det får nok vann :-)
   Og nå har vi kost oss noen dager i danske hager !

   Slett
 3. Tillykke med bryllupsdagen, godt I fik lidt god mad af damerne :)
  Dejlig have at besøge - ingen tvivl om det, havenørder tåler heldigvis regnvejr :)
  God opladning af batterierne.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært godt med regn nå, og alt gror raskt.
   Vi har ladet batteriene med å ta vår første tur til Danmark denne sommeren :-)

   Slett
 4. All grunn til å hvile nå! Nydelige peoner! Betyr kalkingen at du ikke binder dem opp?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi skal nå bare kose oss i hagen framover :-)
   Peonene trenger fortsatt støtte. Lars har nå planer om å sveise noen flere stativer..

   Slett
 5. Det är alltid trevligt med trädgårdsbesök och man får så många fina trädgårdsvänner över hela landet.

  Jag förstår att er fina trädgård är populär!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er hyggelig å møte hagevenner, og nå har vi hatt gleden av å bli tatt veldig godt imot i flere danske hager :-)

   Slett
 6. Da fortjener dere virkelig å nyte og ta det med ro. Som vanlig er det masse flott å se fra hagen deres. Tror så gjerne at gjestene har kost seg storligen. Ha en riktig fin St.Hans kveld. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. St.Hans aften tilbrakte vi i "deilige" danske hager, og fikk ny inspirasjon :-)

   Slett
 7. Det är så roligt med trädgårdsbesök. Förhoppningsvis får man någon fin kommentar över vad man åstadkommit. Regn får man stå ut med ibland men det finns alltid en lösning på det och trädgårdsfolk verkar tåliga. Vi har också några besök inbokade framöver och den 3/7 är det 1000-trädgårdar då många har öppen trädgård i hela landet. Ha en glad midsommar. Carita

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne besøkt hagen deres og noen andre på den kanten i Sverige.
   Hadde håpet å få det til tidlig i sommer, men måtte da endre planene pga. sykdom.
   Lykke til med åpen hage den 3/7 :-)

   Slett
 8. Så mange som kom på besøk! 200 stykker er jo rene invasjonen ;) Men dere har så mye å vise frem, så det gikk nok veldig fint både for dere og gjestene. Mye jobb å stelle en så stor hage,men nå kan dere hvile dere. Gratulerer med bryllupsdagen!

  God helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye jobb å stelle en stor hage ( særlig når vi ikke fikk luket noe sist høst )
   Nå har vi hatt en deilig ferie i Danmark, og...det er utrolig hvor fort ugresset gror når det får nok vann :-)

   Slett