11. juli 2016

INSPIRASJONSTUR TIL JYLLAND - Del 3...

Og her kommer siste del - del 3 - fra vår inspirasjonstur til Jylland i slutten av juni. Kanskje et litt langt innlegg, men jeg kan berolige deg med at det  ikke er så mye tekst til de 43 bildene, og at det er mye inspirasjon og hente. Så les videre! Jeg beklager at lay-out ikke er som det pleier å være, da noe har skjedd både dette og eldre innlegg, slik at bilder nekter å være midtstilt slik som teksten, og avsatand mellom bilder og tekst og bilder blir større enn den skal være. Jeg har derfor valgt å venstrestille både bilder å tekst i dette nye innlegget til jeg finner ut av det. 

Evy og Tore hadde bestilt en tidlig ferje fra Fredrikshavn, mens Per og Inger og  Eirin og jeg hadde booket plass på en sen avgang, fordi vi ønsket  å besøke en hage i Randers, som Eirin og jeg hadde vært innom for flere år siden.

Villaeiendommen er, så langt jeg husker, på 2,5 mål - 2500 kvadratmeter. Bildet over er fra den lille hagen foran huset. og domineres av en voksen mammuttstaude - slik det også var hos Kirstens bror Per Ibsen.. Hoveddelen av hagen er på baksiden av villaen.

På vei dit, passerer vi denne flotte pipeholurten som vokser på den skyggefulle veggen på gårdsplassen.

Her er det ikke store områder med gressplen.... 

....men der det er, er det smalere partier som fungerer som gangstier mellom beddene.

Inger, Eirin og Per så stadig ting som inspirerte og ga ideer til smarte og vakre ting som kunne brukes i hjemmehagen!

Over alt finner vi også gangstier av heller og brostein  samt formklippede busker og trær. Vi hadde nesten inntrykk av at Kisrsten alltid hadde saksen for hånden når hun gikk rundt i hagen. 

Det hele er veldig vakkert og dekorativt utført, og gangstiene alene gjør det til en fornøyelse å gå rundt i hagen. Rundt i beddene er det plassert store steiner og flere trau.
Hagen bærer tydelig preg av at Ingolf, som nå er pensjonist, har arbeidet som steinhogger, og at Kirsten er datter av en gartner, og nærmest vokst opp i et gartneri. Nå har begge altså tatt kunskapen med seg inn i hagen og har det som hobby.

Her er trau og krakker...

Alt hadde Ingolf laget selv..

...i likhet med flere imponerende flotte krukker.


Per som er byggmester, har egen gravemaskin og handymann i hagen hjemme, beundrer stenarbeidene , samtidig med at han - med tanke på kapasitet og egen helse - prøver å begrense antall nye ideer.

I denne hagen var det også første gang vi så et eksemplar av en brokbladet Lawsonsypress.

Rennende vann var det også i hagen selv om det ikke var en stor hagedam.

Lyden av rennende vann i hagen er jo bare deilig i en hage.

Med til de mange steinarbeidene hører også de  flotte skulpturene som var plassert rundt om kring i hagen. ...men særlig har Ingolf lagt sin elsk på alle de morsomme fuglefskulpturene.

Noen steder ser vi også at han har latt formen på stenen være rettningsgivende for utfomingen, når han har lekt seg med helt abstrakte former.

Fotografen (meg selv) beklager de skjemmende plastkassene i bakgrunnen.  men jeg hadde hverken lyst til å ta meg til rette og flytte på dem, eller tråkke ut i et av beddene for å få en bedre vinkel på motivet!Flere steder var store og små stener hulet litt ut for å fungere som fuglebad.

Til tross for den omfattende bruken av stein - hagen var langt fra en steinørken! Her var det virkelig frodig. Ikke bare på grunn av det automatiske vanningsanlegget de har installert, med små vannspredererundt (som styres av timere) i alle beddene. (I alt var mellom to og tre kilometer vannrør skjult i bakken, sammen med diverse koblings og inspeksjonsluker), men også på grunn av store skyggepartier som voksne trær og busker skapte, og generelt godt stell og omsorg.

Og at de hadde orden i "sysakene" var det ingen tvil om!


 
Ingolf og Kirsten hadde ikke mindre enn 26 ulike koreanske korneller i hagen. Det var her at vi falt for det vakre lille treet for 7-9 år siden og samme sommer fikk tak i et eksemplar til vår egen hage. Denne gangen oppdaget vi en brokbladet (tofargede blad) versjon av dette treet.

 Det var bare helt utrolig vakkert, og ble umiddelbart satt øverst på vår ønskeliste!

Her var også en egen avdeling med  tre store bed med overskuddsplanter fra hagen. Et av bedene var for supplering og planting i egen hage, resten var for salg til en rimelig penge. Over plantene hadde Ingolf og Kirsten spent opp ett skyggenett av den typen som brukes som skyggegardiner i veksthus. 

I enden av en nesten usynlig liten sti, bak noen busker, hadde Ingolf sitt "hemmelige rom - granitt for fremtidige skulpturer og prosjekter, en solid arbeidsbenk og et komposteringanlegg. 

Dette var siste av tre deler om vår tur til Jylland i juni. Og hagen til Ingolf og Kirsten i Randers er en av hagene som har inspirert oss mye i utformingen av vår egen hage. Vi håper disse innleggene har gitt deg inspirasjon, og at du også litt føler at du har vært passasjer på turen

Får du lyst til å ta en hagetur til Danmark, kan du sikkert finne gode tips i disse-, og tidligere innlegg vi har skrevet fra Danmark. Jeg kan også nevne at det er nasjonal hagefestival i Danmark helgen 13 - 14 august i år. Og siden Danmark er et forholdsvis lite land med mange rette og flate veier, er avstanden mellom de åpne hagene svært kort, ofte bare fem minutter med bil, og noen ganger bare gangavstand - slik det var for oss i Videbæk. 

Her er en link til det danske haveselskapet, https://haveselskabet.dk/ der du finner oversikt over alle aktiviteter og besøkshaver (have skrives med v på dansk!). Her finner du også opplysninger om havefestivalen. Så er det veldig bra at en kan velge om en vil se en liste over de åpne hagene, eller få opp et kart (kort) der alle de åpne hagene er markert. Da ser det slik ut: 

https://haveselskabet.dk/aabne-haver-kort?date_filter%5Bvalue%5D%5Bdate%5D=07%2F07%2F2016&date_filter_1%5Bvalue%5D%5Bdate%5D=&=S%C3%B8g

 Som jeg har nevnt tidligere, har jeg blitt spurt av Halden hagelag om å ta ansvar for å lage en hagetur til Jylland sommeren 2018, Medlemmene i Halden hagelag har selvfølgelig fortrinnsrett til denne turen. Skulle det imidlertid vise seg å bli ledige plasser, er det også mulighet for andre interesserte å være med. Eller så kan du jo foreslå en tur til Danmark for ditt eget hagelag. Jeg sitter på masse foto fra danske hager vi har besøkt, og kan eventuelt være åpen for komme og holde et presentasjonsforedrag om noen av mine danske favoritthager i forkant, hvis avstanden fra Oslo ikke er for stor.

Kærlig hilsen - som de skriver fra Danmark - fra Eirin og Lars.

10 kommentarer:

 1. Det var en flot have I har besøgt, altid spændende at se nye haver.
  Jeg kan se, at Hagtorpet også har problemer med indlæg og billeder, så der må være noget galt hos blogger.
  Kærlig hilsen fra Danmark ;)
  Samsø

  SvarSlett
 2. Utrolig flott hage dere har besøkt! Inspirerende!

  SvarSlett
 3. Det er utrolig flotte hager dere har besøkt, og takk for alle de fine bildene med inspirasjon. De hagene dere har besøkt er i øverste lag av hagekunst :) Helt fantastisk hva folk kan gjøre ut av en hage!

  SvarSlett
 4. Takk for turen gjennom flotte og spennande hager i Danmark.

  Ynskjer fin sommar vidare til dokke.
  Me reiser på ferie til Danmark om to dagar,
  men det blir nok ikkje så mykje hagevandring med oss trur eg :)
  Anne-Mari

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars

  Imponerende have - altid spændende at komme på tur med jer:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett

 6. Dere har en flott blogg og super flott hage. Veldig inspirerende å følge dere . Den Danske hagen dere har vært i her var jeg og en venninne i sist sommer og var veldig imponert , veldig ryddig og rent. Veldig flott stenskulpturer og spennende trær. Vi var der etter at vi hadde vært hos Claus Dalby så som du forstår var kontrastene store men begge to fantastiske hageopplevelser. Ha en riktig flott uke. Liv

  SvarSlett
 7. Nordmænd, der viser inspirerende haver i Danmark også til glæde for danskere, det kan man da kalde skandinavisk forbrødring. Dit billede fra Videbæk i det forrige indlæg fik med ud at undersøge, om der kan laves nye planter af gummipuden/ azorella - det indgangsparti er utrolig flot.

  SvarSlett
 8. Hei!
  Fantastisk og inspirerende. Det er helt utrolig hva privatpersoner kan få til i hagen.
  God sommerkveld! Anne

  SvarSlett
 9. Det er så utrolig flott. Tenk å kunne ha det slik! Men så har de selvfølgelig jobbet iherdig over lang tid for å få det til. Inspirerende er det i alle fall. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 10. Lekker og harmonisk have! Mange flotte ideer. Ønsker dere fine dager i besøkshagen deres!

  SvarSlett