28. januar 2017

Gjemt, men kanskje ikke helt glemt....

Selv om vi nærmest har vært godt gjemt den siste tiden, håper vi at vi ikke har blitt helt glemt av våre lesere. Det er nesten tre måneder siden vi skrev forrige blogginnlegg. Det skyldes delvis sykdom, delvis at vi har valgt å prioritert andre gjøremål, og at vi ikke finner det meningsfylt å skrive innlegg hvis vi ikke har noe fornuftig å skrive om. 

I de siste to-tre innleggene, i oktober-november, fortalte vi at vi hadde tyvstartet neste års vårprosjekt ut fra slagordet: "Alt vi får gjort nå, slipper vi å gjøre til våren". Selv om våren ikke er her enda, har det vært noen dager med mildvær (+ 5).  Eirin, som er på bena igjen, er bortreist på kurs et par uker, og jeg har benyttet dagene til å få gjort litt ute i hagen.  

25 meter tuija smaragd hekk har blitt toppet og klippet på begge sider. I løpet av sommeren vil den vokse seg helt tett.  Under en liten kjøretur her om dagen kom jeg over en del rundsteiner i passe stablestørrelse som lå i en grøftekant, og fikk lyst til å hente hengeren, få dem hjem, og gå løs på bed og steinmur rundt et av de to nederste hushjørnene. 

Det ble i alt 12 stener, og noen har jeg også liggende fra før av. Noen granittblokker- store som skoesker - har jeg også liggende. Huset vårt står stort sett på fjell, bortsett fra de to hjørnene ut mot hagen. Her har jeg lenge hatt planer om å forbedre markisoleringen ved å  lage opphøyde bed med stablede steinmurer i fronten rundt de to hjørnene. Og nå er jeg kommet i gang. 


Denne muren skal forlenges videre bortover langs kjellerveggen, men granittblokkene skal være foran kjelleren, og rundsteinene skal brukes der granittblokkene ligger i dag, slik at muren blir en naturlig forlengelse av kanten nedover langs gangveien, der den sees sammen med denne. Barlinden hadde vokst seg så stor at den hang mer enn en meter ut foran muren og skjulte denne. Den ble klippet kraftig tilbake for at jeg skulle komme til og få gjort jobben.  Når den vokser ut igjen vil den skjule den litt merkelige overgangen mellom rundsten og granittblokker.

Den japanske eineren som stod mellom søylen og barlinden er klippet ned og roten gravd opp. Vinteren har vært så mild at det ikke har blitt tele i bakken så nærme bolighuset.  To timer brukte jeg på å få opp roten. Det blir sikkert fint for blåregnen - som står ved søylen - å få bort eineren som hadde røtter inn i roten til blåregnen og konkurrerte med den om matfatet. Nå får den plassen alene :).

Rundstenskanten langs bedet nedover langs gangstien fortsetter altså over i bedet ved hushjørnet. Midt på bedet har jeg stablet kanten videre bortover med granitt blokker. Ser litt snodig ut, men om et par år vil barlinden som sagt skjule stilbruddet.

. Da vil rundstensdelen av muren oppleves som en naturlig fortsettelse av kanten oppover langs bedet ved gangstien. Og granittdelen av muren vil harmonere med tilsvarende opphøyde bed av granittblokker midt på husets langside, og det som skal lages ved det andre hushjørnet.

Den nye muren blir ca. 20 cm. høyere hva den forrige muren var, så det trengs noen trillebårer med jord bak kanten - etterhvert.

I bakken under muren ligger det fra før av 10 cm. isolasjonsplater. Muren blir ca. 60 cm. høy, og mot veggen legges det 10 cm. isopor. Rommet bak muren skal fylles med singel og småstein, og så skal det legges en hylle av brostein innenfor ringmuren på toppen. Det bør bli en fin plass for noen krukker med pelargonier til sommeren. Blir det fortsatt mildvær, så kanskje jeg går løs på å isolere og stable mur rundt det andre hushjørnet etterpå.

Så får jeg vente til våren med å plante til bedet vi laget i høst - der hvor grønnsaks-drivbenkene og plantebordet stod. Det er mange planter vi må flytte på til våren, som trenger mer eller mindre lys, mer eller mindre fukt i jord osv. så det blir fint å få denne nye plassen. Materialene fra drivbenkene og plantebordet ligger foran drivhuset. De skal brukes til å lage nye plantebord i overskuddsplante-rommet vi skal lage bak uthuset til våren.

Så nettopp at værutsiktene framover varsler fortsatt plussgrader. Det er vel sannsynligvis noen uker igjen til våren, februar og mars kan være veldig uberegnelige. Julerosene har blomstret siden desember, og har fortsatt mange knopper... Noen løk har tittet fram for å sjekke forholdene er trygge. Vi håper de varsler tilbake: "Ikke helt vår her enda.....avvent senere beskjed." (Nei, det er ikke en ny kodet melding fra Eirik Jensen til Gjermund Cappelen.)


Veldig tidlig vårhilsen (og n litt sen nyttårshilsen) fra Eirin og Lars

22 kommentarer:

 1. Hei! Nei, dere er langt fra glemt, så nå var det veldig kjekt å høre fra dere etter tre måneders bloggtørke. Godt å høre at Eirin er på bena igjen også. Det er mange ting en kan gjøre i hagen mens vi venter på våren. Her har vi også noen småprosjekter på gang.
  Ha en riktig god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å kunne gjøre litt ute igjen :-)Jeg (Eirin) må vente litt til, men starter nok så smått med pelargoniaene i løpet av et par uker.
   Ha en fin uke !

   Slett
 2. Hei og takk for sist!
  Ser at vi har hatt bloggpause omtrent samtidig. Jeg har hatt så mye å gjøre på jobben de siste månedene at det ikke frister å sette seg foran skjermen på kvelden eller helgen etter å ha sittet framfor den hele dagen på jobb. Istedet har omgang med strikketøyet blitt prioritert:-) Men nå er jeg over verste kneika på jobben og når lyset kommer tilbake ute og det er håp om vår om ikke så altfor lenge så kommer både hagelyst og blogginspirasjon tilbake.

  Jeg ble glad når jeg ser at dere fortsatt blogger. Siden jeg har vært i hagen deres er det lett å se framfor seg hva dere gjør og hva prosjektene skal lede til. Gleder meg til å se fortsettelsen!

  Godt også å lese at Eirin er på beina igjen! Nå håper jeg at helsen spiller på lag med dere så at dere får gjort alt dere ønsker i hagen og ellers også.

  Ha en fin helg! Hagehilsen fra Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen ! Skjønner godt at skjermen ikke blir prioritert på hjemmebane når man sitter foran den på jobb :-)
   Jeg er på kurs i Drammen i tre uker, og har nytt helgen hjemme. Akkurat nå laver det ned med snø, men det går nok over til regn, så Lars får gjort litt ute denne uka også.
   Ha en fin uke ! Eirin

   Slett
 3. Jag har inte glömt er utan väntar på att våren kommer och att vi får se vackra vårbilder från er trädgård. Det skall bli spännande att se alla era projekt som ni startade under hösten och fortsätter med nu. Ha det fint. Carita

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig nyttårshilsen og kommentar nå !
   Vi ser fram til å følge bloggen deres framover, og har en plan om en tur i Stockholmstraktene i løpet av forsommeren, og håper på muligheten av å få se hagen deres da.
   Ha det godt. Eirin

   Slett
 4. Alltid kjekt å ha prosjekter, og stein er gøy. :)
  Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å få gjort unna noe som skulle vært gjort lenge, og fint å ha endel stein på "lager" :-)
   Ha en fin uke.

   Slett
 5. Steinmurer er bestandig flott, og så gøy å være i gang igjen. Sliter med at plantene titter opp her i Nord-Norge også. Her er både krokus og primula klar for blomstring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å være igang igjen ! Akkurat nå laver det ned med snø, men det går nok dessverre over til regn... Tror nok det hadde vært godt for plantene med litt leger hvile og en kuldeperiode.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Gott att ni kommit igång med bloggandet igen - ibland behöver man få en paus. Ni har så otroligt vackra stenanläggningar - jag gillar också sten. Ett härligt material att arbeta med i trädgården.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk !
   Stein er det alltid kjekt å bruke :-) Og godt å være litt igang ute igjen.
   Ha det godt.
   Eirin

   Slett
 7. Du och dina stenar!:-) Det blir kämpefint!
  Gott att höra att Eirin är på benen igen. Har saknat er här i bloggosfären!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å være savnet :-) Det blir godt å være to når våren kommer, og det er bra at jeg liker å luke, det er virkelig grodd til sist høst...
   Ha det godt !
   Eirin

   Slett
 8. Hyggelig å se at dere er tilbake :-) - og dere ligger som vanlig ikke på latsiden! :-o
  Jeg er skikkelig imponert over alt dere klarer å få utrettet i hagen - både vår, sommer, høst og vinter.
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Så lenge det er + grader og ikke tele er det greit å få unna noe, så det ikke blir så mye til våren. Her er det ikke luket eller klippet ned noe siden 1 august :-)
   Ha en fin helg.

   Slett
 9. Der var dere igjen, ja. Dere er utrettelige i hagen. Imponerende innsats året rundt :)
  Ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å få unna et par små prosjekter før våre kommer. Det er mye å ta fatt på etter at jeg var "ute av drift" fra 11 juli og resten av sesongen. Godt jeg er glad i å luke:-)
   Ha det godt.
   Eirin

   Slett
 10. Tycker så mycket om sten och helst av det naturliga slaget. Underbar bild i headern. Renoveringen och muren blir också jättefint. Mycket jobb.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det blir fint når vi får plantet til, og godt å få isolert litt bedre rundt det hjørnet.
   Ha en fin helg.

   Slett
 11. Dere imponerer igjen, for en arbeidskapasitet dere har!
  Og flott blir det:)
  Stein i alle varianter er et must, syns jeg.
  Nå må vi bare blir ferdig med alt dette hvite og is-vind, så er også jeg igang igjen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok Lars som har kapasiteten :-)Jeg nøyer meg med innesysler en stund til.
   Vi tror det blir fint når det blir ferdig og vi får plantet til.
   Ha en fin helg :-)
   Eirin

   Slett