5. mai 2017

VI YTER, OG VI NYTER - FORTSATT ET FORNUFTIG PRINSIPP...

Uttalelsen om at en må yte før en kan nyte, har vært brukt av mange  kjente personer opp gjennom tiårene etter den annen verdenskrig. Ikke minst av politikere, som oppskrift på holdningen vi bør ha for å være med å bygge landet og skape et samfunn som er godt å bo i. Yte etter evne og nyte etter behov, har også blitt satt opp som et slags ideal for hva slags samfunn vi bør strebe etter.

Selvfølgelig kan uttrykket også brukes i hagesammenheng. Og vi er mange som hver sommer erfarer at jo mer vi yter i hagen, jo større og deiligere blir gleden og hageopplevelsen. 

Og når hagen omsider, etter mange års innsats blir noe som litt misvisende kan kalles: ferdig, kan vi nyte i mange år framover med en overkommelig vedlikeholds-innsats.

 Mange drømmer om å lage og eie en vakker hage. Det er en god start. Men de er viktig å forstå at det må ytes, før det kan nytes. Noe de mange hageprogrammene ikke akkurat gir inntrykk av. Hage lages på 1, 2, 3...og holder seg visstnok like pen i mange år fremover, sånn helt uten videre. Helt håpløs informasjon synes vi ! Det blir ikke en fin hage av bare å shoppe på et plantesenter og reise hjem og plante. Det må tenkes planlegges, jobbes og slites og svettes, prøves og feiles. Det skaper fine hager og flotte opplevelser. Heldigvis er flatpakket hage fortsatt ikke å få kjøpt på Ikea.

I forbindelse med vårens prosjekt her i hagen, med utvidelse av et par større bed, fjerning av et par tujaer og flytting av flere trær og planter, har vi så langt flyttet på en stewartia, en franklinia, en katalpa, en papirbarklønn, to trepeoner, en blodrips, en magnolia og en skjermgran, i tillegg til tre klematis, to roser, to peoner, fire hosta, to valmuer, to pottentillaer, to astilber, en mispel og fire hostaer, Da gjenstår det kun ca. 10 stauder som skal flyttes, og det må gjøres i løpet av helgen. Her skal det ytes mye denne våren. men så vet vi også hvilken fantastisk glede som ligger både i å gjøre jobben, og i å glede seg over resultatet i flere år framover. Forventningen over denne  er belønningen er mye av drivkraften som holder oss gående dag etter dag, og år etter år.

Denne barlinden flyttet vi sist helg. Den hadde stått på samme stedet i åtte år, hadde begynt å få det ganske trangt, og måtte tas opp med en stor rotklump. Det var så vidt vi klarte å få dratt den opp på tilhengeren, kjørt den opp på den øverste plenen, og bokstavelig talt tippet den ned i hullet der vi fjernet den store steinen som vi skrev om i forrige innlegg.

Vi stappet godt med jord rundt, og vannet mye hver dag i en uke. Det ser ut til å ha gått bra. Vi tror den kan gjøre seg godt over steinmuren bak hagebenken, når den får vokst seg litt til om et par år.

I og med at vi har laget et nytt arbeidsbord bak uthuset (som vi skrev om for to innlegg siden) trenger vi ikke lenger arbeidsbordet som har opptatt verdifull plass i drivhuset. Slik stod det i drivhuset. Det er derfor lagt ut for salg på Finn.no. 

Sjekk annonse med opplysninger om størrelse, pris m.m. om du er interessert. Det er  ganske pent, veldig solid og meget praktisk.

Vår-luking pågår for fult. her er et bilde fra et bed med utsnitt av både før og etter.

Igjen et bilde av den belgiske blåveisen, som nå er på sitt aller vakreste.

Mange rododendron er fulle av sprekkeferdige knopper, og her er førstemann ut...

Dessverre har flere av magnoliaene fått frostskader i form av brune sviflekker.

En elegant hvit cordyalis....

...og igjen et bilde av de vakre vill-tulipanene.Vårlig hilsen av ytende og nytende Eirin og Lars.

17 kommentarer:

 1. Så sant. Ingen hage er flatpakket og enkel å sette sammen:) Selv er jeg alene om hagen. Det kan kanskje hende at den andre halvparten bidrar litt om han får nesa opp fra boka da... Rake, kjøre hageavfall.. Alt det lette arbeidet.
  Så jeg kjenner litt på det å ha hage nå, når årene går. Hvor lenge jeg orker. Men alt har sin tid. Og hagearbeid er en fin form for mosjon.
  Jeg nyter det nå, og kanskje om noen år også:-) Vakker hvit lerkespoe.
  Riktig god helg!

  SvarSlett
 2. Ja, hage er ikke enkelt, og det må prøves og feiles. Sånn er det bare.
  Nydelig corydalis!

  God helg!

  SvarSlett
 3. Hei Eirin og Lars

  Ja det er så rigtigt. Forarbejdet er vigtigt og at hele tiden tænke på at det man laver skal kunne vare i mange år. Også år hvor ens arbejdsevne ikke er den samme.

  Er din flotte belgiske blåveis ikke også en Jeffersonia dubia? Den ligner:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
 4. Hei. For vi som er litt opp i årene, er det viktig med hagen. Vi kommer oss ut og får trim på kjøpet. Hagen kommer jeg til å holde på med til jeg ikke orker alle trappene lengre. Ønsker dere en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 5. Bra skrevet! Det der med hage på 1-2-3 gir jeg ikke mye for. Nå er både jeg og han jeg deler hage med heldigvis enige om at en del av det å nyte også er å yte og da blir også den fysisk tunge jobben morsom. Og etter ei tung økt i hagen er det godt å hvile seg og titte ut over hagen og resultatet av det man har gjort!
  Skal si dere har stått på denne våren. Å flytte stauder er en ting, men å flytte trær og busker krever virkelig en arbeidsinnsats! Synes barlinden ser ut til å passe veldig bra der bak benken!
  Ha en fin helg!
  Hagehilsen Nora og Peter

  SvarSlett
 6. Det är så fint i er trädgård och växterna ser frodiga och fina ut. Vackra fina exemplar av backsippa, och blåsippa. Nej, en trädgård blir inte till av sig själv, det krävs mycket arbete.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
 7. Så sandt som det er skrevet; man må yde før man kan nyde - også i høj grad i haven. Men ser sandelig også ud til, at I lever op til udsagnet med hårdt arbejde. Og det ser rigtigt godt ud med busken bag bænken - det bliver godt :-)

  Ønsker jeg en dejlig og arbejdsom weekend i haven :-)

  SvarSlett
 8. Ja, det er viktig å yte i hagen, ellers så blir det ikke mye å nyte:) Denne tiden på året er både hektisk og hyggelig, og nå jobbes det side ved side med såing og vanning for å få en fin avling:) Flott hagevær har vi også, så vi kan være ute i timesvis. Herlig! God helg

  SvarSlett
 9. Veldig enig med dere, det må ytes mye - og man må faktisk like det for å trives.
  Det ser ut som dere flytter på veldig mye både trær og blomster. Jeg trodde det var vanskelig å flytte store busker? Dere flytter vel ikke rundt på så mye hvert år?
  Ser ut til at dere har en veldig fin hage.
  Ha fortsatt en fin hagevår i hagen og husk å nyte også!
  Turid

  SvarSlett
 10. Det er mykje vakkert å nyte i hagen dokka.
  Det ligg mange timar arbeid bak eit så fint resultat.
  Og eg er skjønt einig i at det er ikkje gjort på
  1-2-3 å lage ein hage som ein får glede av i år etter år.

  God helg !

  SvarSlett
 11. Du har så rätt, det finns ingen arbetsfri och lättskött trädgård, inte ens om man bara har en gräsmatta att ta hand om. Då ska man kanske ha en naturträdgård med vanlig natur runt huset men jag tror inte att ens en sån trädgård är helt arbetsfri. Allting växer ju i naturen och måste skötas. det roliga med en trädgård är ju att planera, göra om och arbeta i den. Ibland har man mycket arbete och ibland lite mindre, det beror ju på hur man vill ha sin trädgård. Att flytta buskar och träd är ju ett stort jobb men ibland måste man göra det också. Hoppas att det går bra med allt som ni flyttar runt. Ha en fin dag. Carita

  SvarSlett
 12. En riktigt bra text! I mången litteratur om trädgård handlar det om vad man kanske kan kalla quick - fix, antar att det säljer bra. Det finns inga genvägar och alla som utlovar detta pratar faktiskt strunt. Men det säljer..

  Ett tungt och gediget grundarbete krävs för att det så småningom skall bli det vi kallar trädgård - `learning by doing´ kanske? Det finns inga snabba lösningar eller "medel" som skapar en vacker trädgård, bara tungt hantverk!

  Ha det så gott!

  SvarSlett
 13. Et riktig godt skrevet innlegg. Mange tror faktisk at jeg kan fikse hagen deres på en ettermiddag sånn at den blir vakker, blomstrende og vedlikeholdsfri. Når spørsmålet er på en hagevandring: her var det veldig lite ugress, hvordan gjør du det? Svaret er:jeg luker :)
  Ha en nydelig hagehelg fortsatt.

  SvarSlett
 14. Et flott innlegg!
  Ja,bare vi kunne leve etter disse reglene alle sammen...
  En flott hage dere har opparbeidet, en jobb det er bare å ta av seg hatten for:) Liker så godt hvordan dere bruker stein i hagen...så flott:)

  SvarSlett
 15. Helt enig med deg, blir irritert over alle disse kjappe å lage hagene som presenteres på tv, men når det gjelder en ting så nyter jeg før jeg yter og det er husarbeide. Lærte det av å observere moren min som i alle år brukte fine dager til å vaske og rydde inne, når hun endelig kunne sette seg ned i solen, begynte det alltid å regne, eller tåka kom. Så jeg er ute først. Med det resultat at det ikke ser ut inne, for det er jo nesten aldri for dårlig vær til å være ute om sommeren, men hvem bryr seg om det.
  Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 16. Så vakre planter i nydelige farger. Så flott rundt i hagen deres så det er jo ikke tvil om at dere yter før dere nyter. Litt moro er det jo å se på hageprogram likevel, kan jo få en og annen god ide, selv om det tar år å få planter til å etablere seg og vokse seg slik vi gjerne vil. Ha en fin dag. HIlsen fra Liv

  SvarSlett
 17. Heisann, tusen takk for herlig vårstemning. Ha riktig go´hælj ;:OD)

  SvarSlett