21. juli 2017

BORTE BRA, MEN.... - Del 2

Først vil vi takke for alle hyggelige kommentarer på vårt forrige innlegg. (Denne gangen takker vi her, i stedet for å besvare hver enkelt kommentar.)  Takk for at dere tok dere tid til å "bli med på turen" og kommentere den! 

Her kommer del to, eller fortsettelsen, av vår reportasje fra hageturen til Stockholm.
Etter besøk hos Laila og Johan i Fagerdala på Värmdø, og Carita og Bertel utenfor Södertälje (som vi skrev om i forrige innlegg), reiste vi Østover igjen, til Nora og Peter på Tyresö.


Stockholmsområdet var ikke slik vi husket det fra 70-tallet, og det opplevdes ikke akkurat som et drømmeområde for biltur-kjøring. Takket være bilens GPS ankom vi likevel den fine gårdsplassen til Nora og Peter utpå ettermiddagen, dag fire. Nora og Peter hadde besøkt oss forrige sommer, og nå hadde vi altså avtalt en gjen-visit. Vi gledet oss til å møte dem igjen, og å se det omfattende hageprosjektet deres som vi har fulgt på deres blogg de siste årene. 

Eiendommen ligger flott til, med vakker utsikt mot Østersjøen, kun en liten spasertur ned bakken, til badeplass og brygge.


Vi får av og til høre av besøkende at vi må være ganske gærne som har satt i gang et stort hageprosjekt hjemme i Sponvika. Men med Nora og Peter opplever vi at vi har blitt kjent med noen som må være minst like gærne. De har satt i gang et veldig stort og arbeidskrevende hageprosjekt. Det hjelper jo litt å være 30 år yngre enn oss, men vi var, tross alt, ikke småbarnsforeldre da vi satte i gang for 15 år siden, slik som Nora og Peter er.


Den bratte fjelltomten  har blitt terrassert fra øverst til nederst, med mange ulike bed og avdelinger, bundet sammen til en helhet av gangstier, smale kanaler og små trapper. Et skjult rør-og-presenning-system ledet regnvannet fra takrenner via sisterner, ned gjennom hagen, fra bed til bed. Med egen brønn og regnvann, må vannet gjenbrukes flere ganger på sin ferd gjennom hagen.  Det  var imponerende laget, og fortjener nesten å bli omtalt som ingeniørkunst.


Her er en av steintrappene i hagen.


Det var kjørt inn og fylt på mange lass med jord, men over alt stakk grunnfjellet opp på en veldig dekorativ måte.  Denne hagen var virkelig en gjennomtenkt og  kultivert hage, i godt samspill med opprinnelig natur. 

Det skal mye til før vi mister pusten, men arbeidet som hittil hadde blitt lagt ned i denne hagen tok nesten pusten fra oss. Og vi var imponert over både innvendig ombygging av gammelt hus, og det omfattende hageprosjektet. Peter er  en virkelig handymann, og Nora ser ut til å ha mye god smak og pågangsmot så det holder!  


Litt fika ble det her også med supergod kake med jordbær og blåbær.


Også her var rådyr og andre uønskede gjester stengt ute ved hjelp av høye gjerder. Det morsomme var at Peter lagde disse bambus-leveggene samme uke som vi laget våre. Riktignok laget vi kun 10 meter med slikt gjerde, mens de holder på rundt hele tomten. Men design og prinsipp var helt likt. Nedenfor skimtes Østersjøen og Bottenviken. 

Vi har  kun vist noen få  bilder fra hver hage. Vi skulle gjerne ha  vist mange flere fra de tre fine hagene, men det sterke sollyset  gjorde at mange av bildene vi tok ikke ble brukbare. Du kan imidlertid se mange flere, eller lese mer om hagene vi besøkte, hvis du går inn på de respektive bloggene:

Nora og Peters hage: http://minatradgardar.blogspot.no/
Laila og Johan: https://fagerdalatradgard2.blogspot.no/
Carita og Bertel: https://tradgardenklarbaret.blogspot.no/

Vi hadde egentlig planlagt at vi skulle bruke et par dager på hjemturen, litt lenger mot nord, gjennom Värmland. Men rykte om at regnet hadde uteblitt hjemme, og at det var knusktørt i hagen gjorde at vi valgte  "straka vägen" om Örebro, Karlstad, Ed, Kornsjø og hjem til Sponvika. Vi svingte også innom et par steder som Johan hadde foreslått, og ble spesielt betatt av det lille stedet Mariefred. Det blir mange timer i bil på en dag, og da er det godt med noen stopp under veis for å strekke litt på kroppen. Vi hadde hørt at det fantes en vakker og spennende stadspark i Örebro sentrum, og bestemte oss for å besøke denne. 


Og det ble en veldig positiv overaskelse. Parken ligger ved kanalen som går/renner gjennom byen. Foruten selve stadsparken, er store deler av områdene på begge sider langs kanalen også veldig vakre og parkaktige. Så parken oppleves større mye enn hva den faktisk er. Innholdsrik og så velstelt! Her skulle vi gjerne ruslet rundt en hel dag. Sjarmerende bebyggelse, flotte gamle broer, turstier og benker, skulpturer og instalasjoner...


Det var bare rett og slett veldig vakkert!


Selve parken hadde en tydelig  struktur, og var delt opp i ulike soner, bundet sammen til en spennende helhet av stier, pergolaer og kanalen som rant gjennom. Her var områder for hvile og stillhet, sosiale samvær, eller ulike fysiske aktiviteter. Det botaniske mangfoldet var stort. På bildet over ser du fra den store rosehagen.Tenk å ha en slik park midt i byen.  


Her kunne en tilbringe noen timer med bare å ligge på gresset med en god bok,  grille eller spise medbrakt lunch/middag med familie og venner, eller slå et slag  tennis på parkens tennisbanen. Da vi var der, satt satt noen musikere og forbredet seg til kveldens konsert på den store utescenen.


Et stort område i parken var avsatt til lek og spill for barn/barnefamilier. Husker, sklier, klatretårn, labyrinter, basseng og mye mer. Her var det mange mennesker - men absolutt ikke trangt eller antydning til køer!


Av og til skled en sightseeingbåt stille forbi på kanalen, og hadde vi hatt tid, ville vi sikkert ha blitt med på en liten "seilas" ned kanalen og ut på den store og vakre innsjøen Hjälmaren. Men det får kanskje bli en annen gang...


Kreativt formklippede busker.


På grøntområdene langs kanalen var det stilt ut mange morsomme skulpturer og instalasjoner. Tårnene over var laget av oppklippede brus og øl burker som var klippet opp og stiftet sammen.


Denne var laget av plastikkrør, omtrent som en haug med kjempestore sugerør som er i ferd med å falle ut av den store esken som har veltet...På en av plenene i stadsparken balanserte denne bronsekvinnen på den smale skinnen over vannet.


Mest fascinerende syntes vi denne fiskeren var, der han, midt på kanalen, satt på sin trillekoffert, på et avbrukket isflak, og pilket gjennom et hull i isen. Ved siden av ham stod en gammel "reiseradio".


Isflaket plassering i de vakre grønne omgivelsene var jo bare helt genialt (syntes vi), hvis dette skulle være et kunstnerisk innlegg i debatten om global oppvarming og klimaendringer.

Parken og de omkringliggende områdene, var både:

en botanisk hage for den hageinteresserte,
en stille sted for rekreasjon og hvile midt i byen, 
en turistattraksjon,
et utendørs kunstgalleri,
et sted med stor scene for konserter og annen scenekunst,
et sosialt møtested for familie, venner, naboer, og byens borgere,
et sted for aktivitet lek, mosjon og trening.

Kort sagt en veldig allsidig og vakker park/hage, og kanskje det "hagebesøket" som overrasket oss mest på turen - siden vi ikke visste noe om det på forhånd.

Så var det hjem igjen - akkurat tidsnok til å få satt igang vannspredere og reddet tørre krukker og tørt drivhus, før kvelden  tok slutt. (Nei vi har fortsatt  ikke noe automatisk vanning med digital styring fra mobilen).


 Mer om hva som møtte oss i hagen her hjemme, kommer i innlegg om få dager.

Hilsen fra hjemvendte
Eirin og Lars


8 kommentarer:

 1. Så flott hagen til Nora og Peter er! Den er imponerende laget. De er ikke bortskjemt med regn der, så da må en tenke seg om angående vanning, ja.
  Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
 2. Hei. Hagen til Nora og Peter er imponerende. For en jobb. En imponerende park, og stor rosehage. Det er ikke noe som er finere. Godt å komme hjem igjen tenker jeg. Snerten bil forresten. Ønsker dere en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 3. Hei Eirin og Lars

  Det var imponerendedet Nora og Peter har skabt!
  tAk for turen!
  Nu lover de jo at vejret skal blive mere vådt - vi får se!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
 4. Ude godt, men hjemme tørt, det kan vi ikke sige i Danmark i år, det regner snart sagt hele dage. Sikke en interessant have hos Peter og Nora, den har jeg straks meldt mig på, Der er ikke noget som umulige haveprojekter med store ambitioner. Ang. vanding, hvis man rejser meget kan det dog lette på arbejdet, også i hver dagen med automatiske systemer som gardena. Det har vi brugt i 12 år, uden dette kunne vi ikke rejse til frankrig hver sommer.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlett
 5. Takk for turen! Morsomt å se deres bilder fra hagen til Nora :-)) jeg følger selvfølgelig med på bloggen men jeg har kanskje ikke skjønt omfanget av alt arbeidet de har lagt ned! Håper jeg får sett hagen selv en gang, jeg er velkommen :-)) Parken har jeg også besøkt og jeg syntes også den var flott! Veldig kjekt at dere deler :-)) Fin helg!

  SvarSlett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Tack för turen. Trevligt att se trädgården med nya ögon. Ett otroligt jobb de gjort.Bilderna från Örebro stadspark är också fina.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
 7. Kul att se era bilder från Noras trädgård. Ja stadsparken i Örebro är verkligen en fin och levande park.
  Allt gott!

  SvarSlett
 8. Tusen takk for de fine ordene! Moro å se andres bilder av egen hage, det blir så ofte at man tar bilder i samme vinkel og av samme saker når man tar bilder selv. Koselig at dere kom, håper vi ses igjen snart!

  Jeg har hørt at Ørebro skal ha fine parkanlegg men at det var så fint har gått meg hus forbi. Jeg skjønner nå at jeg må sørge for å stoppe der en gang på veien mellom Skjeberg og Stockholm, kanskje allerede denne sommeren når jeg skal kjøre forbi der om en drøy ukes tid.

  På torsdag kommer jeg til Skjeberg og blir en ukes tid skulle jeg tro. Det blir som vanlig en del slektvisitter og sånt, men jeg tar kontakt når jeg er på plass og sjekker om dere er hjemme og har tid med ett besøk. Peter blir dessverre ikke med denne gangen, han drar hjem og graver og vanner og begynner på jobb igjen.

  Hilsen Nora m/fam

  SvarSlett