16. juli 2017

BORTE BRA; MEN HJEMME ER DET MYE SOM BØR GJØRES....

Borte bra, men.... Vi vrir litt på det kjente ordtaket, slik at det passer til den virkeligheten som de fleste hageentusiaster opplever: ...men hjemme er det mye som bør gjøres! Likevel ruller vi altså sammen hageslangen og legger ut på tur - midt på tørre sommeren, for å besøke venner og hager.

 Med tanke på vanning og stell er det kanskje ikke så smart,  men vi vet også at det smarteste vi har gjort når det gjelder å skape vår egen drømmehage, har vært å besøke-, og bli inspirert av, andres hager. Og det har vi tenkt å fortsette med ! Så sist søndag, for en uke siden, ble krukker og potter med planter plassert i  vannfylte kar, eller vannet godt og satt på skyggefulle steder.

Pelargonier ble plassert under taket på uteplassen nede ved uthuset, bak stoler og bord på terrassen....

... og i kroken ved inngangen i underetasjen.

 Bilen ble pakket, og GPS`en programmert inn med ankomststed Stockholm, via hyggelige landeveier og småsteder gjennom vestre og østre Bohuslän. Fint vær, og deilig å kjøre åpen bil (cabriolet) på svenske krongleveier i sløvt tempo, sammen med med kjærsten gjennom 48 år i det andre setet. I fem dager skulle vi besøke venner og hager i Stockholmsområdet. Første stopp var hos Laila og Johan i Fagerdala på Värmdø.

 De har ikke en villahage slik som vår, men et torp (småbruk)  på ca. 20 mål, hvorav ti er gjerdet inn- mot elg og rådyr.

Eiendommen kan best beskrives som en stor naturhage, der de menneskelige inngrepene er minimale, og alltid på naturens premisser. 

Over alt sklir de to tingene naturlig over i hverandre, med partier av grunnfjell som kommer til syne mange steder. Rundt i denne naturparken finnes i tillegg til bolighuset, en jordkjeller, et gjestehus, hønsehus med hønsegård, to drivhus, redskaphus .... 

....og et orangeri. Det siste er fortsatt bare nesten helt ferdig. 

Foran de to drivhusene er en stor og innholdsrik kjøkkenhage der Laila og Johan langt på vei er selvberget med det meste av deilige grønnsaker.

Her er litt av aspargesbedene.

Det store drivhuset på 21 kvadratmeter er for dyrking, mens det minste mer er en arbeidsplass for såing, prikling og lignende. Johan har laget høye gjerder mot skadelige inntrengere som elg og rådyr.

Jeg ble umiddelbart litt misunnelig på den ryddige redskapsboden på uthuset. Jeg hadde planer om å få gjort noe tilsvarende inne på vårt eget uthus i sommer, men prosjektet er nå utsatt til neste sesong.


Neste dag besøkte vi kunstsentret  Artipelag. Fantastisk arkitektur, vakkert beliggende i flotte omgivelser på  Värmdø. Fra bygningen var det laget en "rampe" ned til en brygge ved sjøen, der båter med besøkende kunne legge til.


 For tiden ble det vist to utstillinger på senteret. Den ene var med arbeider av  maleren og grafikeren Giorgio Morandi og keramikeren Edmund de Waal, som begge var opptatt av elementers forhold til rom og lys, og passet godt sammen. Mens den andre utstillingen bestod av arbeider av den norske kunstneren Bård Breivik. Svært spennende utstillinger for den som er interessert i kunst og estetikk.  Som kunstsenter i vakre omgivelser, kunne det minne mye om Hennie-Onstad-sentret her hjemme, eller Louisiana på Sjælland.


På ettermiddagen, samme dag, besøkte vi hagesentret/plantskolan Zeta utenfor Stockholm. det var utrolig fint. Flott laget, nærmest som en botanisk hage, med et stort utvalg av planter. Her kunne vi brukt en hel dag! Noen shopping ble det imidlertid ikke. Det var heller ikke planlagt, og vår lille to-seters sportsbil er ikke akkurat noen varebil.


Alt var veldig veldig  oversiktlig og ryddig, med god informasjon på skilt og merkelapper. 


Her er fra en avdeling med et masse små lønner.

 Ikke noe ugress i bed eller gangstier, 

Prisene på både planter og i kafeen var helt greie, tatt i betraktning hvor mange ansatte  som ga førsteklasses service til kundene.


Vi takker for gjestfrihet, spennende møte med to idealistiske mennesker med mange baller i lufta, og som det var veldig hyggelig å bli kjent med. Takk til Laila,  Johan og hunden Tim, som nå har en stående invitasjon til Norge og Sponvika.


På dag tre, onsdag, tok vi toget (10 min.) inn til Stockholm sentrum, og sløvet litt rundt i byen. Stockholm består av øyer med kanaler og broer. En to og en halv times båttur "rundt  i byen" var både interessant og hyggelig. Veldig fint å se byen på denne måten. "Under the bridges" het turen. 

Dag fire begynte med en tur til Carita og Bertil utenfor Södertälje. Vi har også blitt kjent via hageblogging på nettet. Og vi følte oss veldig hjertelig velkommen.

Etter en grundig og inspirerende omvisning i hagen var det kaffe og kaker, eller "fika" som svenskene sier.


En flott villahage på halvannet mål, med mange elementer vi kjente oss hjemme i, slik som bed med flate steiner satt på høykant.Bertil har sveiseapparat, og hadde laget mange stativer og skulpturelle innslag i hagen. Inspirerende for meg som fikk sveiseapparat i 70-års gave noen dager etter festen vi hadde!Oppreiste granittstolper med matchende beplantning blir en fin hageskulptur.


Vi likte godt gjerdet de hadde laget for å holde rådyrene ute!

Vi har mange barlindbusker hjemme, men ikke denne tofargede - Taxus baccata - som umiddelbart ble satt på ønskelisten.

De poetiske innslagene var mange, og etter vår smak. Dette var i det hele tatt en villahage slik vi liker den, der de mange flotte innslagene var som små skatter, elegant og passe mye bortgjemt i hagens mange rom,  som måtte oppdages litt etter litt, etter hvert som en vandret rundt på hagens mange smale stier. En veldig innholdsrik og inspirerende hage ! 

Hønsenetting på overflaten av torvblokkene var en smart måte å løse problemet med at fuglene hakker dem i stykker, Det skal vi kopiere her hjemme. Nettingen synes jo ikke etter et år eller to, når mose og lav vokser til. En riktig nyttig og hyggelig opplevelse, og det vil være hyggelig hvis Carita og Bertil en dag gjør gjenvisitt.

Dette var første av to innlegg fra vår Stockholm-tur. Neste del kommer om noen få dager, og handler om besøket i Nora og Peters hage, om besøk i den vakre stadsparken i Örebro, og hvordan det var å komme hjem til egen hage igjen.

Ut-på-tur-hilsen fra Eirin og Lars.


13 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lazrs

  Tak for denne flotte rapportering fra de spændende steder i har besøgt.
  Specielt Laila og Johans have kan jo minde meget om det jeg forsøger mig med i Värmland.

  Jeg glæder mig til næste blogindlæg!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
 2. Så hyggelig at dere har besøkt Laila og Johans sted. Jeg leser bloggen deres jeg også :)
  Jeg storkoser meg over deres reisebrev :)

  Hygg dere i hagen fremover!

  SvarSlett
 3. Hei Eirin og Lars. Det er alltid spennende å dra på tur og besøke andre hager. Johan og Laila har litt av et sted. Tenk å ha et sånt småbruk. God uke til dere.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 4. Det er spændende at være med jer på tur rundt i Sverige. Jeg holder specielt af billederne fra Laila og Johans have. Jeg synes, det er så smukt, når natur og have smelter sammen. Det ser man jo ofte i Norge og Sverige, hvorimod der ikke er så mange danske haver, der er anlagt på den måde. Det ser så let ud, men i virkeligheden tror jeg, det er ret så krævende at lave den slags haver.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 5. Kjenner igjen den følelsen av å ha lyst til å reise, men samtidig bli, og så er det jo kjekt å se andres hager, helt enig. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 6. Tak for en spændende tur til spændende menneskers haver! Glæder mig til resten af turen.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 7. Tak for en spænnende tur, det er dejligt at se haver udenfor ens egen :)

  SvarSlett
 8. Hei Eirin og Lars! Så kjekt å få se stedene dere har besøkt! Jeg har jo stort sett bevegd meg i Gøteborg-området når det gjelder hagebesøk, men jeg skulle gjerne ta turen mot Stockholm også :-)) Som dere skriver, det er veldig mye inspirasjon å hente i andre sine hager :-)) Fortsatt fin sommer i hagen!

  SvarSlett
 9. Så trevligt att få se nya bilder från Lailas trädgård. Carita och Bertils trädgård besökte jag i juni.
  Allt gott!

  SvarSlett
 10. Tusen takk for den flotte turen vi fikk være med på her. For en spennende omvisning. Gleder meg til neste kapittel. Ha det godt. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 11. Det var så trevligt och inspirerande att få besök av er! Roligt att se andras bilder och blick på den egna trädgården! Johan satte genast igång att följa Lars råd om inslag av sten i rosenrabatten och det blev såååå bra! Hoppas ni hann besöka någon av de städer Johan föreslog på hemvägen.
  Stor kram!/Laila

  SvarSlett
 12. PS. Har äntligen fått till ett inlägg och där har jag länkat till er blogg, hoppas det är ok.

  SvarSlett
 13. Ja, det koster litt å løsrive seg fra hagen, men så utrolig flott at dere gjør det. Tenk på all inspirasjon og hyggelige hagefolk dere får oppleve. Takk for at vi får være med på reisen. Ser allerede frem til flere innlegg. Lykke til på hageferden.

  Hilsen Jannicke

  SvarSlett