15. oktober 2017

LYS I DEN LANGE, MØRKE "HØST-TUNNELLEN"....

Den mørke årstiden er for mange en tung periode. Hos oss var det, om høsten og vinteren, helt mørkt når vi om kvelden så ut mot sjøen gjennom stue-, og kjøkkenvindu. Ingen nabohus med lys i vinduene, og heller ingen gatelykter. Bare et par sommerhytter på andre siden av kilen, hvor eierne hadde slukket lyset og reist hjem. Skikkelig mørkt og trist var det å se ut gjennom vinduet om kvelden. 

Bedre ble det jo ikke når snøen uteble her helt nede ved sjøen, og vinteren var regnfull og brungrå. Jeg syntes til tider det var ganske tungt, og at fyr på peisen og 20 levende lys var ikke nok til å holde humøret oppe i lengden. Og av forskjellige grunner gjorde vi heller ikke som mange andre: tok noen uker i syden, på begge sider av årsskiftet. Det er ikke oss. Det måtte i så fall blitt en tur til Jylland, men det er jo like mørkt, surt og trist der på den tiden...

Det var dette som var utgangspunktet for at vi for noen år siden kjøpt-, og monterte en del lamper i hagen; et 12 volts system med  7 og 10 watts hallogenpærer. Her er noen bilder fra 2012 om hvordan dette kunne se ut på en mørk vinterkveld.

Langs stiene i hagen har vi i alt ca. 50 slike lamper, + noen spottlamper som også er 12 volt-basert, - de fleste kjøpt for halv pris på tre ulike steder hvor de skulle slutte med hagebelysnings-produktet. Det ble plutselig interessant å sitte å se ut av vinduet på mørke kvelder - eller å rusle en kveldstur i hagen - også i kveldsmørket.  Ekstra deilig ble det når sneen la seg på bakken. For meg ble det som  lys i "høst-, og vintertunnelen". Det var nærmest som en beHAGElig lykkepille - (tror jeg, siden jeg aldri har tatt en) og et godt alternativ til en sydenferie (som vi heller aldri har vært på).


Denne høsten fikk jeg lyst til å lyssette litt mer mellom busker og trær i hagen, og oppdaget at det i en periode daglig ble lagt ut spotlys til hagebruk på nettauksjoner. Og jeg la inn bud og fikk i alt tilslag på 36 lamper i løpet av en ukes tid. Men nå var det lamper på 230 volt, vanlige stikkontakter og leddpærer på 2 watt! Ingen transformatorer som "tok kvelden" etter noen år. Etter 10 år under en busk har det vist seg at transformatorene "dør", og må skiftes ut, og de koster fort noen kroner. I alt ligger det ca. 10 slike transformatorer i hagen, og hittil er tre skiftet ut. 12 volt systemet har også den svakheten at kontakter, pæreholdere og ledningsskjøter har en tendens til å irre, og stadig trenger service og vedlikehold. Derfor valgte jeg nå et annet system, 230 volt og energigjerrige led-pærer. 

Tilslaget/prisen på de nye lampene ble mellom kr. 21.- og 61.-  pr. stykke.  Og det er billig. For jeg har sett at tilsvarende lamper ligger på rundt kr. 250.- pr. stk. hos Clas Ohlson, Jula og lignende butikker. Og når jeg har fått tilsendt mellom 6 og 10, lamper samtidig, har porto heller ikke utgjort så mange kroner. Det dyreste er nok de mange meterene med godkjente ledninger og diverse koblinger (som ligger tørt under avsagde murerbøtter) rundt i hagens mange bed. Og du verden så mye lys en 2 watts leddpære gir! Helt utrolig! Her er det mykje lys, og lite varme (og lavt strømforbruk!) (for å feilsitere Åge Aleksandersen) 


De nye spottlysene har jordspyd som stikkes i bakken, og jeg har plassert dem så de lyser opp de største og flotteste trærne og buskene. Særlig de vintergrønne, og de som synes godt fra stuevindu og terrasse, mens de gamle lampene med kupler og halogenpærer, som ikke er retningsbestemt, er plassert langs gangstiene i hagen. Bildet over ble tatt litt tidlig på kvelden i går, før det ble helt mørkt ute, slik at du kan se omgivelsene. Dette bildet (og det neste) ble dessverre ikke helt skarpe, med håndholdt kamera og kombinasjonen stor blenneråpning og lang eksponeringstid, men de gir et brukbart inntrykk av stemningen som oppstår i hagen om kvelden. Hyggelig er det også at det har blitt montert noen lamper nede på bryggeanlegget og naboens båthus. Det har virkelig blitt en opplevelse å gå rundt i hagen om kvelden nå. Veldig stemningsfullt - og nesten litt magisk eller mystisk. Og spennende skal det bli å leke gjemsel med barnebarna på kveldstid - helst før det blir snø på bakken som gjør at gjemsel blir til sporlek...


Med et bud på bare et par hundrelapper, fikk jeg også tilslag på en leddlampe på 50 watt. En slik lampe koster en drøy tusenlapp i butikken. Jeg har nå montert den på en stolpe på innsiden av hekken, bak drivhuset, så den ikke synes fra hagen, og samtidig lyser over hekken - på de store bjerketrærne på jordet, 20 meter utenfor hagen. Jeg synes det ser skikkelig fint ut, men tror det kommer til å bli veldig vakkert når bjerketrærne har sluppet alle bladene, og det blir rimfrost på dem! Vi ser jo disse majestetiske,25 meter høye skulpturene fra både stue, atelier, kjøkken og soverom, så dette vil vi få mye glede av. 

Vi skal komme tilbake med noen flere bilder når vinteren kommer. Vi vil også komme tilbake til ideen om å holde hagen åpen for besøk en sen høstkveld neste år, med alle lysene tent. 

Alt sammen, både nye og gamle lamper, har jeg nå koblet via fem-seks sensorer/timere (som jeg har kjøpt på Clas Ohlson for kr. 198) (ikke reklame - kun et tips), som også står i bakken med jordspyd. Dermed tenner alle lampene når det begynner å bli skumring/mørkt, og lyser det antall timer jeg har stilt inn på. Nå tennes de ca. klokken 19.00 og lyser i fire timer. Men når det blir tidligere mørkt og vi i tillegg stiller om klokka, må jeg nok øke til 6 eller 8 timer. Selv trives jeg bedre med slik belysning i vinterhagen, enn den fargerike reinsdyr-, og nissebelysningen som inntar flere og flere hager ved juletider. Men - hver har jo sin smak. Det viktigste er jo at en selv er fornøyd, og helst ikke ødelegger forholdet til naboen.

Lys-i-mørket-hilsen fra Eirin og Lars - som i kveld skal ta med et par varme pledd ned i hagen, fyre opp på bålplassen, og nyte stemningen.


26 kommentarer:

 1. I må hygge jer derude i aften under tæpperne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi koste oss, deilig å fortsatt kunne hygge seg i hagen om kveldene :-)

   Slett
 2. Godt tips! Dette må vi finne ut av. I slutten av oktober skal vi ha foredrag om "Lyssatt hage" i Hageselskapet Ålesund og omegn. Det er Arkitektene Invit as som skal inspirere oss med ord og i bilder. Gleder oss til det. Hos dere har det blitt svært så fint. Nyt høsten og vinteren. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi prøver oss fram her :-) Det blir spennende å se hvordan det blir etter hvert.
   Vi nyter høsten.

   Slett
 3. Hei. Flott med lys i hagen. Vi har en del vi også. Kos dere under pleddene og med fyr på bålpanna. Fin kveld til dere.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så vi hadde samme tema om lys i hagen:-)Det er hyggelig med lys og det å fortsatt kunne sitte ute i hagen på kvelden.

   Slett
 4. Høres ut som det blir en koselig kveld i hagen deres, her har jeg akkurat gått inn, blåser mye her. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Her skifter været fra dag til dag, men mye vind virker det som vi har ganske jevnt:-)

   Slett
 5. Hei Eirin og Lars

  Ja det er så hyggeligt med lys i haven.
  Tak for tips til indkøb!
  Lyder til at i har en super aften:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er hyggelig med lys i hagen, nå driver vi å justerer litt, slik at det ikke blir for mye.
   Greit å drive med når Lars ikke orker så mye...
   Håper fortsatt på bedring:-)

   Slett
 6. Veldig fint med alle lysene i hagen! Hos dere er det jo lite snø, men hvordan takler disse spottene/lampene litt mer snø? Jeg er på jakt etter noe lignende selv, men her er det til tider fra 20-60 cm med snø. Lys om vinteren er så hyggelig å se på. Lys i mørket erviktig!

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Vel, jeg regner med at spotlampene med ledpærer ikke blir varme nok til å smelte snøen rundt/over seg, så lyset blir synlig. Dette i motsetning til lampene med halogenpærer som blir mer enn varme nok til å holde snøen borte. De fleste spotlampene er jo festet til små jordspyd, og sitter derfor kun ca. 25 cm. over bakken. Jeg har imidlertid festet et par av dem til en stolper som står i galvaniserte jordspyd i bakken (billigst på biltema) slik at lampene befinner seg 49 - 60 cm over bakken, pluss at et par er skrudd fast til vegger på pelargoniahus og uthus. Så får jeg se hvordan det fungerer. Eventuelt må flere monteres høyere. Fordelen med spottene jeg har kjøpt er at de leveres med både jordspyd og veggfeste. Så det kan jo være viktig å passe på hvis en handler.
   Hilsen Lars

   Slett
 7. Hei Eirin og Lars!
  Det er så hyggelig å se at det er folk i nærheten at noen er hjemme. Det sier vi som har få naboer og at det er et stykke til nærmeste. Vi følger med på lys. Da kan vi se avstander selv i mørket.
  Å gå tur i hagen midt på vinteren om kvelden i en lysløype, har jeg aldri gjort. Det høres veldig fint ut.
  Jeg pleier å lage stier i snøen og har av og til lagd lyslykter av snøballer.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint å kunne gå tur i hagen om kvelden med mye lys, nesten litt magisk nå på høsten. Gleder oss til rimfrost, det gir ekstra stemning:-)

   Slett
 8. Det var interessant at læse jeres indlæg om lys i haven. Det er ikke noget, jeg har erfaring med, men jeg kunne godt tænke mig at prøve at skabe en stemning på terrassen ved hjælp af lamper. Jeg bemærker jeres smukke udsigt på det næstsidste billede, det kan jeg godt misunde jer.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi nyter utsikten hver eneste dag. Deilig å kunne se på sjøen når en setter seg ned og tar en pause, Kanskje aller mest når vi står opp og tar morgenkaffen:-)

   Slett
 9. Så flott!
  Lys i vinterhagen er bare så vakkert:)
  Gleder meg til å se denne vinteren med lyssettingen.
  Virkelig inspirerende:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er spent på hvordan det blir med rimfrost, og når vi får snø:-)

   Slett
 10. Hej Eirin och Lars!
  Det är så mörkt nu om kvällarna, så det behövs ljus och lampor. Ser riktigt fint ut.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hjelper med lys i mørketiden, både inne og ute :-)

   Slett
 11. Ja nu kommer den tunga tiden, det är som en mörk tunnel och ljuset skymtar långt bort i mars...
  Fin med belysning i trädgården, här har vi alldeles för lite av det, enstaka ljusslingor bara, och de har vi inte fått upp ännu. Valpen tar all tid!
  Kram till er båda! Håll ut!

  SvarSlett
 12. Skjønner godt at valpen tar mye tid:-) Regner med at du får tatt deg av "avlingen" også :-)
  Her går nok ting litt trått, i høst blir det meg som blir alene om det meste av hagearbeidet. Fortsatt dager der Lars sliter med å komme ut av sengen og få på seg klær uten hjelp. Pelargoniaen du spurte om har jeg dessverre ikke noe navn på.
  Men vi nyter lyset i hagen:-)

  SvarSlett
 13. Så utruleg hyggeleg og flott med alle lysa i hagen.
  Dette gjer virkeleg mørketida lys og triveleg.

  Nyt haustkveldane.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å sitte inne i godstolen og se på lyset i hagen nå, og om ikke mange dagene blir brått de mørke kveldene enda lenger...
   Ha det godt/Erin

   Slett
 14. Wow så snyggt med så mycket belysning. Det behövs verkligen den här årstiden och numera med LED-lampor blir inte el-räkningen så dyr heller. Ha en fin höst. Carita

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hjelper med litt lys i denne mørke tiden:-)
   Nå avslutter vi så smått i hagen for sesongen, det som ikke er gjort nå, det får vente til våren.
   Ha det godt/Eirin

   Slett