3. mai 2018

ARBEIDSSTILLING, LUKING OG OPPHØYDE BED...

Takk for alle hyggelige kommentarer på vårt forrige innlegg. Det er alltid oppmuntrende med tilbakemeldinger! I sin kommentar om lukestillinger, skrev fru Ranten, at hun heldigvis hadde - stort sett - opphøyde bed, noe som gjorde det litt enklere å komme til når det skulle stelles og lukes. Denne kommentaren ble utgangspunktet for dette innlegget.

Nei, det er ikke alltid så enkelt å finne en grei arbeidsstilling. Og kroppen har jo etter hvert også kommet med antydninger om at den har sine begrensninger. Så en må jo forsøke å tilpasse hagen etter alder og fysikk. 


Det er i hvert fall vanskelig å gjøre det motsatt, selv om de fleste av oss forsøker å tøye strikken så langt vi kan.... 


...noe som i vårt tilfelle betyr begge to. 


Litt av tilpasningen sist sommer var at vi avviklet kjøkkenhagen og laget oss en skikkelig plante-arbeidsplass bak uthuset, med behagelig arbeidshøyde.

Og så får en forsøke å tenke litt smart og prakisk. Tilhengeren var et utmerket arbeidsbord da jeg for to år siden støpte trau.

Ja, opphøyde bed er supert. Og heldigvis er de fleste bedene våre også opphøyd. Og, vi er helt enig i det gjør det enklere å komme til for vedlikehold. Det blir det ikke så langt å bøye... seg... 


...eller en kan sitte på kanten og i hvert fall luke en meter inn i bedet.


Det ideelle hadde selvfølgelig vært om en kunne stå eller sitte ved siden av bedet og luke det. Det cirka tjue meter lange steinbedet, fem meter på nedsiden av huset er omtrent halvannen meter høyt - det vil si helt passe høyde. Når vi står ved siden av - eventuelt på en liten kasse, rekker vi over  halvveis inn i det to meter brede bedet...


Resten kan vi stelle, enten sittende på en bøtte eller på bakken. Litt kortere vei å reise seg når lukebøtta skal tømmes!


Ikke helt drømmestillingen, men med myk tykk knepute går det ganske greit. Helst sitter vi på kanten - der det er mulig.  Med tanke på framtiden kunne det vært smart, å  lage litt lange og smale bed, så det går an å rekke til midten fra begge sider. 

 Så smarte-, eller langsynte, var ikke vi den gangen vi begynte med hagen da vi var i begynnelsen av femti-årene. Vi satset på  opphøyde bed, heldigvis!, for å få god drenering i dem. Problem er nok størrelsen på mange av bedene, som er på mellom 30 og 70 kvadratmeter, for at vi skulle kunne beplante dem med både trær, busker og stauder, og for at de  skulle bidra mest mulig til å  skape en helhetlig struktur i hagen. Derfor utformet vi dem nesten som små hager i hagen, med gangstiene som snor seg mellom dem, binder dem sammen, og skaper  struktur, sammenheng og helhet. Disse store bedene kan i begrenset grad lukes fra kanten. De aldrende slangemenneskene må nok  krabbe og smyge seg følsomt rundt i bedene så lenge de klarer!


Hvis du trodde det bare var gartnerinnen som stelte bedene i hagen, så har du tatt feil. Ettersom hagen har blitt mer og mer "ferdig", har den tidligere anlegsarbeideren, begynt å ta mer og mer del i vedlikeholdet, og har nå blitt overført til vedlikeholdsavdelingen der ikke alle .Ja, ikke alle ( arbeids)stillinger  er like be-hage-lige.

 Siden de store bedene i liten grad lar seg stelle fra kanten har vi forsøkt å finne andre løsninger. Det smarteste vi har gjort, i så henseende, er at vi har laget små stier av tråkkheller inn i de store bedene, slik at vi lettere kan komme til over alt, uten å være redde for å ødelegge noe. Vi opplever også  at dette har beriket hagen  estetisk måte, og forsterket opplevelsen av de store bedene, nesten som egne små prydhager. "Noen steder har vi plantet lavtvoksende bunndekkere mellom tråkkhellene. Andre steder er det svart jord rundt dem. Etter hvert som vi finner flere flate steiner blir det nok flere slike tråkkheller i de store bedene, Her kan du se noen eksempler:

Tråkkhellene jeg snakker om er omtrent så store og så flate. Stort sett sprengstein fra nærområdet, i grei sekketrallestørrelse.

 Tre tråkkheller bort til kanten av den største dammen  gjør stell og rengjøring av pumpen enklere. Skal en luke i bedet rundt hellene, er det lettvint å sette rumpa på en stein, og føttene på en annen.

Et par stederi hagen  laget vi sist sommer tråkkhelle-stier tvers gjennom gjennom to store bed bed.  Nytter jo ikke å luke fra kanten når bedet er 5 - 6 meter bredt.

 Denne våren - 2018 - har vi også lagt tråkkheller innover i et par bed, og jeg tror at vi nå i alt har seksten slike praktiske og dekorative småstier rundt i hagens bed.

Her går stien via en liten hvile-, og utsiktsbenk, og  videre innover mellom trærne.

På lørdagen kom et par av barnebarn på besøk, og da ble det risgrøt, iskrem, en omgang krokket og skyting med luftgevær. Alt sammen: Helt midt i blinken! Innskytingen, som det kalles i skiskyting, kan ikke ha vært helt optimal, siden alle skuddene satt litt langt oppe til høyre.

På tampen av dette innlegget kan nevnes at vi har fått de fleste pelargoniene ut i drivhuset, og at tomat og agurkplanter også har kommet seg i jorden her.


Med takk til fru Ranten for kommentaren som resulterte i nytt blogginnlegg.
Hilsen Eirin og Lars.

17 kommentarer:

 1. Herlig! Mange kjente positurer der ja :-)) Vi har jo en forholdsvis bratt tomt og bedene ligger i terasser. Det gjør det ikke bare lettere å rydde og luke men det er også mye lettere å nyte blomsterprakten og ta bilder av herligheten :-)) Ellers er alle bedene helt atskilt fra plen og annet noe som hindrer ugresset å flytte inn i bedene. Kun frøugress å finne :-)) Ja kroppen ikke helt så tøyelig og velvillig som den en gang var, så det er greit å legge til rette ;-)) Lykke til med våronnen!

  SvarSlett
 2. Hei Eirin og Lars

  Specielt i starten af sæsonnen synes jeg det er ekstra godt at være superbevidst om hvordan man arbejder i haven!
  Højbede gør det hele meget nemmere ja.
  Specielt når jeg tager billeder er jeg ofte tvunget til at være ganske akrobatisk:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
 3. Ja det gjelder å tilpasse seg kroppen, for vi blir ikke yngre med med årene. Det gjelder å gjøre det så enkelt som mulig for seg selv.
  Morsomme bilder!
  God helg!

  SvarSlett
 4. Efter en dag i haven kan lænden bestemt godt gøre ondt, men det er svært at ændre på indgroede vaner, selvom det nok ville være en fordel med mange af de jobs, der følger med at have en have.

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars.
  For oss som ikke er helt unge lengre gjelder det å tilpasse seg. Bedene ligger i terrasser nedover og er ikke store. Jeg bruker en liten krakk som jeg sitter på. Mye av hagen er også i krukker. Høybed gjør det nok lettere. God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Viktigt att tänka på, det brukar kännas i ryggen efter ett trädgårdspass. Bra om det går att underlätta, trampstenar är bra så man inte trampar ner växterna. Planteringsbordet ser fint ut, bra arbetshöjd.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 7. Hej på er!

  Ett aktuellt ämne, speciellt på våren när arbetet blir så intensivt och det värker i hela kroppen. Inget vi tänkte på när vi började med trädgård för då var vi hur spänstiga som helst.

  Trevlig helg!

  SvarSlett
 8. Så kul. ungefär så har jag sett ut också den senaste veckan. Man får vara både akrobat och orm-människa men jag tror det är bra för hälsan om man inte tar i för mycket. Ha det fint. Carita

  SvarSlett
 9. Det var et godt emne at tage op, for hvor er det vigtigt, at vi passer på os selv, vi skal jo gerne kunne blive ved med at være havemennesker mange år endnu. Somme tider kan jeg godt ønske mig et par vinger, når jeg skal ind midt i et bredt bed. Så jeg er enig i, at vi ikke skal lave bedene for brede, og hvis vi alligevel gør det, er det godt med nogle trædesten.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 10. Flott innlegg om arbeidsstillinger.
  Med så stor hage som dokke har, og mange arbeidsstimer, er det særleg viktig at ein passar på så ikkje kroppen tek skade. Men det ser ut til at fleire tiltak er sett i verk nettopp for å førebygge. Kjempeflott.
  Dette er eit interessefelt for meg både frå den tida eg var i jobb og underviste, og av eiga erfaring med rygg.
  Pass på ryggen, du har berre ein !
  God helg !
  Takk for koselege kommentarer hos meg, eg set stor pris på dei.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
 11. Smart å gjøre endringer som er gode for kroppen og tråkkheller inn i bedet er veldig sjarmerende!
  God helg til dere begge!

  SvarSlett
 12. Vilken härlig trädgård Ni verkar ha med mycket stenar i det gillar jag.När man kommer upp i åren så kan det vara av värde att göra det lättare att arbeta i trädgården och då får man hitta på bra lösningar.Det är ju trots allt hälsobringande att vara i den och arbeta och det vill man ju fortsätta med så länge som det bara går.Allt gott /Margareta

  SvarSlett
 13. For et herlig innlegg. Tenk at det finnes så mange varianter av arbeidsstillinger. Flere av disse må prøves ut:) Jeg har alt for mange lave bed og vurderer å gå til innkjøp av knebeskyttere:)
  Hagen deres er som vanlig et syn for seg selv, uavhengig av arbeidsstilling.
  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
 14. Et artig innlegg, skal si dere er akrobatiske :-) Jeg kryper også rundt omkring og en ekstra bøtte å sitte på er det alltid kjekt å ha med seg. Ellers kan jeg bare si meg enig i at flate steiner i beddene og opphøyde bed er det beste som er!
  Ønsker dere en god helg i hagen!
  /Nora

  SvarSlett
 15. Opphøyde bed er supert, kan sitte på kanten og luke. Nå har jeg ikke å store bed eller som dere men jeg ser helt klart det kan være lurt å tenke fremover også. Mange flotte innspill fra dere :)

  SvarSlett
 16. Alt ser så profesjonelt ut hos dere.
  Dere står fram som et eksempel for andre.

  SvarSlett
 17. Flott med opphøyde bed og en får bruke bøtter og annet til å komme i rett arbeidsstilling:)
  Fit innlegg:)

  SvarSlett