16. mai 2018

IKKE HELT KLAR FOR 17-MAI?

På senvinteren håpet vi å gjennomført vårstellet og få hagen klar til 1. mai. Vi forstod imidlertid raskt at det var for ambisiøst, og flyttet målstreken  til 17.mai (som er Norges nasjonaldag).

 Da vi fortsatt har igjen en del av første gangs gjennomluking av hagen, samt flytting av noen stauder, rengjøring av gangstier og litt til, har vi nå satt 1. juni som målstrek.

 I hvert fall skal vi ha hagen klar og bunadkledd til å ta imot besøk fra Vestfold hagelag den 3. juni!

For et par blogginnlegg siden skrev jeg om ulike arbeidsstillinger i hagen. Nå vil jeg føye til en til; sittende lukestillig Den ble utprøvd for noen få dager siden, da gartnerinnen i sakte tempo luket seg inn mellom syrinene ved gjerdet mot nabotomten, for så å oppdage at der inne mellom buskene var det hverken rundkjøring eller snuplass. Og det gjør det litt vanskelig når en hverken får rettet ut bena, og få i nærheten, som kunne "taue" henne opp av skråningen og tilbake i hagen igjen. Det gjelder etter hvert og kjenne sin begrensning, men jeg er definitivt ikke den rette til å fortelle henne det!


I forrige innlegg viste jeg et bilde av det blomstrende.morelltreet. Her er et nærbilde av de vakre blomstene.

Det japanske kirsebærtreet er også et vakkert syn når det blomstrer i noen få dager.

Helt tett med blomster- like tett som et luseangrep.


For visst er det mye å luke i den lokale jungelen. Der det var høyt gress mellom syrinene skal det nå legges teppe av hasselurt. Plenen var i ferd med å få teppe av den gule skjønnheten ovenfor, men ved hjelp av en slik Løvetann "opptrekker" tok vi affære...

...og to hundre løvetann-hull i plenen ble tettet med jord. med litt vanning, så vil det se bra ut om en uke.


Vet ikke helt hva den heter, men vi adopterte den som "spyd-staude", og synes den er skikkelig cool.


Det kan se litt rotete ut på et nærbilde. men det er jo ikke et bilde av hele hagen, kun et lokalt lite innslag under en japansk lønn.

........ gjør ikke så mye av seg, men den danner et vakkert lite teppe i steinbedet med en grønnfarge som  skiller seg en del ut, og noen nydelige små blomster.


Denne, ikke så store rododendroen er først ute av de vi har.

En søt liten primula tar vi også med et bilde av denne gangen.

Og nå er også neste magnolia - nr. tre i rekken - i full blomst.
Under en asalea har en gruppe skogsvalmuer plutselig slått seg ned....


...mens denne villtulipanen titter fram under en rododendron.

Joda, vi har fått med oss at ikke alle er like begeistret for oransje/røde tulipaner i hagen. Så vi slår et slag for dem. Når våren kommer, er de effektive lykkepiller etter den lange vinteren...
...selv om også våre favoritter er av de mindre fargerike, og ikke oppfører seg som hage-trafikklys.Joda, hvitt er vakkert i hagen.


Vi er veldig fornøyd med den hvite spireaen som henger ut over trinnene i steintrappa. Med slike omgivelser blir det en ren nytelse å løpe opp og ned i trapper. 


Denne har vi ikke navnet på, men en eller annen leser kan sikkert hjelpe oss. Ikke sant Karsten F?

En av de fine tingene ved å ha en (eller flere) hagedammer, er at en også kan ha vakre vannplanter i hagen.Sukulenten er en av de som bor innomhus i vinterhalvåret. I dag ble den igjen plantet ut på sin faste plass

Vi beklager at vi ikke er så flinke med å opplyse navn på plantene. Vi har dessverre ikke helt oversikt, og har heller ikke satset så mye på å lære dem. Vi er jo først og fremst hagelagere og hageelskere, og ikke så ivrige plantesamlere at vi orker å bruke så mye energi på det. Det som fester seg, fester seg! Begynte riktignok med navneskilt og navnepugging når vi passerte 600 ulike planter i hagen, men  møtte så mye motgang fra skjærer, trost og lite værbestandig tusj, at vi ga opp. 

Vi takke for hyggelige kommentarer på forrige innlegg, og ønsker dere en riktig god 17. mai.

 Hilsen Eirin og Lars.14 kommentarer:

 1. Det er greit med deadlines som kan skyves på, og at Eirin kom seg ut av buskaset igjen :) Ha en fin nasjonaldag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 2. Hei Eirin og Lars.
  Mange flotte bilder. En blir vel ikke ferdig. Syns stadig det er noe å gjøre. Å gå å pusle og stelle i hagen er bare moro. Leste i avisen her at en hageeier hadde fått flåttbitt i hagen. Håper Eirin kom seg ut, uten bitt. Ønsker dere en fin 17 mai feiring.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 3. Ja, sånn er det jo helt greit å kunne gjøre. Sånn er det her også, og det blir stadig flyttet på deadlines i hagen. Men det har ikke noe poeng å stresse seg selv. Hage skal jo være kos også. Den vannplanten er virkelig nydelig. Jeg aner dessverre ikke hva den heter.
  Ha en fin 17. mai.

  SvarSlett
 4. Hei Eirin og Lars

  Nej, jeg ved faktisk ikke hvad det er for en - Jeres flotte tæppe i stenbedet ligner derimod klart en Oxalis og vandplanten en Menyanthes trifoliata:)

  Håber Eirin fik viklet sig ud!

  Ha en dejlig nationaldag

  SvarSlett
 5. Hej Eirin och Lars!
  Inte lätt att hinna få rensat överallt med en så stor trädgård. Känner igen bilden med syrenen, det såg likadant ut här, men det var maken som kröp in för att få rensat alla löv. Magnolian är så vacker, och allt annat som blommar fint.
  Ha en fin nationaldag /Marika

  SvarSlett
 6. Hallo Eirin og Lars
  Så hyggelig å titte inn i bloggen!! Begynner å bli en stund siden vi var i den flotte hagen deres!!! Planten du lurte på er en Muckdenia - antagelig rossi. Den liker jeg veldig godt. Ellers - bare ta en tur til Jessheim når dere er på disse kanter :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torill.
   Takk for sist, og takk for svar:-) Planta kommer fra planteloppemarked på Skedsmokorset. Så nå er navnet notert.
   Vi tar kontakt. Det er kanskje fint hos deg/dere på denne tiden.
   Ha en fin pinse/Eirin

   Slett
 7. Vakre bilder... super fin hagen ... fantastiske farger... den beste sesongen nå :-)))
  Takk til dere begge.
  Gratulere med dagen... ha en strålende dag ... hilsen fra Viola

  SvarSlett
 8. Gratulerer med dagen! Mye lekkert å se her og morsom beskrivelse av Eirin som kjører seg fast. Kroppene våre er ikke unge og smidige lenger, dessverre. Men hun og du gir dere ikke!

  SvarSlett
 9. Här kommer ett sent grattis på 17 maj!
  Visst behöver vi färg efter den långa kalla vintern.
  Allt gott!

  SvarSlett
 10. Iveren kan av og til ta overhånd når en begynner å luke, den kjenner jeg godt til :) Her nøyde jeg meg med å klippe plenen og luke litt, i tillegg til å stelle et hjørnebed som var fullt av skvallerål! Men så har vi jo hatt et nydelig vær til å være ute i!
  Elsker bildene av den flotte hagen deres!!!

  SvarSlett
 11. Vilken underbar trädgård Ni har så många fantastiska växter.Ett försenat grattis på Er nationaldag.Ha det gott /Margareta

  SvarSlett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 13. Så flotte hagebilder! Løvetannplukker høres genialt ut. Har egentlig gitt opp å fjerne løvetann....men å krype rundt i plenen tar på kroppen! Legg gjerne ut et bilde av verktøyet dere bruker.
  Spirea er så nydelig, den skulle ha blomstret hele sommeren ;-)

  SvarSlett