26. mai 2018

NESTEN KLARE FOR BESØK....

Nå begynner det å se forholdsvis greit ut i hagen.Det kunne sikkert vært luket både mer og bedre . Men, som det  ofte presiseres fra hageselskapet og  de lokale hagelagene,når det oppfordres til å vise fram hagene våre: "Den behøver ikke å se perfekt ut". Kanskje det burde stått på skiltet vårt ved hageporten: "Velkommen inn, ikke vær redd, hagen er ikke perfekt".

I forbindelse med åpen hage, for noen år siden, oppfordret noen (hageselskapet?) oss til å forsøke å la hagene være ryddige og velstelte. Det likte jeg mye bedre, og veldig godt, selv om det burde være unødvendig å si det. Er det ikke slik med de fleste av oss, at vi liker at  det ser rent og pent ut i huset når gjester er invitert på besøk. Vi støvsuger, vasker, rydder og pynter litt mer enn hva en ellers ville gjort. Ingen trenger å fortelle oss på forhånd at det ikke er nødvendig at det  ser perfekt ut!  Og det er vel heller ingen gjester som forventer at det skal gjøre det? Men vi sørger da for at det ikke er skittent og rotete, og blir litt hjemmekoselig? Men perfekt? Er det noen som har det slik, og trives med det? Når det sies at noe eller noen er så perfekte, er det som regel kritisk eller litt negativt undertone, med smakt av  gammel jantelov. 


Jeg har sett mange  vakre hager, men jeg tror jeg aldri jeg har sett en perfekt hage. Egentlig vet jeg vel ikke hva en perfekt hage er, og har heller aldri vært opptatt av å lage en.  Jeg vet ikke engang om en slik hage finnes? 

 Det var to ting vi var  opptatt av da vi startet å planlegge vårt hageprosjekt: 

For det første: At  hagen fikk en gjennomtenkt helhetlig utforming, slik at det var estetikken i selve utformingen som gjorde hagen vakker. Vi var (og er fortsatt) mer hagegale enn plante-, og blomstergale, og hadde ambisjoner om å samle på gode hageopplevelser. 

For det andre: Vi ønsket å lage en hage  vi kunne klare å holde velstelt gjennom sesongen. Bedre med en passe stor og velstelt hage, enn en for stor og sannsynligvis ustelt hage - som må "reddes" med stadig nye skippertak. 

Godt planlagt og velstelt hage har imidlertid ingen ting med perfekthet å gjøre. Vakker og perfekt er to forskjellige ting. Egentlig to positive ord, men det siste  brukes  dessverre også ofte på en litt nedlatende måte. 

Siden vi  tenker på hagen som en del av vårt totale boligareal, er det Ingen grunn til ikke å gjøre det litt ekstra pent og ryddig i hagen når vi venter hagebesøk, på samme måten som vi gjør det inne i huset når vi venter inne-gjester. For da tørker vi kanskje av speilen i yttergangen, legger en pen duk på salongbordet, tenner opp i peisen (i vinterhalvåret) og setter nye lys i lysestakene. Og får vi hagebesøk, stusser vi kanskje litt på hekken, spyler gulvet på uteplassen, eller tar en runde med kantklipperen. 

Både gjestene, og vi som steller med hagen til daglig, trives best når den ser velstelt ut. Derfor forsøker vi å holde hagen mest mulig velstelt hele tiden. Og det har  ikke Ikke noe å gjøre med hverken jåleri eller at den skal være  perfekt. Og nå, begynner den  - igjen, å se "ganske" så hyggelig ut.

Første hagebesøk blir 29. mai, da vi får besøk av medlemmer fra Halden hagelag.
 Den 3. juni får vi gjester fra Vestfold hagelag. 
Og den 10. juni kommer en buss med medlemmer fra Modum hagelag. 

Vi gleder oss! Det er alltid hyggelig med hagebesøk, og særlig hvis hagen er velstelt, og klar for besøk. Som jeg regner med at de fleste andre også gjør, kommer vi sikkert til å stå på litt ekstra de siste dagene, for at det skal se bra ut og bli en mest mulig hyggelig og spennende  hageopplevelse for gjestene.

Den 16. og 17. juni kl. 13 - 17, har vi åpen hage for alle som har lyst til å komme en tur. Det samme har vi også den 12. august. 

Er det noen grupper eller hagelag som kunne ha lyst på å besøke hagen vår i sommer, er det bare ta kontakt: eirin-lars@hotmail.com

Stadig vekk hører vi på nyhetene at det har skjedd en ny kraftig eksplosjon ett eller annet sted i verden. Og i dag kan vi melde om at det nettopp har vært en kraftig eksplosjon, her i  i Sponvika - i hagen vår. Plutselig har den Koreanske kornellen begynt å blomstre, frankliniaen har fått mange knopper, en ny vakker magnolia har åpnet knoppene og blomstrer, og det samme gjør flere rododendron og asaleaer, en klokkebusk, flere ulike syriner, flere stauder, peoner og trepeoner og  viburnum. Virkelig som en eksplosjon i hagen! 

Hvis både "eksplosjonen" og det fine været fortsetter litt til, ligger det an til å bli noen "perfekte" besøksdager i hagen. Det er bare å komme.

Viburnum

Trepeon 


Alium

Alium

Rododendron

Asalea

Primula

Hvit gudeblomst som dukket opp som en gledelig overraskelse. Første året den blomstrer, og vi har lurt litt på hva vi hadde plantet der:-)

Nikkesyrin

Tofarget syrin

Hilsen Eirin og Lars

11 kommentarer:

 1. Den perfekte hagen finnes ikke, det er jeg overbevist om. Men en hage kan nok være perfekt på mange måter for den som eier den; perfekt størrelse, perfekt beliggenhet osv.Vi strever ikke heller etter det perfekte, men heller etter det vakre. Mange feilskjær blir det på veien, men også mange nyttige lærdommer.
  Så koselig med så mange hagebesøk - ikke minst for de som er så heldige at de får komme til dere. Dere har en nydelig hage der det er lett å finne inspirasjon og det kommer nok gjestene til å gjøre også.
  Og for egen del kommer jeg gjerne innom en tur neste gang jeg er på de kanter. Jeg tar kontakt når jeg vet mer om datoer.
  Hagehilsen Nora

  SvarSlett
 2. Så koselig bilde av dere ved dammen! God filosofi dere har om perfeksjon. Ønsker dere lykke til med åpningen.

  SvarSlett
 3. Jag tror det räcker långt om man själv är nöjd, sedan får andra tycka vad de vill.

  Det är alltid stimulerande med trädgårdsbesök så jag önskar er lycka till, jag är övertygad om att besökarna får en fin dag och en stimulerande trädgårdsupplevelse.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
 4. Hei Eirin og Lars

  Den perfekte have lyder trist og kedelig - en have er en proces og er du ved en endestation er det slut. men at have noget idealer og mål med sin have det er bare godt ja!

  Ha en dejlig åben have

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars.
  Litt struktur og orden synes jeg det skal være, ellers kan det lett se litt rotete ut. Jeg strever ikke etter det perfekte, men det er viktig med noen mål. Hagen deres er flott, skulle gjerne bodd litt nærmere. Lykke til med hagebesøkene. Flott bilde av dere 2. Fortsatt god helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Perfekt er sådan et ekstremt ord, og jeg går ikke ind for det ekstreme. Ekstremisme, fundamentalisme og fanatisme ender altid galt, og det er der jo ingen grund til at dyrke.
  Jeg synes jeres have ser lige så lykkelig og dejlig ud som I gør. Frodig, variereret, spændende og humørfyldt - det er sådan jeg ser det hele på billederne, og jeg sidder bare her og ønsker vi boede lidt tættere på hinanden, så jeg også kunne komme forbi på havebesøg.
  Rigtig god fornøjelse med Åben have!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 7. När man ska ha inplanerade trädgårdsbesök så lägger man gärna ner lite extra arbete bara det inte går till överdrift.Ni har så fin trädgård så jag tror att varje besökare går därifrån med ett leende på läpparna och har säkert dokumenterat i form av fina bilder och säkert även fått med sig fina tips.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
 8. Ja,når man inviterer gæster, rydder man naturligvis også op; men en have, som først og fremmest signalerer orden og kontrol, kan ikke få mig op at ringe. Jeres have ser indbydende og gæstfri ud, og jeg kan godt forstå, at I glæder jer til at vise den frem for andre haveinteresserede.

  SvarSlett
 9. Klart man vill anstränga sig och göra fint inför trädgårdsbesöken, då känner man sig också mer välkommen som gäst. Lycka till!

  SvarSlett
 10. En have bliver heldigvis aldrig færdig. Den udvikler sig hele tiden - både af sig selv og ved vores hjælp. Det vigtigste ved en have er efter min mening, at den er hyggelig og rar at opholde sig i, og at den ikke er mere arbejdskrævende, end at man har tid til at nyde den. Men selvfølgelig fejer man fliserne foran hoveddøren, hvis man venter gæster, lige som man nok også lufter støvsugeren indendørs.
  Jeg håber, der kommer rigtig mange havegæster, som vil nyde jeres dejlige have sammen med jer.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 11. Hej Eirin och Lars!
  Visst vill man göra fint när man får besök, det gäller nog både ute och inne. Ni har en fantastisk trädgård, så besökarna kommer att trivas.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett