10. juni 2018

LITEN TRAPP, BENK I GRANITT, OG STEMNING I HAGEN....

Det er stadig små ting som skal fikses og ordnes i hagen.Og midt oppe i det daglige vedlikeholdet, oppdager vi stadig ting som kan lages, fikses eller forbedres litt, uten at det dreier seg om store og krevende prosjekkt.

HVA VI GJØR AKKURAT NÅ:

For bare noen få timer siden ankom en busslast forventningsfulle hageentusiaster fra Modum hagelag og Buskerud hagekrets til Sponvika - og hagen vår. 

Det ble så trangt på gårdsplassen da de kom gående fra bussen, at det ble litt tekniske problemer for fotografen...

Her er Eirin i prat med Marit Sønstebø - en bloggvenn gjennom noen år, som var med i besøksgruppen.

Det var en usedvanlig positiv gruppe.Det var mye som blomstret, og mye og se på i hagen. Men det varmet jo våre hagehjerter at de også virket interessert i selve utformingen av hagen. Vi synes det er hyggelig å ta imot hagegjester enkeltvis og i mindre grupper, men en slik busslast som dette tar vi veldig gjerne imot igjen! Velkommen tilbake - sammen eller enkeltvis...

For et par dager siden hentet jeg tre gamle  granitt-kantsteiner, ikke langt herfra. 15 centimeter tykke, 30 centimeter høye, og 80 centimeter lange. Gammel Iddefjord-granitt. Det vil si at de er hugget på et av de mange steinbruddene som lå langs Iddefjorden, og nærområdet til Sponvika. Iddefjorden er navnet på den innerste delen av den cirka 25 kilometer lange fjorden mellom Norge og Sverige. 

En skal brukes til trapp foran døra på den nye boden, en skal bli en liten krakk ved siden av, og en skal bli en til en krakk et annet sted i hagen. 

Heldigvis hadde jeg noen mindre granittsteiner liggende, som passet til "føtter".

Vi synes de nye innslagene foran boden dannet en fin helhet med innredningen som står i hjørnet til bolighuset, bare fem meter bortenfor.

Slik ble det seende ut, og det ble vi veldig fornøyd med. Den tredje granitt steinen ligger - som du ser - fortsatt på gårdsplassen, og venter på en liten og god ide.

Før sesongens hagebesøk gjorde vi også om den store uteplassen ved uthuset.  Den gamle høvelbenken ble fjernet for å gi litt bedre plass til mennesker og kos.

 Det rektangulære bordet ble snudd på tvers,og en nydelig tre-seters sofa, i god stand, som ble gitt bort via Finn,no, ble plassert ved veggen.  Før var det fire stoler rundt bordet- nå har det blitt syv plasser. Og vil vi forlenge til langbord, er det like enkelt som før. Sofaen står for øvrig i skyggen under taket, og er utmerket å hvile middag på - for en som liker å ligge i frisk luft. Bålplassen, hummerteinene, og det maritime miljøet har vi selvfølgelig beholdt. Hummerteinene fungerer utmerket som levegg,  På toppen av den,  står  fortsatt gamle fiskekasser med Eirins pelargonier i. Og som erstatning for høvelbenken - som også fungerte som bord for palargonier, har vi skrudd opp noen gamle meierikasser. De gir hylleplass til en del pellisser, og er montert såpass høyt på veggen at vi kan lagre passe mye ved under dem for litt bål-kos gjennom høsten og vinteren.

Dette var litt om hva vi har gjort i hagen de siste dagene. Og her er noen bilder av 
HVA VI SER AKKURAT NÅ:

Nå har også noen av rosene begynt å blomstre. Den over er som du kanskje gjettet, en Flammentanz.

Noen av hostaene har begynt å blomstre nå i dag.

Hosta-aleen nedover langs gangveien ned i hagen er under arbeid. Foreløpig har vi ca. 20 ulike hostaer der, og de resterende 10 - 15 kommer på sensommeren når vi kan flytte litt på andre ting.

Hvit klematis er nydelig.

Det samme med denne hagenelikken

mellom noen steiner langs bekken vokser denne forglemmegeien som tar seg litt vel mye til rette.

Peonene er fantastiske når de blomstrer. Bare så synd at festen er over nesten før den har begynt.

Vi har mange dagliljer og iris. de fleste vokser langs bekken og hagedammen. Her er tre, som begynte å blomstre for et par dager siden.

Gjensidig beundring...

 
Et parti foran hekken.

Blørkebladspireaen har blitt stor og blomsterrik. 

Calycanthus, den kinesiske krydderbusken, har åpnet sin første knopp.

Den siste av peonene begynner å blomstre.

...og blå valmuesøster.parti rundt den øverste av dammene.

Og utsikt fra pelargoniehuset.

Hvit papave.

Og det lukes fortsatt. litt hver dag.

Hilsen Eirin og Lars 
som stadig gjør små forbedringer - der vi ser muligheter.11 kommentarer:

 1. Det er de små detaljene som blir prikken over i'en og som gjør hagen ekstra fin. Det ble virkelig fint foran den nye boden deres på gårdsplassen.
  Ønsker dere en fin ny hageuke!
  Klem Nora

  SvarSlett
 2. Hei Eirin og Lars.
  Jeg kan tenke meg at det var god stemning med så mange mennesker. Flott gjort å åpne hagen slik. Peonene springer ut og de går fort. Slik er det med flere planter i år. Nydelig hvit clematis. God uke til dere.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 3. Hei Eirin og Lars

  Det ser rigtigt hyggeligt ud! Morsomt at Marit var med - og vel havde fået ideen?
  Godt at der også blev tid til dybere snak om haven!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
 4. Hej Eirin Och Lars!
  Otroligt att kunna ta emot en hel busslast med besökare, och alla ser ut att trivas. Det finns mycket att se i er stora trädgård, och mycket vackert som blommar nu. Det blev fint med stenarna och hummertinorna är ett fint inslag. Pionerna har slagit ut här med, och värmen fortsätter, så de blommar inte så länge. Njuter så länge det varar.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars!

  Tusen takk for en fantastisk dag i går! Jeg var helt matt av inntrykk :) Dere har en utrolig flott hage. Bildene vil aldri yte full rettferdighet, for hagen deres er mye finere i virkligheten. Den må oppleves og sees :)
  Klem fra Marit

  SvarSlett
 6. Kjekt med hagebesøk, og så kjekt å treffe bloggvenner også. Kjekt å se bilde av Marit :) Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 7. Oj så mycket folk! Härligt med ett positivt och glatt gäng:) Det är alltid kul att se nån annans trädgård!
  Det blommar otroligt fint hos er! Granit bänkarna och trappen tyckte jag mycket om!!
  Nu har vi lagt i slang och grävt igen rännan för vatten och el, men det är inte inkopplat än.Känns som det värsta är gjort nu.
  Ha en bra dag!

  SvarSlett
 8. Så en fantastisk hage... takk for herlige bilder.
  Morsomt og spennende å ha en busload full av hagenarbeid venner
  på besøk i hagen. Jeg kan forestille meg at det er fantastisk... og
  jeg er glad for å se bildet med deg Eirin og Marit :-) blogg er fint,
  bloggvenner er deilig.
  God dag Eirin og Lars... ha det fint. Hilsen fra Viola

  SvarSlett
 9. Makalaust vakkert og stilfullt i hagen deres nå! Skjønner godt at Modum hagelag var over seg av begeistring. Vi venter spent på Marit sine blogginnlegg fra turen. Hun har snakket varmt om den allerede:) Dere er rause som åpner opp hagen til så mange. Så får man jo så mye tilbake selv ved å dele hagegleden med andre entusiaster.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 10. Hejsan!
  Ni har det så oerhört vackert och fint. Att besöka er måste vara en riktigt härlig upplevelse - även om jag är sån där privatist som inte gillar att välla ut ur en buss med "miljoner" andra. Men, alla som kommer till ert paradis måste gå därifrån med en massa inspiration!

  Ha det så gott med alla era besökare!
  /Anja

  SvarSlett
 11. Jeg er rett og slett SÅ imponert. Der skulle vi gjerne ha vært med vårt hagelag. Litt langt å kjøre bare. Ny disse dagene. Hilsen fra Liv

  SvarSlett