20. august 2018

EN SNARTUR TIL JYLLAND...

Takk til dere som leser og kommenterer våre blogginnlegg. Det setter vi pris på! 
Etter gjennomført hagelagstur til Jylland, hatt besøk av diverse familie og venner, en hektisk innspurt med stell av egen hage, og påfølgende åpen-hage-dag, hadde vi behov for å roe litt ned, og gjøre noe annet. Og da gikk turen - som vanlig, igjen over til Jylland. 

Planen var å besøke noen hagevenner, få med oss noen konserter på "Den blaa festival" i Aalborg, og surre litt rundt på hyggelige steder. Den første dagen brukte vi på å kjøre ned til byen Randers, der det var byfest med mye musikk og underholdning i gatene, og vi var innom noen hagevenner... I tillegg har byen en  gammel, sjarmerende  bydel med gamle bindingsverkshus, brosteins belagte gater og små spennende butikker-  som Eirin og de fleste andre damer liker så godt.

 Vi  hadde veldig sansen for den store sprellemann-dukken, som nesten danset seg gjennom gatene, sammen med ballerinaen som rulle-gikk den store røde ballen både oppover og nedover de  brosteinsbelagte gatene, med stø eleganse over fortauskanter mellom tilskuere, biler og boder. Vi fikk også med oss en utekonsert på torget, i beste "Kim Larsen stil".

På veien fra Randers tilbake Aalborg kjørte vi  innom Mariager og Hadsund, som begge ligger ved Mariager-fjord på østkysten av Jyland - et vakkert område med svingete småveier og behagelig tempo. Motorveier forsøker vi å unngå, hvis det er mulig.

Selvfølgelig stoppet vi for å se den vakre kirkegårdshagen som omgir den gamle historiske kirken og klosteret i den lille sjarmerende byen.

Vi har tidligere skrevet  om noen av de vakre danske kirkegårdene i denne bloggen, og nå fikk vi oppleve  enda en av dem - nesten som en botanisk hage.

Tidligere har vi kun vært inne i den gamle kirken i Ribe - Danmarks eldste by, og siden dørene var åpne, tittet vi også inn i kirken i Mariager.

En virkelig vakker, og godt bevart bygning, både utvendig og innvendig! 

Utenfor den gamle klosterbygningen stod denne skulpturen - som vi begge falt for. Om den skulle symbolisere at livet til nonnene var strevsomt, eller om sterk tro tro kan flytte fjell, vet vi ikke, men vi syntes den var veldig godt komponert og utformet. Kanskje vi lager vår egen hage-versjon av noe tilsvarende en dag?

Bebyggelsen i Mariager er i stor grad nesten som et lite levende museum, med mange gamle bygninger og brostensbelagte gater.

Vi falt også for utformingen av denne fireseteren i eik, med ben av bed med trær og eføy.

Denne døren og trappen, skulle vi gjerne tatt med oss hjem om vi hadde kunnet. Utrolig vakkert.

Og som så mange steder i Danmark, vokste roser og stokkroser kloss inntil grunnmuren i de stenlagte gatene.

Og stenbeleggningen i gatene skulle vi gjerne hatt på gårdsplassen hjemme. Dette bildet er tatt fra stolen på fortauskafeen hvor vi satt. Virkelig vakker kunsthåndtverk!

Like før vi reiste til Danmark, hadde vi fått på plass det store steinbordet med sittesteinene rundt, i det Japan-inspirerte lille hagerommet - nederst i vår egen hage. Det ble ganske fint. Men da jeg fikk se dette steinbordet i Mariager, må jeg innrømme at jeg ble litt misunnelig. Skulle hatt et slikt møllesteinsbord! Hvordan vårt eget bord ble, og hvordan vi fikk flyttet den omlag 900 kilo tunge steinen på plass, skal jeg skrive om, og vise bilder av i neste blogginnlegg.

Og vi også oppdaget at vi ikke var de eneste som hadde kommet på ideen med å  skru opp gamle bryggerikasser som hyller på veggen. 

Vi viste dette eksemplet, fra det lille uthuset på gårdsplassen, i forrige innlegg:

Og her er et bilde fra kassehyllene nede på uteplassen ved det store uthuset i hagen:

Eføy så vi veldig mye av. Vi har nettopp anskaffet oss et nytt eksemplar, og skal gjøre vårt tredje forsøk på å lykkes med den.

Tilbake i Aalborg, var vi også innom en stor kirkegård som vi ikke har besøkt tidligere. Den var ikke like imponerende som den i Mariager - bortsett fra hoved-aleen, som var veldig flott.

I Aalborg pågikk som sagt "Den blaa festival". Vi har vært på den flere ganger tidligere, og trives godt der - i tillegg til at vi også synes Aalborg er en veldig trivelig by, der også mange av de gamle husene og gatene har blitt godt tatt vare på. Her er noen eksempler:

Her vokser og trives også stokkroser og andre ting rett i den karrige steingrunnen.

I år var byen også pyntet med disse blomsterdekorasjonene i store jernfat, flere steder.I enden av en av de gamle gatene, bak et portrom holder keramikeren Lange til., der han har flere småbygninger samlet rundt et spennende gårdsrom. Alt er fylt opp med spennende og morsomme  skulpturer i alle tenkelige varianter - ute og inne. Her er noen eksempler: 

Kunne gjerne hatt denne fontenen i hagen...

Vi er alltid innom hans verksted og atelier når vi er i Aalborg, for det er alltid noen nye morsomme ideer som har blitt realisert siden sist. Hans serie av ulike "Overflødighetshorn" var nye for oss.

I år hadde han femtiårsjubileum som kunstner, og hadde laget en utstilling med arbeider fra hele karrieren, Her var det mye glede, humor og galskap å se. Vi kommer gjerne tilbake!

Det er alltid både moro og inspirerende å se hva kreative mennesker kan skape. Det setter jo også igang egen fantasi og skaper nye ideer. Så også denne gang! Denne tomflaske-stativ-dekorasjonen stod utenfor en restaurant i gamlebyen.

Selvfølgelig fikk vi med oss noen konserter fra festivalen i Aalborg. Det var jo også litt av hensikten med vår tur. To jazzkonserter og tre blueskonserter. På bildet over sees Torbjørn Risager (til høyre) som absolutt er en av våre favoritter. Dansk bluesmusiker som turnerer verden rundt, og har vunnet flere internasjonale priser. I Aalborg hadde han ikke med seg sitt faste band, men keybordisten Emil Balsgaard, som han har spilt sammen med i 25 år. (Signert CD ble med oss hjem).

Litt utpå kvelden kom Ida Nielsen, super-bassisten til den nå avdøde artisten Prince, på scenen med eget superband. Etter Prince sin død, vendte hun i 2016 hjem til Danmark og startet sitt eget band, av funk-musikere - plukket fra øverste hylle. Deretter har hun og bandet turnert flere steder rundt i verden  - og hadde altså nå; konsert på dansk hjemmebane. Det var "fullt hus". Jeg tipper at ca. 1000 tilhørere var stuet sammen på den lille plassen. Sitteplasser foran, ståplasser bakenfor og telt i hestesko-form helt bakerst.  Og det var skikkelig "full trøkk og vreng" fra scenen!

Altså; ny, fin tur til Jylland for oss. Neste innlegg vil handle om et par nye steinarbeider og noen fortsatt blomstrende planter i hagen.

Hilsen Eirin og Lars

12 kommentarer:

 1. Så mange flotte steder det er i Danmark, og så nydelige steinarbeider! Jeg er veldig glad i stein i alle former, så dette var moro å se. Det høres ut som dere hadde en flott tur.

  Ønsker dere en fin uke!

  SvarSlett
 2. Det er mange flotte billeder, I har taget på jeres tur til Jylland. Det er en smuk bænk, I fandt i Mariager. Vores datter og hendes familie bor i Aalborg, så jeg kommer der ofte. Jeg er også begejstret for de gamle gader, men jeg kan også godt lide det nye miljø, der er skabt på havnen omkring Musikkens hus og Utzonhuset.
  I må også have en god uge!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 3. Hei Eirin og Lars

  Alletiders rejsebeskrivelse - godt i havde en flot tur hernede!

  Ha en dejlig uge

  SvarSlett
 4. Hej - sikke nogle flotte billeder fra Randers, Mariager og Aalborg - jeg har ikke været i disse byer i mange år, men nu trenger jeg :)
  Dejligt at I kunne slappe af efter jeres travle sommer.

  SvarSlett
 5. Hei Eirin og Lars.
  Alltid moro å reise på tur og oppleve noe annet. Eføy har jeg mye av. Den skulle være herdig hos dere. Det er mye flott en kan lage av stein. Vi har vært mye i Ålborg. En koselig by.
  God uke til dere.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Ser ut att ha varit en lyckad resa, tack för en intressant reseskildring.
  Ha det fint/Marika

  SvarSlett
 7. Deilig... så flott tur det var. Takk for mange vakre bilder, Eirin og Lars. Det var fint å se. Jer er spesielt imponert fra keramiker Lange og denne fantastiske arbeider :-)) og
  så super jazz- og blueskonserter, jeg vil gjerne være der :-) Takk for tur :-)
  Ser frem til å se inspirasjoner i hagen... god august fortsatt. Hilsen fra Viola

  SvarSlett
 8. Hei!
  Flott reisebeskrivelse. Mye forskjellig dere har gjort. Ja, man skulle av og til ønske å ta med seg hjem. Stein er et spennende materiale.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 9. Tack för en intressant rundtur i Danmark. Vi har faktiskt varit i Randers och Mariager och tittat på trädgårdar där. Vi bodde i Randers, fast det är några år sedan. Vi besökte också några av Danmarks vackra kyrkogårdar, dom är som trädgårdar allihop. Ha det fint. Carita

  SvarSlett
 10. Å, så mycket att titta på och uppleva. Verkar ha varit en riktigt go tur.
  Allt gott
  /Anette

  SvarSlett
 11. Mysigt ni haft på Jylland och så mycket ni har sett. Smart att använda ölbackar till hyllor för pelargoner och annat.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 12. Tack för en fantastiskt inspirerande rundtur! Så otroligt mycket fint det finns att se. Den där dörren med trappan skulle även jag gärna ta hem :-)!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvarSlett