7. september 2018

PÅ HAGEBESØK HOS TORILL....

Så fikk vi endelig tatt en tur innom og tittet på hagen til Torill Aanesrud på Jessheim.
Torill og Terje besøkte oss for tre år siden, og endelig fikk vi gjort gjenvisitt. 

Slutten av august var nok ikke det smarteste tidspunktet, med tanke på at dette var en samlerhage med mange spennende planter, og at den hadde fått ganske hard medfart gjennom den tørre sommeren med totalt vanningsforbud - uten muligheter for å få dispensasjon.

Men vi satte stor pris på at hun likevel tok imot oss. Om det ikke var så mye som blomstret,  fikk vi et godt inntrykk av hvordan hagen var bygget opp og utformet.  Sammen med bolighuset og et gammelt stabbur,  skapte de to bygningene på bildet over, nærmest et hyggelig gårdstun. Bygningene på to sider, og le-gjerde og beplantning på de to andre sidene ga hagen et lunt og fint klima der både orkideer og andre spennende planter trivdes godt.

Den nederste delen av hagen var forholdsvis flat med litt gressplen og en vakker hagedam, med fisk og flotte vannplanter. Vi la umiddelbart merke til at kantene både langs dammen og bekken, var godt dekket av stein og planter, slik at ingen gummimembran var synlig og skjemmende. Det hele så ganske så naturlig ut.

Den øverste halvdelen av hagen var litt skrånende. I tillegg til at det var brukt mye stein i i hagen, stakk grunnfjellet fram mange steder.

 Fra øverst i hagen rant en svingete bekk, hele veien ned til hagedammen, med lav beplantning langs sidene, slik at bekken og små kulper syntes. Akkurat en slik bekk jeg håper å kunne lage nederst i vår egen hage en dag - hvis jeg får tid og overskudd.

 Flere steder var det små broer og flott beplantning. 

 I alle sprekker og mellomrom mellom steiner og fjell vokste det små skjønnheter. Det store innslaget av stein, røtter, ulike bregner og mosegrodde steiner, skapte følelse av en spennende naturtomt.  Her var det mange godt planlagte tilfeldigheter - noe vi likte veldig godt! Så navnet, fot i mose - som er navnet på Torills blogg, forstod vi godt.

Og var det en kvadratmeter med dyp nok jord mellom noen fjellknauser og steiner, var det plantet et tre der. Et stort eiketre dannet nesten en parasoll av vandrende skygge over mye av hagen. Torill hadde tydeligvis - som oss selv - også en forkjærlighet for lønnetrær.
Det var også flott å kunne sitte på terrassen og nyte det hele; bekk, dam og beplantnnig.
  
Bak stabburet var det nylig laget et hagerom for frukt og grønnsaker. 

En stor terrasse som nærmest lå ut i hagen knyttet boligen og hagen sammen. Her var det krukker med spennende saker i, bl a. Eucomis.

Vi fikk et godt inntrykk av en gjennomtenkt og helhetlig utforming av herligheten, og ønsker absolutt å komme tilbake på et litt fuktigere og tidligere tidspunkt neste sommer, og se hagen i vakker blomstring. Da vil vi også vise bilder her på bloggen, som vil yte hagen litt større rettferdighet.

Turhilsen fra Eirin og Lars.


13 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars.
  En flott hage. Jeg synes bildene ga den rettferdighet. Det trengs ikke alltid mye blomstring for at en hage skal se flott ut. Likte bildene jeg. Her venter vi på styrtregnet.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 2. Det ser ud til at være en spændende have, I har besøgt. Jeg kan godt lide det naturpræg, haven får, i kraft af grundfjeldet, der stikker frem. Der er så mange forskellige bladformer, så jeg savner ikke blomsterne.
  Hav en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 3. For en koselig bekk. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. Jag förstår att ni gillade trädgården, dammen är riktigt fin! Jag saknar inte alls en överdådig blomning, allt det gröna är vackert och framträder så fint när det inte behöver konkurrera med maffiga blomster.

  Trevlig helg!

  SvarSlett
 5. Spännande trädgård! Förstår att ni njöt av allt det fina.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvarSlett
 6. Hei Eirin og Lars

  Superspændende have som unægtelig gav et par ideer!
  Tak for turen:)
  Torills blog http://samlerhagen.blogspot.com er bestemt værd at kigge på også!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
 7. Hei Eirin og Lars!

  Det var en nydelig hage, og jeg falt pladask for den nydelige bekken. Den så helt naturlig ut. Mosegrodde steiner er også så fint.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for koselig besøk Eirin og Lars.
   Så hyggelig med tilbakemeldinger og at du la ut på blogg :-D

   Slett
 8. Er dette fint... bekk i hagen :-)) Takk for mange bilder fra besøk i nydelig hagen.
  God helg og hilsen fra Viola

  SvarSlett
 9. Vilken fantastisk trädgård Ni har besökt så fint med en rinnande bäck i den och vilken fin damm.När man åker i väg för att besöka andra trädgårdar får man alltid nya idéér som man kan berika sin egen trädgård med.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
 10. Sikke en have i fik lov at lave genbesøg i.
  Jeg er vild med den snoede sten bæk som render ud i søen.
  Faktisk skal vi til at lave noget ligende på et tidspunk.
  Så det er fantastisk at se dit indlæg og få ideer.

  Klem til dig og god søndag
  Charlotte

  SvarSlett
 11. Fin trädgård och jag saknar inte blomning. Jag kikar på bäcken och inspireras av dammen. Att ha en terrass som knyter samman inne och ute är också underbart.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 12. Hej på Er!
  Trädgården ser spännande ut! Visst är det bland det roligaste man kan göra att få vesöka en fin trädgård!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvarSlett