10. mai 2019

VÅR I RYKK OG NAPP ...

Etter en uke med frostnetter, utsikter til stigende nattetemperatur  og frykt for at varslet regn kunne gjøre fiber- og striedukene for tungt for tynne greiner og nye skudd, fjernet vi alt vi hadde dekket til plantene med. Regnet kom og nattefrosten var over. Men det var visst kun for en liten periode.

Nå, tre dager senere, er det igjen varslet nattetemperaturer på kun fire og fem 5 grader den nærmeste uken. Det kan bety rundt 0 eller et par minus her hvor vi bor - innerst i en liten fjordarm - Korterødkilen. Det er slik her at det har lett for å bli ekstra kaldt når det er kaldt, og ekstra varmt når det er varmt. Vi ligger som regel  fem grader under eller over det som er varslet. Så kanskje vi må pakke inn igjen i morgen.... Denne våren minner om bilkjøring i rushtrafikken. Kjør og stopp, og kjør og stopp - og kjør igjen.


Det viste seg at fiber- og striedukene hadde vært beskyttende. En del planter var frostskadet, men det hadde ikke gått så galt som vi hadde fryktet. Det japanske kirsebærtreet og den hvite trilliumen  er eksempler på det som hadde klart seg bra.

 Hibiskusene, tempeltrærne, hortensiatreet, papirbarklønnen, kameliaen og tulipantrærne - planter som ikke hadde kommet særlig langt enda, virket også til å ha klart seg ganske bra.

Mens bladene på noen av de japanske lønnene hang som våte sokker fra greinene.

Og de nye skuddene/knoppene på Trochodendroen var harde og brunsvarte. Samme fargen hadde også det meste av bronsebladene - og andre planter som hadde kommet ganske langt før minusgradene kom tilbake. Blant annet flere magnoliaer, en parykkbusk og et morbærtre. 

Det var lenge siden forige regnskur, så torsdagens langvarige og snille regnvær var veldig ønsket. Nå venter vi bare på litt varme, så det kan friskne litt til igjen. 

Sist høst begynte vi på å lage et Hosta-hagerom rett innenfor hageporten. Ca. 40 ulike hosta ble plantet i bedet på den ene siden av hagestien, og nå fjerne rosespirea og hasselurt på den andre siden for å gi plass til 20-25 nye hostaer på den andre siden.

En av de første dagene skal bambusen med de store bladene fjernes for å gi plass til en liten gangsti, gjennom et bed og over bekken mellom hagedammene. Den har røtter som vokser metervis under bakken, og dukker opp mellom andre busker og planter. Den er flott å se på, men den eier ikke beskjedenhet. Rotklumpen skal deles, og settes i to store krukker. En på den delen av  gårdsplassen vi omtaler som hagens forværelse, og en nede i det asiatisk-inspirerte hagerommet. Ellers er vi i full gang med å dele og potte stauder som skal selges til sommeren.

Vi avslutter med onsdagens vakre kveldshimmel over nabogården.

Nå er det en drøy måned til første dag med åpen hage. Når vi ser på kalenderen med tannlegetimer, barnebarn-bursdager, besøk og andre gjøremål betyr det at vi har omtrent 14 dager på å få hagen ryddig og klar for invasjon av hagevenner. Og det tror vi skal holde.

Og, takk for alle hyggelige kommentarer på våre forige innlegg.
Eirin og Lars. 

26 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars!

  Ja, det er en vanskelig vår vi får i år, og det samme varselet om mer kulde gjelder her også. Jeg har ikke pakket noe inn, for som dere sier så kan agrylduk skade trærne hvis det blir vått og tungt. Det har det til gangs blitt her, for så langt har vi fått 38 mm siden i går. Dere er så aktive og flinke. Jeg hadde fått panikk over invasjoner i hagen. Lykke til!

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!
   Ja, det var av med akrylduk da regnet kom. Så var det å ta den på igjen, på lørdag, da var det frost igjen, og vi kommer nok til å våkne til rim noen dager til.
   Kjedelig når alt var kommet så langt.../Eirin

   Slett
 2. Hej
  Jeg håber, at I når det, men jeg kan godt se, det ikke er nemt, når I slet ikke kan komme i gang med arbejdet på grund af frost og regn, men jeg tænker, at folk kan lide, hvad de ser alligevel. Der er heldigvis noget der har klaret sig, man bliver trist af at se på det, der ikke har.
  God helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gir jo anledning til å reise bort et par dager, så det ble en liten hyggelig bestemor-runde for meg. Vi har barn/barnebarn boende ganske spredt.
   På onsdag slipper kulda taket:-)/Eirin

   Slett
 3. Hei Eirin og Lars

  ja, der skal ikke så meget til bare der ikke er dagfrost!
  der falder store mængder regn nu - og det er vi mange der er glade for!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Utrolig godt med regn. Og godt at det ble skikkelig gjennombløtt:-)
   Vi ser fram til at frosten slipper taket på onsdag.

   Slett
 4. Fint att skydden hjälpte en del. Även hos mig har några lönnar frusna blad medan andra 3 meter bort med lika mycket träd över är superfräscha - helt obegripligt. Lycka till med hostabädden - det låter spännande :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi ser fram til å plante i hostabedet, men venter til nattefrosten er over.
   Det blir deilig å fjerne akrylduk og strie:-)

   Slett
 5. Det bliver et stort stykke arbejde at få bambussen fjernet. Det lyder spændende med alle de nye hosta.
  I har mange jern i ilden, men I skal nok blive færdige, til I får havebesøg, ellers gør det vel ikke noget, at de besøgende kan se, at her bor et par aktive havemennesker, der har gang i nogle spændende projekter.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble en tung jobb å få fjernet bambusen. Hele området måtte graves opp, og nå er det gjort, og stien er ferdig. Bare beplantningen igjen, og det er en trivligere jobb:-)

   Slett
 6. Hei Eirin og Lars.
  Vi flyttet en gang en stor bambus. Himmel for en jobb.
  Dere er flinke. Alt trenger ikke være helt på stell, men en vil jo gjerne at det skal se bra ut.
  Jeg har tatt vekk strie og fiberduk. Satser på at vi ikke får flere frostnetter nå.
  Husk å kose dere også i hagen.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her kom strie og fiberduk på igjen, det blir frost fram til onsdag:-( Våkner til rim om morgenene. Vi tar oss tid til å kose oss, nyte utsikten over sjøen, og våren!!
   Nå gleder vi oss til en 17. mai med flott vær:-)

   Slett
 7. Den bambus lyder som et invasivt monster. Den giver garanteret ikke op uden sværdslag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har helt rett, et invasivt monster! Lars måtte grave opp hele området, og har dratt opp utallige meter med røtter. Så vi håper han seiret over bambusen:-)

   Slett
 8. Hej Eirin och Lars!
  Det låter bra om skadorna blev mindre än ni trodde. Det har blivit lite varmare hos oss nu, värmen får gärna stannar kvar ett tag. Hoppas det går bra med förberedelserna till öppen trädgård.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Her kom frosten tilbake, men vi fikk heldigvis en god del regn. Utrolig deilig!
   Vi rekker det vi rekker i hagen... Det skal bli deilig med varmere vær, og det ser ut til at vi får en flott 17. mai:-)
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 9. Godt at det ikke ble så mye skade. Her har det gått veldig bra. Vi ligget jo litt etter i bladsprett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne ha hatt en litt mer normal vår, men været rår vi ikke over:-)

   Slett
 10. Hei Eirin og Lars, vi har akkurat det samme været på andre siden av fjorden. Jeg pakker inn planter og bærer planter ut og inn, har jeg gjort i flere uker nå.
  Tror vi er ferdig med det nå. Fint at alt har gått greit med plantene hos dere.
  Ha fortsatt fin helg.
  Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble ny "innpakking", og heldigvis bar vi ikke plantene ut fra planterommet igjen. Ser ut til at frostnettene er over på onsdag.
   I år feirer vi 17. mai i Tønsberg, og det ser ut til at det blir flott vær:-)/Eirin

   Slett
 11. Oj vilken bambu! Våren och värmen har kommit till ön nu...bästa!
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Bambusen hadde et bra rotsystem, så hele området måtte graves opp! Men nå er jobben gjort, og den skal stå i store krukker.
   Nyt varmen, her kommer den først på onsdag:-)

   Slett
 12. Dette lyder bra!
  Så vakkert beleggingstenene er sammen med hostabedet.
  Lykke til med alt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Bedet er veldig skyggefullt, så vi tror det blir bra med hosta der:-)

   Slett
 13. Det blir flott vår og sommar i hagen ser eg, sjølv om det har
  vore kalde perioder har dokke mykje fint.
  Takk for helsing om Dublinturen. I morgå tidleg blir det opp kl. 05..

  SvarSlett
 14. Ni är så fantastiskt duktiga! Men, det måste kännas jobbigt med de här väderomväxlingarna.
  Som tur är hämtar de flesta växter igen sig när vädret normaliseras.
  Det måste vara en riktigt fantastisk upplevelse att få uppleva och se allt ni har skapat i Sponvika :-)
  Ha det gott!

  /Anja

  SvarSlett