16. august 2019

FULL FART, OG VEL SÅ DET ...

Ikke så mye nytt "å skrive hjem om", side søndagen med åpen hage sist helg ble så hektisk at vi  glemte å fotografere. Noen gjester dukket opp allerede en halv time før vi åpnet hage porten, og de fleste av de rundt 50 - 60 gjestene kom nesten samtidig.

Fint vær, med opphold og 20 pluss, var i overkant av hva vi hadde håpet på ut fra varslingen på yr.no. Med organisering av parkering, kaffeservering, omvisning i hagen og salg av overskuddsplanter, ble det en rimelig intens dag. I tillegg skulle vi ta imot og innlosjere noen sommergjester i vår lille utleieleilighet og svare på alle mulige spørsmål om haging. Dagen etter fikk vi beøk av Turid og Einar - Turid i "Hagesus i Turids hage"-bloggen. Det var et veldig hyggelig besøk, og Lars trivdes godt at Einar var en skikkelig handymann - også i hagen - slik han selv er!

Vi er heldige som har en hage som inneholder mye mer enn bare vakre planter. Og at ikke alle plantene blomstrer samtidig, slik at det er mye spennende å se på gjennom hele sommeren. 

Den lille konvall-busken hadde begynt å blomstre.

Her er en av de tre store tuene med duehode - en plante flere tok med seg fra salgsbordet.

Hvit steppesalvie, som står i mer skygge, og blomstrer senere enn de andre.

Dyp rosa høstfloks.

Denne dukker oppover alt i dette bedet (30kvm). Den er alltid blitt luket bort. men i år lot vi den få stå i et hjørne, for å se hvordan den ble, og den skal få beholde den lille plassen på bildet:-)

Vi liker å ha det ryddig og pent rundt oss, både inne og ute. Men når det gjelder hagepynting/hagestyling, er vi nok forholdsvis beskjedne.  Det går mest i stein og steinmurer, koselige krakker og beplantede krukker.

De 11 portalene vi har rundt i hagen pynter også opp, og er vel nærmest å regne for dekorative skulpturer i hagen. De er  med på å gjøre hagen både vakker, strukturert og spennende - når nye hagerom stadig kommer til syne når en passerer.

Men helst skulle det ikke se slik ut på stier og uteplasser der vi har brostein. Da vi hadde åpen hage sist helg måtte vi bare akseptere at det får være "Bra nok". Nå, etterpå har vi imidlertid hatt noen dager med rengjøring på noen av plassene.

Men helst vil vi at det skal se slik ut som på bildet over. Det trives vi best med selv, og det er slik vi helst vil at gjestene skal se det. Vi tror vel det er slik med de fleste av oss - i hvert fall når det gjelder hvordan vi ønsker å ha det inne i huset. En trives best når det er rent og pent på tepper, gulv, bord og bad. Ikke minst når en venter besøk, tar vi en "luke-runde" i boligen. Hvorfor skal det være mindre viktig å gjøre det i hagen? Selv har vi kanskje oftere besøk der, enn innomhus!

Kommende helg får vi igjen besøk i hagen. Rælingen hagelag på lørdag, og Vestby hagelag på søndag. Været ser ikke så bra ut, men vi har oppfordret dem til å ha med regntøy. Ikke paraplyer som lett hekter seg fast i grener og klatreplanter.Dessuten har vi en god del plasser under tak, slik at nistematen ikke bli våt, og kaffen for tynn. En av de vakre plantene gjestene vil få se,  er den blå-blomstrende Hibiskusen som er full av både blomster og knopper. Den rødblomstrende Hibiskusen er også full av knopper som kanskje også kan begynne å åpne seg i helgen..  

Den sistnevnte har forresten frøsådd seg. Så vi gleder oss til å kunne ha flotte små Hibiskus-busker på plantesalgsbordet neste sommer!

Hilsen Eirin og Lars
(som snart kun har to typer tøy i garderobeskapene: sengetøy og arbeidstøy.).

22 kommentarer:

 1. Portalen var fantastisk, og så kjekt at arrangementet ble vellykket. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi liker portalen, selv om den er flottest når clematisene blomstrer, og klatrer over hele:-)

   Slett
 2. Hei Eirin og Lars!

  Nydelig syrisk hibiskus! Jeg hadde de en gang som inneplanter, men de ble fulle av spinnmidd og lus og måtte kastes. Hvit steppesalvie var også fin.
  Lykke til med været og besøket!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   De sier at den blå er den som er mest herdig, så kan hende den kunne klare seg hos deg på et lunt sted? Eller kanskje snøen blir for tung...
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 3. Det er da imponerende, som jeres syriske rose har sået sig selv, det gør vores ikke. Det er godt at have noget til salgsbordet. Min konvalbusk er ikke begyndt at blomstre endnu.
  Hyggeligt med mange havebesøgende, jeg har ikke så mange, og de kommer kun få af gangen.
  God helg
  Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth.
   Den syriske rosen som har frøsådd seg er den minst herdige av de vi har. Lurer på om det kan være samme reaksjon på fjorårets sommer, som hos asp og bjørk, produsere frø for ikke å dø ut?
   Det er hyggelig med hagebesøk enten det er 2 eller 20. Er det få, får man bedre tid til å snakke med gjestene:-)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 4. Ikke rart at hagefolk trives i hagen deres. Ser veldig fint ut. Lykke til med de neste hagevandringene. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Nå skal regnfrakken på:-) Været får man ikke gjort noe med..

   Slett
 5. Hei Eirin og Lars

  Det lyder til at have været et rigtig vellykket arrangement - pyt med billeder, i har haft nok at gøre med alle de besøgende!
  Ja, det ser pænere ud med helt rene fuger - men at holde så stor en have helt totalt knivskap, det er et 24/7/365 arbejde!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Takk for kommentar. Ja, det er stor innsats. Jeg hørte mye på The Beatles i sin tid. Vet ikke om du husker sangen "Eight days a week". Kanskje "Eight days a week-haging" kan være et passende utrykk? Altså 24/8/52 arbejde :-)
   Hilsen Lars

   Slett
 6. Hei Eirin og Lars.
  Dere er flinke til å åpne hagen deres. Hvit steppesalvie skal jeg være på jakt etter. Trenger hvitt som kan stå i litt skygge. Nydelig gangvei under portalen på vei mot dammen. Lykke til i helgen.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å ha åpen hage. Steppesalvien trives antagelig best i sol, men det går fint i skygge, da med litt senere blomstring:-)
   Vi er glad i portalene.
   God søndag.

   Slett
 7. Bare en beskrivelse: FANTASTISK hage! Det var så flott å få se hagen "live", Eirin og Lars, Tusen takk for at vi fikk stikke innom!
  Konvall-busken merket jeg meg og skulle spurt hva den het, men det ble borte i "all prating".
  Kan love dere at alle besøkene ser nydelige blomster og spennende busker - ingen ser det dere skulle hatt gjort før folk kommer!
  Lykke til med besøk av to Hagelag!
  Hilsen fra Turid og Einar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelige ord og hyggelig besøk!
   Har akkurat lært at konallbusken trenger litt mindre sol og litt bedre jord.. da blir den nok litt frodigere. Så da er det bare å flytte den.
   I går hadde vi veldig hyggelig besøk i jevnt regn:-)
   God søndag

   Slett
 8. Så fantastiskt fint ni har det. Och visst vill man ha det helst snyggt och städat även i trädgården -men, så kommer det en dag då man måste börja prioritera bland trädgårdsjobben....
  Ha en fin vecka!
  /Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det med alderen da. Man må forenkle litt mer etterhvert.
   Men godt å kunne renske brostens-ganger når jeg har tid. Liker den type luking.
   Og, på høsten kommer tankene om hva som kan forandres til våre...
   Ha en fin søndsag/Eirin

   Slett
 9. Den hvide steppesalvie er så smuk. Jeg tror også, det er en populær staude, der var rigtig mange af dem på haveudstillingen i København i juni. Her i haven blomstrer den for 2. gang efter at have været klippet ned.
  Der er et smukt kik gennem portalen til haverummet med den stenbelagte sti og den lille sø.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna.
   Regner med at du har den i det hvite hjørnet. Og så har jeg et spørsmål, når klipper du den ned og hvor mye? Har klippet steppesalviene ned til der stilkene deler seg, men lurer på om de kan klippes helt ned, og hvor tidlig..
   Vi er fornøyde med portalen og stenleggingen, man fårr lyst til å gå der:-)
   Ha en fin søndag/Eirin

   Slett
  2. Jeg klipper salvien ned til ca. 5 cm. Den skyder meget hurtigt igen, og nu er den lige begyndt at blomstre for 2. gang i sommer.
   I må have det godt!

   Hilsen Elna

   Slett
 10. Hej Eirin och Lars!
  Det ser fint ut hos er, besökarna har mycket att titta på. Själv föll jag för den fantastiska blå hibiscusen, så vacker.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
 11. Hej Eirin och Lars!
  Ni har så fin trädgård med fina portaler att vandra genom och underbara växter.Så fint det blommar i stenkrukan en del växter som kanske vill för mycket och som man kanske inte vill ha överallt den kan bli fin på en egen plats som den vita klockblomman på bilden.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
 12. Ikkje rart det kjem mange besøkande til den flotte hagen.
  Min favoritt blant bilda denne gongen er Høstfloks.
  Eg må prøve å få tak i det. Mor mi hadde alltid slike, men merkeleg
  at dei forsvann etter kvart.
  Lukke til med vidare visningar.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett