7. juli 2020

NÅR STØRRELSEN TELLER...

..Det er som kjent ikke størrelsen som er viktigst.Når det gjelder hagen kan en liten rekkehushage være like vakker som en stor park. Noen ganger blir en likevel både imponert og facinert av størrelsen på enkelte ting i hagen.

Enkelte av hostane - som den på bildet over, har jo blader som er store som et dolokk! 

 Bronsebladplanten er også imponerende når det gjelder blad-størrelse. Mest kjent og mest vanlig er  nok den på bildet over, som vokser i en kjempestor tue ved dammen i hagen vår. På bildet har den så smått begynt å få den høstlige bronsefarge,

Med en diameter på over 50 cm. er nok tallerken-bronsebladet den mest imponerende av dem. Desverre er den lett sårbar for sterk vind og hardt regnvær og haglbyger.

Stor, og kanskje vakrest av dem synes vi at det såkalte kastanje-bronsebladet er. Vi har to store "tuer" av den i hagen, og de blir aller finest når de får litt plass å utfolde seg på.. Diameteren på det voksne eksemplarei på bildet over er omtrent 40 cm. Ikke så verst den heller. Den får også fine bronserøde farger utover sensommeren.

På bildet over ser du blomsten på kastanje-utgaven.

Disse aksene eller stråene skjæres ned hver vår, men i begynnelsen av juli har planten igjen blitt over halvannen meter høy. Likevel er det mest iøynefallende med den de tverrgående stripene. Den dekorative planten står i en stor tue ved den øverste hagedammen.

Også denne gang viser vi et bilde fra det store steinbedet i hagen, der blomstene til de ulike sukulentene er veldig dekorative innslag.


Vi har lovet oss selv at det ikke skal bli noen nye store prosjekter i hagen. Bedet på bildet over er en del av et bed som strekker seg helt ovenfra hageporten ved gårdsplassen, og  nedover langs den svingete gangstien,  til pelargoniapaviljongen 35 meter lenger nede. Planen for et par år siden, var at hele dette bedet og et ti meter langt bed på den andre siden av gangveien, skulle bli Hosta-bed, (bortsett fra noen bregner helt nederst). Nå er det bare omgjøring av de fem metrene i svingen (på bildet over), som gjenstår. Om det blir gjort i løpet av høsten, eller neste vår vil tiden vise. Med flytting og ommøblering av planter, og henting av noen steiner, blir det vel to til tre dagers jobb før vi har bed med ca. 75 ulike hosta nedover langs gangveien. 

Eirin og Lars

15 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars!
  Imponerende størrelser på de bladene! Wow, hva gir dere plantene av gjødsel?
  Her regner det hele tiden nå :(
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Vi er nok heller dårlige på gjødsling, men de har fått mengder av vann i et par uker:-) Når vi gjødsler bruker vi kukompost..
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 2. De store blade er fulde af karakter. Jeg kan godt lide bedet på det sidste billede, som det er, men forandring fryder jo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok fruen som har holdt igjen i den svingen. Syntes det er fint med det vintergrønne der. Er redd vi mister mer enn vi vinner med hosta der:-)
   Men vi får se....

   Slett
 3. Kjempe-fint tema. Fantastiske blade. De må have haft det hårdt i blæst og regn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint du likte det. Tallerkenbronsebladet tåler dårlig kraftig vin og haggel, og er nok litt rufsete nå. De andre har flikete og litt kraftigere blader:-)

   Slett
 4. Hei Eirin og Lars.
  Har en stor hage kan en ha planter med store blader. Det går nok ikke i min lille hage, men bronseblad har jeg. Nå har heldigvis regnet og vinden gitt seg og solen skinner ute.
  God onsdag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner godt at det ikke går hos deg, men du har jo allikevel fått plass til mye flott, og det er alltid hyggelig og inspirerende å lese innleggene dine.
   Nå skinner sola her også.
   Ha en fin dag/Eirin

   Slett
 5. Imponerende store blade, ofte tænker man ikke lige over det, men her fik I fokus på det store blade. De er flotte.
  Ha det godt
  Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. De er flotte, og i år som de har fått rikelig med vann er de større enn på flere år.
   Har nok kastanjebronseblad som favoritt.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 6. Hej Eirin och Lars!
  Otroligt vilka stora fina blad på växterna. Min dröm är att ha lite större hostablad, men de blir bara mindre för varje år. Kastanjebladet har både vacker färg och form.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika.
   Vi har to hosta som var av de store, som i år knapt kommer opp av jorda. Tenkte å grave de opp og gi dem en ny start et annet sted:-)
   Kastanjebronsebladet er en av våre favoritter.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 7. Hej Eirin och Lars!
  Vilka praktexemplar Ni har av en del storbladiga växter men det blir snyggt i en trädgård.Jag har några av dem i min egen trädgård och Rodgresian gillar jag mycket för att det är så fin färg på dess blad.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Margareta.
   Det er godt å plass til storbladede planter. Favoritten er kastanjebronseblad. Tallerkenbronseblad bør nok få en plass den får vist seg litt mer fram:-)
   Ha en fin helg/Eirin

   Slett
 8. Så mye fint bladverk. Mine hostaer er ikke av de største, men har blitt litt gira på det i det siste, spørsmålet er plass. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett