12. februar 2014

Vinterlagring av planter

I tillegg til å lagre en god del planter i kjelleren, gjorde vi sist høst også klart drivhuset for vinterlagring av diverse planter. Vi satte opp et innvendig drivhustelt av 13 m.m. tykk bobleplast, og isolerte i tillegg med 13 mm. bobleplast på innsiden av drivhusveggene. Det burde sikre forsvarlig vinterlagring. Men med en usedvanlig mild, og nesten helgrønn vinter ble det nesten i overkant bra isolert. Det var til tider vanskelig å holde lav nok temperatur. Selv uten vifteovn og med åpen teltdør. 


Men pelargonier, m.m. ser ut til å ha det ganske greit. Pelargoniene skal "friseres" neste uke. Det blir veldig mange stiklinger! Fikentreet som  er fullt av små fikener, skal etter hvert få slå røtter i bakken utenfor uthuset.

Ellers er den mannlige "hage-partneren" i full gang med frø-såing. Det blir flere hundre planter tror jeg. Er ikke sikker, i år heller, på om han har helt kontroll.....Selv om vinteren ser ut til å være over for denne gang, venter vi, for sikkerhets skyld, med vår-beskjæringen. Det eneste jeg hittil har gjort av beskjæring er - som du kan se av bildet nedenfor - å kappe hue av "hage-partneren". Men det går nok bra....han er ganske "herdig".


Vi har både samlet og kjøpt frø. Og har foreløpig sådd: 
Tomater 6 ulike sorter (mot 12 sist år)
Agurk, 2 sorter
Paprika, rød og gul
Kjempekrage "Shasta Daisy"
Søylenøkkeltunge
Tangutnøkkeltunge
Nøkkeltunge
Alpeslirekne
Dahlia (ettårig)
Tagetes, småblomstet, (ettårig)
Nepeta nervosa "Pine Cat"
Cethalophora aromatica "Pinappels"
AQueleie "Nana Alba"
Pyntekorg
Høstanemone
6 ulike typer frø vi hadde med hjem fra Bornholm sist sommer - som vi ikke hadde noterte navn på. 

I løpet av de neste ukene skal vi også så:
Dianthus Diana Lavender Oicotee
Sibirvalmue, Eschschozia "Dairy Made Mix" 
Iberis aurosica "Sweetheart"
Gazania "Daybreak Bronse"
Verbaskum chaixil "Sixteen Candels"
Stokkrose - Alcea "The Bride"
Blomsterert
Digitalis purpurea "Pam`s choise"
(vi er ikke så stødige på "utenlandsk", men holder oss til teksten som følger med...)

Når det er gjort, står alle de nye staudene for tur. Det begynner faktisk å bli vanskelig å finne plass. 

Hilsen Eirin3 kommentarer:

 1. Hei dere :) Flere som ikke har kontroll på frøsåingen? :) Vi har kontroll på hva vi har sådd, men antallet både når det gjelder det totale utvalget av type planter og antall planter er litt ute av kontroll :)) Nå har vi 700 ferdig priklede planter i drivhuset så der er det fullt. Vi er enda ikke ferdig så vi må bare ta kjellerstuen i bruk til å drive plantene frem. Det er så kjekt og en galskap vi lever godt med :) Håper det milde været fortsetter med gode forhold for tidlig utplanting :)
  Drivhustelt var en god ide! Et slikt må vi ha oss. Blir nok en forskjell i strømforbruket.
  Spennende med fikentre. Skal det plantes ut for å overvintre ute? eller må det opp av jorden og inn for overvintring?
  Lurte på en ting; vi har funnet så mange gode tips på bloggen deres som vi gjerne kunne delt videre med andre. Er det ok for dere om vi fra tid til annen legger lenke til aktuelle innlegg i bloggen deres?
  En fin kveld ønskes fra Tone og Eivind

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk igjen for hyggelig kommentar. Dere må selvfølgelig gjerne legge en lenke til blogen vår om dere ønsker. Er dere på våre kanter til sommeren må dere også gjerne stikke innom. Forøvrig kommer bobleteltet fra Willab Garden, www.willabgarden.se Litt for lite/trangt for vårt behov. I tillegg til at vi har plassert det i drivhuset, slik at det nå står i veie for at vi kan sette i gang med andre ting der.! Neste år blir det nok kun å kle med bolleplast innvendig. Brede ruller tykk bobleplast kommer fra samme sted.Vet ikke om du får tak i det i Norge? Vet dere? (Dette er ikke betalt reklame!)
   Når det gjelder fikentreet, så skal det tilbringe sin neste vinter med beina i jorda. Men på et lunt sydvendt sted, med god markisolering. Det har i denne og forrige vinter stått i stor potte inne i kjølig/frostfritt rom. Håper det går bra...
   Mvh Lars

   Slett
  2. Hei igjen :) Takk, vi stikker gjerne innom dere i sommer. Vi skal i år som tidligere år på besøk til venner på Hvaler og det er ikke langt unna.
   Alt av utstyr til drivhuset har vi kjøpt fra samme sted som dere. Bobleplast derimot kjøpte vi fra Binders i Bergen. Tror de fleste store leverandører av kontorrekvisita selger bobleplast på store ruller.
   God helg til dere fra Tone og Eivind

   Slett