26. mars 2014

Nye prosjekter i hagen ....

Mild vinter og tidlig vår betyr tidlig hagestart, god tid til å gjøre alt som må gjøres i en hage om våren, og tid til å realisere noen nye "små" (alt er relativt!) hageprosjekter. Bare kos, og ikke noe stress eller tidsfrister. Jeg har aldri manglet hverken gode eller dårlige ideer, og slapper best av når jeg har et prosjekt eller to jeg kan holde på med. Foruten å gjøre ferdig det lille sommergalleriet på uthuset, ble vi enige om tre små prosjekter i hagen denne våren. 

Vi har lyst til å lage en rose-portal ved hovedinngangen til den nederste plenen. Både for å få et  tydelig skille mellom to ulike hagerom, og for å få en god plass til to store klatreroser. En hvit, som vi har fra før av,og en rød - som vi skal kjøpe. Det blir en forholdsvis stor portal, ikke så ulik den vi så i England ( Thornton Hall Gardens, Darlington) sist sommer:

Her har vi markert ca. hvor den vil stå. Sett inn mot nederste plen, og sett fra plenen, mot uthuset. Roseportalen blir påbegynt når vi er ferdige med de to andre prosjektene, om en uke eller to.....

For å utnytte den lune sørveggen på uthuset til planter, bestemte vi oss for å flytte en liten to-trinns steintrapp ca. en meter ut fra veggen, og lage et bed for en drueplante mellom ny liten trapp (ett trinn) og veggen. Ved å flytte drueplanten fra der den står i dag, frigir vi litt større plass et annet sted langs veggen, som er stor nok, og forhåpentligvis lun nok, til at fikentreet vårt vil klare sin første vinter utendørs!

 Det er mye småstein og leire som må fjernes, før vi kan fylle opp med sandholdig god jord. Jeg gravde ned til jeg var på høyde med dreneringen langs husveggen, og dekket til med flere lag med duk. Under isopor-isolasjonen er diameteren på hullet ca.80 cm. Den totale dybden er drøyt 60 cm. Prosjektet er godt i gang, men arbeidet som gjenstår er det fornuftig å gjøre samtidig med det neste prosjektet:

Vi bestemte oss for å erstatte det firkantede jernbanesville-bedet, på plassen foran uthuset, med et nytt steinbed, siden de gamle svillene var blitt pill råtne, og var i ferd med å falle fra hverandre. De var også blitt et attraktivt tilholdssted fot tusenvis av maur. Svillene ble fjernet, med motorsag, spett og traktorklipper, og etter et par dager er bedet i ferd med å ta form. Steinene hadde vi liggende "på lager" bak uthuset, så det var bare å trille dem fram med sekketralle og begynne å vippe dem på plass med spettet. Bedet vil bli drøyt fire meter langt, og vi skal plante ulike takløk og sukulenter der.  

Vi kommer tilbake med bilder fra alle de tre prosjektene - både prosessen og det ferdige resultatet -  etter hvert. Nedenfor kan du se tre tidligere koseprosjekter som det har vært trivelig å holde på med:

Høsten 2011 ble sjakkbordet laget etter at jeg kom over et sett med litt store plastbrikker til kr. 595.- i en leketøybutikk på nettet. Bordet er laget i naturstein med keramiske (frostsikre) fliser på toppen. Boret måler ca. 140 x 140 cm. og rutene er 15 x15 cm. De høyeste brikkene er 30 cm. høye. Bordet er plassert i et lite intimt sjakk-hagerom , omgitt av Rododendron, azalea og klatrehortensia. Jeg synes sjakk er et fasinerende spill, men er helt ganske "grønn" der også!.

 Du kan forøvrig lese om hvordan jeg laget sjakkbordet ved å søke på etiketten sjakkbord, eller se på siden SLIK BLE DEN TIL.

Høsten 2012 laget vi steinbed for små hardføre planter, langsmed den lange steintrappa. Her er det veldig lunt og tørt.

Samme høst laget vi også et nytt lite bed rett utenfor inngangen til drivhuset. Mer enn en halv kubikkmeter stein (som vi tidligere hadde fylt opp med(!) ble fjernet og erstattet med næringsrik sandholdig jord. I klatretårnet (bak) vokser kattetunge sammen med hvit klematis, og foran - i bedet - vokser blant annet  Breinøkketunge. Klatretårnet var forresten et mini-vårprosjekt i 2011. Det står godt festet med jordspyd (og en sikringsvaier inn i hekken), og er 60 x 60 cm. i grunnflate og ca. 270 cm. høyt.
Hilsen Lars14 kommentarer:

 1. Dette ser ut som en fantastisk flott hage! Håper dere klarer å stenge ute tulipantyvene! herlighet! Hvor høye gjærer må dere egentlig ha for å holde dem ute =O God ny uke i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar og hilsen. De må være høye,- og tette!

   Slett
 2. Her hos dere var det så flott da, fine bed og hage.
  Det blir spennende å følge hagen fremover, ha en fi 1 april fra Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Takk for hyggelig hilsen, og at du vil følge med på hva som skjer her! Deilig tid framover nå. Ha en riktig god vår. Hilsen oss.

   Slett
 3. Her skjer det ting jeg ikke har fått med meg! Ser også at vi var falt ut som følgere av bloggen deres, men nå er vi på plass igjen. Det skyldes nok Google hikke :)
  Dere har prosjekter på gang dere også :) Det er så utrolig givende og holde på i hagen. Hagen er et levende prosjekt og gir så mye gleder! Vi har storkost oss disse ukene (tenk vi kan si uker, og ikke bare noen dager) og fått gjort mye.
  Vi skal til med roseportal i løpet av sesongen, så jeg gleder meg til å se hvordan dere gjør det. Det blir vår første portal i hagen, og nok ikke den siste!
  Ble nysgjerrig på prosjektet deres med drueplanten som dere lager nytt bed til, og nå spør jeg gjerne dumt men det står jeg i. Isolerer dere med isopor, eller er det isopor som var der fra før som dere tar bort? Vi har mistet to drueplanter, en i fjor vinter og den siste nå i vinter.
  Vi er litt misunnelig på hagetraktoren deres :) Går og teller på knappene om vi skulle tatt den investeringen. Det blir mange tunge tak underveis som går utover rygg og armer. Hvilken type har dere?
  Vi skal til Hvaler rundt uke 30-31 så da håper vi dere er hjemme, og at det passer at vi kommer og hilser på. Ønsker dere fine hagedager :)
  Hilsen Tone

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Takk for hyggelig kommentar.
   Traktoren er en Husqvarna. Den er 6 år gammel, og jeg tror den er på 18 hk. Den går som en Rollex. Siden jeg har ganske vonde knær, og vi har skrånende tomt, har den og tilhengeren vært helt uunværlig. Det er jo hele tiden ting som skal fraktes opp og ned - jordsekker, stein (ikke minst), sand (som kjøres ned i bøtter) osv... og det er bare dumt å bruke ryggen som gaffeltruck og knærne som støtdempere ned bakken. Isoporen i bakken er markisolering rundt uthuset, som ligger ca. 20 cm under terrenget. Den har vi laget hull i og plantet drueplanten i, slik at røttene vokser under isolasjonen, hullet i isoporen er delvis tettet/gjort mindre etter planting for at kulde/tele ikke skal "krype" ned til roten eller under gulvet. Forøvrig er ingen spørsmål dumme! Det som er dumt er at noen påstår det...
   Roseportalen blir vår syvende! Alle er laget forskjellige (ut fra funksjon og beplantning) men er i samme stil og materialer. Det er noen bilder i blogen vår (slik er hagen) og flere kommer til til sommeren.
   Vi har ingen planer i uke 30-31, utover spontane dagsturer eller besøk av/til familie og venner. Dere er hjertelig velkommen innom, men det er fint å avtale dag på forhånd.
   Forøvrig så er det hyggelig å følge med på hva dere gjør. Stå på! Hilsen Lars.

   Slett
  2. Hei igjen og takk for utfyllende svar :) skal ta en titt på bildene i slik er hagen. Har vært innom der opptil flere ganger, alltid like inspirerende. Vi avtaler dag og tidspunkt på forhånd slik at ikke vi kommer brasende midt i kaffebesøket :) Vi tar kontakt vi når det nærmer seg. Vi høres nok opptil flere ganger før den tid :) Hilsen Tone

   Slett
 4. Hei på dere to:)
  Takk for kjempehyggelig besøk på bloggen!...og plutselig oppdaget jeg en ny og ikke minst spennende blogg!
  Flott hage dere har..og her må jeg bruke litt tid for det er maaange flotte innlegg under her:)
  Spennende prosjekter dere er igang med denne våren...jeg følger med:)
  Og så slenger jeg meg med som følger...alt blir så mye lettere da:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk for det! Hyggelig at du vil følge med oss. Ja, det er mange innlegg - på såpass kort tid. Vi ble jo blogere i slutten av januar i år. Det virker imidlertid som ikke alle får med seg at det er flere sideoverskrifter på hovedsiden. Bla. med fotoalbum om hvordan hagen er, hvordan den ble til og en del andre saker..... Nyt våren!

   Slett
 5. Så mange spennende prosjekter dere har og har hatt. Jeg gleder meg til å følge med videre. Jeg må foreløpig smøre meg med tålmodighet hva angår egne prosjekter - og vente på at snøen skal smelte først...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar! Får jo håpe at du liker vinteren også, med alt det positive den tross alt gir muligheter for - selv om det ikke er hageting. Du får tenke på at i ca. fem og en halv måned framover skal det være enda "lengre og lysere dager" enn hva det er i dag! Gled deg!

   Slett
 6. Kjempefin blogg dere har! Inspirerende å lese og se bilder, og veldig artig med sjakkbrett i hagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Takk for positiv kommentar. Hvis du spiller litt sjakk, og er nedover på disse kanter, så kan du jo svinge innom og ta et slag sjakk? Forøvrig fin og inspirerende blog du har! er stadig innom.

   Slett
 7. Hei !! Mange prosjekter på gang her ser eg. Å skape hage er jo kjempegøy. Tusen takk for kommentar og tips på mitt buksbom kjøp. Her skal det vatnast !! Følger bloggen dykkar og kjem nok innom igjen !! ha det godt.

  SvarSlett