8. mars 2014

Slik gjør vi med kald-stratifisering av frø.....

De fleste aktive hobbygartnere er kjent med at en del frø trenger en kuldeperiode for at de skal "tenke" at: nå kommer våren - vi må spire. I Wikipedia (på nettet) står det følgende:

Stratifisering av frø er å behandle frø på en måte som etterligner vinterforholdene i naturen. Hensikten er å stimulere frøene til å spire. Hos mange planter må nemlig frøene utsettes for en kuldeperiode før de spirer. I naturen har frøene en hvileperiode der de ligger i frossen eller kald jord om vinteren. Frost og fuktighet bryter ned frøskallet, og den lave temperaturen stimulerer produksjon av hormoner slik at frøet spirer om våren. Hvileperioden er nødvendig at frøene ikke skal spire om høsten slik at planten seinere dør av frost.
Ved kaldstratifisering er optimal temperatur 5 °C. 

Med våre frø som skulle ha en "vinter", gjorde vi følgende: I stede for å bruke billige take-away-plastbokser fra nærmeste Cina-restaurant, investerte vi i år i noe som tåler litt røff behandling, ikke sprekker når en borer hull i dem, og varer mer enn en vinter.
Solide bokser til kr.20.-/stk. ble kjøpt på Europris, og seks små dreneringshull ble boret i  bunnen. Slik:
Luftehull over jord/frø er nødvendig for å hindre mugg. Det fine med disse boksene er at de er laget slik at kanten (og lokket) øverst på boksen stikker 7-8 mm. utenfor boksen, og er formet som en opp-ned-takrenne og fungerer på samme måte som takutspringet på et hus.

Luftehullene ble derfor laget øverst på "veggen", helt oppunder dette "takutspringet". Det kan  ikke komme regn inn i boksen, og vi er derfor ikke avhengig av å lagre boksene under tak! 

Lokket klipses på i endene, og navnelappen inne i boksen er satt slik at den vises under lokket.

Så er det bare å stable i høyden og sette ut i skyggen. Boksene er fylt opp med jord/sand i ca. to-tredjedeler, så det er enkelt å se inn i boksen og sjekke om frø begynner å spire. Helt genialt - synes vi!
Ikke nødvendigvis billigst - men ihvertfall veldig bra!

Hilsen Lars.

6 kommentarer:

 1. Flotte solide hjem dere har laget til frøsodden! Jeg har vært på butikken og fått et lite tårn med plastbokser med lokk (de som de selger smågodt i) som jeg har plantet frø til kald-statifisering i. Men nå sitter jeg her og tenker på en ting,,,jeg laget ikke hull i mine bokser før jeg sende de avgårde til vinteren på høyfjellet. Boksene er helt tett og det var gjerne en aldri så liten bommert av meg? Enig med dere at de flotte boksene er geniale!

  En fin søndag ønskes fra Tone

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er ikke særlig erfarne, men siden jorda vi benyttet var ganske fuktig, tenkte vi at det var viktig med drenering og lufting. Vet ikke hvor nødvendig det er hvis du har tørrere jord og eventuelt mer sand i den. Forøvrig hørtes det smart ut med smågodt-bokser. Skal ta en titt på de dersom vi trenger flere etter hvert.
   Lykke til!

   Slett
 2. Dette var virkelig et smart tips. Jeg har bare brukt vanlige potter med fiberduk over, men i boksene dine har du sikkert mye mer kontroll. Praktisk at de kan brukes år etter år også. Da blir det jo en billig investering :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kontroll og kontroll.... vi får se, håper at det vil fungere bra. Får si som idrettskjendisene: Vi har en god følelese! Du har for øvrig en veldig lesbar blog - og et spennende hageprosjekt!

   Slett
 3. Hei. Hvordan gikk det med disse boksene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gikk fint. Ikke alle frøtypene spirte. Det var jo en del sjeldenheter som er vanskelige å få fram, og det var nok også i kaldeste laget den vinteren. Men der det var spiring var det full pakke. Nå har vi nettopp tatt inn for overvintring 30 Hibiskus-babyer etter frøsåing fra egen plante sist høst. Forøvrig har hagen blitt såpass omfattende at vi har "avviklet" å bruke tid på med frøvirksomhet.
   Lars.

   Slett