6. mai 2014

Bunndekkere vi liker....

Tett planting, og - ikke minst - bruk av  bunndekkere, sparer oss for masse luking gjennom sesongen. Gode bunndekkere som utfyller og tetter tomme rom mellom busker og stauder holder ugresset "i sjakk". Ihvertfall nesten! Det er mange forskjellige stauder som egner seg godt som bunndekkere. Her er  tre av de som vi har stor glede av:


 Vi har etter hvert mange kvadratmeter/løpemeter steinmurer i hagen. For å hindre løvetann og annet ugress å etablere seg i sprekkene, har vi "tettet godt igjen" med den svært villige og tørketålende planten: Murtorskemunn (Cymbalaria muralis).

Et par-tre gange i løpet av sesongen bruker vi en snau time på å klippe bort (les: røske brutalt bort) en hel del av planten for at steinene skal være synlige, og planten ikke skal ta overhånd og vokse inn i andre planter. 

Planten hindrer ugresset på en veldig effektiv måte, i tillegg til at den skaper skygge og begrenser uttørring av jorda bak muren. Rotsystemet den danner mellom steinene holder også jorda på plass, og hindrer at den vaskes bort med regnet. Dekorativ er den også. NB: Vi begynte med en liten "håndfull" som vi fant i en sprekk i en gammel grunnmur, og så har vi delt og delt og delt og....  Og planten tåler full sol!

Nesten det samme gjorde vi med den vakre lille planten Hasselurt, der vi også startet med en liten håndfull. En liten tue som vi fikk av en venn, og fire planter som vi kjøpte. Vi har delt plantene to til tre ganger hvert år, og begynner nå å få et ganske tett bunnteppe i tre  bed i hagen. Planten rives i skygge/halvskygge - gjerne på en litt fuktig skogsbunn.

 Så har vi begynt å få en del tuer av den vakre lille stauden Skogsvalmue (Hylomecon japonicum). Denne skal vi bruke i et større område der det vokser flere trær og busker, da den trives best i halvskygge. Bildene over, tok vi i går - 05.05.14, i vår favoritthage: Den botaniske hagen (trägården) i Gøteborg. 

Dette bildet er fra egen hage.
Hilsen Eirin og Lars

11 kommentarer:

  1. Så fin bruk av bunndekkende staude som vokser mellom steinene! Det gjelder å få bedene så lettstelt som mulig når man har en del eller som forgår del planlegger å ha en del bed :) Flott bilde fra Botanisk hage! En fin kveld ønskes fra Tone

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Vi liker å "stelle" i hagen, men vil samtidig gjerne ha det "lettstelt". Kan høres selvmotsigende ut, men det er jo faktisk to forskjellige ting. Vi vil gjerne "stelle" mye i hagen, men da helst stelle med de tingene vi liker best! Så det er viktig å prøve å lage gode fornuftige løsninger når en har en innholdsrik, nesten maximalistisk hage .
      Mvh. Lars

      Slett
  2. Er det slik torskemunn og hasselurt kan se ut! Kjempe fine! Jeg har ikke hatt slik suksess som dere. Kanskje det er for kaldt hos meg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Tviler på at det er for kaldt. Tror det skal mye til. Torskemunn ser jo ut til å trives over alt....Hos naboen vokser den til og med oppover veggen på uthuset! Men jeg ser i hagen vår at den trives mye bedre i sol enn i skygge. Når det gjelder Hasselurt, så sjekk i hvert fall at det ikke er for tørt, eller for mye sol der den står. Har du noen planter, så kan du jo dele opp og plante ut på litt forskjellige steder for å finne ut hvor den trives best? Lykke til.
      Hilsen Lars

      Slett
  3. Takk for titten! Moro å se hvordan bunndekkerne har bredt seg utover! Jeg fikk en håndfull med Torskemunn av en plantevenninne i fjor og håper at den skal fylle opp mellom noen steiner!
    Bjørg

    SvarSlett
  4. Hyggelig at du vil følge bloggen vår! Det tar nok ikke lang tid før du oppdager hvor villig torskemunn er.
    Lykke til.
    Akkurat nå vokser pelargoniaene meg over hodet. Det er for kaldt!!
    Fortsatt god vår.
    Eirin

    SvarSlett
  5. Bunndekkere er gode å ha !! Trur jammen eg skal hiva meg på og skriva om mine bunndekkere , Ha det godt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Innlegg om bunndekkere mottas med takk!!!! Særlig noen som tåler sol og litt tørke. Hiv deg på!
      Eirin

      Slett
  6. Så flotte bunndekkere! Både Murtorskemunn og Hasselurt skal jeg jammen notere meg. Selv bruker jeg Lamium og Ajuga (krypjonsokblomst) som også brer seg godt dog ikke altfor mye!
    Ønsker deg en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Gikk inn og sjekket bunndekkerne du nevnte, er ikke så god på navn. Lamium er vakker, men den vi i utgangspunktet har, med litt hjerteformede blad, har litt lett for å endre seg litt og bli en type som sprer seg "litt vilt". Har du noen erfaring med det?
      Eirin

      Slett
  7. Jeg er utrolig glad i bunndekkere. Det gjelder å dekke "alt" av jord slik at ikke ugresset kommer til. I år har vi virkelig fått testet hva som tåler tørke og ikke. Noen bunndekkere er helt brunsvidde. Håpet er at de kommer igjen til neste år!
    Hylomecon fra Japan er veldig fin på våren. Synd den forsvinner utpå sommeren.

    SvarSlett