31. mai 2014

SLIK ER VÅR NYE ROSEPORTAL....

Den 29. mars skrev vi i et innlegg,  "Nye prosjekter i hagen...", at vi planla å lage en stor roseportal. Nå er den ferdig - og beplantet! (Klikk på bildene hvis du vil se de større!)

Hagen vår har flere ulike hagerom. De har forskjellig form, forskjellig funksjon og forskjellig beplantning. For å lage de ulike rommene har vi benyttet hekker, steingjerder/murer, busker og trær, bed, laget nivåforskjeller i terrenget, trapper, og ikke minst portaler og pergolaer. Vi har nå i alt syv portaler og et par pergolaer.De er alle  "hjemmelaget", av trykkimpregnert trevirke (og en del armeringsnett), men har fått hver sin spesielle utforming. Den siste, og største av dem, har altså blitt laget nå i mai:


Slik ser den altså ut. Ganske stor. To meter og ti høy innvendig, og utvendig er den ca. 3.20 cm. opp til mønet, og ca. 340 cm. på det bredeste. For å gi plass til mye beplantning, er den laget ganske dyp - en drøy meter (nesten en liten tunell), og med 4 stk. 60 cm. brede sidevegger på endeveggene. Du ser det forhåpentligvis på bildene. På den ene "enden" har vi plantet en rød remonterende klatrerose og en honningrose. På den andre enden har det blitt plass til en rosa remonterende klatrerose, en blå-fiolett  klematis  og en  vakker hvit småblomstrete klatreplante (kjøpt på planteauksjon med foreløpig ukjent navn). På grunn av de fire sideveggene er det grei plass til alle plantene, og meningen er at det skal vokse på både endevegger og sidevegger, og vokse en god del inn i hverandre. Slik vi har plantet, vil portalen se forskjellig ut fra nord-, og sydsiden. 

Bildet over viser portalen sett fra nord. På bildet under er den sett fra syd:


Den nye portalen medførte omfattende forandringer. For å få til en god løsning for portalen, og samtidig få mer plass til nye stauder, ble en seks meter høy koreagranen (?) og et stort (fem meter) høyt mirabell-plommetre ofret (se bildet nedenfor). Det var en møysommelig jobb å få fjernet de to store stubbene. Mange timer med knotete "teskje-graving" for å få kappet røttene. Slik så det ut i mars:


Som sagt har vi flere portaler og pergolaer, men dette er den eneste som er beplantet med roser. Alle har klematis, og det er også innslag av kattebusk, pipeholurt, klatrehortensia og villvin. En drueplante har også søkt om oppholdstillatelse ved en av portalene. Her er et bilde av portalen nederst i hagen med utgang til sti (80 meter) ned til sjøen og småbåthavna:


På bildet under ser du portalen (sett fra dammen!) som er "døren" inn til den nederste/største hagedammen. (Beklager den sorte plastbøtta som ikke ble fjernet før bildet ble tatt).


Klematisen som ble klippet kraftig tilbake for to år siden trives godt på portalen.


 Portalene våre er ikke først og fremst klatrestativ for planter. De er laget og plassert for å fungere som spennende "døråpninger" inn mot ulike hagerom. Vi har også forsøkt å plante så tett som mulig inntil sidene på portalene, for at innsyn til hagerommet skal være gjennom portalene, og ikke på siden utenfor. Portalene skal fungere som hagens spennende "tittehull", og skape nysgjerrighet og overraskelser for hagevandreren. Her er den nye roseportalen sett gjennom en av de andre portalene


 Vi ser fram til at plantene skal vokse til på den nye portalen. Det tar vel et par år eller tre (?), men vi kommer helt sikkert med noen flere bilder underveis.

Sommerlig hilsen fra Eirin og Lars.

13 kommentarer:

  1. Du verden for en flott portal! Gratulerer med resultatet!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Vi er fornøyd selv også!
      Hilsen Eirin

      Slett
  2. Mægtig flot portal - tillykke med den. Det bliver spændende at se den `klædt på`.
    Kh. Jørn

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Takk for det. Det tar litt tid, men da har vi jo noe å se fram til!
      Hilsen fra Lars

      Slett
  3. Dette var en skikkelig stykke arbeid, jeg har sansen for å lage en inngang for de forskjellige hagerommene - gleder meg til å se tunellen når plantene tar over. Det bliir veldig lekkert

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og takk. Ja, vi tror det vil bli fint. Du skal få se. Og "hvis du engang kommer neste sommer" (dvs. når plantene har tatt over), kan du til og med få gå i gjennom tunellen ....
      Eirin

      Slett
  4. Hei!

    Så flott roseportalen var! Den med clematis på var også skikkelig fin. Det var litt av en clematis som vokste der!
    Fine bilder :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk. Synd den ikke blomstrer neste helg....

      Slett
  5. Kjempefin portal, både den nye og de andre! Og når du planter tett i sidene av dem, så oppleves det virkelig som romdelere med noe nytt og spennende på den andre siden :) Nydelige bilder av en fantastisk flott hage!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Vi er spente på hvordan den nye portalen blir etterhvert.

      Slett
  6. Portalen ble kjempeflott! Gratulerer med resultatet og lykke til med klatrerene :) Vi skal ha noen portaler i vår hage etter hvert nettopp pga rominndeling. Skaper en spenning i hagen som vi liker. Ha det fint så lenge! Hilsen fra Tone og Eivind

    SvarSlett
  7. Hei, Fant din utrolig fine roseportal du beskriver her. Vi har tenkt å lage noe lignende, men dog i mye mindre målestokk. (Hagen er kjempeliten.) Og bare som en blindvei og ha en stol inne i en slags portal/pergola-løsning. Din portal blir en viktig inspirasjon.

    Derfor: Har du noen tegninger eller annen beskrivelse av hva du har gjort? F.eks. støping, materialliste, belastningsbetrakninger?

    /Jon

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei.
      Takk for hyggelig kommentar. Vi har i alt 11 portaler/pergolaer i hagen. De er alle laget av de samme materialene, men med ulik design og størrelse. Jeg har aldri laget noen tegninger av dem, bortsett fra de "bilder, skisser og beregninger" jeg har hatt i mitt eget hode. jeg har på forhånd kun strukket noen få lister i bakken for å få et inntrykk av bredde og høyde, og så prøvd meg fram underveis. Alle portalene står på jordspyd - ingen støpearbeider. Den store portalen du henviser til, ble laget etter inspirasjon fra et bilde jeg så av en portal fra England. Det står nok kanskje noe mer om portalene på ulike steder i bloggen. Du kan søke på stikkord "Portal" til høyre i bloggen, eller se på siden "Slik ble den til" i menylinjen. Beklager at jeg ikke har mer å bidra med. Men lykke til. Jeg vet ikke hvor du bor, men du må gjerne komme og se nærmere på portalene vi har laget her, hvis du har anledning. Har du en mailadresse, kan jeg eventuelt sende deg flere bilder som du kan studere.
      Hilsen Lars.

      Slett