18. mai 2014

Vi lurer på om....

Sist sommer var vi på Bornholm, og kom hjem med noen staude-frø  -  som vi dessverre hadde glemt å notere navnet på. Nå lurer vi på om noen av dere kjenner til planten og kan hjelpe oss med opplysninger om den. Hos oss har den blitt ca. 80 cm. høy - og har allerede fått mange vakre blomster, som er ca. 4-5 cm. i diameter.


 
Bladene kjennetegnes ved at de har mange små sorte prikker. Før blomstene åpner seg, ser de ut som små kapsler med markerte kanter.
Det skulle vært fint å fått noen opplysninger om den. Hva slags jord den trives i, herdighet, gjødsling, overvintring, og ikke minst hva den heter. Vi har så langt erfart at den absolutt trives best i skyggen, og liker å ha det lunt med minst mulig vind. Den har stått i drivhuset fram til for ca. 1 mai, og deretter har den stått ute til herding på dagtid. Vi håper å plante den ut i løpet av uken, men vil vente og se om vi får noen gode råd først.

Hilsen Eirin og Lars   

6 kommentarer:

 1. Hei dere :) Jeg kan desverre ikke bidra med svar på deres spørsmål om denne fine planten. Den er ny for meg. Morro å ta med frø hjem fra reise og få et så flott resultat. Ønsker dere en fin ny uke :) Hilsen fra Tone

  SvarSlett
 2. Jeg kan heller ikke hjelpe til dessverre, håper noen andre kan det. Må si det var en nydelig plante og bladene var jo noe for seg selv - skikkelig fine!
  Klem fra Nora (en skjebring i Sverige:-)

  SvarSlett
 3. Så artig å få en sjelden skjønnhet med seg hjem og ikke minst få den til å blomstre. Har ikke sette denne før, så kan dessverre ikke hjelpe. Håper dere får navngitt den. Fin er den, uansett:)

  SvarSlett
 4. Det er en ettåring, Nicandra physalodes, giftbær. Kan frøså seg rikelig der den trives.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Tusen takk for informasjon! Hyggelig å få svar - selv om svaret kanskje ikke var så hyggelig....Om det går an å si det slik. Nydelig plante å se på, men ut fra hva vi nå har lest på nettet, er det kanskje lurest å kvitte seg med den? Det er riktignok mange giftige planter, men denne virket nesten litt i skumleste laget.
   Har for øvrig vært inne og sett på din fine blogg. Mye interessant - har meldt oss som følgere ! Takk igjen.

   Hilsen Eirin og Lars

   Slett
 5. Hei. Fikk lyst å komme med min historie om giftbær. Noen frø ble gitt meg av noen som kallte planten for blå Monet, fordi den etter sigende blomstret i maleren Monets hage i Franrike. Det gikk lett å forkultivere fra frøene, og en sommer hadde jeg noen digre planter av disse, som jeg etterhvert fant beskrivelse av i blomsterbøker.
  Plasseringen og stellet deres høres helt ok ut. Selv tror jeg at jeg gjødslet i overkant, slik at det ble vel mye bladverk og mindre blomster! Planten produserer kollosalt med frø, som er lette å høste og lette å så.
  Til slutt må jeg nevne at frøposer av giftbær er ofte å se både på Plantasjen og andre steder som selger frø.
  Det dyrkes både ricinus og revebjeller som er giftige, så hvorfor ikke dyrke disse?
  Men det ble med den ene gangen for mitt vedkommende! ;-) Det er mest fordi det er så mye annet å dyrke!
  Dette var en koselig blogg, fikk lyst å følge den videre jeg..:-) Ha fine hagedager! Hilsen Eli på trivelitravel.

  SvarSlett