14. juli 2014

FERIETUR MED JAZZ OG HAGEINSPIRASJON....

Siste uken i juni reiste vi igjen på en av våre mange Danmarks-turer. Denne gangen, til  Silkeborg på Jylland, der "Riverboat jazzfestival", arrangeres hvert år i slutten av juni. Samtidig - siste helgen i juni - er det også såkalt Nasjonal Hagefestival med massevis av åpne hager over hele Danmark. Og i et lite land med korte avstander og bra veier blir det ikke langt mellom hageopplevelsene! Men som vi skrev om i et innlegg tidligere i sommer, er det ikke helt enkelt for hobbygartnere å reise på ferieturer. En 5-døgns-tur mente vi imidlertid at vi kunne klare. Sist år gjorde en 8-dagers tur, men da med vannings-hjemmehjelp. 

Så, dagen før avreise, ble kjøkkenhagen - med rødbeter, gulrøtter, purre og flere andre godsaker vannet svært grundig. Tomater og agurker hadde vi plantet i sekker som lå på 50 liters selv-vanningskasser, og kunne om nødvendig klare fjorten dager. Eirins ca. ett-hundre-og-femti små og store pelargonier ble gjort klissvåte og plassert i skyggen og under tak.


Potter (mange!) med stauder, satte vi i seksten, tre cm. dype kar - i skyggen -, og fylte opp med vann. Karene, er slike som du setter fra deg skoene i. Vi hadde kjøpt dem på Europris (for kr. 49.90/stk.). De målte 40x75 cm. var solide, og viste seg å fungere glimrende for en kort ukes ferietur. Her er noen av dem.(Viktig at de står helt i vater, så vannet ikke renner ut....!) Silkeborg er etter vår mening en av Danmarks mest sjarmerende småbyer. Vi har vært der flere ganger, og besøkt mange hager i området. Byen ligger mellom Silkeborgsjøene, like "nedunder" Himmelbjerget. Jazzfestivalen er en av nord Europas største  med mer enn 140 konserter i løpet av fire dager. Det ble også en jazz-tur med den 153 år gamle hjuldamperen "Hjejlen" på den største av sjøene og elven Gudenåen, som slynger seg gjennom byen og landskapet, som er så flatt at det nesten er vanskelig å se hvilken vei vannet renner. Det er ikke rart at det er lett å slappe av i Danmark. Om du har lyst, kan du lese om festivalen på: www.riverboat.dk

Og selvfølgelig ble det også besøk både i et spennende plantesenter, og et par fine private hager. En av hagene vi besøkte denne gangen var hagen til Inger Skoudal og Jørn Møller Jensen, (Ved Hegnet 7, i Silkeborg). Det var en litt spesiell opplevelse, siden vi for noen år tilbake hadde gått tur i dette området, og stoppet utenfor deres hage og tittet inn. Dette var en hage som virket spennende og tiltalende på oss. Men etter en del fram og tilbake, fikk Eirin overtalt meg til ikke å ringe på dørklokken for å spørre om det kunne være mulig å få ta en titt "innenfor" hekken. Nå var vi altså tilbake utenfor den samme hagen igjen, men denne gang med hyggelig invitasjon, siden vi i senere tid har hatt hyggelig blog-kontakt på nettet. Inger og Jørn har en veldig kreativ og morsom hage med et veldig personlig preg, Vi legger kun ved et eget bilde som vi tok (i sterkt solskinn!) av oppkjørselen, og henviser heller til alle de fine bildene som finnes på deres egen utmerkede hjemmeside og blog:
www.haven-ved-hegnet-7.dk eller www.havetid.blogspot.no/

Oppkjørselen er før øvrig både kreativ og vakker. Skulle gjerne gjort det samme på vår egen gårdsplass, men det er neppe en drømmeløsning for norske snømåkere med egen snøfreser.Det er som kjent veldig deijligt i Danmark, men for en norsk  hageentusiast er det også deilig å komme hjem til modne, søte og saftige drueklaser i drivhuset,


og å kunne berike hagen med noen nyanskaffede skjønnheter: Tre nye bunndekkere: En Cornus Canadensis, som nesten ser ut som en mini-mini-utgave av koreakornellen vi har, og en Gaultheria procumbens og en Gaultheria miqueliana.


 En fin liten oppstammet dvergmispel som heter Cotoneaster Coral Beauty, 


og en oppstammet Crataegus monogyna Nana. Vet ikke det norske navnet, men det kan være Dvergtorn. Planten er i familie med Hagtorn, men har så langt vi vet ikke torner. (Vet du noe mer, så send oss noen ord.)


En ny Hibiskus ble det også. En såkalt Syrisk rose, med navn "Woodbridge"  Bildet over er hentet fra nettet. Nykommeren får selskap av våre to andre hibiskuser som allerede har overlevd to vintre i hagen. Her er et bilde - også fra nettet - av alle tre samlet.


Vi "plantet" også noen steinsopper - Ceps på latin (!) - i det samme bedet. Disse er imidlertid "stiklinger" fra hjemtraktene, og svært vinterherdige i Norge!


Til slutt: Bortsett fra Hibiskusen, har de andre fått fast plass i bedet helt nederst i hagen, som ved hjelp av noen nye steiner har fått et høydenivå til, - og noen enda mer fornøyde eiere.


 Feriehilsen fra Eirin og Lars

3 kommentarer:

 1. Hej Eirin og Lars.
  Rart at se, at i er kommet godt hjem med jeres spændende, nyerhvervede planter. I ser ud til at have en dejlig have, hvor planterne nok skal finde sig til rette. Fortsat god sommer.
  Inger og Jørn

  SvarSlett
 2. Fine tips for plantepleie når man er borte.
  Flott i hagen deres!
  Må ha vært en opplevelse å besøke Havetid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!! Mye jobb på forhånd og i etterkant med å flytte alle plantene, men det fungerte bra.
   Ja, hagen i Silkeborg var en opplevelse, nydelig å rusle rundt og slappe av i ,og ikke minst inspirerende.Vi pleier alltid å besøke noen private hager når vi er på ferie i Danmark, og tar med oss noen nye ideer hjem.

   Slett