11. august 2014

HAGEINTERESSEN VAR STOR....

Her følger en utvidet og oppgradert versjon av innlegget vi skrev i går kveld (10.08.14) om helgens "1000 Åpne hager". Mer info og flere bilder!

Så er helgen - med "1000 Åpen hager" - over for denne gang. 
Ut fra tidligere års erfaring valgte vi denne gang å holde åpent både lørdag og søndag, i håp å få litt bedre tid til å snakke med hagegjestene. Og i motsetning til sist år - hadde vi i år max klaff med været - begge dagene. Over tyve grader, oppholdsvær og mye sol. Bedre kunne det ikke bli! Og hageinteresserte gjester - i alle aldre - koste seg i det deilige været.


 Med bra lokal skilting var det mange som fant veien til den åpne hagen vår.
Det er jo etter hvert en ganske innholdsrik hage, og flere ruslet rundt i både to og tre timer. Hyggelige kommentarer og praktiske spørsmål var det mange av. Ikke bare om planter og stell, men også spørsmål av mer tekniske art, om steintrapper, hagedammer, drivhus, pergolaer, planlegging og utforming. Slike spørsmål som det lett blir mange av når også mannfolka er med på hagetur!

Ut på søndagen kom vi litt ut av tellingen av antall besøkende, da 40 - 50 gjester ankom hagen i løpet av mindre enn 20 minutter. Vi mistet litt oversikten - men vet at det totalt var mer enn 150 mennesker innom i løpet av de to dagene: Både hyttebeboere langs Østfoldkysten og fastboende fra begge sider av Oslofjorden. Noen hadde også vært her tidligere, men syntes det var mye nytt som hadde skjedd i hagen siden forrige besøk. Så vi synes at det var en riktig hyggelig helg. Tidspunktet for "1000 Åpne hager" skulle vi imidlertid gjerne ønsket hadde vært en uke (eller to) tidligere. Litt trist med åpen  hage når høstfloks og andre stauder er avblomstret, og godsakene som skulle stått i kjøkkenhagen allerede er høstet og ligger i kjelleren. Trøsten får være at de fleste tross alt kommer for å se selve hagen og ikke bare pene blomster, og at det heldigvis er planter som blomstrer ganske sent. Her er noen av de som viste seg fram:En rød........ og en blå hibiskus, med mange blomster og enda flere knopper.


 Og den vakre hvite vannliljen i dammen. Noen hagevandrere benyttet anledningen til å sikre seg noen nye stauder (for en billig penge) til sin egen hage......og de fleste fant også veien inn gjennom den åpne døren til det lille sommergalleriet.

Halden arbeiderblad hadde også sendt sin dyktige medarbeider på et hagebesøk, og denne artikkelen stod i avisen nå i dag:Rett før åpningen på lørdag klarte vi forresten, ved en tilfeldighet, å lage en helt ny hageskulptur. Fin - ikke sant? 


Og til slutt: en stor TAKK til alle som kom innom, og var med på å gjøre dette til en veldig hyggelig sommeropplevelse i hagen. Har noen av dere bilder fra hagebesøket, så send de gjerne på mail til oss. Eller skriv en kommentar på bloggen om du har lyst.

Hilsen fra Eirin og Lars, 
som nå tar en liten pust i bakken, og synes det er helt greit at yr.no har varslet fem dager med regn - i vår hage.....Bedre sent enn aldri!

10 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars
  Dette er første gang jeg besøker bloggen deres, og her var det mye flott å se og lese! Tenk å være så heldige å kunne invitere hageglase på omvisning i egen hage! Jeg tror det blir en stund til jeg har fin nok hage til det, men jeg jobber med saken. Synes det er gøy å skrive blogg, og så må jeg jo jobbe ekstra i hagen så jeg har noe å vise fram! Forresten så er det jo bare kjekt å kose seg i hagen! Gleder meg til å følge dere videre!
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du liker bloggen og vil følge oss. Vi stortrives i hagen, er nok ikke fullt så gode på å skrive og kommentere på blogg, men vi leser og følger med mange.
   Ha en god ettersommer,
   Lars og Eirin

   Slett
 2. Hei! Takk for sist! Eplemosten har blitt drukket. Nydelig! Hagebesøk er veldig morsomt, men ganske slitsomt. Vi var ganske utmatta når dagen var over i går. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,det er morsomt og tar krefter. Når man i tillegg har stått på for å få det meste til å se bra ut, kjenner vi oss ganske slitne idag. God sensommer.
   Eirin

   Slett
 3. Så koselig å lese at det ble en vellykket helg. Etter så mange besökere er dere jamen fortjente av en pust i bakken noen dager:-) Her i Sverige hadde de flyttet 1000 åpne hager til slutten av juni i år. Et flott tiltak synes jeg - det er jo moro å se hager på andre tidspunkt enn bare i august.
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora. Tusen takk for hyggelig kommentar. Hagebesøk er (nesten) alltid moro og inspirerende. Selv er vi mye innom andre hager. Og gjerne de samme om igjen - på andre tider av året. Derfor hadde vi i år også åpen hage midt i juni. Får se hva vi gjør neste år. Det blir nok noe både på før og etter ferien, men neppe så sent som 10. august. Vet ikke helt hvordan vi sender klem på nettet, men vi kan jo forsøke; Kleeem.

   Slett
 4. Hei! Så flinke dere har vært som har vært med på 1000 åpne hager! Det er mye jobb og slit, men det er jo moro også. Jeg hadde åpen hage første gangen det var, men etter det har jeg ikke hatt overskudd til det. Jeg er helt enig med deg at i år skulle det vær mye tidligere, og jeg synes også at folk må få bestemme selv når det skal være. Ikke alle hager er flotte i august, og det vet folk best selv når passer. Men jeg forstår det det er ikke lett å arrangere det da. Men skulle jeg hatt åpen hage hadde det blitt i juni eller juli, og da passer det ikke inn ;-)

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit - takk for kommentar. Ja, mye jobb, men vi ønsker jo uansett å holde hagen mest mulig i orden for vår egen trivsels skyld. Men litt ekstra jobb blir det jo. Litt som inne i huset: Det hjelper å få (ikke uanmeldte) gjester av og til, så får en tatt en ekstra ryddesjau iblant.
   Når det gjelder 1000 Å.H. så er den vanlige oppfatningen blant hageentusiaster vi kjenner, at tidspunktet er for sent. Mange sier at dette er en av hovedgrunnen til at de ikke deltar. En uke tidligere hadde hjulpet, eller å flytte arrangementet til like før ferien slik som svenskene (og danskene) har gjort, og som Nora skriver i kommentaren over. Så hva vi gjør med 1000Å.H. neste år vet vi ikke....
   Ha en fin uke du også.

   Slett
 5. Ja eia var jeg der :-)) Dette så veldig trivelig ut! Vi tyvstartet litt og hadde åpen hage i juni. Veldig kjekt å treffe hageinteresserte i fleng :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi hadde åpen hage i juni vi også og kommer nok til å fortsette med det. Mer som blomstrer da, mens hagen er mye frodigere nå. Så nå har vi en pause og bare nyter.

   Slett