24. august 2014

SENSOMMER I HAGEN...

La oss aller først fortelle at vi nylig har lagt ut ca. førti nye bilder - med kommentarer,  på sidene "SLIK ER HAGEN", og "PLANTENE". 
Så over til dagens innlegg, Sensommer i hagen: 

Sommeren er så absolutt på hell. Nattetemperaturen synker, løvet gulner, blomster visner og høsten nærmer seg. 

Engletrompeten viser tydelige tegn på det. De store, vakre gulhvite blomstene er på  nedadgående, og i ferd med å si takk for i år..

Den tidlige våren og den lange varme sommeren har imidlertid ført til en litt uvanlig sesong. Flere planter ser ut til å ha gått i surr med logistikken og tatt en ekstra blomstringsrunde på sensommeren. Og fortsatt er det mange knopper som er på nippet til å springe ut i full blomst.

Det er ikke helt uvanlig at de ulike klokkebuskene og japanspireaen tar en sommer-reprise i august. Men i år har til og med praktmagnoliaen fått nye blomster nå i august. Det samme har rosespireaen, den gule ballblomen, tre av klematisene og flere hosta gjort.

Hosta pleier ikke akkurat å begynne å blomstre igjen i siste halvdel av august.

Men den er jo uansett ganske dekorativ ut over høsten også uten blomster.  Bare en klipper bort stilkene når de er avblomstret, og fjerner blomsternedfall som lett klistrer seg til bladene og lager stygge brune flekker. Vi pleier å fjerne stilkene når blomstene er nesten avblomstret men fortsatt sitter på stilken. Da vi slipper alt nedfallet på bladene, og det blir litt mindre jobb.

I tillegg gleder vi oss over plantene som har sen blomstring, 
som for eksempel Syrinhotrensia. De blir jo bare vakrere og vakrere til frosten setter en stopper for dem.

Også Hibiskusene, som vi har skrevet om tidligere, blir flottere for hver dag som går. Og det er fortsatt mange knopper som som er klare for å utfolde seg. Hibiskusen på bildet er årets nykommer, som skal få tilbringe vinteren i krukke, mens de andre to har røttene godt festet i bakken og skal tilbringe sin tredje vinter ute..

Hortensiaen  som vi plantet i vår har også vist fram noen få blomster på tampen av sommeren. Gleder oss til å se den neste år!

Denne hageorkideen har fire utsprungne blomster og massevis med knopper som er i ferd med å åpne seg. 

Høstastersen har fortsatt myeå by på resten av sesongen.

I tillegg er det  bra at en del sommerblomster fortsatt kan holde det gående langt ut over høsten.

 
Så får vi fortsette å pynte (og plukke) med sommerblomster og pelliser. 

Denne pelargonien er jo ganske så dekorativ der den står på steinbordet foran steinmuren nede ved dammen - synes vi.

 Den varme og tørre sommeren førte til at det har vært få "mordersnegler" å se. Men da regnet satte inn etter 10. august, og temperaturen sank fra 30 til 18 grader, så eksploderte snegle bestanden. Plutselig gikk vi fra knapt å se en eneste snegle på jordet utenfor hagen, til å plukke både ett, to og trehundre på en kveld. I skrivende stund er vi kommet ned i ca. 10 - 20 pr. kveld, på "vår del av jordet"). Vi plukker også langs veien på oversiden av huset. Når det gjelder naboene - på begge sider, så har den ene naboen stor robotklipper som vi tror er ganske slem mot sneglene. Naboen på den andre siden har virkelig "stukket spaden i jorda" og satt inn en riktig storoffensiv mot snegler, både i hagen, og på jordet utenfor.

Hedda er vårt eldste barnebarn og er en lidenskaplig snegleplukker når hun er på besøk.

Vi har forsøkt det meste i kampen mot sneglene, og synes at det mest effektive er å bruke giften Ferramol. Den er uforholdsmessig dyr i Norge, men vi kjøper pakninger på fem kilo når vi er i Danmark, og da blir det omtrent halve prisen! Vi pleier å strø et 30 cm. bredt belte med gift rundt eiendommen, tre ganger i løpet av sesongen.  Sneglene vi plukker, legger vi på en flaske eller i et spann, og strør litt gift over. Der ligger de i 3-4 dager til de er gjennomtrukket av gift.

Hedda tømmer sneglene i et spann, og deretter strør farmor på gift, før de tkal tilbake til sine egne.


  Da tømmer vi sneglene tilbake på jordet og i grøftekanten, der de fungerer som attraktive matstasjoner for sine kanibalske slektninger. Kvelden etter kan vi se nye snegler som ligger og spiser sine giftige familiemedlemmer. Veldig effektivt! Vi begynte med dette for fire år siden, og har de tre siste årene ikke funnet Iberiasnelger ("mordersnegler") i hagen.

Det er er  hyggelig å se hvordan både klatrehortensia, klematis og villvin, bokstavelig talt er i ferd med å vokse gjennom taket på pergolaen ved gårdsplassen. Gleder oss til at de kanskje dekker det meste neste sommer.


Bambusen som vi plantet sommeren 2012, brukte fjordåret på å etablere seg, og i sommer har den virkelig fått god tilvekst. Den ser ut til å ha havnet på rett plass, og vi ser fram til at den skal bli stor og fin - litt hengende ut over dammen..


Parykkbusken "Grace" ble plantet i vår, men ser allerede ut til å stortrives godt der den står. Den ser ut til å være godt forberedt på å møte sin første vinter. Og vi skal hjelpe den med litt granbar så den ikke fryser på føttene.

Gøy er det også å se at tulipantreet som vi plantet høsten 2012. I sommer har det virkelig hatt en kraftig tilvekst, og økt høyden med ca. 70. cm !

Så får vi fortsette å gruble på hva vi skal gjøre med tujaen som står ved lekestua, - nesten midt i hagen. Den er i ferd med å bli alt for stor. Og om et par år begynner den å stjele utsikt fra terrasse og stuevinduene.....(Bildet er tatt fra annen etg!) Hvordan kunne vi finne på å plante den der? Skal vi klippe den som en Lollipop-iskrem, ribbe den og lage utsiktstårn, eller fjerne den og plante noe nytt og litt mindre...? (Vi har jo også ei bøtte med et halv meter høyt valnøtt tre i, som vi ikke vet hvor vi skal finne plass til? Det blir jo kanskje bare 15-20 meter høyt.....

Sensommerhilsen til våre lesere fra Eirin og Lars.
Alle bildene i innlegget er for øvrig tatt de to siste dagene.

8 kommentarer:

 1. Takk for tipset om å fjerne hostablomstene på slutten av blomstringen. Her er dessverre halvparten av Hostaene nedspist av hjort, men der den ikke har vært skal jeg følge tipset!
  Sensommerhilsen fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har heldigvis "gjerdet rådyra" ute, så nå får ting stå i fred. Nyt sensommeren !
   Eirin

   Slett
 2. Hos dere kan dere vek dyrke det meste! Hver gang vi er i Sverige om vinteren slår det meg hvor lite snø det er i Halden:)
  Dere har veldig mye fint i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja, vi kan få til mye, men... lite snø gir dyp tele, noe som er et problemnår vårsola kommer.
   Ha en fin sensommer.!
   Eirin

   Slett
 3. Hei! Vakkert og frodig det er i hagen deres. Det er innmari bra at dere har naboene med i sneglekampen. Og ikke minst en aktiv Hedda.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er frodig og vakkert nå. Håper bare at det er en stund til frosten kommer, slik at vi kan nyte
   pelargoniene en stund til, og at den siste av hibiskusene rekker å blomstre. Og...Hedda elsker å plukke snegler!
   Ha en god helg.

   Slett
 4. En fantastisk hage dere har. Så flott å høre at dere har fått overtak i sneglekrigen. Hedda gjør en kjempeinnsats:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk.
   Ja vi har overtak på snilene. En kollega tipset meg for noen år siden om gifting og "snilebelte" Hun fikk nok lite gehør, men vi prøvde, og etter et par år merket vi virkelig resultat. Og Hedda er en supermedarbeider!
   Eirin

   Slett