23. september 2014

KJÆRE HAGETILHENGERE...

Nesten hver dag de siste tre ukene, har vi høstet moden fiken fra fikentreet som står i sydveggen på uthuset. Omtrent 60 fiken til sammen. De er bare helt nydelige, og det er mange flere nesten-modne der det kommer fra! 

For oss hobbygartnere er nok september den måneden som først og fremst er preget av rydding, beskjæring, bortkjøring, og flytting av planter. (NB. ikke alle planter skal beskjæres om høsten!) Vi synes denne sommeren har vært veldig lang, og opplever nesten at vi har gått litt "tomme" etter hvert. Men det hjelper på motivasjonen å minne seg selv om at alt en får gjort i løpet av høsten, slipper en å tenke på til våren. Og.. etter noen litt sløve uker har vi nå - de siste to ukene - gått løs på en høyst påkrevet høstsjau. Det vil si, først og fremst Lars, siden Eirin fortsatt må være forsiktig på grunn av krukke-, og vannings-bivirkninger i armer og skuldre etter den tørre sommeren. Senehinnebetendelse kalles det visst, utenfor hagegjerdet. Men vi (Lars) har ryddet, saget ned, gravd opp, flyttet, plantet, og kjørt bort, og nå ser det ut som Lars også snart må melde pass. 

Her er en rask titt på høstens arbeidsliste, som vi har gått løs på:

Det viser seg igjen, at noen trær og busker har blitt plantet for tett, og at det må gjøres noe mens det ennå er en overkommelig jobb. Det gjelder for eksempel tujaen og prydepletreet ved portalen ned mot den store dammen. En av dem - tujaen - må bort, men vi har kommet til at det blir finere å fjerne begge (med rot), og heller la en ca. 2 m. høy hemlokk, som begynner å få det for trangt der den står, få plassen - og mye bedre vekstmuligheter.


Prydepletreet bak portalen og thujaen skal ned, opp, og bort. 


Her kommer hemlokken som skal få utfolde seg på området mellom de to dammene. Som du ser, gjør jeg (Lars) hele møkkajobbenjobben...


....mens andre stiller seg opp, rene og pene, bare for å ta æren.
(Nei da, bildet lyver. Gartnerinnen er ikke ute etter å vise fram sitt fine treben!)


 Rett nedenfor sjakkbordet har en kornell begynt å ødelegge for veksten til en ertesypress (til venstre for kornellen - utenfor bildet). På den andre siden av kornellen holder en tuja på å "ta" utsikten fra en uteplass. Så her skal både tuja og kornell bort, og syrinen til høyre skal også få seg en stuss. 


Samme område og tuja sett nedenfra. På bildet er kornellen delvis kappet ned, og sypressen som skal overta plassen sees til venstre. Området der hostaene og sypressen står, skal beplantes med ventende stauder til våren.


Tidkrevende og slitsom jobb å fjerne rotklumper når det ikke er mulig å komme til med traktor eller minigraver. Små og store røtter graves fram med "teskje", og....


....klippes av en etter en helt til roten kan vippes opp med spett eller løftes med talje. Her fjernes røtter på kornellen. Den store tujaroten tok det to tre dager bare å grave løs! Men det er så veldig mye smartere å bruke tid (og god redskap), enn å bruke rå krefter, knær og rygg.


Sånn ja - der var det gjort. Og det ble jo kjempefint! Utsikten ble jo upåklagelig. En to år gammel rododendron - som hadde det bra i skyggen bak tujaen, måtte samtidig få en ny vokseplass da den ellers vil bli stående i full sol hele dagen.

En to og en halv meter høy barlind har etter hvert blitt stående for mye i skyggen, ser ganske pjusk ut, og bør flyttes. Den skal få overta plassen til en liten lønn som  har blitt solbrent i sommer vil ha mer skygge. En annen liten lønn bærer preg av at det er for trekkfullt der den står, og en nydelig liten asalea ser veldig tørst og litt trist ut fordi nabotreet drikker opp alt vannet som vi tenkte de skulle dele på. De må også flyttes til nye voksesteder.

 Det tre meter høye morelltreet nede ved uthuset har nå sett sine "beste" dager. Det har ikke bidratt med annet enn sykdom år etter år - åtte år på rad. Så vi har bestemt at en barlind, som om et år eller to kommer til å hindre parykkbusken i å vokse seg stor og fin, skal få plassen til morelltreet. 


Tulipantreet ser ut til å stortrives der det står. Men den ca. to meter høye "gule" Lawsonsypressen som står like bortenfor (til venstre), vil om et par år begynne å "trenge seg på". Derfor vil det være best å flytte den nå før den blir for stor. Sypressen skal få overta plassen til en syrin som står ved siden av tre serbergraner. Opp med rot og grener (eller hud og hår om du vil), og bort! 

Selvfølgelig gjør vi også mer normal beskjæring i hagen. Nedenfor ser du tre tujaene (ved nederste hagedam), som vi har klippet ned til akseptabel arbeidshøyde, så de i framtiden  kan stusses stående på tiende (øverste) trinn på gardintrappen. 

 De har også blitt oppstammet litt mer, og klippet på undersiden; slik at det er kikkehull-utsikt til hagedammen fra steinbenken. 


Her er noen av røttene som er tatt opp. Sekketrallen er et uunværlig og billig verktøy i hagen. Ikke løft - men vipp og kjør! Og siden vi nå har en stor haug med friske tuja-greiner liggende på gårdsplassen, behøver vi ikke å gå i skogen og hente granbar til å dekke til planter med for vinteren. 


Så har vi bestemt oss for at tujaen ved lekestua, den som vi nevnte i et tidligere innlegg, skal bort. Men den skal få stå ett år til, så vi også neste høst får noe å dekke til diverse planter med. I tillegg til at den er i ferd med å begrense utsikten fra både stuevindu og terrasse, oppleves den nærmest som et kjempestort juletre - på en liten "høyde" midt i hagen. Så dens dager er definitivt talte! Neste høst blir det motorsag, spade, spett og kompost - også for den, siden vi har liten tro på at det vil funke med annonse på Finn.no: "Pent brukt tuja gis bort mot henting".
  
Da er det klart for mer rydding, hugging av peisved, og bortkjøring av et stubber og kvist til kompostanlegget utenfor Halden. Bra at vi har egen tilhenger, selv om den ikke er så fin som denne:

Vi ønsker herved både hagetilhengere og tilhengerhager - en riktig fin høst.
(Bildet er tatt på Torshov. Tilhengeren tilhører "Omstilling Sagene".)

Høst-hilsen Eirin og Lars  


5 kommentarer:

 1. Hei! Modne fikner fra egen hage er rett og slett utrolig.
  Jeg har gått i den samme fella gange etter gang, å plante for tett. Det er vanskelig å tenke seg seg hvor stort det kan bli når man står med en liten planta i hånda.
  Er imponert over muskelinnsatsen. Vet hvor tungt det er når man går over fra å bære til å slepe. Sekketralle er en fantastisk oppfinnelse Var dere på Ås? Ha det bra! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg akkurat spist ost og fiken, utrolig godt!
   Vi nyter resultatet av trefellinga, og prøver å se noen år framover..Sekketralle er utrolig bra å ha, og å bruke.
   Ellers ble dessverre tida for knapp til å Ås tur sist vi var i Oslo, men vi tar det til uka, eller til våren.
   Fortsatt god høst!
   Eirin

   Slett
 2. Mmmm, egne fikener og greier. Fantastiske greier. Pass på helsa deres begge to der i den fine hagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har fått smaken på fiken.. utrolig god til ost, eller som dessert.
   Vi prøver å passe på helsa, men Lars har nok jobbet for oss begge en periode, og vi har lært endel denne sommeren.
   Ellers har jeg så smått begynt med strikking igjen (litt hver dag). Mental helse!
   Fortsatt god høst.
   Eirin

   Slett
 3. Skønt med så mange fine figner, håber at I har nydt dem mellem alle strabasserne, for I har da godt været i arbejde ( den ene måske mere end den anden, men med dejlig humor ;-). Det blev da en fantastisk udsigt I fik igen ud over hanen og vandet, den kan man da ikke undvære. Kh Margit

  SvarSlett