7. september 2014

VI PUSLER OG NYTER....


Det blir igjen en "liten" vandring rundt i egen hage i dette innlegget. Og vi begynner med et bilde av den vakre remonterende rosen "Bonita Renaissance", som har blomstret her i hele sommer, og fortsatt har mange knopper på gang. 
Alle bilder er tatt i dag, og du kan klikke på dem for å få de større. 


Det er for tiden ikke noen nye - store eller små - prosjektene på gang i hagen. Men det skjer jo hele tiden noe nytt - uansett, med eller uten vår hjelp. Egentlig er vi selv også litt i høstmodus, hva hagearbeid angår. Det har vært en sommer med mye aktivitet i hagen - både når det gjelder prosjekter og besøk. Så nå er det godt å bare slappe av og nyte resultatet av innsatsen, og kosepusle litt her og der. Så vi håper vi du vil bli med på en ny liten hagerunde og se hva som skjer her akkurat nå. Etter et par uker som har vært litt kjøligere og ganske våte, har det igjen blitt dagtemperaturer opp på tyvetallet. Og planter og mennesker ser ut til å trives godt med det.

Også i vårt forrige innlegg - for et par uker siden - nevnte vi at flere stauder og busker oppfører seg som om det er vår igjen, og har tatt en ekstra blomstringsrunde. Se bare på disse store hostaene. Mange lange blomsterstilker fulle av blomster og knopper, samtidig som bladene tydelig har oppfattet at vi har kommet til den 7. september! Her er noen flere planter som også viser seg fram en ekstra gang.

Denne fine steinbedplanten - en Sedum kamtschaticum 'Variegatum' - har
nettopp begynt å blomstre for andre gang.


Klokkebusken Monet med sitt fargerike bladverk er nydelig også uten blomster. Men vi klager ikke når den tar en ekstra blomstringsrunde nå i september. Det gjorde den også forrige sensommer. Bare fint med alt som bidrar til å forlenge sommeren.

 Det gjelder også denne lille gulhvite rododendron som har masse knopper som har begynt  å springe ut.

En del revebjeller som vi hadde klippet ned etter blomstring har også blitt med på sensommerfesten.

Det er jo også kjempefint at så mange planter - med eller uten blomster - er vakre og dekorative langt utover sensommeren og høsten. Her er noen av de vi har i hagen:


Den røde solhatten trives godt med dagtemperaturer i overkant av 20 plussgrader i september.


Heucherella er så absolutt veldig dekorativ også uten blomster.


Høstastersen blomstrer lenge, og gjør seg godt sammen med den store steinen ved den nederste dammen. Vi synes at de kler hverandre veldig godt. 


For to uker siden virket det som om engletrompeten var i ferd med å si takk for i år, men plutselig var det som om den ombestemmer seg, og satte i gang med flere blomster. Herlig! 


Klematisen - på den nye roseportalen har hatt bra vekst i sommer, og vil forhåpentligvis blomstre i mange uker framover.


Kaprifolen i solveggen viser fram sin siste rest av sommerblomster.


Denne lille klokkebusken er en fin skulptur og fargeklatt ved portalen.


For ikke å snakke om denne blå stålklematisen, som har blomstret siden tidlig sommer, og  fortsatt holder det gående. Som en del andre planter, er den jo også kjempedekorativ uten blomster.


Snabelkala er også en morsom og dekorativ plante etter at den har blomstret, med sine frøstanner som ligner på halve røde maiskolber.... Kanskje de er gode på grillen...?


Se så dekorative hostaene er når blomsterstilkene er klippet bort. Bispeluen trives også i det skyggen på nordsiden av lekehuset.


I skyggen under syrinene vil disse vrihostaene forhåpentligvis dekorere bunnen til godt utpå høsten.

 Den gule pottentillaen - er en plante våre foreldre veldig gjerne hadde i sin hage. Vi har den også i vår (åde den gule og den rosa) selv om noen omtaler den som "hages prydugress". For øvrig skal både thujaen og syrinen på bildet klippes hardt kommende uke, slik at utsikten til sjøen og småbåthavna blir bedre fra den lille uteplassen der bildet er tatt. (Ja, vi vet at syrin helst skal klippes etter blomstring, men...).


På sensommeren får bronseblad-planten virkelig fin bronsefarge, og blir bare finere og finere utover høsten. For sommerturistene på klippen nærmer ubønnhørlig tiden seg for å flytte inn i skuffen på uthuset for vinteren.


Stokkrose og klatrestetiv - "Skjønnheten og udyret" - ved en av søylene under terrassen. Den vakre stokkrosen er resultatet av frø vi hadde med oss hjem fra Allinge på Bornholm sist sommer. Bornholm var en veldig positiv opplevelse, som vi gjerne kunne tenke oss "mer av". Og etter å ha lest Jørn Møller Hansens siste innlegg på bloggen "Havetid", er sannsynligheten stor for at det blir ny tur til Bornholm neste år! 

 Eirins pelargonier og enkelte sommerblomster bidrar også til å utsette høsten, når den frodige sommerblomstringen går mot slutten.

 Her er krydder-tagetes ved den øverste dammen.

Dahlia og prydtobakk blomstrer til langt utpå høsten.

Det samme gjør "ett-åringen" Cosmos.

Eirins ca. 200 krukker med pelargonier pynter opp både her....

 
....og der. Vi får håpe at det enda er mange uker til at nattetemperaturen blir for lav for dem.

Noen av "de 200" gjør det veldig trivelig på terrassen. Særlig idyllisk blir det når alle (ca.10-12) lyktene på terassen tennes om kvelden.

I morgen skal saksen fram, og den oppstammede dvergpilen skal bli kort ved ørene og få  panneluggen stusset

Ligusterhekken ved enden av "ball/lekeplassen" skal også form-klippes litt. Det er gøy å se at portalen nå begynner å ta form. 

Og så er det jo alltid veldig kos å komme inn i drivhuset, der flere ti-talls av "de 200" tar i mot oss med åpne blomster.

Så ble det altså enda en sensommer-hilsen fra oss i Sponvika. Vi registrerer forøvrig at det er mange "der ute" som stadig er innom vår blogg; både fra Norge, USA, Eoropa og enkelte andre land. Det hadde vært veldig morsomt å få noen tilbakemeldinger eller kommentarer - om noen av dere får lyst.

 Eirin og Lars


17 kommentarer:

 1. Takk for en berikende og nydelig hagevandring. Det er helt utrolig så mye som fortsatt blomstrer hos dere. Imponerende hage. Alltid kjekt å titte innom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja vi koser oss mens vi rusler rundt om dagen
   .Det mer som blomstrer enn vi husker fra tidligere.

   Slett
 2. Himmel og hav - 200 krukker med Pelargoner? Da skjønner jeg at du er "litt over middels" intressert i Pelargoner:-)
  Flotte bilder dere viser og jeg har spesiellt sansen for alle vakre steiner som er rundt dammen deres!
  Ønsker dere en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kanskje litt over middels, og har vært mye i forhold til vanning iår..., og..vi "elsker" stein.Ha en fin høstuke.

   Slett
 3. Flotte bilder, og en flott hagevandring hos dere! Dere har mye å ta inn, ja... 200 potter er ikke småtteri :)

  Takk for titten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Har så smått tenkt på at de skal inn ja... Men tror kanskje jeg skifter ut noen av de eldste plantene iår.
   Eirin

   Slett
 4. Puha.....jeg bliver helt forpustet over alt det skønne I stadig har, dejligt at se og nyd nu at I har "lidt" fred :-)

  SvarSlett
 5. Fantastisk flott blomstring til å være så seint på året?! Mye mer enn her. Men litt finner vi jo her også da, men ikke den frodigheten. Kos dokkar og må vi få en laaang flott høst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er flott med så mye blomstring nå. I går oppdaget vi at hasseltreet som er fullt av nøtter, også står fullt av nye blomster-rakler. Det er det første gang vi opplever.
   Nyt høsten

   Slett
 6. En fantastisk hage dere har!
  Og så mye flott i blomst...med slike deilige temperaturer i september har vi ennå blomsteruker igjen:)
  Takk for hyggelig hilsen hos meg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk.
   Ja, jeg tror vi kan nyte en stund til. Idag skal vi ha en planleggingsdag i hagen. Finne ut hva som må fjernes og hva som må flyttes. Det er det med at ting vokser og blir mye større enn det vi forventer...
   Og fortsetter finværet rekker vi kanskje å vaske og male en vegg eller to på huset.
   Nyt dagene.

   Slett
 7. Det er virkelig en ren nytelse å bli med på hagevandring på bloggen deres:) Så morsomt at plantene deler av seg med en ekstra blomstring slik på tampen.
  Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar på bloggen min. Så artig at dere skulle kjenne hverandre! Jeg blir forøvrig veldig ydmyk over å få ros av slike erfarne hagemennesker som dere alle fire er. Jeg har nok mye å strekke meg etter!
  Kos dere videre med høsthagens fargeskiftninger og ekstranummer. Her venter en stor eske med høstløk på å få komme i jorden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Vi er nok ikke så erfarne. Tror nok kanskje du har vel så mye kunnskap som oss. Men man lærer underveis.
   Nå nyter vi høsthagen mens vi har begynt med felling av for store busker og trær på feil sted, eller ...
   vi har plantet for tett. Så når vi har tatt ned det som må ned, .. da skal det tenkes nytt !
   Vi gleder oss (selv om røtter må fjernes først)
   Og så er det jo endel løk som skal ned, etter at vi gjorde om noen bed på forsommeren, og jeg ikke kan få nok av narsisser.
   Ha en fin helg. Eirin.

   Slett
 8. Utrolig flott 'Bonita' :-) Jeg har ikke vært så heldig med mine Rennaisance-roser. De har liksom krympet og forsvunnet etter hvert...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Vi ga opp rose for et par år siden, men prøver igjen. Denne frøs kraftig tilbake ifjor, men i år har den kommet seg bra. Så nå har vi prøvd oss på noen nye igjen, og er spente på om de kommer bra neste år.
   Eirin

   Slett
 9. For en utrolig blomstring det er hos dere i september! Jeg blir rent misunnelig, jeg. Takk for vandringen.

  SvarSlett