7. desember 2014

UTE BRA, MEN ALDELES IKKE SÅ VERST INNE HELLER !

"Nå har vi vaska golvet, og vi har børi ved, 
og vi har hengt opp fuggelband, og vi har pynta tre...."

 ...skrev og sang Alf Prøysen. Riktig så langt har ikke vi kommet enda. Vi har børi inn litt ved, og ellers renset opp i hagedammene, ryddet bort hageslanger og redskap, og dekket til planter med strie og "granbar" for vinteren. "Granbar", er i år grener fra et par Tuja-trær som ble hogget ned (med motorsag) i høst.

Og så har vi - ikke minst, brukt mye på å sortere og rydde i X antall esker, sekker, skap og hyller i den overfylte kjelleren, hvor ulike "skatter", etter tanter, foreldre og ting vi har samlet selv (ikke minst!) har hopet seg opp over flere år - og gjør at det lukter skikkelig bruktforetning. Lars har lagt ut noen ti-talls annonser på Finn.no for å selge eller gi bort gamle "kjekt-å-ha-ting" som verktøy, ukeblader, madrasser, bilder, servise, tegneserier, bøker, gramofonplater, møbler, kofferter ...og så videre. Og med så mange dager med møkkavær ute, har Eirin fått strikket XX-antall julegaver og bakt XXL-antall rundstykker, boller, kanelsnurrer....m.m.  En runde med influensa har vi også vært nødt til å ta oss tid til.

Det skulle jo helst sett slik ut fra terrassen, nå når vi nærmer oss midten av desember, og Bing Crosby synger White Christmas på alle kjøpesentre.

Men, slik ser det altså ut den 6. desember 2014. Jo, visst er det idyllisk og vakkert. Men det er kanskje ikke så mye som ligner på en norsk vinter. Blir heller minnet på at gresset kanskje burde vært klippet.

 Fikentreet som står i sørveggen ved uthuset er nå gjort klart for sin første vinter ute. Innenfor strieduken har vi dekket bakken med "tuja-granbar". I tillegg får treet - bokstavelig talt - backing-hjelp fra av uthusveggen, siden rommet på baksiden brukes til overvintring av planter, og holder 6-8 plussgrader. Det hjelper godt med bra fottøy og varme i ryggen når det er kalt ute!

Drueplanten er mer hardfør, og har - som flere andre planter -

.. fått beskyttelse av tuia-grener på "føttene".

Som sagt har vi ikke hengt opp "fuggelband" enda. Bare litt "pynt" ved inngangsdøra. Bortsett fra en liten julerose (med noen knopper og et par blomster) og alle de vintergrønne plantene, er det ganske vått, vissent og trist ute i hagen. Men det er greit nok for oss, som for det meste holder på inne om dagen. Vi har ingen vinter-hagestue, men Eirin er flink til å fylle opp mange meter vinduspost, og andre steder med nok dagslys. Så vi  gjør som Prøysen synger: "Dra krakken bort ått glaset, så sett vi oss og ser...". Og det er mye fint å se på. Her er noen få smakebiter: (husk at du kan klikke på bildene for å få de større).
En finner mye rart når en rydder i gammelt rot. Kanskje ting en til og med ikke ante at en hadde. Enkelte funn kan også friske opp minnet av gamle opplevelser. I en liten eske som har "fulgt med på lasset" helt siden jeg (Lars) flyttet hjemmefra i 1970, fant vi dette viktige dokumentet (nedenfor) som kanskje indikerer at hageinteresse må ha noe med gener å gjøre. Gener som er så sterke at de kan overvinne selv flere år med tvangs-gressklipping - for å få lommepenger - i tidlige ungdomsår. 

Hver sommer pleide moren min, søsteren min og jeg, å tilbringe noen uker i telt på Buskerud Camping utenfor Stavern. (Buskerud Camping var en del av den mer kjente Kjærstranda camping). Faren min drev egen butikk, så han måtte for det meste jobbe, men kom på besøk i helgene. Jeg likte å gjøre det pent og fint utenfor teltet, og pyntet visstnok også litt både her og der på leirområdet. Fant fine steiner, lav, røtter og planter i skogen, og forsøkte lage litt park med små trappetrinn, bed og planter rundt det firkantede teltet, som var uten "gulv" eller fortelt. (Dette var før vi viste hva fortelt og platting var, her hjemme). Vannet gjorde jeg også, når det kom for lite regn. Det var lettvint å hente vann i den lille bekken som rant bare noen få meter unna. Og mose, lav og småplanter holdt seg grønne og friske - i hvert fall så lenge vi var der. (Jeg har i ettertid forstått at dette kanskje også hadde noe å gjøre med at bekken rant like bak utedoene litt lenger oppe på leirområdet! 

Sommeren 1961, da jeg fylte 14 år, fikk jeg helt uventet overrakt dette diplomet, (håndlaget av selveste leiersjefen) ved lørdagskveldens leirbål, til høflig applaus fra andre camping-gjester. Det var tider !  
Her kommer noe fra enda tidligere tider:

Nei, dette er ikke moren min som er forsidepike på ukebladet Hjemmet. Vi fant dette i kjelleren, og syntes det var greit å vise dere hvordan en tidsriktig "garden girl" så ut i 1944. Sikkert et behagelig og praktisk antrekk når en skal grave, plante og vanne i hagen. Det fremgår ikke av bildet hva som er passende fottøy, men vi tipper at Hjemmets garden girl hadde reim-sko med noe høyde på hælene, under det lange skjørtet. (Hjemmet, nr.19-20, 1944. Det var papirrasjonering undre krigen, og flere ukeblad kom derfor ut med dobbeltnummer annenhver uke).

Vi fant også dette gamle sort / hvitt bildet (nedenfor) i tidsskriftet BILDER - utgitt av Gyldendal. (Nr. 7, den 9. 1940, 2. årgang, 64 sider- 75 øre). Det fanget umiddelbart vår oppmerksomhet, da vi tenkte at det var bilde av noen lite vinterherdige planter, som var pakket godt inn for å klare den tøffe norske vinteren. Kanskje et gammelt bilde fra Botanisk hage på Tøyen i Oslo?

 Men nei da. Der tok vi skikkelig feil. Det som befant seg undre duken var hverken vinterherdig eller det vi ser på som prydvekster. Det er nesten tragisk å fortelle de kalde fakta om de nedsnødde hageskulpturene, nå i denne søte førjulstid. Her er teksten som stod under bildet: 

Vel, dette ble kanskje en noe tragikomisk førjulshilsen, men vi syntes bare at vi måtte dele den. 
En del av våre lesere bor ikke så langt fra Halden, så vi avslutter med å opplyse om at:
 Lone Bjerke Falk (vår datter) skal ha julekonsert i Asak kirke utenfor Halden, sammen med tre musikere fra sitt "gamle" band  "The Loners", onsdag 17. desember kl.19.00 Inngang kr. 150.-

Vi minner om at det kun er et par uker til sola snur, at det går mot lysere tider, og at du gjerne må legge igjen en kommentar

Eirin og Lars

8 kommentarer:

 1. Hei! Morsomt å se at planteglede har fulgt deg. Kan huske godt ulike diplomer, men ikke noe som ligner på ditt.
  Det siste bildet er tragisk. Det er nesten ikke til å tro.
  At sola snur om to uker er utrolig deilig å tenke på. Enda bedre er det om vi får en grønn jul og vinter.
  God kveld til dere! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja her teller vi dagene til sola snur, og håper på litt snø, sånn at det blir litt lysere.
   (Pcen vår sa takk for seg rett etter at vi la inn siste innlegg, så nå har vi en lånt pc, og får forhåpentligvis ny i morgen. Utrolig hvor avhengig man blir av en sann maskin.)
   Ha en fortsatt fin desember :)

   Slett
 2. Morsomme (og tragisk) tilbakeblikk dere viser. Jeg skulle gjerne vært så elegant når jeg jobber i hagen, men det kommer nok dessverre ikke til å skje:) Håper også dere får julesnø. Hos oss er det ca. 5-10 cm hvitt, og det er akkurat passe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Elegansen i hagen er nok ikke stor her heller, men klærne her er nok lettere å jobbe i:)
   Vi håper på snø, men det "bøtter ned" akkurat nå.
   Nyt snøen :):)

   Slett
 3. Skal si du har mange flotte planter innendørs! Det er gøy å stelle med planter inne nå i mangel på å ha noe ute og stelle med ;)
  Artig med gamle ukeblader!

  Det er nesten grønt på bakken her også, men vi har hatt 1 cm med snø her på det meste denne vinteren. Men rikelig med rim,og da ser jo hagen nesten hvit ut.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har nok mest agaver, sukulenter og kaktus, men ... på mandag blir vinduene fylt med hvite asaleaer. Jeg gleder meg:) ... og håper på litt snø og kaldere vær.
   Kos deg i førjulstida !

   Slett
 4. Det var innlegg med spennvidde... Jeg skjønte ikke hva jeg så før jeg leste teksten til soldatbildet. Så brutalt, tragisk!
  Men du verden for et antrekk ukebladet hadde valgt til hagepiken... :) Det er morsomt å finne igjen slike gamle bilder og utklipp.
  Håper dere får et snødryss før jul. Det er til god hjelp for mange planter. Her er det heldekkende, men ikke mye enda.
  Koselig å hilse på inneplantene deres. Det er mest innetid her om dagen også.

  Ha en fin førjulstid :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker stadig på å fornye hageantrekket, men det gamle slitte er deilig å jobbe i og vanskelig å kaste, så det blir nok ingen hagepike her.
   Vi håper på litt snø og kaldere vær, slik at det blir litt lysere.
   Lars får fortsatt jobbet litt ute, mens jeg koser meg med strikking og baking, og... mandag kommer asaleaene i hus. Mye å glede seg over !!
   Nyt førjulstiden :)

   Slett