Vi ser frem til vår og sommer. En ny hagesesong, og nye turer (flertall) til dejlige Danmark. Vi gleder oss til sandstrendene på vestkysten, jazzfestival i Silkeborg, hagefestival på Sjælland, det bølgende "late" landskapet, de hyggelige småbyene, den gode maten, de hyggelige menneskene, og nye hagebesøk. Det er ikke få danske hager vi har besøkt gjennom årene!
Det er imidlertid noen danske hager det ser ut som vi norske hageturister enda ikke helt har oppdaget: Nemlig de mange flotte kirkegårdene - eller kirkegårdsparker som vi liker å kalle dem. Mange av dem er som en blanding av privat hage, velstelt offentlig park, og innholdsrik botanisk hage. Innenfor hekken eller steingjerdet, som vanligvis omgir dem, åpner det seg en hel liten verden av idylliske småhager. Hver gravplass har nemlig sin egen lille prydhage!
(fra Dronninglund kirkegård)
Det første som slår en, er hvordan et slikt lappeteppe av en kirkegård, likevel oppleves som en harmonisk helhet. Mylderet av ulike småhager forstyrrer på ingen måte følelsen av helhet og sammenheng. De mange stiene, små hekkene, og den imponerende beplantningen knytter det hele sammen og skaper ro og orden. De små hagene er ulikt utformet og beplantet, og dekorert på en enkel og ofte poetisk måte. Å rusle rundt mellom gravene er som å vandre i en kjempeflott stor hage, med massevis av spennende små hagerom.

(fra Sæby kirkegård).
Her får vi ingen følelse av noe som er mørkt, tungt og trist. Riktignok skjuler hver grav en historie vi ikke kjenner, men det er noe ved disse kirkegårdene som oppleves så lyst og godt. Noe det er vanskelig å sette ord på. De vakre små hagene oppleves mer som små minneparker enn som gravplasser.
(fra Vor Frues kirkegård i Silkeborg).
Vi i har fått mye inspirasjon og mange ideer gjennom våre besøk i danske privathager. Men vi er også overbevist om at de vakre danske kirkegårdene har påvirket oss når det gjelder utformingen av vår egen hage. Enkelte steder har vi laget noe som kan ligne små minihager. Små hager i hagen. Kanskje ikke større enn en liten kvadratmeter, på en ledig flekk mellom noen steiner, eller i et hjørne av et større bed. Vi opplever at vi har en tilbøyelighet til å utforme og organisere små og store bed som egne småhager - i den store hagen. Og når vi lager et "bed" så fyller vi ikke automatisk opp med blomster og stauder.. For et bed er jo ikke ensbetydende med blomsterbed.
Med sine mange vakre små-hager har de danske kirkegårdene en spore til mer lek og kreativitet, både når det gjelder utforming, og bruk av detaljer i hagen. De har også vært nyttige påminnere om hvor viktig det er å passe på at ulike hagerom, bed og detaljer spiller på lag med hagens overordnede helhet. Her er noen flere bilder fra fire kirkegårdsparker vi har besøkt på Jylland:
FRA DRONNINGLUND KIRKEGÅRD, NORD FOR AALBORG.
(Eirin legger langsiktige planer...?)
FRA VOR FRUES KIRKEGÅRD I SILKEBORG.
Hvis vi hadde hatt en riktig stor hage - kanskje en gårdshage - og hadde lyst til å lage en labyrint, så skulle vi helt sikkert gjort det på denne måten (bildet over). Det ville vært et veldig godt alternativ til sirkel-hagelabyrinten! Og den skulle få stå som en riktig fin hage i hagen.
I kirkegårdsparken i Silkeborg er hekkene akkurat så høye at de skjuler innholdet i de små prydhagene, pirrer vår nysgjerrighet og lokker oss inn. Utenfra kan det hele se ut som en stor botanisk labyrint - som inviterer til oppdagelsestur. Innholdet er en hemmelighet helt til en befinner seg på innsiden. Vi har forsøkt å tenke på samme måte når vi har laget vår egen hage. Beplante slik at den skal oppdages litt etter litt, rom for rom. La beplantningen skjule og skaper nysgjerrighet, og la portaler og åpninger gi hagevandrere hyggelige aha-opplevelser - håper vi !.
FRA GRØNBÆK KIRKEGÅRD - LIKE NORD FOR SILKEBORG.
I sin bok "På udkig efter Hemingway" skriver forfatteren Leif Davidsen at selv etter sin død lar danskene seg inngjerde av hekker.... Ja, sant nok!
Stell og vedlikehold er imponerende. Ikke bare her i Grønbæk, hvor det var nesten umulig å finne et lite ugress, men stort sett på alle kirkegårder vi har vært. Det kunne vært interessant om noen av våre danske lesere kunne fortelle oss å hvordan ansvaret for å stelle og vedlikeholde alt dette er organisert. Det er jo en ganske så omfattende jobb.
FRA SÆBY KIRKEGÅRD, SØR FOR FREDRIKSHAVN.
På bildet over og under er det nye gravplasser som er anlagt. Det kan virke som det knipes litt inn på "tomtestørrelsen", men vakkert blir det helt sikkert når det får vokst seg litt til. Det er ikke usannsynlig at de gamle slitte brostenene i sin tid kom fra et av granittbruddene ved i
Iddefjorden i Halden. Norsk lokal kulturhistorie eksportert til Danmark under Kong Christian den IV.... kanskje.
Med dette innlegget sender vi en særlig hilsen til våre danske lesere og hagevenner. Og til våre norske lesere som planlegger tur til Danmark: Hva med besøk i et par kirkegårdsparker? Når det gjelder private ÅPNE HAGER i Danmark, så finner du en oversikt på det danske hageselskaps hjemmeside: haven.dk (NB: husk at i Danmark heter det haven med v, ikke g)
Forhåpentligvis en litt inspirerende hilsen fra
Eirin og Lars.
Så mange vakre gravsteder du viser fra Danmark! Det var noe annet enn her ja. Det er i det store og hele mye fint å se på der.
SvarSlettHa en fin kveld!
Hei. Hyggelig at du likte det. Ja, Danmark et et eldorado for hageelskere. Og så kan det kombineres med så mye annet som er fin å se og gjøre. Ha det godt!
SlettDet var et spændende indlæg om danske kirkegårde, jeg ved jo, at Danmark er berømt for sine smukke kirkegårde. I har i hvert fald taget mange billeder fra forskellige kirkegårde. Det er alle smukke og velplejede gravsteder. Nogen passer selv deres gravsteder, andre betaler kirkegårdsgartnerne for at passe dem. Hvis der var meget ukrudt, ville de jo ikke være smukke mere.
SvarSlettJeg kommer ikke meget på kirkegårde, det er ikke noget, jeg bruger så meget. Min mor er netop død, men hun ønskede anonymt gravsted, det samme gør jeg, når det en gang bliver min tur.
Nogen har tradition for gravsteder, andre ikke. Nogen finder trøst ved at have et gravsted at passe, efter at den kære er gået bort.
Dette indlæg gav lidt stof til eftertanke. Tak for det.
Hei. Takk for svar. Så langt jeg kjenner til gjør vi det på samme måte når det gjelder stell av gravplasser. Gjør det selv, eller betaler andre. Jeg har jo kun sett noen av de norske kirkegårder, men ingen av dem er i nærheten av å være så vakre som de danske. Det har sikkert flere årsaker. Dere har også en helt annen tradisjon når det gjelder hagestell enn hva vi har i Norge. Ellers er jo det andre du nevner noe vi alle må tenke gjennom før eller senere. Vi sees ganske sikkert på Samsø - som vi stadig lengter tilbake til.
SlettSå vakkert og respektfullt de gjør det i Danmark. Her har vi noe å lære i Norge. Må nok forske ut mer av hagelivet i Danmark skjønner jeg.
SvarSlettHa en god kveld.
Hei og takk for kommentar. Som du sikkert forstår, så er vi forelsket i Danmark. Det har vi vært siden 1970 da vi hadde vår første tur dit. Hadde forøvrig kun kjent hverandre i en uke.... Tips: Det er nasjonal hagefestival, med åpne hager over hele Danmark, i helgen 30.-31. mai - om du har lyst og anledning.
SlettHilsen Lars.
Så vakkert!...og mye finere enn våre norske.
SvarSlettSingel helt inn til stenen gir et rent og flott uttrykk syns jeg.
Takk for du deler.
Har reist noe i Danmark og lenter alltid tilbake...det blir hage også,men de har så myyyye mer å by på:))
Takk for hilsen. Ja, vi kan ikke forstå annet enn at vi er i en helt annen divisjon når det gjelder utforming og stell av kirkegårder. Og som deg lengter vi stadig tilbake til Danmark.
SlettHilsen Lars
Hei! Vakre kirkehager. Eirin, du lurte på hva Flittig Lise i Botanisk hage heter. Jeg fikk en kommentar på bloggen, som foreslo 'Symphony Red'.
SvarSlettHa det godt! Anne
Ja. kirkegårdshagene er vakre.! Takk for tips på navn på Flittig Lise, Symphoni Red er notert :-))
SlettHa en fin helg.! Eirin
Så fantastisk vakkert - jeg blir helt målløs! Takk for tipset.
SvarSlettKlem Nora
Har hørt at svenske kirkegårder også er flotte, så vi tenkte å titte innom noen her i nærheten også.
SlettHa en fin helg :-)) Eirin
Jeg har aldri hørt om kirkegårdsparker før, men dette var jo virkelig fantastisk=) Det står nå på min ønskeliste=) Håper dere har det fint=) Vibeke
SvarSlettHei. Bra ønske! Og sommeren er ikke langt unna, så du kan snart begynne å pakke koffertene... Med flotte kirkegårder, legoland, åpne hager og tivoli i sikte, blir det sikkert en fin tur for alle fire i Kjellandsgata.
SlettHej Lars
SvarSlettDet er sjovt, at i har fået øje for danske kirkegårde. Vi er meget interesserede i kirkebygningerne med deres stilhistorie, bygningsdetaljer og kalkmaleri, Men vi glæder os også over kirkegårdene. De lave klippede hække er en reminiscens fra renæssancen, og får gravstederne til at ligne små haver. Der kan være stor forskel på kirkegårdenes stil, navnlig på de mindre kirkegårde, hvor graveren har stor indflydelse på gravstedets udformning og beplantning, og kan visse steder være meget personligt udformet. Gravstenene er et helt kapitel for sig.
Håber, vi ses til sommer.
Mange venlige hilsener til jer begge
Jørn
Hei Jørn. Takk for dine supplerende kommentarer om hekkene. Og mange av gravstenene sikkert helt spesielle "linker" og historier knyttet til seg. Mvh. Lars
SlettJeg har også hatt noen flotte hageturer i Danmark :-)) Bla har vært på besøk i Hagen i Hune :-)) God helg til dere!
SvarSlettJa, Danmark er et deilig land, vi gleder oss til sommeren;-))
SlettHa en fin helg !
Hei Eirin og Lars. Det er jo nesten utrolig at de har mulighet å lage slike flotte småhager i kirkegårdene i Danmark - både med hensyn til stell og plass, men det blir jo mye mer personlig å besøke dem da. :-)
SvarSlettArtig at dere deler med oss, for det er virkelig ikke noe jeg tror jeg hadde oppdaget selv på tur i Danmark.
Dere spurte, på min blogg, hvor en kan få kjøpt Anemonella Thalictroides. Desverre har de ikke etablert seg så mye hos meg at jeg kan dele, men om noen år... - Det er mulig å kjøpe dem som frø. (Den rosa varianten) kan kjøpes som gjennom Prarie Moon nurseries : https://www.prairiemoon.com/seeds/wildflowers-forbs/anemonella-thalictroides-rue-anemone.html
De hvite plantene kjøpte jeg som små knoller gjennom Potterton Nurseries. Jeg er dessverre usikker på om de sender til Norge?
http://www.pottertons.co.uk/pott/index.php
Ha en fin dag
Stein
Takk for hyggelig hilsen og opplysninger !
SlettDa skal vi prøve å få tak i frø og/eller planter:-))
Oi, det der var en flott kirkegård! Er riktig parkanlegg med overraskelser og små rom rundt hver sving. Takk for at du deler bilder, jeg skal nok lese teksten grundigere etterpå.
SvarSlettDu spurte om hvor de to buskene jeg blogget om står i Bot hage i Oslo. Du finner dem like vest for toppen av bakken med Pyramideeikene, der hvor en gangvei svinger ned mot fjellhagen. Det er stort sett bare busker akkurat der. Trollhasselen ser du nok lett.
Fin kveld!
Takk, da skal vi finn fram idag:-)
SlettDer er rigtig mange skønne kirkegårde i Danmark, det glæder mig i har set det, for de kan virkelig være et besøg værd :-)
SvarSlettDet er de, og i august tenkte vi "å få med oss" et par på Sjælland :-))
SlettVäldigt vackert och välskött.
SvarSlett/Anja
Ja, skulle ønske vi hadde hatt det slik i Norge :-))
SlettTak for et spændende indlæg og mange de mange skønne billeder!
SvarSlettTakk. Ble litt facinert av fiskehegrene sist vi var i Fredriksberg hagen/parken, så, morsomt at du skrev om foringen.
SlettJag tänkerinte på kyrkogårdar som trädgårdar eller odlingplatser - men det är de ju också! Fina bilder!
SvarSlettAllt gott!
Laila
Vi oppdaget det ved en tilfeldighet, trodde det var en park :-)) Siden den gang forsøker vi alltid å stikke innom en kirkegård eller to når vi er i Danmark.
Slett