28. april 2015

STEMNINGSRAPPORT FRA SPONVIKA...

For to uker siden inviterte vi våre blogglesere med på en titterunde i hagen. Siden det skjer så mye nytt og spennende hver eneste dag, velger vi også denne gang å la spade og trillebåre stå parkert ved uthusveggen, og ta dere med på en ny "runde" i hagen. Det ryddes, graves og jobbes stort sett over alt, så vi får fokusere på de vakre detaljene. Her er 26 ferske bilder  - akkurat nå. Se og nyt!

Fylt blodurt - hvit og vakker!


Slik så hele planten ut - like før den åpnet seg helt.

 
 Rododendron "Gletchernacht" kalles på norsk for "Morsdags-rododendron". Den er ikke av de mest storvokste i slekten.

En allsidig "gjeng" fritallariaer.

Mens disse fritallariaene er tydeligvis enige om det meste. 


Flere magnoliaer har store knopper. Bortsett fra stjernemagnoliaen, som har blomstret i to uker, og snart er avblomstret, er det denne (over) - "Soulangeana", som har kommet lengst. den er veldig vakker. Om et par tre dager vil den være full av åpne blomster.

En kan bli litt forvirret av rosa hvitveis, gule hvitveis, hvite blåveis...o.s.v. Høres ut som kartet ikke stemmer helt med terrenget. Men her er i hvert fall....
 ...både fylt- og enkel, gul hvitveis...

...og en blå hvitveis (eller anemone om du vil) ....

....og en blå blåveis (!), som kalles for "Belgisk blåveis".


Blodripsen har blitt nesten to meter høy, og er fantastisk vakker når den blomstrer. Etter tre forsøk, har vi endelig funnet en plass til den hvor den trives!


Det jobbes som sagt stort sett over alt i hagen, og det ser ganske så kaotisk ut i noen hektiske vår-uker. Den gule og grå "blomsten" i midten av bildet har klart mange tøffe vintre, og er absolutt min favoritt i hagen....


Denne julerosen har vi ikke vist et "portrett" av tidligere. Er den ikke nydelig! 


Også denne gang tar vi med et par av våre primulaer.  har dessverre ikke navnet på disse to enda. Du må gjerne tipse oss....Den røde kubjellen liker seg i solsteiken i det store steinbedet, der den hvite og blå kubjellen også har fast plass.


Vår oppstammede ullpil, Salix helvetica, er både morsom og dekorativ når knoppene "spretter".


For tiden blomstrer mange forskjellige tulipaner og narcisser. Her er noen få av dem:Og sistemann ut: En vill, vakker og villig - villtulipan.

I et av stenbedene vokser denne mini fjellhageplanten. Den blir bare tre til fire centimeter høy, og vi synes den er svært  dekorativ. Dessverre vet vi ikke navnet på den. Kanskje noen kan hjelpe oss...?

En titt gjennom døråpningen på drivhuset viser at hyllene på den ene langveggen er i ferd med å bli fylt opp med Eirins pelargonier. Langs den andre langveggen har ti tomatplanter rukket å bli over en meter høye, og de tre agurkplantene langs endeveggen har fått  fem centimeter lange slangeagurker...


Vi avslutter dette innlegget med et bilde av "dagens morgenstemning", sett fra terrassen kl. 08.00. 

Hilsen fra Eirin og Lars.

23 kommentarer:

 1. Dejlig morgenstemning - tak for turen. Jeg kender ikke jeres stenbedsplante, den ser sød ud. Vi har nogenlunde samme slags anemoner :)
  Hilsen fra Samsø

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykkelig over at anemonene dukket opp ! Lars flyttet endel store planter i det bedet sist høst, så jeg var redd de var borte.
   Takk for alle dine morgenstemninger :-)

   Slett
 2. Hei! Så himla fint det blomstrer hos dere nå. Blodrips skal jeg se etter +++. Må være deilig å våkne opp med utsikt til sjøen og ikke minst sjølukta. God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å våkne til sjøutsikt, og vi var faktisk ikke klar over at så mye blomstrer på denne tiden, men...ikke innbrudd av rådyr i år.:-)

   Slett
 3. Tack för turen genom er vackra trädgård! Blodrips hade vi när vi bodde i Skåne, den är verkligen grann när den blommar/Hälsningar Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har hatt den i mange år, og det er første året den blomstrer. Tydelig at den endelig trives.:-)

   Slett
 4. Fantastisk flott blomstring! Takk for turen :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, for første gang nyter vi tulipaner og andre vårblomster uten besøk av rådyr :-)

   Slett
 5. Belgisk blåveis har jeg ikke hørt om. Jeg har bare hørt om Jeffersonia dobia ;)) Jeg kjøpte den hvite utgaven av den i dag, men jeg liker det blå bedre. Synes de er så søte. Flotte bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan godt hende Jefferson dobia er navnet, kjøpt som belgisk blåveis, andre har sagt, amerikansk båveis. Får sjekke.
   Ellers kjente vi oss veldig godt igjen mht. froske/paddeegg i dammen :-))

   Slett
 6. Men så fint det blommar hos er! Fastnade särskilt för den fyllda blodörten - måste kolla om den skulle kunna klara sig här.
  Och nu ser jag att ni bor precis vid en sjö - eller är det en havsvik? Ett paradis är det i alla fall!
  Allt gott!
  Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er blodurtens første år her, så vi er spent på om den vil trives. Vi bor lunt ned liten viki fjorden,og rett rundt odden er det rett ut til skjærgård og hav.:-)

   Slett
 7. Så masse morsomme og søte blomster dere har i hagen=) Jeg skulle gjerne hatt flere av deres, ser jeg! Nyt hagelivet=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi nyter hagelivet, og det blir alltid noen nye planter, busker og trær hvert år. Trodde ikkke vi hadde så mye som blomstret om våren. :-)

   Slett
 8. Takk for rundturen - her var det mye fint! Og er det muligens Iddefjorden jeg ser? Tenk så vakkert det er i Østføld, får jo hjemlengsel av dette!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du ser Korterødkilen, og rett rundt odden er det hvalerøyene og havet rett ut. :-)
   Velkommen innom når du er i Skjeberg.!

   Slett
  2. Tusen takk! Jeg kommer gjerne!

   Slett
 9. Fyllt blodurt, så vakker den er. Har forsøkt flere ganger her men den vil simpelten ikke være hos meg, sukk. Mye lekkert som blomstrer hos dere nå. Ha en fin helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi nyter våren ! Ang. blodurt, prøv litt forskjellige steder i hagen, veldrenert og i halvskygge ?
   Det er en del vi har flyttet litt rundt på hos oss.:-)

   Slett
 10. Dejlige billeder.
  Hvor har du dog mange smukke blomster.
  Jeg kender slet ikke blå hepatica (!), Kaldet for "belgiske sort øje." Den er smuk.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hilsen . Får en venninne på besøk en av dagene, og håper å få oppdatert noen navn. Trosten tar skiltene med navn, selv de nye vi satt ned ifjor.
   Ha en god dag.

   Slett
 11. Så fantastiskt vacker ni bor!!!
  KRAM från mig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Vi stortrives med sjøutsikt, og i en lun vik :-)

   Slett