27. mai 2015

HAGE-KINDEREGG...

Dette innelegget er et stort hage-kinderegg, ett tre-i-en-innlegg. Vi skriver jo ikke så ofte, så det har lett for å bli litt mye, og mange bilder, når vi for det første skriver. Håper du bærer over med det. Her kommer for det første; Bilder av hvordan det ser ut i hagen akkurat nå. For det andre: Hva vi har gjort av praktisk arbeid i hagen de siste par ukene. Og, for det tredje: Vi har igjen vært på en inspirasjonstur til en flott park i nærheten.

Så, for det første: Slik ser det ut i hagen vår akkurat nå:

 Det har vært en deilig og langsom vår i år. Vi liker at våren bruker litt god tid, så vi rekker å nyte utviklingen av planter og farger i hagen; at det hele tiden er nye ting som blomstrer, og fargene forandrer seg sakte fra det lyse, gyldne og vårlige, til det litt mørkere, dypere og sommerlige. Det er fortsatt mange løkblomster som blomstrer, og nye tullipaner dukker fortsatt opp innimellom busker og stauder. Her er noen av dem.Den ca. 25 meter lange spireahekken er et flott syn når den blomstrer, men det varer dessverre bare en ukes tid, så er den klar for klipping - så den kan utvikle nye grener for neste års blomstring. Den blomstrer jo på fjordårets kvister.

Noen av klematisene har også begynt å blomstre, og flere er underveis. Mange av dem vokser på hjemmelagde pergolaer og portaler og ser etter hvert ut som blomstrende hageskulpturer. 


Også vår lille blåregn-nykommer har kommet med noen få blomstrer. Vi håper dette er et tegn på at den er fornøyd med både plassering og jordkvalitet.

Fikentreet har klart vinteren utendørs og er fullt av blader og små frukter.

Disse villtullipanene dukkler hvert år opp flere steder i hagen. De fantes i bakken før vi flyttet hit, og så har vi jo gravd og flyttet om på jorda en del. Så de har spredd seg godt.

Denne Festuca glauca "Intense Blue" er nykommer i skråningen nedenfor den øverste hagedammen. 
Gullklokkebusken er fantastisk vakker når den blomstrer. Og den har alltid blomstret to ganger hvert år.
Under gullklokkebusken vokser denne blå bunndekkeren, en ajuga (med små blader). Vi synes den fremhever blomstringen til gullklokkebusken på en fin måte.
Vi har brukt den samme bunndekkeren under/rundt en av bambusene ved dammen. Her vokser det også en eldkvede, og vi liker fargekombinasjonene.

Vi har mange planter som liker karrige og tørre forhold, eller steinbed-planter, som vi pleier å kalle dem. De vokser ofte som puter eller tuer.


Her er et bilde av hele det runde steinbedet, som ligger langs gangveien ned til hagen, og har en diameter på ca. 4 meter.
Mahoniaen er nykommer i hagen.For det andre: Hva har vi gjort i hagen siden de to siste ukene:

I vinter forsvant strømmen ned til uthuset. En kabel ligger i bakken fra hovedhuset og ned til sikringsboks i uthuset. Herfra kommer det strøm til pumper i hagedammen, lys og varme i drivhus, hagebelysning, og aller viktigst: rommet på uthuset hvor vi har vinterlagret alt av pelargonier, agaver,  engletrompeter, en hibiskus, ett appelsintre og et par andre lite herdige planter. Elektriker målte og konkluderte med skade/brudd på kabel, og at det ville være billigere og enklere å legge ny kabel enn å finne hvor feilen var og grave opp og reparere. Dessverre var ikke kabelen som nå var skadet, blitt lagt i rør, når den ble lagt i bakken for 13 år siden. Da hadde det bare vært å trekke den ut og legge inn en ny. Så ny ble kabel-løype lagt fra hushjørne, bort til gjerde og tomteskille. Derfra langs gjerde, gjennom bed og syrinrøtter og ned til hjørne av uthus,

Kabel ned fra koblingsboks oppe på veggen, ned gjennom opphøyet bed med granittkanter, så i rør(!) under belegningsstein på uteplass....Bedet har nettopp blitt forhøyet med ett skift granittstein og blitt 10 cm. dypere. Kaprifolen som stod her trivdes ikke særlig godt, og har blitt erstattet med en rådhusvillvin. Vi håper den vil skyte fart....
Alt tilbake på plass.

....bort til bedet langs gjerde gjennom røtter fra en klokkebusk....

...ned gjennom bed med klatrehortensia og klematis ved sjakkbordet...

...og inn mellom røtter fra tre syriner, og ned under en liten steinmur og rullesteins-gulvet bak uthuset og bort til uthusvegg.
Ferdig! Men en ganske irriterende drittjobb, som tok en god del timer og som vi gjerne kunne vært foruten. Nå venter vi på at elektrikeren kommer i løpet av uken og kobler til i begge ender, og at vi kan fjerne den midlertidige skjøteledningen.

Etter at vi sist høst fjernet en stor tuja, en stor kornell, og et prydepletre i bedet mellom hagerommet med sjakkbordet, og uthuset, opplever vi at hagerommet med sjakkbordet nærmest mistet en vegg, og ble veldig åpent. Og det vil ta en del år før de to rododendroene som ble plantet der  når en størrelse som gjør at de bidrar til å skape en viss romfølelse. For å kompensere for dette, fant vi ut at vi kunne lage enda en ny portal ved inngangen til det vi kaller sjakkrommet. Da ville vi også få en fin plass til klatrerosen "Flammentanz" som vi lenge har ønsket oss, men ikke har funnet noen ledig klatreplass til. 

Noen lister ble skrudd sammen, og satt opp som et "skisse-stativ". Det ble flyttet litt fram og tilbake, og vurdert fra alle kanter inntil vi trodde vi ville bli fornøyd med både plassering og størrelse. Sjakkbordet skimtes ved enden av stien opp til det. For de som ikke tidligere har sett eller lest om sjakkrommet og sjakkbordet, her er et bilde:

Stolpesko ble innkjøpt på Biltema (billigst!) og trykkimpregnerte trestolper på Bauhaus. Det tok nøyaktig fem timer å kappe til og sette opp portalen. Taket ble laget i to "etasjer" for at rosen skal få litt plass å boltre seg på, og for at portalen skulle skille seg litt ut fra de andre portalene vi har laget. Vi tror dette blir en fin port, og et fint tittehull, både opp mot sjakkrommet, og fra sjakkrommet og ut mot hage og damanlegg.

Portalen får også en fin visuell funksjon i forhold til adkomst ned i hagen via den lange steintrappen som kommer ned like bak portalen.

Plantebordet som vi fortalte om, og viste bilder av i et innlegg tidligere i vår, er nå fylt opp med overskuddsplanter etter deling av stauder og planter som har frøsådd seg eller kommet med rotskudd. 

I enden av plantebordet har vi også laget et arbeidsbord av vannfast kryssfiner. Det kan enkelt løftes av og settes bort hvis vi ønsker å få plass til enda flere planter - f.eks. i forbindelse med åpen hage.

Ny trillebåre har det også blitt. En tohjuling med flat lasteplan som står støtt og kan trilles med bare en arm! Slik en som de har rundt på plantesentrene. Superpraktisk. God ide fra Laila (blogg: Fagerdala trädgård)

Bak uthuset har vi endelig fått orden på ting. Som et bidrag i kampen for en mordersnile-fri hage, er de tre åpne kompostbingene vi hadde, blitt skiftet ut med lukkede beholdere - "kompostbjørner" som alle er kjøpt på Finn.no. Åpen kompost kan bli utmerkede overvintringssteder for sniler, og det vil vi unngå. Vi har også laget et nesten fem meter langt plantebord med plastbrett, hvor det allerede er fylt opp med overskuddsplanter. Så vi har brukt noen timer på deling og potting denne våren! Om ikke lenge skal Halden hagelag ha sitt årlige plantesalg, der medlemmene bidrar med planter. Så da regner vi med at vi får litt ledig plass på bordet. Under bordet har vi fjernet rullesteiner vi la for et par år siden, og lagt flate betongheller i stedet, for at det skal være enklere å lagre sekker og kasser, og lettere å holde det rent.

Rullesteinene har vi i stedet lagt rundt to plantekasser vi har laget nede i hjørnet av tomta nedenfor uthuset. Her blir det litt mer kjøkkenhage. De to kassene er til sammen like store som "Grow-Camp"-teltet vi fjernet for å gi plass til det store plantebordet. (2 stk. 120x180 cm.)

Vi synes at rullesteinsgulvet passer godt inn ved buskboombedet med sine 12 kuleklippede buskboomer. Et riktig kult bed synes vi.... Så, som du sikkert skjønner, har vi hatt nok å holde på med  i tillegg til vanlig våronn med luking, planting, plantedeling, gjødsling, plenrens, såing, hekklipping, prikling og rengjøring av drivhus, potter og plantebrett. Fulltidsjobb? Vel, full tid - ja, nesten. Jobb? Nei, jobb er noe du får betalt for!

For det tredje: Ut på hage-tur igjen: Men denne gangen kun en liten kveldstur, kun 15 minutter med bil hjemmefra

Nesten midt i Strømstad, bare 100 meter fra sentrumsgatene ligger  Strømsdalen. En bitteliten "dal" med fjell på begge sider. Her har det blitt laget en flott park med gressplen,  gangstier, og en liten bekk med idylliske gangbroer i dalbunnen. 

Langs bekken og innunder fjellknausene og de store gamle lønnetrærne er det plantet mer enn 1000 rododendron, magnoliaer, hortensiaer, primulaer og andre vekster som trives i dette mikroklimaet. Så langt vi vet er det kommet i stand etter privat initiativ, i samarbeid med kommunen. Det har tidligere stått en oppslagstavle med opplysninger ved inngangen, men denne var borte når vi var der sist. Vi kan tippe at parken kan være 250-300 meter lang og 20 mål stor... 

 En sjelden vakker liten steinbro. Skulle gjerne hatt den hjemme i hagen....

Nederst i dalen renner bekken under denne romantiske broen og munner bekken ut i dammen  med alle sine liljer.

 Det er flere gamle og nye steinarbeider.

Og så er det alle de flotte plantene. Her er bare noen få bilder.


Ved bekken vokser en flott stripelønn. Er du av de som av og til er over grensen for å handle, bør du absolutt legge turen innom den lille parken i Strømstad. Det er selvfølgelig finest i mai/juni, men et hyggelig sted for en rusletur er det uansett!

Trippel-hilsen fra Eirin og Lars


24 kommentarer:

 1. En fantastisk flott hage dere har! Tusen takk for titte!

  SvarSlett
 2. Mange fine billeder fra jeres flotte have. Der er rigtig mange spændende elementer i den, kan jeg se. Bro og bæk, det ser godt ud.
  Hilsen fra Samsø

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Lyden av rennende vann er godt å høre og se :-)

   Slett
 3. Hei Eirin og Lars

  Tak for rundvisningen - lækker have med gode detaljer!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk !
   Kvelden ble brukt til en hagevandring i vårt lokale hagelag, en riktig hyggelig kveld.

   Slett
 4. Flott serie av bilder! Det er morsomt å se på alle bildene deres, og dere er virkelig flinke i hagen. Flotte fargekobinasjoner :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen ! Hagen er uten tvil vår felles interesse, og vi liker å stadig forme og utvikle det vi startet med. (stadig noen nye ideer) .-)

   Slett
 5. Underbara inspirationsbilder! Vilken vacker damm, och stenpartiet var verkligen flott. Tack för titten.
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du blir inspirert. Og...vi er veldig glad i stein.

   Slett
 6. Så fint det är hos er, och många fantastiska växter. Klematisarna blommar så fint, de är favoriter hos mig, men lyckas inte alltid med dem. Portalen är fin, skall försöka mig på något liknande. Ha en skön dag! Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er blitt glade i portaler, fine å bruke som inngang fra en del av hagen til en annen.
   Idag starter sommeren, det er juni.:-)

   Slett
 7. Aldeles nydelig hage. Inspirerende.

  SvarSlett
 8. Hei og takk for hyggelig hilsen inne hos meg! For en utrolig flott hage dere har!!! Jeg elsker dammen og de fine bedene dere har og de flotte planteportalene! Det var en god ide å kjøpe trillebår med to hjul, hvor får man tak i slike? Legger meg til som følger og ser fram til å se mer fra hagen deres. Ha en riktig god helg!
  Hagehilsen fra Berit

  SvarSlett
  Svar
  1. Trillebår med to hjul og et håndtak er virkelig praktisk. Vi fikk kjøpt vår på et lokalt gartneri der de bruker slike som kundevogner , men vet de finnes på nettet.
   Håper juni gir oss litt varme:-)

   Slett
 9. Dere har da sannelig ikke ligget på latsiden - du verden så fint det er hos dere!
  Tenk at de har en sånn "skatt" i Strömstad! Jeg pleier sjelden å dra dit (har ikke helt sansen for trengsel) og noen svenskehandel trenges jo ikke når jeg bor i landet, men dette må jeg passe på å få sett.
  Håper dere får en fin hagehelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora.
   Takk for hyggelig hilsen. Vi ligger stadig på både den venstre og høyre siden. Men, latsiden, nei den har vi aldri ligget på - så langt vi vet. Det blir helg med både egen hage, barnebarn (bursdag), og botanisk hage i Oslo, så det blir nok en veldig fin helg! Fin helg ønskes deg også!
   Hilsen Eirin og Lars

   Slett
 10. Kære Eirin og Lars, meget fin Portal i gode proportioner, den skal nok blive en god støtte for jeres rose. Skal den males, eller patineres af solen. Ang. det knækkede elkabel, tungt men nødvendigt arbejde. Især med så mange eksotiske vækster der skal overvintre, apropos heraf, figentræet, ser da rigtigt fint ud, med nye figener på vej, bliver de modne hos jer, eller blot til pynt. Hos os frøs træet langt tilbage i vinteren 2013 og jeg måtte klippe det helt ned, og vente på et nyt hovedskud.
  Kærligst
  Henrik

  SvarSlett
  Svar
  1. hei Henrik.
   Takk for kommentar. Portalen skal patineres av solen og vær og vind - slik som de andre 8 portalene og pergolaene vi har laget. Synes det er penest. Og så er det veldig viktig å ikke skape unødvendig vedlikehold av ting! Det tenker vel du også ofte på? Hagene våre er jo ganske store og omfattende, og vi skal jo klare å leve med dem i framtiden.
   Ang. fiken, så fikk vi mye moden fiken sist år, vi spiste til dessert og lagde syltetøy.( men det var jo en meget lang og varm sommer)
   Mvh. Lars

   Slett
 11. Hei dere to fantastiske hagemennesker!
  FOR en inspirasjon og lese innlegget,og alle bildene fra denne oasen dere har skapt!
  Takkog takk...en stor glede og lese:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for veldig hyggelig kommentar :-))

   Slett
 12. Det er rett og slett vakkert hos dere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det.Det er jo det vi har jobbet for at det skal være - vakkert. Vakre omgivelser er en god psykiater! Vi er ganske fornøyd med det meste, men ser heldigvis fortsatt utviklingspotensiale og muligheter til forbedring.

   Slett