7. mai 2015

PLANTING MED PANGSTART...

Eirin hadde kjøpt en New Dawn klatrerose som skulle plantes på ledig plass ved "klatreveggen" ved den store pergolaen og porten øverst i hagen. Enkel liten jobb, tenkte jeg. "Bare si hvor den skal stå, så graver og planter jeg". Det ble to spadetak, og så PANG.  

Fjell? Nei, hørtes ikke helt sånn ut når jeg slo på den med spettet. Men det hørtes heller ikke ut til å være en stein med vennlig størrelse, og egnet for fjerning med muskelkraft. Det var heller ikke antydning til bevegelse da spettet ble brukt i henhold til fysikkens lov om: kraft x arm = moment. 


Etter en drøy times pirkegraving med teskje-spade, og klipping av diverse brysomme røtter fra syriner i nærheten, ble en del av steinmuren som stod i forkant "demontert", og kunnskapen fra fysikktimene på skolen igjen brukt, og steinen ble vippet ut med spettet.Steinmuren i forkant ble deretter stablet på plass igjen, og hullet i bakken fylt opp med 60 liter rosejord, 80 liter leireholdig hagejord, og en passe dæsj kukompost, før rosen (som hadde stått i vann natten over) ble plantet. Tenk, fem timers jobb for å få plantet en rose! Steinen som ble fjernet ligger i forgrunnen og venter på sekketralle som skal flytte den til annen plass i hagen hvor den skal gjøre nytte for seg! Badevekta anslo den til å veie 62 kg. (Ja, vi var smarte nok til å bære badevekta ned til steinen - og ikke motsatt!)

Vi føler på oss at vi har gitt rosen en "god start i livet", og håper den etter hvert vil takke oss med å fylle både klatreveggen og pergolataket med deilige roser. Her er noen andre godsaker fra hagen i dag:

Keiserkrone forran alperipshekken.

Imponerende blomstring på morelltreet. Det lover godt for sommeren...

Og vi spør igjen om noen av dere vet hva denne lavtvoksende planten (sukkulenten?) som står i stenbedet vårt heter?

På gårdsplassen har vi laget et lavt steingjerde ved skråningen mot veien.Skråningen er en steinfylling med veldig lite jord, men bergenia er ikke kravstor, og brer seg godt utover. På den andre siden av den smale veien står naboens mer enn hundre år gamle steinmur med hvitmalt stakittgjerde på toppen. Det er mye stein og mange steingjerder i Sponvika-området. Skal se om vi kan få tatt en del bilder og laget et innlegg om det en dag...

Stadig nye tulipaner som blomstrer i hagen. Vi har ikke oversikt, men tror det er 3-400 totalt.  Veldig vakkert å se på. Og helt bekymringsløst - nå når vi ikke lenger har rådyr som kommer på besøk! De er stengt ute.

Hilsen Eirin og Lars.

31 kommentarer:

 1. Så bra at dere ikke har rådyr på besøk lenger! Det er rådyr her også, men de har heldigvis holdt seg unna hagen. Imponerende roseplanting ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig uten rådyr i hagen, og de er vakre å se på utenfor hagegjerdet. :-)

   Slett
 2. Oj vilket jobb ni haft med rosplanteringen. Härligt att ni slipper rådjuren, här springer de titt som tätt:-(

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye jobb, og kjekt med litt arbeidsfordeling :-)

   Slett
 3. Litt av en jobb.! Roser kan være krevende :) Flotte bilder fra en vakker hage.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi prøver oss med noen roser igjen, etter å ha gitt opp i noen år. De vi plantet sist år kommer fint, så da prøver vi med denne også.:-)

   Slett
 4. Ja blir ikke rosen fornøyd med det grunnarbeidet så vet ikke jeg:-) Jeg kjenner igjen det der med stein i bakken, her sier det stadig vekk "pang" når vi graver. Det kan være slitsomt, men på den annen side er det jo veldig fint med stein også.
  Du verden så fin den sukkulenten er! Jeg kan dessverre ikke hjelpe dere med navnet, håper dere finner ut av det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, flotte steiner finner vi alltid en plass til !
   Og, da fikk vi jo gravd ut mer enn vi hadde gjort ellers :-)

   Slett
 5. Oijoii...ja slike steiner er ikke bare å få opp!
  Flott Bergenia-bedet...herlig når det er mange av en plantetype:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bergenia er en hardhaus, og vi syntes den ble fin i skråningen mot veien. Jevnlig med blodmel så blir ikke blomstene "klippet" av rådyra:-) (disse står utenfor gjerdet)

   Slett
 6. For en jobb med rosen=) Men det er verdt det, for den er veldig søt=) Kos dere i hagen=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det blir verdt jobben, og at den trives :-)

   Slett
 7. Uha, den sten ser ud som dem vi også brugte 4 timer på at lirke op af jorden bare i det ene bed. #¤%¤#. Lange arme....Hvad man ikke gør for New Dawn en af mine absolutte favoritter.
  Henrik

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har gravd ut mye stein, og det hjelper med spett og ofte en forlengelse på det. men det tar tid.
   Håper vi får til New Dawn på den plassen.:-)

   Slett
 8. Fin historie om et kæmpearbejde med en kæmpesten, 62 kg er dog noget. God idé at bære badevægten ned til stenen og ikke omvendt :) 4 timer for at plante en rose, ak ja, godt New Dawn er det værd.

  SvarSlett
  Svar
  1. At steinen var så stor, gjorde jo at rosen fikk litt mer god jord å vokse i. Så aldri så galt at det ikke er godt for noe. Og vi fikk en ny flott stein i hagen :-)

   Slett
 9. Dette har vi prøvd her også :-)) He he :-D

  SvarSlett
 10. Wow! Den steinen var nok ikke god å fjerne, men så er det ekstra god følelse når hindringen er beseiret. Så mye fint som blomstrer i hagen deres nå!
  Ha en fortsatt riktig fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt utfordringer er det greit å få !
   Vi visste faktisk ikke at vi hadde så mye som blomstret på denne tiden. Tidligere er jo alt blitt naturlig beskåret. Så vi nyter det :-))

   Slett
 11. Hei! Skal den vekk så skal den vekk. Spettet er i jevnlig bruk her i hagen. Uunnværlig. Liker veldig godt steingjerder, og det flott er med bergenia. Plantet noen avlegger for flere år siden og en av dem blomstrer for første gang i år. Ting tar tid. Både steiner og enkelte planter.
  'New Dawn' er en vakker rose og den blomstrer etter den første frosten.
  God natt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde nok ikke greid oss i hagen uten spett og sekketralle ! Og...ting tar tid.
   Håper rosen vil trives der vi har plantet den.
   Ha en fin søndag :-))

   Slett
 12. Hej, hej!
  Den vackra "suckulenten" heter Androsace sepmpervivoides! Grattis till en underbar växt!
  Vilket jobb med stenen men ni löste det smart!

  /Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for navnet !! Og.. Lars er god på steinarbeid :-)

   Slett
 13. Ja, her kjenner vi oss øyeblikkelig igjen! Store steiner som plutselig dukker opp når man skal plante, vi har dessverre møtt på noen ja. Men jeg tror at rosen vil belønne dere grundig for strevet, sannsynligvis ble hullet både større og dypere enn først beregnet og de liker jo litt plass disse rosene. Gleder meg til å se bilder av den etter hvert :-)
  Nydelig tulipan :-) og så bra at rådyrene ikke er hos dere lenger, rådyr er flottest på avstand og ikke i egen hage.
  Ha en fin helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er nok mange som kjenner seg igjen i dette , ja :-)) Og, rosen får det nok langt bedre pga. steinen.
   Håper bare den får nok sol der vi har plantet den.

   Slett
 14. Fina bilder från en fin trädgård, ibland får man använda mer muskelkraft än man tänkt sig. Det blev fint.
  Ha en skön söndag! Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. rosa ser ut til å bli fin der den står.:-)

   Slett
 15. Ja, dette er kjent "problemstilling":) Aldri godt å vite hva som ligger gjemt i dypet. Hadde jeg visst om alle røttene som fantes på Enerhagen når jeg begynte der, hadde det kanskje aldri blitt noen nye bed:) Så er det så godt når man er ferdig. Flott løsning ble det der. New Dawn er jo en tøffing, som klarer seg godt uten mye sol.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i hagearbeid byr på mange overraskelser , og steinene vi graver opp er jo flotte å bruke andre steder i hagen.:-)

   Slett
 16. Skal bare... det blir en hel dags jobb. Gott dere ikke løftet stein til vekta da ;)
  Nydelig liten plante det der, la navnet på minne :)

  SvarSlett