9. juni 2015

HAGEN, SNART KLAR FOR BESØK...

Helgen for en drøy uke siden var det barnebarn-bursdag i Skedsmo, og nå sist søndag var vi i veldig hyggelig barnebarn-bursdag i Tønsberg. Pent vær, 11 barn og 12 voksne - gikk helt knirkefritt. På veien hjem hadde vi en avtale med den såkalte "Pionmannen" på Barkåker - like utenfor Horten - om å komme innom på hjemveien. 

Som vi skrev i forrige innlegg var vi på jakt etter en Trepion av typen Rockii, som vi hadde sett i Botanisk hage i Oslo. Du kan se bilde i forrige blogginnlegg. Og "pionmannen" hadde faktisk noen Rockii - som stod i full blomst. Riktignok ikke med helt det samme arts-navnet som det stod på planteskiltet til trepionen i Oslo, men så lik av utseende, at vi ikke klarte å se noen forskjell. Så vi fikk sikret oss både en hvit en, -  som den i Oslo, og en rosa som var minst like fin. Bildene av de to pionene er hentet fra nettet.

Siden de stod plantet i bakken, og var i full blomstring, må vi hente dem i august/september.
Det var et veldig hyggelig besøk hos "pionmannen", og vi kjøpte også med oss to staudepioner som  var veldig vakre, en ny trillium, og en fylt duppesoleie, som Eirin har vært på utkikk etter i lang tid. Da vi også fikk plass på første ferje i Horten syntes vi det hadde vært en veldig vellykket dag - på alle måter.  Nå står det bare igjen å finne ledig plass i hagen til de nye pionene. Det vil si: Ledig plass må skapes - den finnes ikke lenger. Og neste helg skal vi i ny barnebarn-bursdag i Halden. Med ni barnebarn fra 8 år og nedover blir det jo en del kakelys som skal blåses ut til applaus fra bestemor og bestefar !
For øvrig synes vi hagen er veldig fin for tiden. Her er noen ferske bilder: Litt inspirert av de fine oversiktsbildene som Mia, (Mias hageliv) tok av hagen fra annen etasje for kort tid tilbake, har vi gjort det samme;Så, slik ser hagen ut fra terrassen:


Dagene går med til å gjøre alt klart til diverse hagebesøk framover. Vi skal få malt ferdig huset, luket en runde i alle bed og gangstier, og renset litt opp i hagedammen. I dag har vi hengt opp bilder i det lille sommergalleriet nede på uthuset. Det er ikke store rommet, men vi har klart å få plass til 33 bilder. Det er mest grafikk, men også noen akvareller og kulltegninger. For uten noen av mine (Lars) egne arbeider, blir det arbeider av kunstnere som: Karl Erik Harr, Terje Grøstad, Elling Reitan, Eva Langaas, Kjell Torjussen, Jan Aunvik, Reidar Fritzvold, Vivi Torgaard og Dag Storaker. Her står Eirin i sommergalleriet og titter ut i hagen:Vi ligger helt klart godt på etterskudd med både det ene og det andre, men håper å få alt i orden til dager med åpen hage om en drøy uke.Først ut (eller inn...) er Askim hagelag som skal på sommertur og har valgt å ta turen innom vår hage på formiddagen onsdag den 17. juni. Noen timer senere, kommer medlemmer (forhåpentligvis mange) fra Halden hagelag hit på kvelden. Vi har lagt opp til en helaften som blir litt annerledes og mer enn bare en hagevandring.  Medlemmene har blitt oppfordret til å ta med seg mat og drikke, og litt varme klær. Så fyrer vi opp på bålplassen, og setter fram bodsja, krokkett, hagesjakk og dart (pilspill), og håper på en sosial og hyggelig kveld. I følge yr ligger det an til at været skal bli det aller beste. Deretter, bare et par dager senere, har vi generell åpen hage i helgen for alle interesserte på lørdag 20. og søndag 21. juni kl. 13 - 17. Her er også noen ferske detaljbilder fra hagen i dag, og det blir vel ikke mindre å se om en drøy uke. vi får håpe at syriner, rhododendron og asalaer blomstrer et par dager ekstra i år!:


Sibirlønnen blomstrer.


Det samme gjør de fleste asaleaene.

En av våre fem trepioner (podet).

Denne akeleien har ikke endret på fargene siden vi plantet den.


Rhododendron ved sjakkbordet var er 8-9 år gammel.


Den tofargede syrinen er på sitt vakreste nå.Og vi er veldig glad i portalene vi har laget i hagen. Mange av den er beplantet med klematiser, slik som denne.Her fotografert fra skyggesiden. Den lille portalen i bakgrunnen har både en kattebusk og mørk blå klematis.
Sverdliljene ved bekken er et vakkert syn. Synd de blomstrer så kort.


Hostaer i ulike varianter er superbunndekkere, og dekorative både med og uten blomster, og kan puttes innimellom og under det meste.

Vi har flere av dem til salgs på vårt plantebord (sammen med bl.a. de flotte sverdliljene)under de åpne hagedagene.

Dette lille nåltree, som står i et av våre mini-bed, har lysegul-hvite skudd. Vet ikke hva den heter. Men det er vel antakelig den som er oppført i vår planteliste som hvitgran/kjeglegran (Picea Glauca Daisy White)?

Den oppstammede Dvergtornen, Crataegus monogyna Nana, som vi plantet sist sommer overrasket stort med sin mange små, vakre, hvite blomster.


Dodong-rognen ved drivhuset har i år fått mange blomsterklaser. Den er absolutt en av våre favoritter i hagen, både vår, sommer og høst. Flotte blader, fin blomstring, og vakre høstfarger. Du har kanskje sett den tidligere og tilogmed kanskje gått under dengått under den. Det er denne rognen det står flere oppstammede eksemplarer av den utenfor inngangen til botanisk hage i Gøteborg.


Eksotiske blader og fyldige store blomsterklaser. 


Noen av alliumene blomstrer også mange steder i Hagen.
Og fortsatt blomstrer et par Magnoliaer. Blant annet denne "Susan" som ble klippet helt ned etter frostskadene vinteren 2012.


Et par detaljer av et par sukkulenter i det store steinbedet. Den 22. skal spireahekken klippes, før vi overlater ansvar for hus og hage til "de unge", og reiser på vår årlige tur til Jylland for å besøke noen private hager og få med oss noen konserter og en avstressende dose dansk festivalstemning på Riverboat Jazzfestival i Silkeborg. Vi gleder oss veldig til det! Vi har sendt ut noen mail på forhånd med spørsmål om det er mulig å få komme på hagebesøk, og vår erfaring er at hagemennesker alltid er positive og gjestfrie.

Hilsen Eirin og Lars, som ikke er helt i rute.

22 kommentarer:

 1. Fine oversigtsbilleder fra jeres have og flotte rockiier I har købt, jeg bliver helt misundelig :)
  Jeg kan godt lide udtrykket ´knirkefrit´ det var sødt :) det kunne nemt gå anderledes med sådan en flok.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Rockiiene er vakre, gleder oss til å hente dem !
   Ny barnebarnbursdag til søndag med 12 eller 14 barn. Vi håper på fint vær :-))

   Slett
 2. På etterskudd? Det ser ikke sånn ut, men jeg ser at her ligger det enormt mye arbeid. Innmari vakkert hos dere. Lykke til med åpen hage og god tur til Silkeborg med masse jazzopplevelser. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er nok skikkelig på etterskudd... så det er bare å stå på, og blir vi ikke ferdig så er det bare sånn, og vi gleder oss til ferie sammen med gode venner :-)

   Slett
 3. Nå er hagen deres skikkelig vakker! :-D Uansett om noe vil være ferdigblomstret når folk kommer, så er det jo veldig mye å få inspirasjon av! Gratulerer med noen veldig flotte trepeon sorter forresten. Jeg har også en slik hvit rockii variant. Den er faktisk litt større enn det eksemplaret i Botanisk hage, men i år har flere greiner plutselig begynt å visne helt uforklarlig. Kanskje den har fått en sykdom? :-(
  Ha en fortsatt riktig fin hagedag!
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi håper at folk ser hagen, og overser at noe er litt uferdig. "Peonmannen" sa noe vi ikke var klar over, at over rota og inntil stammen skulle det være et lag med grus, for drenering, fordi de tåler fuktighet dårlig ,( men det vet du kanskje fra før) det har jo vært en fuktig vinter.
   Ha en finhelg:-)

   Slett
 4. Utrolig flotte oversiktsbilder fra hagen deres! En får jo et litt annet perspektiv når ting sees høyt oppe fra.
  Peonmannen har mye fint ja, og det er en fryd å se alle peonene han har i hagen i blomst. Har vært der to ganger, og de er veldig mange sorter han har til salgs også. Skjønner godt at det ble med hjem mange planter derfra, snakker av egen erfaring ;) God tur til Danmark!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi hagemennesker er vel litt like der, det blir med mer hjem enn planlagt :-)
   Det blomstret utrolig flott hos ham nå, så riktig tidspunkt å handle.

   Slett
 5. Så otroligt vackert ni har det. Blev förtjust i den fina klematisportalen. Trädpionerna är så fina, dem hittar ni nog plats för. Ha en fin dag! Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Vi er glad i klematis portalen, og ser fram til at det gror til på de andre portalene. Tror kanskje vi må utvide litt med "bed", eller fjerne noen busker til høsten for å få plass til noen nykommere :-)

   Slett
 6. For en vakker og variert hage dere har! Jeg likte spesielt den fine klematis portalen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk !. Klematis portalen er utrolig flott nå.:-)

   Slett
 7. Så lurt å ta sånne bilder "fra oven" - den idèen skal jeg nok stjele:-)
  Så dårlig timing jeg har som kommer hjem til Skjeberg en uke for tidlig. Jeg drar imorgen tidlig og er der over helgen. Men jeg satser på at det kanskje går å sende dere en mail og kanskje komme en tur senere i sommer når jeg er på neste besök i gamlelandet? Jeg tenker ikke be om å få komme denne helgen siden dere har masse å gjöre både med bursdager og hagerydding. Kan skjönne at dere gjerne vil få alt dere har tenkt å gjöre gjort för dere får besök! Håper dere får noen fine dager og mange hyggelige gjester. God tur til Danmark!
  Hilsen Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hilsen ! Det er mye å gjøre, men vi tar oss tid til besøk:-)
   Vi er opptatt søndag fra kl. 13 og utover.
   Du er hjertelig velkommen .Det er bare å ta kontakt, på mail eller tlf. 41 00 17 14.
   Skikkelig sommer her nå :-)

   Slett
 8. Bevares så mye fint i hagen. Jeg fallt også for bergklematisen på portalen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Bergklematisen er flott og vi oppdaget et par frøsådde planter for et par dager siden:-)

   Slett
 9. Härliga bilder från er vackra trädgård./ Titti

  SvarSlett
 10. Så flott det er i hagen deres. Ser så spennende ut. Har satt å lest litt om utleieleilighet og annet hos dere. Ser svært spennende ut. Noe å tenkte på om vi skal til deres område en gang :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Det er bare å ta kontakt om dere er på disse kanter :-)

   Slett
 11. Takk for en flott opplevelse i hagen deres igår! Det var veldig inspirerende🌻! Idag har vi plantet murtorskemunn, hosta, hasselurt og akeleiefrøstjerne som vi kjøpte av dere. God sommer ønskes dere fra Ingrid og Christos

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var hyggelig å ha besøk av dere. Lykke til med hagen, og god sommer.:-)
   Lars og Eirin.

   Slett