22. juni 2015

NYTT FRA HAGEN I SPONVIKA...

Først litt praktisk arbeid:
Omlegging og utvidelse av bed - og plass til en plante til i hagen. 
Alle som driver med hage vet at mange ting gjøres både to og tre ganger. Ikke minst når det kommer til det å flytte på planter for å finne gode voksesteder. Noen ganger kan det få litt større konsekvenser enn bare et par spadetak, som her da vi skulle finne en lunere plass til den lille blåregnen. Og når hagen begynner å bli full, og ledig plass ikke er noen selvfølge lenger, må en - som vi skrev i forrige innlegg - forsøke å skape ledig plass. Dette gjorde vi: 

Terrassen har blitt "stemplet opp" (bak søylen) slik at bæresøylen henger fritt, og har blitt kappet av. Tidligere fundamentet er rengjort og primet, og et 35 cm. langt forskalingsrør, laget av sponplater står klart til å bli tredd ned på den gamle betongsøylen.

Den lave steinmuren som vi for noen år siden stablet bak hjørnesøylen har blitt plukket ned før forskaling ble satt på plass, og betong og noen korte armeringsjern ble fylt i.

FTo dager senere er forskalingsrøret demontert, og steinmuren kan stables opp igjen, nå i bue utenfor det forhøyede betongfundamentet.

Belegningsstein har blitt skåret til med vinkelsliper og lagt inntil muren, god jord er fylt på, og blåregnen har fått ny lun vokseplass med egen søyle å vokse på. Bjelken som ble brukt til oppstempling ble fjernet når det nye betongfundamentet var godt herdet.

Nytt på lekeplassen.
Det er fint med lekestue på "barnebarnas" område i hagen, men vi har savnet litt muligheter for huske og klatring. Så, selv om det eldste barnebarnet er syv og et halvt år, gikk vi til anskaffelse av følgende:

Nå blir det enda litt mer å finne på hos bestemor og bestefar, og morelltreet like i nærheten kan få slippe å være klatrestativ.

Det tok litt plass av lekeplenen, men det er fortsatt plass nok til krokket og badminton.

Ryddig og pent, og klart for besøk.

Slik liker vi helst at det skal se ut. Både når vi skal ha besøk, og når det bare er oss selv som er i hagen. Det hyggeligst å rusle rundt og slappe av og nyte, når bed og helleganger er luket og feid, og det er ryddig og frodig, og ikke alt av redskap, kasser og sekker, jordhauger og trillebårer står eller ligger rundt over alt.

Det er også gøy å ha åpen hage når det er så frodig, og så mange planter og farger er på sitt vakreste og mest intense.

Dette viser vi gjerne fram. Hyggelig var det også at enkelte som hadde besøkt hagen tidligere, kom tilbake igjen i år og hadde tatt med seg venner som de ønsket skulle få se hagen.




Plantene i steinbedet som vi laget utenfor uthuset sist sommer, har vokst til.

Åpen hage - ikke lukket, bare luket.

Og så kom gjestene..... . Drøyt hundre til sammen på lørdag og søndag. I tillegg til at 35 medlemmer fra Askim og Eidsberg hagelag var her på onsdag formiddag. Det ble dessverre en noe våt opplevelse for disse siste, så da medbrakt mat skulle inntas ble de invitert inn i tørt og varmt hus. Besøket av Halden hagelag på onsdag kveld ble utsatt til mandag - I KVELD, på grunn av fortsatt regn. I skrivende stund er imidlertid værutsiktene helt utmerket, og vi ser fram til en hyggelig kveld med hagevenner fra eget hagelag. Vi har satt fram diverse spill i hagen, som krokket, kubb, botsja, fire på rad, hagesjakk, hagedommino og hagejatzy, og håper at alle som kommer har med seg litt varmt tøy, god kveldsmat og drikke. Vi gleder oss veldig! 

 På søndag virket det til tider å være hagebesøkende over alt.. 

Spørsmålene og de hyggelige kommentarene var mange, vi vi satt absolutt igjen med inntrykk av at mange ble inspirert og plukket med seg gode ideer og nyttige tips hjem. slik vi selv har gjort på våre mange hagebesøk rundt omkring. Noen ga utrykk for at de fikk lyst på å bruke mer stein i hagen, mens andre oppdaget nye planter som de satte på ønskelisten, som for eksempel denne koreakornellen - som er en av våre favoritter i hagen: Bare se her:

Den står ganske lunt i ly av alperipshekken, og har overlevd tre vintre og blitt 2 meter høy.

Og blir det som forrige sommer, så kan vi glede oss over  at den blomstrer i hele 3 - 4 uker framover.



De fleste rododendron og asaleaer var ganske avblomstret, men noen få viste seg fortsatt fra sin beste side.

Noen av pionene har åpnet sine første blomster akkurat tidsnok til at vi holder åpen hage. Bra timing!

Den Canadiske fjellhemlokken står som en fin skulptur på den nederste plenen, og er en annen av våre hagefavoritter.

De fleste la også turen innom det lille galleriet på uthuset. Men planteinteressen var nok betydelig større enn kunstinteressen hos de fleste.

Et dessverre litt uskarpt bilde av mispelen ved gårdsplassen......

...men vi hadde lyst til å vise hvor vakker den litt "kjedelige" mispelen er når den får vokst seg til og blomstrer. Det var i det hele tatt mye fint å se på i helgen. Her er noen flere bilder:

Rød salvie ?

Blå lerkespore
Etasje-primula som i år ikke har klart å bestemme seg for om den vil være rosa eller orange. 

Også denne gangen tar vi med et bilde av den elegante sverdliljen. Flere besøkende kjøpte med seg et eksemplar av denne fra plantebordet vårt.

I morgen overlater vi hus og eget lille paradis, (inkl. vanning - "all inclusive") til barn og barnebarn, og reiser selv til Danmark for noen dager med musikk og avslappet stemning (Riverboat jazzfestival) og hyggelige hageopplevelser. Vi har gjort avtale om hagebesøke med: Gunhild og Svend Erik Sørensen i Videbæk: haveselskabet.dk/aabnehaver/parcelhushave-i-videbaek
Lone og Arne Astrup i Videebæk: haveselskabet.dk/aabnehaver/astruphaven-i-videbaek-0
Ole Hede i Silkeborg: haveselskabet.dk/aabnehaver/oles-have-i-silkeborg
Inger og Jørn Skoudal-Jensen: www.haven-ved-hegnet-7.dk 
Winni og Per Ibsen i Silkeborg: haveselskabet.dk/aabnehaver/winni-og-per-ibsens-have

På hjemreisedagen håper vi å rekke en tur innom to hager som er åpne denne dagen, siden vi har en sen avgang fra Fredrikshavn: Anne Just`s have i Hune: annejust@c.dk og hagen til Kirsten og Ingolf Nielsen i Randers: haveselskabet.dk/aabnehaver/have-ud-over-det-saedvanlige
Dette er alle sammen noen av Danmarks aller vakreste (eller deiligste - som de sier i Danmark) privathager.  Blant annet vant hagen til Lone og Arne Astrup pris for Danmarks deiligste have i 2011, og Inger og Jørn Skoudal-Jensen sin hage kom på annen plass i årets konkurranse. Kirsten og Ingolf Nielsen sin hage i Randers har vi besøkt en gang tidligere (for fire år siden) og gleder oss til å se den igjen. Hagen bærer preg av at Ingolf - som nå er pensjonist - av yrke har arbeidet som steinhogger. 
 Og vil du se flere åpne hager i Danmark, så søk på det danske haveselskapets hjemmeside: www.haven.dk Der ligger det en god oversikt.

Hilsen glade, fornøyde og reiseklare Eirin og Lars.

8 kommentarer:

 1. Fantastiskt fint.Skulle gärna promenera omkring i er trädgård, eller sitta ner vid dammen. Är det ni som sitter där?
  Ha det skönt!
  Marika

  SvarSlett
 2. Dejligt med så mange besøgende i haven, den ser flot ud. Godt der blev en ekstra plads til blåregnen :) vi gør meget for ekstra plads og for barnbarnene :)
  God tur til Danmark
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
 3. Hei! Blir imponert av alt dere får til. Det er deilig med en hage som er klar for besøk. Det er flott hos dere nå. Her er det mye som fremdeles flyter. Ha en riktig fin tur til Danmark! Anne

  SvarSlett
 4. Det er imponerende hvilken flott hage dere har! Tenker alle de besøkende var veldig fornøyd over hva de fikk se :)

  God tur til Danmark!

  SvarSlett
 5. Underbara bilder från er vackra trädgård. Härligt med alla era projekt. Barnbarnen kommer älska att klättra på den fina klätterställningen. Trevlig resa/ Titti

  SvarSlett
 6. Kjekt å se innom hagen deres selv om det bare blir på nettet.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett
 7. Så nydelig og hyggelig med en tur rundt i hagen deres. Skulle gjerne vært der i virkeligheten også. Kjempetrivelig for barn og voksne forstår jeg. God tur til Danmark :-)

  SvarSlett
 8. Ja, jag kan förstå så väl att folk vallfärdar för att få se er trädgård! Om det inte vore så långt till Sponvika skulle jag gärna komma jag med!
  Ha det så skönt på semesterresan och hoppas att ni har någon trädgårdsvän som kan vårda er klenod tills ni kommer tillbaka!
  Allt gott!
  Laila

  SvarSlett