For en uke siden kom vi tilbake fra vår tur til Jylland. Men lungbetendelse (og antibiotika) har gjort at ikke så mye har skjedd etter at vi kom hjem - i hvert fall ikke på bloggen. Med flere jazzfestival, diverse hagebesøk og mange bilder, har vi valgt å dele repotasjen fra Danmark opp i tre (i hvert fall). Her kommer første del. De neste to kommer med få dagers mellomrom.
Mandag kveld den 22. juni var hagelaget dra Halden invitert på hagevandring. Oppmøtet var ikke overveldende. Kanskje av flere grunner : Noe usikre værutsikter, med regn tidligere på dagen. Arrangementet hadde allerede blitt utsatt en gang p.g.a. dårlig vær, og ikke minst, ferien hadde begynt, og mange hadde allerede reist bort. Men, "den harde kjerne" dukket trofast opp, og vi hadde en hyggelig rundtur i hagen, og avsluttet med kaffe og medbrakt kringle på terrassen.
litt av "den harde kjerne"....
Det var mye som blomstret i hagen. Blant annet denne hvite irisen.
Blærespireaen hadde åpnet sine blomster dagen i forveien.
Så, på onsdag 24. reiste vi - ganske slitne - til Jylland og Silkeborg, sammen med et vennepar fra Halden. Etter en times avslapping på hotellet dro vi ned til byen, og rakk akkurat å få oss en matbit og en konsert på "Rampelys" med bandet "Brass Flavour" .
Torsdag morgen, etter frokost på hotellet, reiste vi en tur til vesterhavet, siden "Riverboat jazzfestival" i Silkeborg ikke begynte før torsdag kveld. Når vi er på Jylland tar vi alltid en tur ut til kysten,for kjenne på været og vinden, høre dønningene og plukke noen fine steiner på de hvite lange sandstrendene. I Videbæk, ikke langt fra Ringkøbing, og ca. en halv times kjøring fra Silkeborg, er det flere fine privathager som er verdt et besøk, og vi hadde avtalt å besøke et par av dem.
Svend Erik Sørensens hage:
Etter en deilig fiske-lunch på en kro, var vi klare for besøk i Svend Erik Sørensens hage. Det ble et inspirerende besøk i en spennende og innholdsrik villahage. Masse forskjellige stauder, trær og busker, - mye formklippet, og ca. 150 roser. Et stort arbeid var helt tydelig lagt ned i selve utformingen med stier, sitteplasser, klatrestativ for planter, og flere ulike bed. Her er noen eksempler:
Etter en deilig fiske-lunch på en kro, var vi klare for besøk i Svend Erik Sørensens hage. Det ble et inspirerende besøk i en spennende og innholdsrik villahage. Masse forskjellige stauder, trær og busker, - mye formklippet, og ca. 150 roser. Et stort arbeid var helt tydelig lagt ned i selve utformingen med stier, sitteplasser, klatrestativ for planter, og flere ulike bed. Her er noen eksempler:
Innkjørsel og gårdsplass - som ofte er førsteinntrykket - gjorde at en umiddelbart følte seg velkommen.
Et stein-, og takløkbed formet som en stor "kul" eller halv kule, i bakken var dekorativt.
Hagen var ikke det vi vil kalle en lettstelt hage, og vi var imponert over at Svend Erik stelte det hele alene - slik vi oppfattet det.
Den lille uteplassen foran lysthuset var veldig hyggelig utformet.
Svend Erik er tydeligvis en veldig dyktig handy-man og håndverker, og vi ble veldig imponert av hans flotte selvbygde kaktus-hus
En titt innenfor.
Flere steder var det små stier - ofte steinbelagt - inn i bedene som sikkert var hensiktsmessige når det skulle lukes og stelles.
Her vokser den dekorative og plasskrevende Gunnera eller mammut planten, som en skulptur på plenen. Klematisstativene til høyre har Svend Erik laget selv.
Dette halvkule-bedet med serum og takløk planter var også dekorativt. Det var påfallende tydelig forskjell på veksten på sørsiden (t.h.) og nordsiden (t.v.) av bedet.
Et gammetl plommetre(tror vi) fungerte utmerket som klatrestativ for klematis.
Omvisning og gjestfrihet var enestående, og i det selvbygde lysthuset disket han opp med kaffe, klasisk musikk (CD med Bach tror jeg) og nydelig sjokoladekake. Klematis-stativene hadde Svend Erik sveiset sammen av armeringsjern-, og matter.
Svend Erik og Eirin i lysthuset.
Vi fikk også se Svend Erik`s selvbygde arbeidsrom (som han så beskjedent kalte det) Her er vi på vei inn i carporten, hvor inngangen til arbeidsrommet er.
Her står Eirin og våre to medreisende venner, Bitte og Jan Sverre, i carporten, mens Svend Erik forteller om byggeprosjektet. Arbeidsrommet er innenfor vinduene ut mot carporten. Flotteste carporten vi har sett!
Og slik så det ut i arbeidsrommet!!! Tusen takk til Svend Erik for at vi fikk komme og se og oppleve. Lykke til videre, med både stell av hagen og besøkshage.
Lone og Arne Astrup sin hage:
Fra Svend Erik sin hage var det kun to minutter bort til Lone og Arne Astrup sin eiendom - eller Astrup-hagen som den kalles. Vi begynte hagebesøket med å beundre hagens lille skråningen ut mot veien, - den delen av hagen som ofte stelles helt til sist hvis en orker....Slik så det ut:
Et imponerende syn !
Veldig bra utsikt for naboen på andre siden av gaten.
Arne løfter på planteteppet, for å vise oss hvordan vi kan "lage" nye stiklinger av denne planten.
Eirin er veldig imponert, og tenker noen svette tanker om skråningen vi har ut mot veien hjemme....
Arne er flink til å støpe trau i betong, og ga meg ett lynkurs. Jeg skal så absolutt prøve meg når jeg får litt bedre tid....
I 2011 ble Astruphagen kåret til Danmarks deiligste have, og det kan vi godt forstå. Den hadde en fantastisk fin helhetlig utforming, og et veldig allsidig innhold der ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Hagen var ikke større enn 650 kvadratmeter, men inneholdt likevel veldig mange spennende planter, og hyggelige sitteplasser. Hver centimeter var utnyttet. I tillegg var hagen svært velstelt!
Over alt var det brukt massevis av sten, både som byggemateriale og rent dekorativt. Her er noen eksempler:
Over alt var det ganske tett med sten, og hardføre småplanter som sedum og takløk vokste der det var mulig.
Et lite idyllisk uthus lå midt i hagen (bildet over og under)
Det var sterk sol og vanskelige foto-forhold, men vi håper bildene likevel gir et inntrykk av hvordan hagen var.
Hele 28 ulike små og store"vannhull" bidro til at det var et rikt dyreliv i hagen.
Flere steder kunne vi høre lyden av rennende vann i hagen. Her renner vannet fra en steinhylle ned i en liten dam, og videre i en bekk ned til en større dam.
Små boder, drivhus, lagerrom, planterom, kompostrom, uteplasser, levegger og lysthus, var laget langs tomtens yttergrenser, og bidro til å gjøre hagen veldig spennende. Vi følte at vi var på oppdagelsesferd når vi ruslet rundt.
Vi gikk fra hagerom til hagerom....
Bak en levegg med klatreplanter var det små planterom som dette..
Over alt var det mange spennende planter, ikke minst stenbed-planter. Og mye flott hage-håndverk!
Med utsikt mot en liten dam var det bygget en benk med tak over, som et lite leskur, med "ryggen" inn mot tomtegrensen. God ide!
På få kvasratmeter, inne i ett hjørne på tomten var det laget et lite lysthus med hyggelig uteplass utenfor, med utsikt til bekk, hagedam og stenbed.
Bekken hadde sitt utløp helt oppe ved uteplassen, og rant langs kanten av terrasse og ned til dammen nedenfor. Veldig vakkert utformet og pent utført. Det var helt utrolig å se hvor godt plassen var utnyttet. Her var det absolutt tips å ta med hjem til egen hage.
Lone sin flotte rødblomstrende dvergkastanje tror vi er samme slaget til den vi plantet i vår egen hage tidligere i sommer. Den på bildet er ca. 10-12 år gammel, så den bruker litt god tid....
Bilder laget av ulike sedum/takløkplanter hang på veggen i hagen. Kanskje noe vi vil prøve?
Eirin og Lone "fant tonen", og hadde mye å prate sammen om.
Drivhuset var ikke stort, men godt utnyttet både utvendig og innvendig, også det plassert med "ryggen" mot tomtegrensen.
Vi takker for en veldig hyggelig og inspirerende opplevelse, og kommer gjerne tilbake!
Torsdag kveld var vi tidlig nok tilbake til å rekke å få med oss en såkalt handi-jazz-konsert med bandet "Prima Junior" på et bofellesskap / dagsenter for voksne handicapede. Det er hvert år et høydepunkt. Senere på kvelden hørte vi bandet Jazz Five" på Cafe Ewald. Fem dyktige musikere med tre blåsere, bass, vokal og trommer. Full trøkk og veldig bra.
Dette var første del av vår reportasje fra årets sommertur til Jylland.Mer herfra kommer i de to neste innleggene.
Hilsen fra Eirin og Lars, som allerede lengter tilbake til Danmark.
Vilken härlig resa ni har varit på! Fantastiska bilder och mängder med spännande detaljer. Ha det gott/ Titti
SvarSlettJa, vi hadde en flott tur, og nyter nå sommeren, uten store planer framover, barehyggelig vedlikehold.:-)
SlettTak for turen i de spændende danske haver, dem har jeg ikke besøgt.
SvarSlettI er velkomne her, hvis I får lyst i august.
Fortsat god sommer
Lisbeth
Takk! Vi skriver dersom turen også går til Samsø.
SlettVi skal noen dager til Hillerød, men vurderer et par dager i forlengelsen av den turen.
Fortsatt god sommer.
Eirin
Takk for flotte bilder fra Danmark! Mye fint å se på der :)
SvarSlettGleder meg til flere bilder derfra !
Ja, vi har fått mye inspirasjon fra danske hager.:-)
SlettRett og slett overveldende flott.
SvarSlettDanmarkstur med hagebesøk anbefales på de varmeste !
SlettLekkert, takk for rundtur. Ja, disse små vannhull ser imponerende ut, og inspirerende, har jeg plass?? Likte utformingen. Men hvis man skal litt høyre opp lurer jeg litt på hvordan jeg får det til? Bøtter har jeg en nergravet alle rede men den er da i plan med bakken..
SvarSlettVi prøver å plukke med oss noen ideer, vet ikke helt hva vi skal gjøre selv heller, men det går jo også fint å sette ned et par ved siden av hverandre med litt høydeforskjell.. Vi er imponert over hva du får til :-))
SlettÅ himmel for noen hager dere har besøkt, fantastiske bilder, må ha vært en drøm og vandre gjennom noe sånt :)
SvarSlettHa en fin dag videre, hilsen Lisbeth :O)
Det er utrolig inspirerende å se hva andre får til .
SlettFortsatt god ferie :-))