17. juli 2015

SOMMERTUR TIL DANMARK - DEL 2

Her kommer andre del av reportasjen fra vår sommertur til Silkeborg på Jylland, med jazzfestival og hagebesøk.

Etter frokost på fredag dro vi for å besøke et par-tre hager i Silkeborgområdet. Vi hadde gjort avtaler på forhånd om ca. når vi skulle komme. Bitte og Jan Sverre, som var i Silkeborg for første gang, (og ikke er like hagegale som oss selv), hadde lyst til å oppleve byen og mer av festivalen denne dagen, og slo ikke følge. Først gikk turen bort til Winni og Per Ibsens hage, "høyt" og flott beliggende oppe i åssiden, nord for sentrum av Silkeborg. Det var en stor og svært innholdsrik hage på ca. 4600 kvadratmeter med flott utsikt.

Hagen var opparbeidet over flere år og var stadig blitt utvidet og forandret. Den var beplantet slik at den nesten ubemerket skled over i skogen som omga eiendommen på to sider.

På forsiden av villaen var det en stor gårdsplass og en nydelig forhage. Denne var den eldste og første delen av hagen, som riktignok var var blitt helt endret og nyplantet for noen år siden. Vi lar bildene tale for seg:





Alt var svært velstelt og ga oss følelsen av at vi var kommet til en privat park.

På plenen foran huset stod denne "Mammutt-planten". Klarer vi å finne en plass i vår egen hage, så skal vi skaffe oss et eksemplar! Men den krever jo en del plass.

En steinlagt sti førte oss inn bak huset, og hagen som åpenbarte seg tok nesten pusten fra oss. det var bare utrolig vakkert.



Flere store bed med trær og stauder i samplanting. Mye var formklippet og/eller oppstammet.

Under det oppstammede treet i bedet .



På baksiden av boligen.

Det var flere damer og vannhull i hagen. Her er den største damen. En smal bekk ledet vannet ned i dammen fra en liten dam en del meter lengre oppe, før det ble pumpet opp igjen.





Her er den øverste damen, som også hadde noen meter med bekk på oversiden.





Også her så vi et flott eksemplar av den hvitblomstrende Korea-kornellen som er vårt favoritt tre hjemme i egen hage.

Slik går det an å lage et hostabed - når en har plass nok. Legg merke til den fine steintrappa som ledet opp til øverste bekk-

Det var fortsatt en god del gressplen, som snodde seg mellom de ulike bedene og hagerommene. Vi hadde mange spørsmål, og Per tok seg god tid og delte sine erfaringer med oss. Tusen takk Per!

For opplevelsen av at vi vandret fra hagerom til hagerom var veldig tydelig. Selv om hagen var utviklet og utvidet gjennom flere år, fikk vi en sterk følelse av at det var en gjennomtenkt helhet og plan bak alt som var gjort. Sånn sett kunne den minne litt om vår egen hage, selv om størrelsen og kanskje innhold, var tredobbelt.





Vi skal absolutt skaffe oss et eksemplar av denne Viburnumen.



Med disse stablede steinmurene i flere etasjer følte vi oss litt på hjemmebane

En liten trapp er lagt flott inn i terrenget.

Kombinasjonen av større trær og stauder i bed var utrolig flott. Sikkert ikke enkelt å lykkes med.



Med så mange store trær i hagen, får hagerommene også tak, ikke bare vegger. Vi må nok vente noen år før hagerommene her hjemme også får tak.



Vi får av og til høre fra besøkende, om vår egen hage,  at de ikke forstår hvordan Eirin og jeg - kun to personer - klarer å stelle en hage som vår. "Den er jo så stor og innholdsrik" synes mange, Vi må innrømme at når vi satte oss i bilen etter å ha sett hagen til Winni og Per Ibsen, så tenkte vi det samme: Hvordan er det mulig at kun to personer kan skape og stelle en så vakker perk som dette? Helt utrolig!

Dette var vårt første møte med en rødblomstrende Korea-kornell, som resulterte i at vi nå har skaffet oss et eget eksemplar. Hagen til Winni og Per Ibsen var en veldig inspirerende opplevelse, og vi fikk faktisk noen gode ideer til å gjøre et par forandringer i egen hage. Tusen takk for at vi fikk komme og se!

Deretter reiste vi 10 minutter bort til Oles hage, som lå på et litt eldre  boligområde like i utkanten av sentrum.

Oles have: 

Vi behøvde ikke se etter husnummeret, for både gårdsplassen og den lille haven ut mot fortauet skilte seg ut, og gjorde at vi så at det var hit vi skulle.

Oles hage er en typisk by-villa-hage, med gårdsplass og en liten forhage foran huset, og mesteparten av hagen på baksiden - akkurat "pass stor". Vi gikk ikke mange skritt før vi begge var imponert av hvor godt plassen var utnyttet og hvor mye Ole hadde klart å få plass til av både "det ene og det andre". Her var det flere steder det kunne være hyggelig å sette seg ned, små dekorative trær, surjordsbed, en god del formklipping, fine stensettinger, formede hekker, små vannhull og et lite drivhus. Det som var av gressplen fungerte som stier mellom attraksjonene. Du kan se her:

Vannhull ved foten av et oppstammet tre, og små stauder  mellom steinene.

Noen stoler på en liten sitteplass under treet.

Oppstammet vrihassel og et vannspeil.

Et godt alternativ til svart jord som må lukes under trær som står i plen.

Vi ble litt facinert av de kuleklippede buskbomene som vokste under den vakre koreakornellen. Blåregn tvinnet seg opp på en liten pergola

Små stenlagte stier var fine dekorative innslag i hagen, og de mange små stier gjorde at hagen virket større enn hva den faktisk var.

En Tuia Brabant trenger ikke så stor plass når den blir  formklippet, og blir til en dekorativ hageskulptur.  . 

Hekker behøver ikke å vær en meter tykke og ta mye plass. Denne barlindhekken som stod i skillet mellom to ulike hagerom (til venstre) var helt glattklippet på sidene og var kun ca. 30 cm. tykk. Vi syntes også at det var fint med variasjonen i størrelse på steinene i stiene.

Her også. Fint steingulv. All ledig plass var utnyttet, både på bakken, veggen og oppunder gesims og tak.



Den fine hagen til Ole ble skapt  av Ole og hans kone (ikke minst!). Men for tre år siden ble Ole enkemann, og dermed også alene om å stelle både hus og hage. Vi må si at når det gjelder hagen, så har han helt tydelig gjort en fantastisk god jobb. Vi var imponert over hvor innholdsrik, kreativ og ikke minst velstelt den var! En hage som absolutt vil være godt egnet til å tenne hageinteressen hos enhver villahageeier. Et fint eksempel på hvordan det kan (og bør) det gjøres. Takk Ole, det var inspirerende å se, og takk for gjestfrihet og god omvisning med mange nyttige tips!

Vi kjørte deretter bort til hagen til Jørn og Inger Møller Jensen tilbake oppe i åssiden, nord for byen igjen.. Denne er en spennende villahage på 1000 kvadratmeter, som vi skal skrive om i neste innlegg, om noen få dager. Da blir det også litt mer om Riverboat jazzfestival.

Med hilsen fra Eirin og Lars.

17 kommentarer:

  1. Tusen takk for flotte bilder! Kjære vene så flotte hager dere har besøkt. Jeg blir så imponert over at folk klarer å holde det så strøkent :)
    Flotte steinpartier over alt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja vi blir imponert vi også,men også inspirert selv om vi ofte opplever at vi ikke akkurat har "hodet over vannet" i forhold til vedlikehold i hagen :-)

      Slett
  2. Ja det er flotte haver, I har set. Hvis vi går i vores haver hele tiden, overkommer vi meget. De fleste af os vil hellere i haven end gøre rent :) men det skal jo også til en gang i mellem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjenner meg igjen i det, deiligere å holde på i hagen. Og det godt å bli inspirert av andre og få litt nye ideer :-)

      Slett
  3. Hei! Dette var imponerende. Fantastiske hager. Det må ha vært en flott opplevelse.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var noen inspirerende dager, vi møtte veldig hyggelige hagefolk,og..Lars har fått endel nye ideer.
      Ellers blåser vi nesten bort. I går veltet de fleste av pelargoniaene på terrassen, mens andre brakk greiner, og det ble endel ekstra jobb med å støtte opp endel planter i hagen, men det ble litt tid til småluking og beskjæring også :-)

      Slett
  4. Tack för att jag fick följa med på turen. Fantastiska bilder från lika fantastiska trädgårdar./ Titti

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var en opplevelse, godt at du likte det :-)

      Slett
  5. Veldig inspirerende hager dere viser bilder av!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er godt å bli inspirert av hva andre har fått til :-)

      Slett
  6. For noen flotte hager dere har funnet frem til og så hyggelig å få følge dere i hagevandringen. Her var utrolig mye flott å se og til å bli inspirert av.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig å være med på å inspirere.:-)

      Slett
  7. Fantastiske disse Danske hagene!
    Og takk for at vi får ta del i godbitene...veldig inspirerende innelgg:)
    Fine sommerdager til dere:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk ! Daske hager har inspirert oss mye, stadig nye ideer :-)

      Slett
  8. Wow! For en vakker hage! Her var det rikelig med inspirasjon å hente. Jeg ønsker dere en fortsatt riktig god ferie!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er godt med inspirasjon, og vi får mange nye ideer.....
      Nyt den nordiske sommeren:-)

      Slett