29. september 2015

NESTEN I RUTE MED DET MESTE...

Høsten er her - på godt og ondt. Den  er vakker, men med den kommer også nattefrosten (for to netter siden) og en blir plutselig klar over hvor mye som må gjøres og ordnes, med planter, krukker, drivhus, grønnsaker, kompost, og så videre! Vi får håpe på en langsom høst, med mye godt vær. 

 Vi har ikke mange frukttrær, men det har vært mye moreller i sommer, og bra med frukt på fikentreet. Og nå, like før frosten: 20 klaser med søte druer som har vokst i solveggen.

Fortsatt fint i høsthagen:

I forrige blogg-innlegg viste vi bilder av våre Hibiskuser. For tre dager siden (26/09) ble vi "fanget" av den vakre blå Hibiskussens enorme blomsterprakt. Vi ikke bare fotograferte den igjen, men tellet også hvor mange blomster den nå hadde: 130 vakre blomster! , virkelig et syn for øyet. Så vi kan ikke la være å vise et bilde av den igjen, med ett hundre og tredve blå blomster.Den gjør seg godt der den vokser under den koreanske rognen Do-dong.

Duehode

Noen er nesten ferdige med blomstringen....

mens denne Kirengeshoma palmata fortsatt har mange knopper på gang.

Pynter opp gjør også denne storkragen eller pyntekorgen.

 Kastanje-bronseblad synes vi er en veldig dekorativ plante å ha i hagen. Ikke bare på grunn av de store flotte bladene, men også på grunn av de elegante og høye blomsterstenglene som henger ut over bladene og viser fram sin dyprøde fargeprakt mot bladenes mørkegrønne bakgrunn. 


 Som sagt: Ingen imponerende frukthage, men vårt eneste epletre, et søyle-tre, er i hvertfall riktbærende.


På uteplassen ved uthuset har Eirin ca. 30 krukker med pelargonier. To frostnetter har gjort at de er i ferd med å "pakke sammen" for i sommer.


Skaugum Begoniaen er fortsatt full av blomster.

 Storhjortetrøsten har blitt et par meter høy og blomstrer lenge utover høsten Vi har den på et par steder i hagen, og har også sørget for at det finnes noen eksemplarer rundt i nabolaget.


Under koreakornellen vokser-, og blomstrer, denne vakre hageorkideen.

Nesten som med småbarn:  "Borte"...


..."Titt deg".

Den lange granittmuren blir nesten helt tildekket av villvin i løpet av sommeren, enda vi klipper den helt ned/bort hver vår. Så på våren og sommeren kan vi glede oss over den fine muren, og på høsten kan vi nyte det fantastiske fargespillet til villvinen. Ja takk, begge deler.

Tulipantreet har hatt fin tilvekst i sommer, og nærmer seg nå en høyde på tre meter. Selv om det ikke imponerer med de sterke høstfargene, er jo bladverket veldig dekorativt.Selv om treet bare er 5-6 år, så håper vi på blomstring i løpet av et par år, siden det har blitt såpass stort.

Ikke bare vi synes at det er hyggeligst å være to, sammen, når vi holder på i hagen.Glede er best når den kan deles!

Disse papavene i fjellhagen har blomstret i hele sommer, og er fortsatt like flotte. En absolutt favoritt. Både bier, humler og sommerfugler ser også ut til å bære preg av at høsten er her. De virker slitne, og mange av dem har store problemer med både flyving , landing og "take.off". Hverken balansen, farten eller styringen virker til å være helt som den skal.


Fred og ro. Ingen fare truer....

Plutselig:...ukjent objekt nærmer seg. Fare, fare. Alarmen går.  - og så en plutselig TAKE OFF.

Denne stauden vokser i steinbedet, og er veldig dekorativ ut over sensommeren. Dette er det tredje stedet vi har forsøkt å få den til å trives, og nå har den klart en vinter med glans og  ser ut til å ha etablert seg godt. Det lover bra for fortsettelsen. 


I et av steinbedene står denne dekorative lille sukkulenten (?)

Høstastersen vokser flere steder i hagen, og den blomstrer lenge utover.

Denne høst-anemonen har vi også på et par-tre steder siden den blomstrer så sent. Bildet er tatt i dag, 28/09

Det er også dette bildet av georginene ved gjerdet.

Flere av hagens planter kan vise fram mange fine nyanser av grønt, med sine nye årsskudd. Her en oppstammet henge-lerk.

Lure-salg på Plantasjen:

I helgen, torsdag til og med mandag, hadde Plantasjen i Svinesundparken annonsert at det var 50% rabatt på alle utekrukker (bortsett fra flettede kurver). Vi har ved flere anledninger i sommer vært innom og sett en krukke som ville passe utmerket til vår lille oppstammede dverg-fersken. Men vi syntes kr. 599.- var i meste laget (mer enn hva planten kostet). Så på fredag reiste vi på plantasjen for å se om vi kunne få en til halv pris. Og heldigvis, det var flere igjen, og prislappen på kr. 599.- som hadde stått på den i hele sommer, stod der fortsatt. Jeg fant en uten skår eller sprekker gikk til kassen, og stod klar med kr. 300.- i hånden. Da kom overraskelsen. Kassa sa at det var hundre kroner for lite, siden krukken egentlige pris var kr. 799.-. Jeg ba da damen som stod i kassa om å gå bort og sjekke prisplakaten som stod ved krukkene. Hun ringte isteden til sjefen, pratet fram og tilbake noen minutter, og forklarte med deretter hva problemet var: Det hadde vært en prisstigning på den, som de desverre ikke hadde fått oppdatert. Jeg sa at det var helt uakseptabelt, og at prisen som stod der var den som gjalt. Det hele endte med at jeg fikk den for kr. 299.50På mandag (salgets siste dag sier Eirin at hun har lyst på en slik krukke til, og reiser til Plantasjen for å kjøpe en. Inne i butikken er plakaten med kr. 599.- fjernet, og hun får beskjed om at den nå koster kr. 799.- Eirin henviser til forrige dagens kjøp, men møter ingen forståelse. Prisen hadde nå blitt satt opp til det den "egentlig skulle koste". 
Det ble ikke noen ny krukke.
Det er ikke tillitsvekkende at en vare prises opp 33% (fra 600 til 800) før et salg med 50% avslag på full/ordinær pris. (Kanskje heller ikke lovlig?) Og, det er en underlig praksis å endre den ordinære prisen på en vare (som har hatt samme pris i flere måneder) mens salget pågår? Det er fult mulig at det kan ha skjedd en glipp m.h.t. prising, men for oss oppleves ikke dette som en brukbar måte og "rydde opp" på, dersom de vil ha fornøyde kunder. De 8-10 krukkene har stått der i hele sommer, og står der sannsynligvis fortsatt. Det kan virke som om plantasjen gjerne vil bli kvitt varer, men gjør det på en så klønete måte at de i stedet blir kvitt gode kunder. 

Danmark igjen: 

 Om et par uker skal vi igjen tilbringe noen dager på nord-Jylland, med base i Tversted (ikke så langt fra Hirtshals), og vi gleder oss veldig. Tversted er et lite men veldig hyggelig sted, der det hver høst i oktober arrangeres en av Danmarks hyggeligste Jazzfestivaler; www.jazzydays.dk  Vi har vært der tidligere, og lengter alltid tilbake. Vi ser fram til flotte konsertopplevelser på kveldene, og til turer med bil og til fots i området. Hvis noen av våre  danske blogglesere har tips til høst-hager eller parker vi burde besøke, så er vi veldig interessert i det. Det er sikkert fortsatt noen deilige hager vi ennå ikke har besøkt på nord Jylland. Skriv en kommentar, eller send oss en mail, dersom du har noen god forslag. Vår mailadresse er: eirin-lars@hotmail.com kan også være av interesse. 
Kanskje du til og med vet om et sted hvor vi kan få tak i en brokbladet/varigert Ginkgo (Tempeltre)?  Bilde er hentet fra nettet.

Kamp om plassen:

Vi trengte litt mer plass til de nye plantene våre, så tre brudespireaer til ble fjernet fra skråningen, for å få riktig og god plass til de to trepionene.

Denne grønne gull-blærespireaen gravde vi også opp med rot.

Den tok faktisk ganske så mye plass i bedet mellom drivhuset og den store roseportalen.

Og så fikk vi en lun og god plass til den storbladede Magnolia Tripetala. Den stod på et litt vindutsatt sted og de store bladene hadde blåst litt i stykker i sommer.

Dammer og bekk i skråningen:
 Siden det har vært ganske mange regnværsdager i det siste, har ikke arbeidet med planting og bygging av dam og bekk i skråningen (som vi skrev om i forrige innlegg) gått helt etter planen. Hadde planlagt å være ferdig nå, til 1. oktober, men hadde som sagt ikke regnet med så mye regn ! Men det går framover, og nå ser det ut til å bli en uke med flott høstvær, og da kommer vi nok i havn med både det ene og det andre. Nå om dagen holder vi på med den lille dammen og bekken ved siden av krakken på den lille ute-plassen i skråningen hvor vi har fjernet alle spireaene. Det tar mye tid å med selve utformingen av dammen, og å få til et fint vannløp i den lille bekken. Vil ikke at den skal se ut som et rett, åpent avløpsrør. Det er også viktig å gjemme bort kantene av fiberduk og gummi-membran. Synes ikke det er fint når membranen er synlig rundt på kanten. Men det er en ganske tidkrevende og til dels vanskelig jobb å få det pent. Her er et "lynkurs":

På den øverste plenen (lekeplenen) skal vi ha et lite vannhull hvor vannet skal renne fra, 

ned en liten bekk i skråningen, til et nytt lite vannhull ved siden av den hvite krakken.

Dette medfører enda en gang at ting må gjøres to ganger. Noen av granittstenene som nettopp har blitt lagt langs kanten av plenen må tas opp igjen, så vi kan få dem helt i vater, og legge membranen under-, og opp på baksiden, så vannet blir stående mot granittkanten.

Gresstorva er fjernet, og det har blitt gravd ut ca. 20 cm. dypt, og med vinkelsliper skjæres kantsteiner rundt vannhullet til. 

En liten slalomløype blir gravd ut for å gi plass til steiner i bekken. Selv om den blir liten, vil vi at det skal "risle" litt i den og at det skal være et par små kulper underveis. Selve vannhullet er gravd ut så det blir ca. 20 cm. dypt.

Når en driver med stein burde en absolutt bruke tykke hansker. Det er så lett å få fingeren i mellom et par store steiner, og da gjør det skikkelig vondt. Men det er jo noen som aldri lærer....

Ledningen som avgrenser området som robotgressklipperen skal holde seg innenfor må vi også fikse. Vi har jo to plener, men det er bare en krets. Siden det ikke er laget noen robotklipper som kan gå i stentrapper, eller kan manøvrere seg gjennom alle bedene og hindringene som er mellom de to plenene, må vi løfte den fra den ene plenen til den andre. (Klipperen er ikke tung!)  Men ledningen som går fra den øverste plenen, og ned til den nederste plenen, der den gjør en runde før den tar samme veien opp igjen, må vi føre under litt beleggningsstein og opp gjennom skråningen. 

Vi har derfor tapet ledningen på begge sider av en defekt hageslange med diverse hull i, og gravd den pent ned i bakken, opp til øverste plen.

Et stykke membran legges midlertidig i for en "prøvekjøring".

Tykk filtduk (veiduk) og gummimembran legges i den nederste dammen, opp bak steinmuren, og det samme i bekkeløpet.

Pumpe og fleksibelt vannrør monteres,

 og det hele prøvekjøres.

Så justerer vi litt på stenen hvor bekken renner ut i dammen, slik at det både ser bra ut-, og høres bra, ut når det renner. Etter hvert skal det også stå en hagelampe ved dette lille vannhullet.

 Det er deilig med lyden av rennende vann i hagen, men det skal heller ikke høres for mye. 

Deretter skjules membran, pumpe og vannrør så godt det lar seg gjøre. Det legges steiner i bekken og i bunnen av dammen. Det blir ganske mye stein - skikkelig steinrøys, og ikke så veldig pent. Og i bekken renner vannet i første omgang på membranen under steinene - ikke over! Så det er ingen synlig bekk. I løpet av neste sommer vil det imidlertid se helt annerledes ut, når det blir plantet til langs kantene, og innimellom steinene. Og blader og annet "smuss" vil tette mellom og under steinene i bekken, så vannet vil renne synlig over steinene og bli ordentlig bekk.

Overløpet i den øverste dammen er laget ved at en ca. 25 cm. lang kantsten ligger omtrent en cm. lavere enn resten av kanten rundt dammen. Slangen som leder vannet fra pumpen i den nederste dammen, og opp til den øverste, skal skjules under ligusterhekken, og så vidt titte fram så vannet renner over granittkanten - ut i øverste dam.

I den øverste dammen ligger membranen nå under kantsteinene og opp på baksiden, så vannet kun renner ut der det er laget overløp til bekken. I morgen skal membrankanten som er klemt mellom kantsteinene og gressplenen finskjæres, og bunnen og litt av de invendige membrankantene skal dekkes med runde steiner, slik som i den nederste dammen.

Åpen hage sommeren 2016:
Siden vi allerede har fått henvendelser angående hagebesøk neste sommer, har vi nå fastsatt datoer for å ha åpen hage. Vi kommer ikke til å delta på hageselskapets 1000 Åpne hager i slutten av juni, da dette kolliderer med vår årlige hage og jazz-tur til Silkeborg på Jylland. Vi vil i stedet holde hagen åpen i  helgen (både lørdag og søndag) 18. og 19. juni , og søndag den 7. august. Alle dager kl. 13-17. I tillegg tar vi imot besøk av både enkeltpersoner og grupper etter nærmere avtale, når det passer.

Høstfarget hilsen fra Eirin og Lars

19 kommentarer:

 1. Så mycket som blommar hos er. Hibiskusen är otroligt vacker. Och mycket annat fint i trädgården.
  Ha det fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fortsatt endel som blomstrer, og med det været vi har her om dagen, er det nesten noen ekstra sommerdager. Det er også en fin tid å omorganisere litt i bed :-)

   Slett
 2. Kjære vene så mye fint dere har i hagen! Den blå hibiscusen var helt utrolig flott. Jeg hadde en sånn og en hvit inne, men det gikk ikke bra. De fikk spinnmidd begge to. Hadde vært gøy å prøve å plante de ute, men har vel mine tvil om de overlever her.
  Nydelig rogn også!

  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den blå hibuskusen sto ute den vinteren det var så kaldt, den frøs endel tilbake, men kom seg fint.
   Men hvordan den tåler klimaet hos deg vet jeg ikke.
   Nyt de fine dagene :-)

   Slett
 3. God bedring med fingeren, det ser ikke rart ud.
  Jeg undrer mig over, at I skriver, at tulipantræet ikke får efterårsfarver. Det gør det hos mig, sidste år var det noget af det smukkeste, jeg håber jeres også bliver det. Vores er ældre end jeres, men har endnu ikke blomstret.
  Jeg ser, at I har Sorbus Dodong, den får i hvert fald smukke efterårsfarver.
  God tur til Nordjylland.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går bra med fingeren, hånda brukes hele dagen :-) Slikt må en vel regne med..
   Kanskje vi bare ikke husker at tulipantreet får høstfager, men akkurat nå er det grønt.
   Vi gleder oss til en Danmarkstur, og har notert oss at det er en jazzfestival på Samsø i
   slutten av juli :-)

   Slett
 4. Så flotte drueklaser!
  Mye fint som blomstrer ennå...men temperaturen synker..og plutselig får en det litt tracelt:)
  God bedring med fingeren:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir nok litt travelt framover nå. Til helgen må jeg starte med krukkene i drivhus og de som står ute. Har nok litt for mange, ca 200, og har bestemt meg for at noen av de største og eldste plantene må hives...
   Nyt dagene med sol :-)

   Slett
 5. Wow! Dere sitter ikke i ro! :-D
  Hibiscusen deres var fantastisk. Jeg har prøvd meg på houttuynia en gang før, men den døde for meg. Kanskje jeg skal prøve meg igjen siden dere har fått den til å overleve vinteren. Nå kan jeg jo herme litt etter deres erfaringer...
  Den dammene med bekk kommer til å bli kjempeflott.
  Ha en fortsatt fin uke i høsthagen
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Hibiskusen vår har aldri vært så flott som i år, og den overlevde den kalde vinteren for noen år siden.
   Den frøs litt tilbake, men kom seg ..( vi holdt på å grave den opp, men er glad vi var tålmodige).
   Håper dammer og bekker blir bra når det blir beplantet rundt :-)

   Slett
 6. Dere ligger jamen ikke på latsiden nei! Vi har en del prosjekt "felles" og det er moro å lese om deres erfaringer. Vi (les mannen i huset) har også laget ny dam og bekk i sommer. Det er langt i fra ferdig ennå, men vannet renner og jeg koser meg med lyden av det:-)
  Jeg har en bitteliten variegert Gingko som er kjøpt her i Sverige, men noen norske innkjøpssteder kjenner jeg ikke. Hvordan er det, man kan vel ikke kjøpe trær i Sverige og ta med til Norge bare sånn uten videre? Mitt lille tre har jeg kjøpt på en planteskole på Øland som heter B. Ströö, men jeg vet også en liten planteskole her i Stockholm som hadde disse i sommer.
  Så flott at dere har åpen hage neste år også! Jeg skal jo til Østfold flere ganger neste år også så jeg tar kontakt og sjekker om det passer når vi er der.
  Håper dere har fine høstdager i hagen og fortsatt lykke til med både bekk og alle krukker!
  Hilsen fra Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig med lyden av rennende vann :-)
   Litt kjedelig at vi ikke kan ta planter inn fra Sverige.. men, det er en bra planteskole i Sarpsborg,vi kan kanskje spørre om de kan skaffe et eksemlar.
   Ellers ligger jeg litt dårlig an med krukkene, men regner med å få inn det jeg velger å beholde i morgen.
   Det er bare å ta kontakt neste sommer, vi setter pris på besøk.:-)

   Slett
 7. Mange fine høstbilleder - god tur til Tversted,
  Hilsen Inger og Jørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Vi gleder oss til en ny Danmarks-tur.
   Nyt høst-hagen :-)

   Slett
 8. Dere er utrolig aktive, for en energi:) God bedring med fingeren. Høres hyggelig ut med jazzturer til Danmark, neste år må dere komme på Sildajazzen her i Haugesund det er også veldig koselig. Er det en kamelonplante dere har i steinbedet? Nydelig voksklokke forresten og hibiskus. Hvordan får du forresten frukt på fikentreet, her har det aldri vært tegn til frukt.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke noe å si på energien til mannen i huset her, nei.
   Skal sjekke om det er en kamelonplante.
   Vi har hatt frukt på fikentreet i flere år, og gjør ingenting for å få det... Men det trives godt der det står i solveggen :-)

   Slett
 9. Så masse flotte bilder av alt det flotte dere har i hagen :-) Og jammen ble prosjekt hagedam fint :-)
  Artig med vindruene deres da!
  Fortsatt fint høstvær, måtte det vare riktig så lenge! Ha en fortsatt fin søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det blir fint når vi får plantet litt til.
   Men først må overvintrings-plantene inn, og endel løk må ned i jorda :-)

   Slett
 10. Hibiskus ute over vintern har jeg aldri ens drømt om men så stilig den er. Nesten så det er verdt et forsøk, om ikke annet i potte om kan tas inn om vinteren. Men herre ge, potte, den var ikke god din historie og styrker litt av mitt inntrykk jeg fått selv. Så frekkt! Dere burde ha fått den siste potta og til 300,- Snakk om dårlig reklame, håper at det er mange innom her og leser!! Ellers så ser det jo ut som om det fortsatt er full aktivitet, lekker den dammen og bare litt større enn de vannhull fra danmark dere viste tidligere (har ikke glemt dem ;)
  Fortsett nyte høsten.
  Mia

  SvarSlett