15. september 2015

SENSOMMER OG NYTT PROSJEKT...

 Selv om sommeren så absolutt er på hell, og høsten så smått har begynt, er det fortsatt mye å se på og glede seg over i hagen. 

Selv om temperaturen ikke har gitt oss like mange varme sommerkvelder på terrassen som sist sommer, trives fortsatt både planter, mennesker og dyr godt i hagen.... 

Gjennom sommeren har vi hatt mye glede av Eirins mange krukker med pelliser, og fortsatt blomstrer mange stauder i hagen. En del forskjellige nøkketunger og solhatter er med på å forlenge sommeren.Det gjør også Verbaskumen i bedet nede ved alperipshekken. Den er flott når den blomstrer, men i år kom den veldig sent på grunn av den kjølige sommeren, og blomstrer fortsatt.

Vi har hatt fem store engletrompeter denne sommeren. Den største hadde overvintret inne fra forrige sommer, og ble hele 220 cm. høy i år. Nå tar vi stiklinger av dem, med tanke på neste år, og kvitter oss med moderplantene. Det vil ta for mye plass å overvintre dem inne.

Denne papaven er fortsatt i full blomst....

...og praktmagnoliaen har også i år begynt på sin andre blomstringsrunde.

Hver dag høster vi modne, søte, deilige fiken. og gleder oss over de fantastiske Hibiskusene (Syriske roser) som også (heldigvis) rakk å blomstre i år.

her er den blå...

Den røde,...

.og den rosa!

De siste to -tre ukene har det vært full fart med høstens ganske så omfattende hageprosjekt, som i hovedsak er et resultat av at vi må finne/frigjøre plass til nye trær, busker og stauder som vi har skaffet oss i løpet av sommeren.

Vi bestemte for noen uker siden at den 20 meter lange, og 4 meter brede, brudespireahekken i  skråningen mellom øvre og nedre del av hagen skulle ofres. (Bredden skyldes at det er plantet tre rader spirea ved siden av hverandre). Vi visste at det ville bli en  omfattende og fysisk tung jobb, og hadde derfor leid inn hjelp av en sprek, sterk, og allsidig handyman, med bedre rygg og knær enn oss selv. (Alt har sin tid....)

Spireahekken sett fra oversiden/lekeplassen,...

Og her sett fra nedsiden. Den er veldig fin når den blomstrer. 

Først en busk, og så blir...

... busk for busk klippet helt ned. I alt 63 stykker.

Det ble seks store tilhengerlass å kjøre bort.

De gamle jernbanesvillene som lå rundt den øverste plenen (for å slippe å bruke kantklipper) hadde begynt å gå i oppløsning, og ble derfor også fjernet. Først vippet vi dem opp med spett. 

...for deretter å kappe dem i tre deler med motorsag, slik at de skulle være løftbare og kunne fjernes.

For at spirea-rotklumpene skulle kunne tas opp, måtte den sorte veiduken vi hadde lagt ,for å holde ugresset borte, skjæres opp i biter, og rives løs fra alle røttene som hadde vokst inn i den. En ganske fysisk krevende jobb!

 Når alt var klippet ned, var det enklere å planlegge videre. Vi bestemte oss for å beholde et par små grupper med spirea i skråningen, så "kun" 48 stykker ble spadd opp med rotklump og gitt bort til venner og naboer. Vi hadde bestemt oss for å lage to nye sittebenk-plasser i hagen. En ved lekeplassen på oversiden av spireahekken, og en som en slags busslomme med en benk ved gangstien nedenfor spireahekken. Nå så vi at denne siste sitteplassen ville få en mye finere utsikt hvis vi la den litt opp i skråningen. Vi bestemte oss derfor å forhøye steinmuren på nedsiden med en høyde rullestein. Vi hadde en del rullestein liggende, og resten ble skaffet (kjøpt) fra et lokalt anlegsgartnerfirma. 

Steinene ble hentet med bil og henger, omlastet på gårdsplassen, og kjørt ned i hagen med den lille hagetraktoren. I alt ca. 200 steiner!Likedan ble fire tilhengerlass med singel og subbus som skulle brukes under steinsetting på de to nye sittebenk-plassene og under granitt-kantsteinene fraktet ned i bøtter, og tømt.På samme måte ble fire tilhengerlass jord fraktet ned i bøtter og kasser.Det ble også lagt noen centimeter med singel der hvor jernbanesvillene hadde ligget, siden granitt-kantsteinene vi skulle legge der var kun åtte cm. tykke, og tynnere enn jernbanesvillene.

Her er steinmuren forhøyet med en etasje stein, og det er gravd ut for sitteplass/benk og fylt på med singel og subbus. En liten trapp på tre trinn er også laget i steinmuren. 

Noen flate "sprengstein" skal bli til en trapp i skråningen.

Ganske så kaotisk når så mye forskjellig gjøres på en gang.

Granitt-kantsteinene ble lagt etter en rett og stram snor, og skåret til med vinkelsliper i hjørnene.

Trappetrinnene ble rullet og vippet på plass med spett langs den ene gruppen av spireabusker, litt på skrå i skråningen, som gjør det litt mer spennende og er mye bedre å gå i, enn om trappen hadde gått rett opp og blitt brattere!
Og ved hjelp av motorsag, spade, øks, spett, hakke og innleid handyman ble det syv meter høye tuiatreet som stod ved siden av lekestua fjernet.

Så, etter et par uker med fint vær, er jobben stort sett gjort.
Trappa er ferdig, og noen litt flate steiner som ble til overs, skal legges i skråningen som tråkkheller (små plattformer) ved luking og vedlikehold. Planen er at brudespireaene etter hvert skal vokse helt inn mot trappen. 

Kantstener og uteplass rundt lekeplass-plenen er på plass. Tuiaen ved lekestua er erstattet med en kopperbarkbjørk, og staudene som stod der er tilbake på plass. Her er det lagt opptil at det først og fremst skal være kontakt med-, og utsikt til, lekeplass, huske-, og klatrestativ. Men med et lite skråblikk ser en også sjøen.

 
Belegningsstein (brostein kjøpt via Finn.no) er lagt.og ca. 45 rullesteiner ble brukt til å stable veggen bak benken. ( Det er viktig at slike murer stables så de skråner litt innober. Da "faller" de pent tilbake på plass når telen gir seg i bakken, og blir ikke skjøvet framover år for år, helt til de faller ned. Hos naboen står det en slik mur i fire stein-etasjer, som er drøyt 100 år gammel! De to hvite benkene ble for øvrig også kjøpt via Finn.no. Murtorskemunnen som vokser i sprekkene i steinmuren vil sikkert etablere seg mellom de nye steinene til våren.

De nye trærne og buskene  vi hadde anskaffet, og som vi skrev om i forrige blogg innlegg, har også blitt plantet, i tillegg til de to nye trepionene "Rockii hybr. Xue Hai Bing Xin" og 
"Baron Thyssen Bornemiszea" I løpet av en ukes tid skal vi lage et lite "vannhull" ved siden av benken (bildet over) med en rislende liten bekk ned fra toppen av skråningen. Når det blir plantet ferdig til våren, og får vokst til et par sesonger. skal det bli en intim liten lun plass å slå seg ned på. 

Med mange hyggelige dager i hagen bak oss, og besøk av familie, venner og hageinteresserte "kollegaer", konstaterer vi at det er slik som det står i teksten på den gamle slageren: "en sommer er over, men minnene om den består.....
...en sommer er over, men vi skal sees igjen til neste år".  Vi avslutter derfor med sommer-bilde av Tiril og Aurora, to av våre barnebarn, nede ved hagedammen - hvor det alltid er stas å mate fiskene.

Sensommerhilsen fra Eirin og Lars

32 kommentarer:

 1. Dere er helt rå! Utrolig hvor effektive og flinke dere er :)
  Det ble jo kjempefint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Det er nok Lars som har stått på her, og han er effektiv.
   Men tror det blir litt luking til våren og før ting gror til :-)

   Slett
 2. Jeg blir ordløs jeg! Helt fantastisk hva dere skaper av alle prosjektene deres. Utrolig flott ble det. Tar av meg hatten:) Nydelig blomstring også. Den blå Hibiskusen var veldig vakker. Jeg har fått min første 'Trompetkonsert' i år. Fikk en liten plante av en venninne og den vokste seg nærmest til et tre i løpet av sommeren. Super ide å ta avlegger og la moderplanten fare. Har rett og slett ikke plass til hele trompetorkesteret:)
  Ha en fin kveld.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er fornøyd med resultatet, så nå er det beplantningen som står for tur.
   Den blå hibuskusen har blomstret helt overveldene i år, de to andre senere og mer sparsomt.
   Lykke til med engletrompeten :-)

   Slett
 3. Imponerende arbeid! Morsomt å se hvordan dere former hagen :-)) fortsatt fin høst i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Fruen her er nok med på utformingen, men ikke jobben, og denne gangen endret planene seg endel underveis.
   Nyt høsten i hagen.

   Slett
 4. Spændende projekt I har været i gang med, men hvor er det blevet flot. Der bliver meget plads efter store spireaplanter, vi fjernede nogen hos os sidste år. Så bliver der plads til noget nyt, det er ikke så skidt :)
  Ha´ det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir mye plass etter store spireaer. Vi skulle i utgangspunktet fjerne noen få, men skjønte raskt at her måtte alt helt ned, og da ble det endring i planene.....
   Og det er ikke dumt med plass til litt noe nytt :-)

   Slett
 5. Oj, vilket enormt arbete ni gjort i slänten! Men så blev det riktigt snyggt också. Blir härligt att sitta där på den fina bänken och njuta av omgivningen. Vackra Hibiskusar!
  Ha det gott!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært hard jobbing for Lars. Tror nesten beplantningen tar lenger tid, og det er vi to om :-)
   Det kommer nok til å bli noen kaffekopper på de benkene.
   Nyt høstfargene. !

   Slett
 6. Hei!
  Så flott pelargoniasamling.
  Fy søren, for et arbeid dere har gjort. Nå har dere "busskuret" dere skrev om tidligere i sommer. Gratulerer! Det har blitt veldig fint.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Gruer meg litt til nedskjæring, jobben med vinterlagring og vasking av krukker...
   Fant ut at busskur ble litt voldsomt når vi skar ned alt, så vi får se når ting vokser til, foreløpig er det kanskje en busslomme. Tror det blir fint når det blir beplantet.
   Nyt høsten.

   Slett
 7. Det ble skikkelig lekkert! Dere er flinke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Det er nok Lars som har stått for det meste her, men utformingen er jeg med på, og vi er fornøyd med resultatet så langt.

   Slett
 8. FOR er jobb med hekk og stein,nylegging...og så flott det ble!
  Dyktige dere er,imonerende jobb dette:)
  Verbaskumen...min er avblomstret for lenge siden,flott plante dette:)
  Og fiken...det er jo snadder!
  Fin kveld til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye jobb, men Lars får ting unna når han setter igang og jeg tar ikke del i det praktiske (men er med på vurderinger underveis.)
   Fiken er snadder, og det blir endel syltetøy i år også.
   Ha en fortsatt fin uke :-)

   Slett
 9. Det var fantastisk spennende å lese og se dette innlegget. Utrolig stor jobb som er gjort og det blir SÅ fint. Her har dere en imponerende hage som etter hvert blir enda mer imponerende. Så gøy å følge med. Ha det riktig fint. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Ja det blir spennende med fortsettelsen. Hittil endel fram og tilbake med planter, så det tar sin tid, og det meste blir til underveis.
   Ha en fortsatt fin høstuke :-)

   Slett
 10. Litt av en jobb dere har gjort. Jeg har tatt bort en - 1 - spirea og syns det var en stor jobb. Hvordan får dere forresten fiken i det hele tatt. Har ikke sett snurten av noe som ligner en gang på min.
  Hilsen ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var en stor jobb, og deilig å få det gjort unna raskt.
   Vi har fått mye fiken de siste tre årene. Fikentreet er en Bornholm fiken som skal være ganske hardfør. Vi hadde den i krukke og overvintret den inne de tre første vintrene. Da var den blitt så stor at den måtte klare seg ute. Den står i en lun solvegg.
   Lykke til med din :-)

   Slett
 11. Jag blir alldeles stum av allt fint ni gör! Hoppas att jag får se er vackra trädgård någon gång live!.
  Min änglatrumpet klipper jag hårt tillbaka innan vinterförvaringen. Har aldrig tagit sticklingar av den. Är det inte jobbigt att sköta sticklingar på vintern?

  /Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Det er Lars som gjør det meste i sånne prosjekter, og han får ting unna :-) Du er hjertlig velkommen innom.( og det hadde vært veldig hyggelig å se hagen din, den ser spennende ut )
   Sist år syntes jeg stiklingene av engletrompetene nesten greide seg selv. Samme stell som overvintrings-pelargoniene, litt vann nå og da, og de fleste overlevde.
   Jeg har litt for mange store krukker som skal inn, så det løser egentlig et plass-problem.
   Kos deg i høsthagen :-)

   Slett
 12. Ett otroligt jobb ni gjort, och det blev så fint.
  Ha det bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Vi se fram til å få det beplantet, ikke fullt så mye til luking til våren....
   Ha en fin helg.:-)

   Slett
 13. Wow for en jobb dokker har gjort, det blei kjempefint, og dokker har en utrulig fin hage hvor så mye flott vokser hos dokker, nydelig bilde av barnebarna :)

  Takk for hislen hos mæ, og ha ei fin helg.

  Lisbeth ;O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var litt av en jobb, så nå holdet vi på å forbedre jorda i skråningen, og beplante. Tror nesten det tar lengre tid enn selve "anleggsarbeidet"
   Takk for hilsen :-)

   Slett
 14. Vilket projekt! Heder och ära till er för ett grundligt arbete och fint blir det förstås när man gör det ordentligt!

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi håper det var siste store prosjekt :-) Akkurat nå er det jordforbedring og planting som står
   på programmet (innimellom alt regnet, det er søkk vått i jorda)
   Ha en fortsatt fin uke :-)

   Slett
 15. Ai,ai. For en jobb. Men det ble fint med spennende beplantning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Beplantningen tar faktisk mer tid enn selve jobben. Må ta det etterhvert og prøve oss litt fram. :-)

   Slett
 16. For et fantastisk prosjekt! Ble ordentlig fint :-)
  Lekkert bilde av sommerfuglen og nydelige hibiskus :-)
  Ha en fortsatt fin uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   For et par dager siden telte jeg faktisk 130+ blomster og knopper på hibiskusen. Nesten så vi ikke trodde det selv...
   Eirin

   Slett