6. juli 2016

INSPIRASJONSTUR TIL JYLLAND - Del 2

Her er del 2 fra inspirasjonsturen til Jylland i juni. Etter besøket i Britta Uldums japaninspirerte hage som vi skrev om i forrige innlegg, tok vi turen - 5 minutter - bort til Svend Erik Sørensens hage. På tross av at også han er alene om hagearbeidet, er hagen svært velstelt!

Helgen før vi kom hadde han besøk av 70 hagelag-medlemmer, og hadde ordnet i stand med grilling for alle sammen på den store gårdsplassen og det overbygde uterommet/carporten. Det er ingen tvil om at 68-åringen må ha ualminnelig stor kapasitet og være i svært god form. Som jeg har nevnt i tidligere blogginnlegg er han en dyktig handyman - tømrer av yrke, som har gjennomført mange store prosjekt i hagen.Her er Inger på vei inn i hans sekskantede kaktushus - som er ett av dem.

Og her er den eksotiske kaktussamlingen.

 Svend Eriks arbeidsrom - med inngang fra carporten - kunne nok de fleste av oss misunne ham.

Utrolig hvordan han klarer å holde slik orden i det. Det ligner i hvert fall ikke mye på vår egen lille plante-arbeidsbenk hjemme, med møkk og rot, og og stadig hvor vi stadig leter etter hvor vi la fra oss den lille hagespaden og hagesaksen sist vi brukte dem... Selv er vi der, at vi fortsatt ikke har plass til bilen i garasjen på grunn av alt som er "kjekt å ha" fordi vi sikkert får brukt for det en vakker dag... (for å sitere Øystein Sunde). 

Vår egen pelargoniapaviljong er helt klart inspirert av slike små pause-, og utsiktsplasser som vi har sett hos Lone og Arne Astrup, og denne i hagen til Svend Erik. På bildet sitter vår norske venn Per og slapper av, mens han sannsynligvis legger planer for hjemkomsten til egen hage. Har du lyst til å se flere bilder fra Svend Eriks hage, så finnes det mange i blogginnlegget vi skrev den 12. juli 2015, etter at vi besøkte ham forrige sommer.

Også her var mange ulike hostaer plantet sammen i en stor gruppe/bed. Det har vi også gjort hjemme i egen hage etter blant annet å ha sett det her.

To klatrehortensiaer hadde blitt flettet sammen i toppen og var blitt til en fin portal.

Vi avsluttet dagens hagebesøk med å besøke hagen til Arne og Lone Astrup, som bare ligger et par hundre meter bort i samme gate som Svend Erik sin hage. Også denne besøkte vi for et år siden, men vi hadde lyst til både å vise den til våre norske venner, og treffe igjen Lone og Arne som vi setter stor pris på å kjenne, og stadig har hatt mail-kontakt med i året som har gått.

Og våre norske reisevenner falt også pladask for denne hagen. De mange små vannhull, hyggelige uteplasser, utstrakt bruk av stein, og de mange eksotiske trærne resulterte nok i flere ønsker og ideer hos dem. De norske hageønskelistene fikk helt klart en del påplussninger i løpet av besøket.

Den sjarmerende redskapshuset til venstre, og et av vannhullene i forgrunnen.Støpte trau er det mange av i Lone og Arnes hage.

Og enda et lite vannhull. 

I løpet av året som hadde gått, hadde Arne - som er tømrer - bygget en fantastisk fin vinterhage som tilbygg på bolighuset., og her fikk vi servert både kaffe og påsmurte danske smørbrød før vi satte kursen mot Silkeborg. Kveldens jazzkonsert var med bandet "Prima Junior" i bakgården på et handycap-senter. Bra musikk av dyktige musikere, og en skikkelig regnskur som plutselig laget en liten elv gjennom festivalteltet.

Neste dag besøkte vi Winnie og Per Ibsen og deres hage i Silkeborg, kun fem minutter fra hotellet. Også denne hagen skrev vi om, og viste mange bilder fra, i et blogginnlegg den 17. juli 2015. Så her er kun noen få bilder. Hvis du vil se mer av hagen, kan du gå til fjorårets innlegg.

Hagen er veldig frodig, godt tilvokst med mange store skyggegivende trær.

De har også flere små vannhull og hagedammer - slik som dette som var den direkte inspirasjon til vår egen siste lille dam med "sandal-fontenen" ved siden av en hagebenk.

Winnie deler erfaringer med Inger og Eirin

Eirin fikk med seg denne spesielle tørkede versjonen av en stor lilje hjem. Det var et veldig inspirerende hagebesøk i en helt utrolig fin hage.

Deretter var det bare et par kvartal bort til Jørn og Inger og deres spennende hageoase.

Deres hage inneholder mange poetiske og kreative innslag innslag som de har laget.

Som for eksempel denne vrihasselen der to hovedstammer har vokst sammen til en, for så å dele seg igjen litt høyre oppe.

Våre norske venner, Evy og Tore, var ivrig med å lagre gode ideer og inspirasjon i kameraet.


På kvelden fikk vi med oss en helt fantastisk konsert med familiebandet til Gunnhild Carling fra Sverige.
 Med far på trompet, mor og datter på banjo (datter også på trommer), søsken og svigersøsken på saksofoner, trompet, klarinett, trommer, piano ....og Gunnhild selv på trompet, trombone, munnspill, sekkepipe pluss pluss.... Det hele var toppet med brødrenes sirkusinnslag og Gunhild som spilte på tre trompeter på en gang. En helt unik familie, med musikere av internasjonalt høyt nivå!

Lørdag startet vi dagen med tur - jazzkruse - på Silkeborgsjøen med den 150 år gamle hjuldamperen "Hjejlen", med jazzband om bord på dekket. 

Selv fikk vi plass bakerst i båten, med fin utsikt og bra lyd på den to timer lange turen. Ikke alle våre venner var veldig fortrolig med jazz på forhånd, men ble nærmest "frelst" da vi utpå kvelden var på en veldig fin konsert med to band som spilte såkalt "sigøynerjazz" eller jazz inspirert av musikere som f. eks. Django Reinhardt.

For de som orker litt mer, og eventuelt er mer interessert i hvordan det ser ut i vår egen hage, enn å lese om vår tur til Jylland.Her ser det slik ut (NB! klikk på bildene hvis du vil se dem i større format !)

Det kan være store forskjeller på når ulike rododendroer og asaleaer blomstrer. Denne Asaleaen "millenium" er ganske så sentblomstrende, og blomstrer fortsatt.Frodig, tett  og fint.

Deilige kontraster skaper liv i hagen.

Lørdag hadde vi besøk av Lukas (t.h.) og Julian (t.v.). Grøt, ansiktssminking og gjemsel i hagen skaper en fin dag. Livskvalitet for både små og store.

På ettermiddagen ble noen meter av onkel Markus sitt gamle klatretau montert og testet. Det er for øvrig første gang vi har en tiger som klatrer som en apekatt i hagen!

Rododendron og asalier renses hvert år for de gamle knoppene. Denne er fotografert midt mellom før og etter...

Kala i potte ved drivhuset.

Pelargonier på leveggen av gamle hummerteiner ved uthuset.

"Flammentanz" danser seg stadig lenger opp på portalen. (Ny portal - for den nå tre meter høye blåregnen er under planlegging...)

Hardt lys i solskinn fra blå himmel er ikke akkurat fotografens drømmevær. Hostaene har ikke bare fint bladverk. De er også morsomme når de blomstrer.

Ikke alle hosta har lyse blå blomster. Noen - som denne... 

...og denne, har hvite.Riddersporen som vokser like ved partytreet har i år valgt å kle seg i to ulike blåfarger. Sikkert gøy med litt variasjon.

Og litt hageromantikk fra nederste dam.

Familien takløk i steinbedet.

Og en annen detalj fra det samme steinbedet.

I neste innlegg, om en uke, kommer tredje og siste del fra Danmarksturen, med bilder fra den fantastisk fine hagen i Randers som vi besøkte på hjemveien.  

Eirin og Lars.
5 kommentarer:

 1. Hei eirin og Lars

  Alletiders med den flotte rundvisning i disse spændende haver - Det er godt at se hvordan havefolket har givet sine haver så forskelligt udtryk:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
 2. Utrolig spennende hager dete besøker, og så fint å se deres egne bilder derfra. Inspirerende ja!

  Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
 3. Her var det inspirasjon å finne ja, takk for at dere deler med dere av reiseminnene! Og så ser det jo veldig fint ut hos dere også da - ikke å forglemme!
  Hagehilsen Nora

  SvarSlett
 4. For ein fantastisk tur dokke har hatt.
  Masse inspirasjon å hente i slike hagar.
  Kjende meg forresten igjen i beskrivelsen av garasjen dokka...hihi..

  Framleis god sommar.

  SvarSlett
 5. Spennende å se bildene fra hagebesøkene deres, ser ut til å være masse inspirasjon å hente her.
  Ha en fin sommerhelg :-)

  SvarSlett