13. oktober 2016

VÅRPROSJEKT OM HØSTEN ... Del 1

Da er ryggen kommet seg etter granittsjokket for et par uker siden, og tanken om at "alt jeg får gjort i hagen nå utover høsten, slipper jeg å tenke på til våren" har blitt ganske påtrengende, siden det er veldig mye som skal gjøres. Ikke bare med noen omfattende forandringer, men også at vi har pådratt os et stort vedlikeholds-etterslep (som politikere, NSB og veimyndigheter kaller det) denne sommeren.

Resultatet har blitt at jegden siste uken har innledet det kommende vårprosjektet. Siden vi trenger mer plass til nye planter, og flytting av planter som står for trangt, skal - som tidligere nevnt - det hellelagte området der bordet med overskuddsplanter og en av drivbenkenene for grønnsaker står, skal bli såkalt prydhage.

Bedet til venstre i bildet skal utvides, og overskuddsplanter skal få eget hagerom bak uthuset. Først fjernes halvråtne jernbanesviller. Spett, motorsag og sekketralle er igjen uunværlig.

Deretter vippes betonghellene opp og stables bort. Det er godt de kun er 30 x 30 cm. store. Da er det greit å løfte på dem! De skal i neste omgang brukes til gulv bak utuset, og erstatte gulvet av rullesteiner...

Under hellene ligger ca. 15 cm singel og subbus som graves opp i kasser og bøtter, og stables bort. Det skal også brukes - under hellene - bak uthuset.

Her står det alt sammen - heller og singel/subbus, kun et par meter fra inngangen til "bak uthuset". Altså kort vei. Riktignok en litt tungvind måte å gjøre det på, men når ting skal bytte plass, kan det ikke alltid gjøres på den supereffektive måten... dessverre. En får heller bruke litt ekstra tid, og oppleve at det fungerer noenlunde greit uten at alt blir kaos på en gang.

 
Granittkant-steinene som ble skaffet for noen uker siden settes på plass....

....og god jord fra krukker og bøtter fylles inn. I morgen skal jorda fra tre drivbenker også fylles i, og i tillegg må det nok skaffes et tilhengerlass med god matjord.

På den nederste plenen har vi bestemt oss for å utvide bedet langs hekken ved å la det strekke seg rundt urtids-treet, slik at dette blir stående i bedet. Det vil gi plass til noen planter som liker litt halvskygge, og det vil de kunne få en del av her. (Haveslange er lagt ut for å finne en god rytme i formen, og bambuspinner er stukket ned for at buen ikke skal flytte på seg når jeg stikker kanten rundt med spaden).

Gresstorva må fjernes, og kanthellene langs bedet og kabelen som definerer området for robotgressklipperen må tas opp og legges om.

Så får jeg holde på utover høsten, så lenge rygg, knær og skuldre er noenlunde samarbeidsvillige, og vær, temperatur, tid og lyst er ok. Fortsettelse følger...

God høst ønskes dere av Eirin og Lars.
12 kommentarer:

 1. Forhåbentligt holder knæ og ryg til det hele, for det er noget af et kæmpeprojekt at skulle starte foråret med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig at Lars starter igjen i hagen, og det må taes litt nå og resten til våren..
   Så forhåpentligvis holder rygg og knær om han ikke blir for ivrig.:-)

   Slett
 2. Hei Eirin og Lars

  Som altid en godt planlagt projekt!
  Dit "Urtidstre" ligner det vi kalder en vandgran
  -Metasequoia glyptostroboides- alletiders at i har en sådan voksende!

  God arbejdslyst og ha en dejlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det er godt for Lars å starte på "prosjektet" nå i høst, etter å ha tenkt på det en stund.:-)
   Det stemmer at det er en Metasequioa glyptostroides, og den trives godt.
   Ha en fortsatt fin helg.
   Eirin

   Slett
 3. Noget af et projekt, god arbejdslyst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok Lars trenger noen prosjekter for å bli inspirert i hagen, og det skal taes i løpet av høsten og våren.. og det ser ut til at han får arbeidslyst av det.:-)
   Eirin

   Slett
 4. Hej Eirin och Lars!
  Vilket enormt projekt, men ni är på god väg redan.
  Ha en trevlig helg / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok prosjektet går fint når det taes over tid, og Lars syntes det er godt å være igang igjen i hagen, og få løst noe av "plassmangelen" vi etterhvert har :-)
   Ha en fin helg.
   Eirin

   Slett
 5. For en jobb!!! Men det er jo veldig kjekt å holde på også da, også så fint det kommer til å bli. Kjekt å se at du/dere er i full sving igjen. Lykke til og riktig god helg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok litt jobb, men fint å komme igang igjen for Lars :-) For min del må jeg nok vente til våren..
   Ha en fin helg.
   Eirin.

   Slett
 6. Ett stort och rejält projekt och det ser ut att bli jättefint. Älskar gammal huggen granit och annan sten också för den delen. Nya rabatten blir säkert också bra. Så imponerad över folk som hinner med stora projekt på hösten. Här är det fullt opp med älgjakt och inhöstning.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok at det å starte i høst er for å få litt mindre og gjøre til våren, og at det er det mest lystbetonte for Lars nå :-) Jeg må nok vente til våren, og det blir første høst uten å sette ned nye løk..
   Høres fint ut med elgjakt:-)
   Ha en fortsatt fin høst.
   Eirin

   Slett