3. november 2016

VÅRPROSJEKT OM HØSTEN...Del 2

Den 13. oktober skrev jeg første del om dette prosjektet. Hvis du ikke har lest det, så vil det være lurt å gå tilbake i bloggen og lese det før du leser videre. Gamle, mer eller mindre råtne jernbanesviller har blitt fjernet, dyrkingskasser demontert, og betonghellene og subbus lagret for å brukes bak uthus etter hvert. 


Da er det klart for fortsettelsen:

Når hele området er klargjort skal kantsten i granitt plasseres. Traktorgressklipper med henger, sekketralle og spett er uunværlig redskap.

 Et tilhengerlass med jord er hentet med bilhenger, og blir spadd over i bøtter og kjørt ned i hagen med den lille traktoren og tømt i det nye bedet. 

Kanten rundt det opphøyde bedet skal brytes litt opp ved å bringe inn noen store steiner. Det skaper variasjon og liv, og virker ikke så kommunalt som det ville gjort med bare rette kantsten. Og så harmonerer det med hva vi tidligere har gjort andre steder i hagen så det passer inn i helheten. Det er veldig viktig for oss. Noen fine sprengsteiner fåes på en byggeplass i nærheten og fraktes opp på hengeren og senere ned i hagen ved hjelp av sekketralle. 

En sten passer utmerket i det ene hjørne...

...en annen på en av langsidene. De tippes av fra sekketrallen omtrent der de skal være, og blir skjøvet på plass med et spett. De er jo ikke særlig løftbare!

Og to stykker som har de samme litt rødlige fargenyansene blir reist opp på høykant. Torvblokker blir saget til så de passer i mellomrommene. Om et par år vil det ha vokst et tykt lag med lav på dem, så det ser veldig naturlig ut.

Noen flate sprengsteiner  blir lagt for å lage en snarvei og sti gjennom bedet. I forkant er også en  torvblokk stappet inn mellom kantsteinene. Det fine med å gjøre det, er at en ikke er avhengig av at kantsteinene skal passe på centimeteren. De er jo ikke så enkle å kappe!

En kantsten til overs ble lagt - med den flate siden opp - på et par små granittsteiner og ble en fin liten benk.

Jorden i det nye bedet består av ca. en fjerdedel vanlig jord, en fjerdedel sand/grus, en fjerdedel torvjord, og en fjerdedel kompostjord.

De to dyrkningskassene nederst i hagen blir fjernet, siden vi skal avvikle dyrking av grønnsaker for å rasjonalisere arbeidet i hagen. Nå har de havnet i hagen til et par naboer som kan få glede av dem framover.

Bak uthuset blir gulvet av rullesteiner fjernet

Her skal betonghellene bli til nytt gulv, og sørge for at det blir mindre ugress å luke, og ikke så lett å vrikke anklene når en går.

Subbus er lagt på, planert, vannet og tråkket hardt.

Og heller blir lagt på plass. I ytterkant mot tomteskillet skal planter tas opp, jord erstattes med singel og subbus, og heller bli lagt helt inn mot nabogrensen.

Mellom tre-, og femhundre steiner ligger nå både på gårdsplassen og Finn.no

Nå er det varslet kuldegrader om natten i en uke framover, så det kan være på tide å dekke til noen av de mest utsatte plantene som for eksempel hibiskus og mammuttplante. Forrige år kappet vi ned og fjernet en tuja for å slippe å hente granbar i skogen. I år har vi bestemt oss for å kutte ned en kort tujahekk, bestående av tre trær nede ved dammen

De kappede tujane til høyre i bildet skal bli som en oppstammet kort hekk når de finklippes både på sidene og toppen til våren. Det blir jo litt enklere å klippe den på toppen nå når de har blitt halvannen meter kortere. Og blir vi ikke fornøyd med resultatet, så blir de offer for en motorsagmassaker neste høst, og får en fortsettelse som gjenbruk til vinterdekking av andre planter.

Der bedet langs hekken skal utvides rundt urtidstreet er betong-kantheller fjernet, og grøften med subbus gravd opp...

...og fylt i ny grøft rundt utvidelsen av bedet...En ca. 150 kg. tung obelisk ble fraktet inn med sekketralle og plassert i bedet.

Etter at subbusen er vannet og tråkket til så den blir fast og stabil, legges betonghellene på plass.  

Siden hagen ikke er utformet med lineal og vinkelhaker, og vi har valgt et organisk formspråk - og har få rette linjer og vinkler, må alle hellene langs plenkantene på den nederste plenen skråskjæres på to sider med vinkelsliper.

 Skikkelig drittjobb som ikke er godt for ryggen. men til gjengjeld slipper vi å stadig ta en runde med kantklipperen. Den har ikke vært i bruk på syv år!

Jeg rakk akkurat å legge på plass en rad med naturstein innenfor kanthellene på onsdagskvelden, og morgenen etter var det minus 8 grader og frosten hadde satt seg i bakken. Da blir det ikke gjort mer før til våren (,....hvis det da ikke kommer en ny varmebølge).

Kommer vinteren nå, eller....

Isen har lagt seg på hagedammen (og jeg har tatt på stilongsen).

Visst er det vakkert!

Fortsettelse følger...før eller siden.
Hilsen Lars

16 kommentarer:

 1. Det er rett og slett imponerende som det blir jobbet i hagen deres helt til vinteren kommer! Det blir jo kjempefint :)
  Vinteren har allerede begynt hermed -7 i dag. Brrr...

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er det definitivt vinter her også...
   Etter noen dagers ferie i Oslo, er vi tilbake til skikkelig barfrost.
   Fikk dekket til det meste igår :-)
   Ha en fortsatt fin uke.

   Slett
 2. Flot og et meget stort arbejde. Tørveblokke imellem stenene er en smart idé.
  Det bliver spændende at se fortsættelsen, som jo nok først bliver i 2017.
  Ha det fint

  SvarSlett
  Svar
  1. Torvblokker gir et litt mykere inntrykk,.. men veldig mye ukrutt vi ikke hadde før vi tok torvblokker inn i hagen:-(
   Vi ser fram til 2017.

   Slett
 3. Hej Eirin og Lars

  Jag bliver imponeret over jeres flotte arbejde, ideen med tørv mellem stenene vil jeg da prøve i Sverige.
  Her lover de også vinter hele næste uge men så kommer varmen tilbage, Vi får se!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble årets siste innsats i hagen. Vi liker stein og torvblokker sammen, selv om torvblokkene gir litt nye typer ukrutt :-)

   Slett
 4. Imponerende steinarbeid! Det må ha gått med endel timer i det!! Og så blir det så utrolig flott! Ha fine høstdager!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå virker det som vinteren har kommet, og vi er fornøyd med å ha fått unna noe av "vårprosjektet" :-)

   Slett
 5. Ja, jeg sier det igjen. Det er bare imponerende alt der får til i hagen deres og alt er så grundig og flott gjennomført. Det blir spennende å se til våren. Fortsatt lykke til. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Nå ser vi fram til våren, og forhåpentligvis være to om hagen igjen :-)

   Slett
 6. Litt av et prosjekt, mye jobb, men fint blir det. Jeg kunne hatt god bruk for rullesteinen din til et prosjekt jeg holder på med, hvis jeg hadde bodd nærmere.
  Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er endel som blir gjort om når en holder på med hage. (Får bare håpe vi ikke plutselig finner ut at vi trenger noe rullestein igjen til våren)
   Ha en fortsatt fin uke.

   Slett
 7. Du är helt fenomenal när det gäller anläggning i allmänhet och stenarbeten i synnerhet! Jag är full av beundran!
  Önskar er en trevlig helg!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har hatt en flott langhelg i Oslo, med venner, barn og barnebarn :-)
   Nå satser vi på at fortsettelsen i hagen, skjer til våren.
   Ha det godt!/Eirin

   Slett
 8. Jeg skal love for at I har gang i projekterne. Det er en fornøjelse at se.
  Hilsen
  Inger og Jørn

  SvarSlett
 9. Jag önskar ett Gott Nytt År och hoppas få se mycket av er fina trädgård 2017. Hälsningar Carita

  SvarSlett