29. mars 2017

HAGE MEG HER, OG HAGE MEG DER....

Ja, det har faktisk blitt en god del hageaktivitet i vinter også. Med tele i bakken og sørpete møkkavær ute, har det vært ideelle forhold for å sitte inne og arbeide med hagetur-planlegging. Som jeg har nevnt så vidt tidligere, har Halden hagelag (mitt lokale hagelag) bedt meg om å planlegge en hagetur til Jylland i Danmark, den 19.06-24.06 - 2018 - siden jeg nok må kunne sies å være forholdsvis lommekjent i de smukke danske haver, etter alle våre besøk der gjennom årene. 


Litt besøk av barn og barnebarn har det også vært, og vi gleder oss til mer av dette ut over våren. Hagen gir så mange fine muligheter til kos og gøy sammen med dem. På bildet er det Anna som tester klatreveggen.

Når det gjelder hagelagsturen til Danmark, så må jo en så omfattende tur planlegges i god tid, da det skal forhandles og gjøres  avtaler med både hotell, busselskap, spisesteder og hageeiere. Det siste innebærer riktignok ikke så mye forhandling, men det skal jo settes sammen et mest mulig variert og fornuftig program med dagsutflukter og minst mulig busskjøring. I så måte er Danmark et drømmeland, med korte avstander mellom de vakre hageperlene!


Programmet er  nå ferdig, og skal presenteres på et møte i hagelaget tirsdag den 4. april, sammen med  at jeg skal holde et foredrag om de dejlige danske haver. 

Deltakerene skal bo på hotell i Silkeborg, midt på Jylland, og ta dagsturer derfra. Flere av hagene ligger bare fem minutter fra hverandre, så det blir lite busskjøring. I alt skal vi besøke 12 spennende og ulike hager i løpet av de seks dagene, pluss ta en båttur med verdens eldste hjuldamper (dampbåt!) i fortsatt rutetrafikk utenfor Silkeborg. Ni av hagene er private villahager, og tre hager er større, innholdsrike, parklignende hager.

Jeg kan opplyse at prisen på turen, inklusiv reise (fra Halden), fem netter på bra hotell, alle måltider (bortsett fra en lunsj), 12 spennende hagebesøk og en hyggelig veteranbåttur er nkr. 5940.- pr. pers i dobbeltrom. Så billig blir det når det ikke en turopperatør skal doble prisen og tjene på det! Jeg har for øvrig påtatt meg å være reise-guide på turen som har plass til max. 50 deltakere. Plassene er forbeholdt medlemmer av Halden hagelag, men det er anledning for andre å melde sin interesse, og sette seg på venteliste hvis det blir ledige plasser. Påmelding starter på møtet den. 4. april, og siste frist for påmelding er den 10.08.17. Ønsker du mer informasjon om programmet, kan du ta kontakt med meg, eller laste det ned fra Halden hagelags hjemmeside: http://www.hageselskapet-halden.org/#home

Ute har det vært et par deilige vårlige uker. Vi har en masse å ta fatt i etter en sommer og høst med kun en "arbeidsfør". Deilig å være to om hagen igjen  😊 Riktignok er det fortsatt nattefrost, men ikke lenger tele i bakken, og dagtemperaturer på 10-12 plussgrader. Så vi har fått flyttet på en del planter som trengte et bedre voksested, med mer eller mindre sol og skygge, fuktighet, mindre vind, osv. Rommet for overskuddsplanter bak uthuset begynner også å ta form. Og vi ser fram til å få det ferdig. 


Tre tujatrær,7-8 meter høye, er tatt opp med rot, for å gi plass til andre og mer spennende ting, som et skjæbnetre (dansk navn), et hortensiatre og en vakker lønn.Det skal bli spennende å se om de vil overleve de litt  barske norske forhold. Vi har i hvert fall lyst til å prøve, og ved å fjerne de tre tujane har vi frigjort et ganske lunt, og passe fuktig område for dem. Ellers titter både det ene og andre av løkplanter fram slik det gjør hver vår. Julerosene har allerede blomstret en god stund, mens tulipanene er så vidt underveis..., og høstens løkplanting planlegges. Dvergferskenen har tilbrakt vinteren inne på uthuset, og er veldig klar for en ny sommer ute i hagen.

Vårlig hilsen fra Lars, og en igjen forholdsvis frisk og rask Eirin.


19 kommentarer:

 1. Hei. Hagetur til Danmark høres flott ut. Det er så mange fine hager der nede. Vi setter også stor pris på å ha barnebarna her. De holder oss unge ikke sant?. Her på sørlandet har vi hatt noen dager med sommer. I dag er det tilbake til normalen. Flotte bilder du viser. Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir nok tur til Danmark på oss i år også:-)
   Dere har nok hatt det litt varmere enn oss, men det har vært deilig å holde på i hagen i rundt +20. Idag håper vi på litt regn..

   Slett
 2. Mange fine vårtegn i hagen deres! Lykke til med turen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vårtegn i hagen gjør at det blir ekstra trivelig å holde på ute:-)

   Slett
 3. Det blir nok en flott tur! Så mye fint som blomstrer hos dere allerede :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror turen blir fin, og nå blomstrer stadig mer for hver dag.:-)

   Slett
 4. Flott vårblomstring hos dere! Hagetur til Danmark høres forlokkende ut:) Ha fine vårdager fremover:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi må nok et par turer til Danmark allerede denne sommeren, det er noe av sommeren for oss. Vi nyter våren og alt som spirer og gror :-)

   Slett
 5. Det låter fantastiskt spännande, en resa till Danmark som har så många vackra trädgårdar är nog en upplevelse för varje trädgårdälskare. Jag önskar jag bodde närmare och kunde besöka alla bloggvänner där borta.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er jo litt heldige her vi bor, og kommer oss raskt til både Sverige og Danmark.
   Det er virkelig inspirerende å se andres hager.
   Eirin

   Slett
 6. Hei Eirin og Lars

  Alletiders med turen til de jydske haver, det bliver garanteret vellykket!
  Godt Eirin er frisk igen - det glæder mig!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi besøker nok noen jyske hager allerede denne sommeren. Danmark er alltid vårt reisemål i feriene våre :-)
   Det er deilig at benet fungerer bra igjen, og det er bare å stå på å trene for å få max funksjon.
   Nyt våren, som mest sannsynlig ligger endel foran vår.
   eirin

   Slett
 7. Kære Eirin og Lars, godt vinteren er forbi og tiden har lægt Eirins skade. Det er jo skønt med en tur i Danmark i juni, som er den skønneste måned.
  Nu har I jo programmet på plads, skulle I have lyst til en detour, så skal I være meget velkomene i vores franske have ved Aarhus, nu glippede muligheden sidste år.
  Det bliver yderst interessant om især jeres Japanske ahorn vil overleve i Norge, kun tiden vil vise.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlett
 8. Den resan skulle jag gärna följa med på!
  Klättervägg till barnbarnen, wow! Den ser rejäl ut, du får gärna visa mer av den!
  Vacker iris, har den något namn? Har just snöat in på iris och fyller ständigt på en inköpslista inför höstanskaffning.
  Skönt att höra att Eirin mår allt bättre!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager manglende svar på dine siste kommentarer. Jeg har vært på et tre ukers rehabilerteringsopphold ang. Menieres, og deretter var jeg så heldig å få Rosen , og måtte sitte med benet opp en ukes tid...Tålmodighet er noe en virkelig må øve på:-)
   Irisen tror jeg heter Iris lacustries, vi kaller den våriris.
   Vi er litt trege når det gjelder å få satt noen dato for Stockholmstur, men enten rett etter 17. mai , eller slutten av juni.Vi har litt mange bursdagsfeiringer på forsommeren.Vi kommer tilbake til det så snart vi får satt noen datoer.
   Ha det godt !
   Eirin

   Slett
 9. Det blir säkert en fin resa till Danmark. Vi har varit på trädgårdsresor till Danmark flera gånger. Där finns så många fina trädgårdar. Spännande att ni har gjort plats för ny rabatt när ni tog bort gamla tujor. När man har en gammal trädgård måste man ta bort en del växter om man vill plantera något nytt eller göra om. Ha det fint i vårträdgården, Carita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange fine hager i Danmark. Vi tar en kombinert jazz og hagetur i år også.
   Vi har også tenkt oss en tur til Stockholmsområdet i sommer, og håper det er mulig å få se hagen deres i den forbindelse. Vi tar kontakt når vi har et konkret tidspunkt.
   Ha en fortsatt fin vår.
   Eirin

   Slett
 10. Skal si du har lagt sjelen ned i å planlegge en fantastisk hagetur. Heldige Halden hagelag:) Skal bli spennende å se bilder når den tid kommer.
  Nå nyter vi våren. Det er en herig tid.
  Jannicke

  SvarSlett
 11. Så fint det er i hagen din! Nydelige bilder av flotte planter! Og spennende med hage-tur til Danmark. Ha en fin og vårlig uke!

  SvarSlett