14. april 2017

GOD PÅSKE?

Det ble en ganske kald vårdag i dag. Ekstra surt virker det når en har vendt seg til 10 plussgrader og deilig vårvær, og stillongsen er lagt bort for sesongen. Plutselig forsvant den vårlige følelsen og det ble 0 grader med sludd og haglbyger. Jeg rakk så vidt å ta en fotorunde av de våte plantene, mellom et par byger.

Men uansett er det påske, og plantene i hagen er for det meste i fast rute.

Det er vel også vi, sånn noenlunde.

De fleste bed er rensket opp, slik som steinbedet ovenfor, der blant annet flere kubjeller titter fram (bildet nedenfor)Fem seks juleroser har mange blomster og knopper.
Og mange fine primulaer blomstrer rundt i hagen. Her ser du tre av dem.

Lungeurten er også fin tidlig om våren. Og når den er avblomstret, så er det bare å klippe den ned - så setter den i gang på nytt!

Blodripsen ble flyttet like etter at telen forsvant i bakken. Den  hadde blitt over to meter høy, og trengte mer rom rundt seg enn der den stod. Det ser ut som den har klart flytteprosessen bra, og er full av flotte knopper.

Den vintergrønne trochodendron er ingen blomstrende plante - slik som sin slektning rododendron, men har et vakkert bladverk gjennom hele året. Den har klart seg godt gjennom sin tredje vinter i hagen.

Vi har seks ulike trepeoner, og alle ser ut til å ha klart seg gjennom vinteren, og viser fram sine flotte knopper. Vi gleder oss veldig til at de skal blomstre. 

Med dagens ferske værmelding om ny periode med frostnetter og fare for snø også her i lavlandet ved kysten hadde vi ikke noe annet valg enn å finne fram stillongs og topplue, og komme oss ut i kulda for å dekke til de mest sårbare, utsatte og beknoppede plantene. Det vil si trepeoner, et par kameliaer, to hibiskuser to viburnumer og noen stauder.
To lag strie eller fiberduk  ble hengt på stativ av bambuspinner for ikke å ødelegge knoppene, og festet med klesklyper og steiner.

Det minnet meg nesten om hvordan en gammeldags teltleier kunne se ut etter et skikkelig skybrudd, den gang jeg var liten gutt, og teltene var kvadratiske, med stang i midten og var like tette som en strieduk..

Etter et par timer var det deilig å komme inn igjen og fyre opp på peisen.
Men likevel; God påske!

Varm hilsen fra Eirin og Lars.29 kommentarer:

 1. Ja, dette været er både utfordrene og vanskelig! Men vi vet jo av erfaring at det er sånn april er. Får håpe at det meste klarer seg hos dere!

  Fortsatt god påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi vet vel egentlig at april er litt lunefull, så det går nok bra med det meste. Vet ikke hvor sarte lerkesporer er, men de var kommet veldig langt.
   I dag er det luking på gang:-)

   Slett
 2. Hei. April kan være lunefull. De siste åra har vi kommet lengre med ting enn i år, Selv om det spirer i hagen som bare det. Her er det også meldt snø. Uff. Trodde vi var ferdig for i år. Ønsker dere fortsatt en fin langfredag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her ble det sludd i går, og heldigvis bare 3-4 -grader i natt. Men sånn er april:-)
   Fortsatt fin påske.

   Slett
 3. Det har været et stort, men sikkert også nødvendigt arbejde at sikre alle de sarte planter. Du ser herligt mobil ud på det sidste billede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-) Følte meg både mobil og stilig på det bildet. Foten er 100 prosent bevegelig igjen, men jeg har igjen 3/4 år med opptrening..
   Eirin

   Slett
 4. Så många fina vårblommor du har i Din trädgård. Nu ska vi hoppas på att det blir varmare väder så att allting klarar sig och inte fryser bort nu när många växter har kommit upp ur rabatten.Du gör klokt i att täcka en del.Trevlig Påsk/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi blir alltid overasket på våren over at det er så mye som blomstrer.
   Deilig å kunne jobbe i hagen da:-)

   Slett
 5. Inget positivt väder för trädgården denna påskhelg men det skall väl bli vår i år också. Fina Primula, dem vill jag inte vara utan under våren.

  Glad Påsk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tok lang tid før jeg fikk til primula, men etter at jeg lærte at de skulle deles går det bra. Jeg kan heller ikke være foruten på denne tiden.
   Eirin

   Slett
 6. Uf ja, det er træls, at der igen kommer frost - og sikke et arbejde I har måtte udføre for at beskytte planterne. I Nordsjælland lyder prognosen også på lidt frost en af nætterne, så jeg håber, at pæretræets blomster og kartoflerne som er kommet op ikke får frostskader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare å huske at april er april:-)
   Håper blomstene på pæretreet greier seg !

   Slett
 7. Hei Eirin og Lars

  Detr hjar du ret i, men vi må tage vejret som det kommer, regnen hernede regner de nu med vil blive sne engang imorgen, vi får se...

  Det ser ellers godt ud - specielt bemærker jeg de fine træpæoner, der er meget at se frem til, og de skal nok klare sig!

  Ha nogen dejlig påskedage

  SvarSlett
  Svar  1. Vet jo egentlig at april er lunefull, men vi har så mye å ta fatt på etter at ikke noe ble gjort i høst, at vi har startet tidlig.
   Regner med at det går bra med trepeonene;-)
   Ha fortsatt fine påskedager !


   Slett
 8. Så långt våren har kommit hos er, och vilka fina primulor. Skönt att höra om era erfarenheter av att flytta 'Lykkefund', tack för det.
  Glad påsk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Glemte å si at vi klippet den nesten helt ned:-)
   Fortsatt god påske.

   Slett
 9. Hei!
  Jeg tror det er første gang at jeg ikke misunner dere hvor langt våren har kommet hos dere pga kulda. Vakre primulaer i blomst. De har såvidt begynt her også.
  Nå er det flere -grader ute, og jeg håper inderlig at strømmen leverer i natt i veksthuset.
  Så hyggelig å se deg Eirin i full aksjon igjen. Nå passer du godt på deg selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. En ting til du slipper å misunne oss er flåtten. Den kom tidlig og det er mye av den. Så nå er det minus sol på meg pga boreliose og antibiotika :-)
   Håper du slipper strømbrudd !
   Nå skal jeg ut og luke litt.
   Ha en fortsatt fin påske.
   Eirin

   Slett
 10. Våren har kommit en bit längre hos er ser jag. Här är den också på gång men kom av sig igår kväll när vi fick snö och -9 grader kallt under natten. Jag är orolig över hur växterna kommer att klara det här, en natt kanske dom klarar men blir det flera nätter lika kallt kommer många nog att skadas tror jag. GLAD PÅSK. Carita

  SvarSlett
  Svar
  1. Her likte ikke stjernemagnoliaen kulda, den blir jo fort brun, men var på sitt flotteste nå. -9 er ganske så kaldt, får håpe det går bra hos dere.
   Fortsatt god påske.

   Slett
 11. Oi, masse flott på gang i vårhagen deres! Litt skiftende vær her også, håper hagen klarer kuldegradene som er spådd framover. Til slutt så blir det vel ordentlig vår for oss alle...
  Ha en fortsatt fin påske :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er jo egentlig ganske så heldige her sørøst i landet, og vekstene er vel ofte tøffere enn vi tror :-)
   Ha en fortsatt fin påske.

   Slett
 12. Så fint og vårlig det ser ut i hagen deres, selv om dere har hatt en langt tøffere april enn meg. Får håpe at det snart blir varmere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ser ut til at det blir litt varmere nå, men april er april :-)

   Slett
 13. Ja, det blir endel jobbing for å berge tidlige knopper.
  Men det er verdt det når "belønningen" springer ut.
  Flått er noen skikkelig ekle skapninger. Flere fullsugde flåtter har falt av katta allerede. I tillegg til de jeg har plukket av den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, litt jobbing må til. Det er vel kanskje litt jobb med planter som skal tilvennes utelivet også.
   Vi hører av folk som har hund og katt i nabolaget her at de aldri har funnet så mange flått, og så tidlig som i år. Skyldes antagelig den milde vinteren.

   Slett
 14. Flotte bilder frå hagen.
  Våren er nok komen lengre der enn her, men
  eg skal ikkje klage, det dukkar opp den eine godbiten etter den andre.

  Ha fine aprildagar vidare.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er herlige dager nå. I tillegg til å holde på i hagen, må jeg ta noen turer rundt i hagen hver dag bare for å nyte !
   Ha en fortsatt fin våruke:-)
   Eirin

   Slett
 15. Vi får håpe varmen kommer tilbake om litt. Dere har mye som er i blomst allerede:) Og apropo Blodrip; min har jeg flyttet så mange ganger på ti år, at den fortsatt bare har tre små greiner på 60 cm. Stakkar... Men nå håper jeg det er siste gangen, og at den vil trives der den står nå:)
  Flott steinbed!
  Ha en fin aprildag:-)

  SvarSlett