20. april 2017

KJEMPEFINT MED LANGSOM VÅR....

Våren er ofte den tiden da alt i hagen skjer på en gang, og en føler at en ikke helt henger med. Så, bortsett fra et kort besøk av vinter og kuldegrader, er det kjempefint med en langsom vår, så en slipper å føle at en hele veien er på etterskudd med alt som bør og må gjøres i hagen. Deilig og også få tid til å gjøre litt andre viktige ting i hagen, enn bare det nødvendigste vårstellet.

Det er gøy å lete fram små tuer med stauder, som vil opp og fram i lyset, blant alt det visne løvet. Flere primulaer skyter virkelig fart når de får åpent lende.

Oppe i alt stellet med å skjære ned stauder, klippe hekker, og beskjære busker og trær, fikk jeg tid til å lage en enkel liten portal inn til planterommet bak uthuset. En sliten hagebenk hadde falt fra hverandre i løpet av vinteren, og støpejerns-delen  i ryggen fikk nytt liv som portaltopp. En klematis skal plantes bak søylen, og vokse opp på portalen, og videre bortover på gavlveggen på uthuset - forhåpentligvis. 
.
Langs  tomtegrensen mot den ene naboen plantet vi for noen år siden 25 meter hekk og en del syriner ca. en meter fra gjerdet, så vi skulle kunne stelle herligheten fra begge sider. For å begrense forekomsten av ugress, la vi beleggningsstein  i skråningen mellom gjerde og hekk/syriner. Som du ser på bildet over har det likevel blitt nok av ugress i sprekkene mellom steinene. Kanskje fordi vi ikke la en tykk separasjonsduk  under? Ugresset sitter så hardt fast at det ikke er mulig å dra det opp for hånd, og da er det bare å  gjøre det på "the hard way"; ta opp beleggningssteinene, luke, rette av med subbus,  legge duk, og sette beleggningssteinene tilbake på plass. Her går det ikke med hverken roundup eller å brenne bort med gass.

I utgangspunktet burde det være en grei jobb, men når "stien" som skal lukes er 64 meter lang, det er 50-60 cm  bredde å bevege seg på, og den 70-årige kroppen ikke egner seg til å leke slangemenneske, er det en ganske slitsom jobb. To meter pr. økt, to ganger daglig, så tar det to - tre uker.

Men så blir det bra, og forhåpentligvis mange år til neste gang.

 28. januar skrev vi om omlegging av støttemuren utenfor gjesteleiligheten  i boligens underetasje. (Gjesteleiligheten kan du lese om ved å gå inn på GJESTELEILIGHETEN i bloggens menylinje) Hensikten var å isolere bedre ved hjørnet av grunnmuren som ikke står på fjell, så telen gjør skade. Den gang viste vi disse to bildene:
I dag er jobben fullført, og vi er fornøyd med resultatet. Flott med steinmur langs veggen, og fin hylle for krukker. Den litt merkelige overgangen mellom se runde steinene og  granittblokkene vi i løpet av et part-tre år bli skjult bak barlinen, som ble beskåret kraftig for å få utført jobben. 
 For øyeblikket har vi beplantet krukkene med noen av de veldig mange fiolene som har frøsådd seg i hagen, slik at det skal se bra ut for gjestene som kommer til helgen. Til sommeren blir det nok store, røde pelargonier i  krukkene.

 I en sving ved hovedstien nede i hagen har en annen støttemur blitt forhøyet med to steinhøyder, og noen trillebårer med jord fylt på på baksiden, for at skåningen på oversiden ikke skal være så bratt at jorda lett raser nedover når vi steller der. I løpet av sommeren vil murtorskemunnen tette alle sprekkene. Ovenfor muren vokser for øvrig en gul Lawson sypress en astilbe og et par gullklokkebusker.

Denne uken har den nye pensjonist-arbeidsplassen bak uthuset blitt tatt i bruk. Stauder deles stadig vekk, og de to store bordene er i ferd med å bli fylt opp av overskuddsplanter. 

Hilsen Eirin og Lars 
som er positivt overrasket over å føle at vi er i rute denne våren, og ser fram til en deilig sommer med mye hagekos og hyggelige hagebesøk.


28 kommentarer:

 1. Hei Eirin og Lars

  64 meter, ja kan godt forstå at det bliver taget i etaper. Det er noget af et arbejde!

  Flot stenarbejde som altid - jeg har heller ikke noget imod at vi har en langsom periode, sommeren og varmen skal nok komme!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Lukingen bak hekken har egentlig vært "min jobb", så jeg er glad for ny arbeids fordeling:-)
   Idag tror jeg blodurten vil åpne blomstene, så da får vi nyte.
   Ha en fin dag.
   Eirin (og Lars)

   Slett
 2. Det er helt i orden med en lang vår, men sånn som det har vært her med -4 grader i flere netter er i meste langet kaldt ;)

  Litt av et arbeide med den leggingen av steinen, og 64 meter er jo sykt langt. Imponerende av en 70 åring! :)

  Det blir så fint!

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i at det har vært for kaldt om nettene, vi hadde endel netter med -7 til-5.
   Tror nok Lars kjenner godt at han blir 70 nå :-)
   Ha en fin helg.
   Eirin

   Slett
 3. Smart gjenbruk av benkerygg og flott ny mur for krukker. Her føler jeg meg allerede litt på etterskudd, tenk om det hadde vært utevær hver dag... Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne vært litt mer i rute med luking, og noe løv må ligge som skjerming, men vi er ute så sant det ikke regner.
   Over helgen håper vi å få flyttet edel ut i drivhuset. Venter til de verste frostnettene er over.
   Ha en fin helg.
   Eirin

   Slett
 4. Hei. Så spreke dere er. Men å arbeide i hagen blir en livsstil. Masse fordeler, og så holder en seg i form, trenger ikke bruke helsestudio. Flotte murer. Dere har fått det på stell. Ønsker dere en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en holder seg i form, men har lært at det er viktig og ta noen enkle øvelser og pauser :-)
   I år er vi sånn rimelig i rute.
   Ha en fin helg.
   Eirin

   Slett
 5. Hej!
  Jag är full av beundran över den energi ni har, stengången blev så snygg och fin, och förstår att det inte är ett lätt jobb att krypa på knä och lägga sten. Och en sådan arbetsplats skulle jag gärna ha.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Den jobben med steinene går nok kun på vilje, ikke særlig lystbetont. Lars tar det først, da blir det mer det som er hyggelig å drive med etterpå. Og da kan det passe bra med en sen vår :-)
   Ha en fin helg.
   Eirin

   Slett
 6. Vilken fin stenmur Ni har gjort och så fint det blev med stengången jag skulle bra gärna önska mig en sådan bra arbetsplats ute.Det gör alls ingenting att vi får en senare vår för då hinner man förbereda sig och göra andra saker under tiden man väntar på att trädgården ska vakna.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk,og det er godt med en skikkelig arbeids plass.
   Det er fint med langsom vår, men nå begynner endel å preges av frotnettene.
   8.10 var det -4 grader.
   Ha en fortsatt fin vår.
   Eirin

   Slett
 7. Så utrolig fint alt har blitt. Alltid så morsomt når ting er utført og man kan nyte synet en stakket stund før neste oppgave venter. Deilig med hage.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det fine med hage er kanskje at man aldri blir ferdig :-)
   Det er deilig med hage.
   Nyt våren.
   Eirin

   Slett
 8. Jag beundrar alltid dina stenarbeten, så även denna gång! Och den där pensionärsarbetsplatsen blir jag sååå avundsjuk på!
  Och så ska jag sluta gnälla på den kalla våren. Du har så rätt, man hinner verkligen se allt som spirar och dessutom står ju alla vårväxter ovanligt länge i blom i kylan, än så länge bara krokus och scilla men i alla fall!
  Här hade vi åtskilliga minusgrader i natt igen och jag hade glömt att täcka sättpotatisen som ligger på förgroning i våra oeldade växthus! Hoppas den inte tagit skada!
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du liker steinarbeidene. Setter pris på a ha fått en ny "pensjonist-
   arbeidsplass (selv om kanskje hele hagen er det) :-)
   Kald langsom vår gjør den lenger, men her er alt kommet så langt nå at tulipaner og endel andre planter får frostskader og ser ganske så tufse ut. -4 kl 8.10.
   Får håpe det har gått bra med settepotetene.
   Ha det godt/Eirin

   Slett
 9. Det er så sant det du sier om langsom vår. Føler det på akkurat samme måte. Første gang jeg er i rute i hagen. Fint å gå i takt med den. Dere er i full sving ser jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne vært i rute, men det er mye å igjen etter en sommer/høst, uten luking, nedskjæring m.m .Nå er vi heldigvis to om hagen igjen.:-)

   Slett
 10. Jeg er helt enig i at det er fint våren blir lang. Det er jo den morsomste og travleste tiden i hagen (i alle fall for meg.) Nye prosjekter gror i hodet, og blir kanskje satt ut i livet. Dere har virkelig jobbet. Mye jobb, med det er blitt utrolig fint! Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi ser fram til å bli ferdig med de siste prosjektene vi har, og kunne konsentrere oss om "vedlikehold", og småprosjekter sammen:-)

   Slett
 11. Hej på er!

  Oj, vilket jobb men jag förstår att det måste göras. Det är sånt där som man gärna skjuter framför sig men så skönt det är när det blir klart.

  Jag gillar också mycket sten, kan inte annat egentligen än gilla för vi bor i stenriket.

  Ni är verkligen stenkonstnärer, det krävs lite tankearbete innan man börjar, det är inte bara att sätta dit stenen.

  Ha det så gott, nästa vecka kommer nog den riktiga våren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du nevner tankearbeidet, for det ligger nok mer tid i tankearbeid og planlegging med hensyn til steinarbeidene enn selve jobben :-)
   Ha et lite prosjekt til og så håper vi å være ferdige med den type arbeid denne våren.
   Ha en fin uke.

   Slett
 12. Jeg ser våronnen er i full gang hos dere :-)) Her rakk jeg akkurat å rydde i alle bed så kom vinteren tilbake :-(( Men yr.no lover å jage den på dør og slippe våren til i neste uke :-)) Jeg er veldig klar for litt hagejobbing :-D Godt jobbet med steinene! Skikkelig grunnarbeid er det eneste som duger?! Fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja varmen lar vente på seg. Idag våknet vi til snø og hvit hage igjen :-)
   Blir nok ikke mye hagearbeid idag..

   Slett
 13. Enkelte blomster har stått i blomst lenge på grunn av den lange våren (eller heller lange vinteren da) Likevel er det deiligere når det blir sol og varme og man kan nyte å gå ut i hagen for å stelle litt. Blir så imponert når jeg ser alt du har gjort i mellomtiden. Det blir så flott. Ha ei riktig fin helg, begge to. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Godt å få unna den type arbeid tidlig, slik at vi er to om resten av "vedlikeholdet", eller hagearbeidet:-)

   Slett
 14. Jeg tror dere vil se igjen flere av deres ideer i andre hager.
  Min også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er hyggelig. Vi har fått mange ideer ved å besøke andres hager :-)

   Slett