8. april 2017

TIDLIG VÅR....

Tidlig vår i år. Så tidlig at hagen,  allerede nå - fem uker før nasjonaldagen den 17. mai, er pyntet i rødt, hvitt og blått - det norske flaggets farger.

 Blåveisen er veldig vakker. Snart blomstrer også den fylte blåveisen vi har.

Møte i Halden hagelag den 4.april, der jeg hadde foredrag om vakre danske hager, gikk veldig fint, selv om antall fremmøtte ikke var overveldende!. Men de som kom var i hvert fall svært forventningsfulle. Programmet for hagelagsturen til Jylland sommeren 2018, med besøk i 12 spennende hager, ble også presentert, og de fremmøtte virket veldig entusiastiske og lystne på å bli med på tur. Bordene var pyntet med danske flagg, store Jyllands-kart fungerte som duker, og guirlandere med flagg var hengt opp både ute og inne.

I hagen blomstrer en av pierisene for fult, mens rododendron i bakgrunnen er full av knopper.

Stjernemagnoliaen åpnet sin første blomsterknopp i dag, og et par hundre til er klare for å vise seg frem.

Og her er en yndig liten  hundetann.

Hortensiatreet som har overvintret på uthuset står ute i skyggen på dagtid for å forberede seg på et liv med uteklima i hagen framover.

Så er hagerommet for overskuddsplanter bak uthuset ferdig, og klart for "innflytting" av stauder som skal deles, og en del rotskudd som skal pottes, ut over våren. De tre kompostdunkene, søppeldunken og arbeidsbordet, står lettvint til rett innenfor åpningen.

Det blir god plass til planter som kan selges når vi har åpen hage. Langs tomteskillet mot naboen har vi laget en fem meter lang og 1.7 meter høy levegg av bambus, så de slipper å se "hage-rotet" vårt, samtidig som vi får beskyttelse mot vind fra nord. En New Dawn rose  er plantet i et klatretårn vi har laget mellom kompostdunkene og leveggen/plantebordet. I enden av plantebordet til venstre i bildet er det ca. to meter lange arbeidsbordet og søppeldunken. Det er ett høyt plantebord for de mindre/lavere plantene, og et litt lavere bord for de noe større plantene. Under begge bordene er det god lagringsplass for jordsekker, potter, plantekasser og lignende. En 200 liter vannsisterne er for øvrig plassert like bak ryggen på fotografen.

Litt trangt er det nok, med ca. 120 cm. mellom bordene. Men det går sikkert greit at fem - seks personer kan rusle rundt der samtidig. Og det bør vel holde. Vi driver jo ikke butikk. Det er jo bare en hyggelig måte å bli kvitt overskuddsplantene på. Gjestene får seg noen bra og rimelige planter, og vi får bidrag til litt gjødsel, ny hageslange og trillebåre....


Var ute og gjorde noen æren i dag, og kom over disse flate sprengsteinene i grøftekanten ved et boligfelt, hvor det ble gjort omfattende sprengningsarbeider. De er supre som tråkkheller når det skal lukes og stelles i bedene .

Når dette skrives, går solen ned bak fjellet langs Svalerødkilen, og den lange smale skyen som kryper sakte over åskammen, nærmest står i brann. Mens vi sitter, med våre verkende rygger, foran vinduet og nyter den vakre forestillingen, etter nok en deilig vårdag i hagen. 


Vårlig hilsen fra Eirin og Lars.


28 kommentarer:

 1. For et fantastisk hagerom... og mange flotte bilder fra hagen.... og en vakker solnedgang. Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å få orden bak uthuset :-)
   Ha en fortsatt fin påske.

   Slett
 2. Så vakre vårblomster, og ikke minst for et verksted å kunne jobbe i ute. Virkelig flott og så praktisk å ha det samlet på ett sted! Fikk gode tips her altså. Ønsker dere en fin hagevår!
  Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig med alt vi får litt mer orden på.Nå er det nedskjæring og luking som står på programmet.
   Fint at du fikk et tips:-)
   Ha en fortsatt fin påske.

   Slett
 3. Hei. Flott ble det, og mange fine bilder fra hagen. Jeg går og venter på stjernemagnoliaen. Den er så flott når den blomstrer. Ønsker dere en fin palmehelg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt for alt som er gjort :-) Stjernemagnoliaen er flott, den skulle bare blomstret litt lenger.
   Ha en fortsatt fin søndag!
   Eirin

   Slett
 4. Smuk solnedgang - det kan jeg lide :) I er foran os nu, min stjernemagnolia og min hundetand er ikke sprunget ud endnu. Flot med arrangering af besøg i Danmark i 2018. Jeg har haft plantesalg her i weekenden, det er folk glade for.
  God helg
  Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt at du kunne like solnedgangen:-)Trodde vi lå etter dere, men på det stedet i hagen har vi et spesielt lunt klima.
   Plantesalg allerede nå er imponerende. Hyggelig at det gikk fint.
   Ha en fortsatt fin påske !

   Slett
 5. Hei Eirin og Lars

  Ja, i er da helt godt med må man sige!
  Det ser superfunktionelt ud hele jeres udstillingsareal, flot arbejde!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Bak uthuset ser det nå bra ut, men....alle bed bærer preg av at det ikke er luket eller klippet ned noe siden 11.juli sist sommer. Så det er nok å ta tak i.
   Ha en fortsatt fin påske.

   Slett
 6. Så mye som blomstrer hos dere. Så nå ut som det var en del folk på det hagelagsmøtet. Har du forskjellige foredrag? Du må gjerne sende meg litt info hvis du vil så kan jeg ta det med til Haugesund hagelag, om du har lyst å komme hit. Send i tilfellet på ikhald@hotmail.com. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.Takk for hyggelig kommentar. Jeg sender deg en mail om det du nevner om foredrag. God pååake.
   Hilsen Lars

   Slett
 7. Ja, så här ser det ut i en professionell trädgård där båda satsar allt i ett gemensamt mål. Själv är jag inte rent allmänt avundsjukt lagd, men måste tillstå att jag är ständigt avundsjuk på trädgårdsfolk där båda parter vill samma sak.
  Ni har en underbar trädgård och det vore drömmen att få besöka den också!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen profesjonell hage har vi ikke. Men vi er heldige som har hagen som felles interesse, og Lars er en kreativ handymann, og det er gull verd. Plantekunnskap f.eks, er det så som så med, og der er jeg imponert over din kunnskap.
   Du er hjertelig velkommen innom om du tar turen:-)
   Ha en fortsatt fin påske.
   Eirin

   Slett
 8. Dette ble fint - gratulerer med en flott innsats! Og så må jeg si atter en gang at når vi har vært så heldig å få besøke hagen deres så blir det ennå mere spennende å lese bloggen. Nå vet vi jo hvordan det ser ut på plassen og det er lettere å se for seg hvordan dere planlegger at det skal bli.
  Tro det eller ei, men vi (nåvel, Peter) har nå i februar og mars satt opp et bambusgjerde som ser helt likt ut det som dere har. Vi er meget fornøyde med valget så langt. Gjerdet gir ett ryddig inntrykk samtidig som et er litt spennende også....det går jo å kikke inn/ut i de små åpningene mellom bambusen:-)
  Ønsker dere en riktig god påske!
  Hagehilsen fra Nora og Peter

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei på dere. Takk for hyggelig kommentar. Har nettopp skrevet en kommentar på bloggen deres. God påske til dere også.

   Slett
 9. Hei! Så fantastisk hagerom bak uthuset!Så praktisk, og samtidig vakkert. Ha en riktig god påske begge to:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var deilig å få orden på plassen bak uthuset :-)

   Slett
 10. Jeg må si som Anja........det ser profesjonelt ut.
  Som hageinspiratør er dere i særklasse !

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin. Takk for oppmuntrende kommentar!
   Profesjonelt? Vel, hvis det betyr å gjøre ting skikkelig, så er vi vel egentlig enige. Vi liker å gjøre ting ordentlig. I særklasse? Vi har jo sett "Hotell i særklasse", men forstår at du mener noe positivt i denne sammenheng :-) Alltid godt med positive tilbakemeldinger! Hilsen lars.

   Slett
 11. Tack för de fina vårbilderna från er fantastiska trädgård.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi blir like overrasket hvert år over hvor mye som blomstrer på denne tiden, og nå planlegges høstens løksetting:-)

   Slett
 12. Herlige bilder fra haven deres! Den ser like fin ut som alltid. Det må jo være herlig å være to om hagearbeidet :)

  God påske!

  SvarSlett
 13. I år håper jeg virkelig å få til en tur, har sagt det lenge.. Da blir jeg helt sikkert en av de 5-6- som tråkker rundt på den 120 cm og ser etter planter. Enn så lenge får jeg nyte bilder og følge utviklingen i hagen, den inspirerer Nydelig rosa corydalis også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig om du får til en tur hit i løpet av sommeren, det hadde vært fint å møte deg.:-) Det var veldig deilig å få orden bak uthuset, så nå er det luking og noe mer flytting av planter som står først på programmet

   Slett
 14. Hyggelig at dere er på bloggbanen igjen, dere også :-)) Alltid noe nytt og spennende på gang i hagen deres :-)) Kjempespennende med hagetur til Danmark! Og Danmark er jo alltid kjekt å besøke :-)) Ønsker dere en flott påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Danmark er et deilig land, det blir nok et par turer dit i sommer også.
   Ja, vi har hatt en bloggpause i vinter, egentlig ikke hatt så mye å skrive om :-)
   Ha en fin påske du også !

   Slett